Ποια είναι τα #5 είδη επικοινωνίας που καθορίζουν τις σχέσεις σου;

Γνωρίζεις πόσα είδη επικοινωνίας υπάρχουν;

Γνωρίζεις πώς αυτά καθορίζουν τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους γύρω σου;

Έχεις σκεφτεί, πώς θα άλλαζαν οι σχέσεις σου, αν γνώριζες πως λειτουργούν αυτά τα είδη επικοινωνίας;

Για την ακρίβεια υπάρχουν #5 είδη επικοινωνίας:

Πριν καν μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο έχεις ήδη χρησιμοποιήσει μέσα σε δευτερόλεπτα κάποια από αυτά τα είδη επικοινωνίας.

Όπως ήδη γνωρίζεις, η επικοινωνία στην πιο απλή μορφή της θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων. Η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους. Σε αυτούς τους τρόπους, σε αυτά τα είδη αν θέλεις, επικοινωνίας θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό άρθρο.

Πίστεψε με, στο τέλος του άρθρου, όταν μάθεις να αναγνωρίζεις την κάθε μορφή επικοινωνίας, θα βρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι στην απόκτηση και διατήρηση σταθερών και δυνατών σχέσεων, με τους ανθρώπους γύρω σου.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα #5 είδη επικοινωνίας:


Κάθε φορά που κοιτάς έναν άνθρωπο και σε κοιτάζει κι εκείνος, ξεκινά η οπτική επικοινωνία. Βλέπεις τα χαρακτηριστικά του προσώπου του άλλου, τον σωματότυπο του, τι φοράει, πώς κινείται, την έκφραση του προσώπου του κλπ. Το ίδιο και ο άλλος σε σένα.

Και τότε αρχίζουν σκέψεις όπως “Μου αρέσει αυτό που βλέπω” ή “Δεν μου αρέσει” ή “Έχει την έκφραση του νικητή.. Κάτι έχει γίνει” ή “Χαμογελάει, καλό αυτό” ή… οτιδήποτε. Αυτό είναι και το σημείο της απόφασης του επόμενου βήματος“Θα του μιλήσω” ή “Θα κάνω πως δεν τον είδα” ή “Θα πω απλά ένα γεια” ή “Αν μιλήσει, θα του μιλήσω” κ.ο.

Όποια απόφαση και να πάρεις ή να πάρει ο άλλος, να ξέρεις πως μόνο και μόνο που είδες τον άλλο και σε είδε και αυτός, έχετε ήδη χρησιμοποιήσει το πρώτο είδος επικοινωνίας.


Τι είναι η ακουστική επικοινωνία και γιατί θεωρείται από πολλούς ως το πιο σημαντικό είδος επικοινωνίας; Η ακουστική επικοινωνία, είναι επικοινωνία ακρόασης, να ακούς τον άλλον όταν σου μιλάει.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Δεν είναι δεδομένο πως όταν κάποιος μιλάει ο άλλος τον ακούει; Δυστυχώς.. Όχι! Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Σου έχει συμβεί ποτέ να μοιραστείς κάτι άσχημο με κάποιον και επειδή δεν σε άκουγε, δεν σε άκουγε με προσοχή αν θέλεις, απάντησε “Μα αυτό είναι τέλειο!”; Πώς ένιωσες;

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν λειτουργούσε η ακουστική επικοινωνία, και ο συνομιλητής σου ήταν συντονισμένος και εστιασμένος στην συζήτηση σας, και σε αυτό που του λες; Σίγουρα η απάντηση του θα ήταν καταλληλότερη και σίγουρα και περισσότερο συναισθηματική.


Η συναισθηματική επικοινωνία εμπεριέχει τόσο την έκφραση των συναισθημάτων μας, όσο και την ενσυναίσθηση και την ψυχική επαφή με τον άλλον. Είναι καθοριστικό είδος επικοινωνίας, και είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις την σπουδαιότητα της.

Το Facebook πάντως σίγουρα την έχει αντιληφθεί και αυτός είναι και ο λόγος που έχει προσθέσει στα emoji τις επιλογές να δείξει κάποιος τι αισθάνεται όπως “Νιώθω ότι με αγαπούν”, “Με κάνει να γελάω”, “Με θυμώνει”, “Νιώθω έκπληξη”, “Νιώθω θλίψη” κλπ.

Η συναισθηματική επικοινωνία, έχει καθοριστική σημασία σε όλα τα είδη σχέσεων που μπορείς να δημιουργήσεις: Επαγγελματικές, οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, κ.ο. Αν και κάτι μου λέει πως το γνωρίζεις ήδη.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Η μη λεκτική επικοινωνία, είναι η διαδικασία της επικοινωνίας κατά την οποία στέλνουμε ή δεχόμαστε μηνύματα με μη λεκτικά στοιχεία,
 (γνωστά ως παραγλωσσικά στοιχεία). Περιλαμβάνει τον τόνο της φωνής, την ένταση, τον τρόπο και τον ρυθμό της ομιλίας, το χαμόγελο, το άγγιγμα, την στάση του σώματος ,(γλώσσα του σώματος), κλπ.

Αν για παράδειγμα μιλάς σε κάποιον και αυτός σου χαμογελάει, αυτό σημαίνει ότι δέχεται θετικά αυτά που ακούει από σένα, αυτά που του λες. Αν αντιθέτως το δεις να συνοφρυώνεται αντιλαμβάνεσαι ότι διαφωνεί με αυτά που λες. Η μη λεκτική επικοινωνία έχει μεγάλο αντίκτυπο επίσης στην ολοκληρωμένη κατανόηση της λεκτικής επικοινωνίας, που έχεις με τον συνομιλητή σου. Έρχεται να την συμπληρώσει καλύπτοντας τα κενά ή να σε βοηθήσει να κατανοήσεις αν αυτά που λέει ανταποκρίνονται σε αυτά που νιώθει.


Η λεκτική επικοινωνία είναι η επικοινωνία που διεξάγεται με την χρήση του λόγου, με την χρήση της φωνής μας και των λέξεων που σχηματίζουμε.
 Αλλά όχι μόνο. Λεκτική είναι και η επικοινωνία μέσω συσκευών όπως το κινητό, το τάμπλετ ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Λεκτική είναι και η επικοινωνία που έχω εγώ μαζί σου τώρα μέσα από αυτό το άρθρο. Είναι η επικοινωνία που προέρχεται μέσω των λέξεων και των εννοιών τους.

Είμαι σίγουρος ότι πλέον θα βλέπεις με άλλο μάτι την επικοινωνία σου με τους άλλους ανθρώπους και το πως μπορεί να σε βοηθήσει στην διαμόρφωση και βελτιστοποίηση των σχέσεων σου με αυτούς.

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Η γλώσσα του σώματος και #6 τρόποι για να την κατανοήσεις

Ενσυναίσθηση και πώς επηρεάζει την επικοινωνία

Τα #2 επίπεδα επικοινωνίας που θα σε γλιτώσουν από μπελάδες

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!