Ποια είναι τα #5 είδη επικοινωνίας που καθορίζουν τις σχέσεις σου;

Ποια είναι τα #5 είδη επικοινωνίας που καθορίζουν τις σχέσεις σου;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Γνωρίζεις πόσα είδη επικοινωνίας υπάρχουν;

Γνωρίζεις πώς αυτά καθορίζουν τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους γύρω σου;

Έχεις σκεφτεί πώς θα άλλαζαν οι σχέσεις σου αν γνώριζες πως λειτουργούν αυτά τα είδη επικοινωνίας;

Για την ακρίβεια υπάρχουν #5 είδη επικοινωνίας:

  • Οπτική Επικοινωνία

  • Ακουστική Επικοινωνία

  • Συναισθηματική Επικοινωνία

  • Μη λεκτική Επικοινωνία

  • Λεκτική Επικοινωνία

Πριν καν μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο έχεις ήδη χρησιμοποιήσει μέσα σε δευτερόλεπτα κάποια από αυτά τα είδη επικοινωνίας.

Όπως ήδη γνωρίζεις, η επικοινωνία στην πιο απλή μορφή της θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων. Η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους. Σε αυτούς τους τρόπους, σε αυτά τα είδη αν θέλεις, επικοινωνίας θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό άρθρο.

Πίστεψε με, στο τέλος του άρθρου, όταν μάθεις να αναγνωρίζεις την κάθε μορφή επικοινωνίας, θα βρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι στην απόκτηση και διατήρηση σταθερών και δυνατών σχέσεων με τους ανθρώπους γύρω σου.

efta vimata epityxias

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα #5 είδη επικοινωνίας:

1. Οπτική Επικοινωνία

Κάθε φορά που κοιτάς έναν άνθρωπο και σε κοιτάζει κι εκείνος ξεκινά η οπτική επικοινωνία. Βλέπεις τα χαρακτηριστικά του προσώπου του άλλου, τον σωματότυπο του, τι φοράει, πώς κινείται, την έκφραση του προσώπου του κλπ. Το ίδιο και ο άλλος σε εσένα.

Και τότε αρχίζουν σκέψεις όπως “Μου αρέσει αυτό που βλέπω” ή “Δεν μου αρέσει” ή “Έχει την έκφραση του νικητή.. Κάτι έχει γίνει” ή “Χαμογελάει, καλό αυτό” ή… οτιδήποτε. Αυτό είναι και το σημείο της απόφασης του επόμενου βήματος: “Θα του μιλήσω” ή “Θα κάνω πως δεν τον είδα” ή “Θα πω απλά ένα γεια” ή “Αν μιλήσει, θα του μιλήσω” κ.ο.

Όποια απόφαση και να πάρεις ή να πάρει ο άλλος να ξέρεις πως μόνο και μόνο που είδες τον άλλο και σε είδε και αυτός έχετε ήδη χρησιμοποιήσει το πρώτο είδος επικοινωνίας.

2. Ακουστική Επικοινωνία

Τι είναι η ακουστική επικοινωνία και γιατί θεωρείται από πολλούς ως το πιο σημαντικό είδος επικοινωνίας; Η ακουστική επικοινωνία είναι επικοινωνία ακρόασης, να ακούς τον άλλον όταν σου μιλάει.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Δεν είναι δεδομένο πως όταν κάποιος μιλάει ο άλλος τον ακούει; Δυστυχώς.. Όχι! Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Σου έχει συμβεί ποτέ να μοιραστείς κάτι άσχημο με κάποιον και επειδή δεν σε άκουγε, δεν σε άκουγε με προσοχή αν θέλεις, απάντησε “Μα αυτό είναι τέλειο!”; Πώς ένιωσες;

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν λειτουργούσε η ακουστική επικοινωνία και ο συνομιλητής σου ήταν συντονισμένος και εστιασμένος στην συζήτηση σας και σε αυτό που του λες; Σίγουρα η απάντηση του θα ήταν καταλληλότερη και σίγουρα και περισσότερο συναισθηματική.

3. Συναισθηματική Επικοινωνία

Η συναισθηματική επικοινωνία εμπεριέχει τόσο την έκφραση των συναισθημάτων μας όσο και την ενσυναίσθηση και την ψυχική επαφή με τον άλλον. Είναι καθοριστικό είδος επικοινωνίας, και είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις την σπουδαιότητα της.

Το Facebook πάντως σίγουρα την έχει αντιληφθεί και αυτός είναι και ο λόγος που έχει προσθέσει στα emoji τις επιλογές να δείξει κάποιος τι αισθάνεται όπως “Νιώθω ότι με αγαπούν”, “Με κάνει να γελάω”, “Με θυμώνει”, “Νιώθω έκπληξη”, “Νιώθω θλίψη” κλπ.

Η συναισθηματική επικοινωνία έχει καθοριστική σημασία σε όλα τα είδη σχέσεων που μπορείς να δημιουργήσεις: Επαγγελματικές, οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, κ.ο. Αν και κάτι μου λέει πως το γνωρίζεις ήδη.

4. Μη λεκτική Επικοινωνία

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι η διαδικασία της επικοινωνίας κατά την οποία στέλνουμε ή δεχόμαστε μηνύματα με μη λεκτικά στοιχεία (γνωστά ως παραγλωσσικά στοιχεία). Περιλαμβάνει τον τόνο της φωνής, την ένταση, τον τρόπο και τον ρυθμό της ομιλίας, το χαμόγελο, το άγγιγμα, την στάση του σώματος (γλώσσα του σώματος) κλπ

Αν για παράδειγμα μιλάς σε κάποιον και αυτός σου χαμογελάει αυτό σημαίνει ότι δέχεται θετικά αυτά που ακούει από εσένα, αυτά που του λες. Αν αντιθέτως το δεις να συνοφρυώνεται αντιλαμβάνεσαι ότι διαφωνεί με αυτά που λες. Η μη λεκτική επικοινωνία έχει μεγάλο αντίκτυπο επίσης στην ολοκληρωμένη κατανόηση της λεκτικής επικοινωνίας που έχεις με τον συνομιλητή σου. Έρχεται να την συμπληρώσει καλύπτοντας τα κενά ή να σε βοηθήσει να κατανοήσεις αν αυτά που λέει ανταποκρίνονται σε αυτά που νιώθει.

5. Λεκτική Επικοινωνία

Η λεκτική επικοινωνία είναι η επικοινωνία που διεξάγεται με την χρήση του λόγου, με την χρήση της φωνής μας και των λέξεων που σχηματίζουμε. Αλλά όχι μόνο. Λεκτική είναι και η επικοινωνία μέσω συσκευών όπως το κινητό, το τάμπλετ ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Λεκτική είναι και η επικοινωνία που έχω εγώ μαζί σου τώρα μέσα από αυτό το άρθρο. Είναι η επικοινωνία που προέρχεται μέσω των λέξεων και των εννοιών αυτών.

Είμαι σίγουρος ότι πλέον θα βλέπεις με άλλο μάτι την επικοινωνία σου με τους άλλους ανθρώπους και το πως μπορεί να σε βοηθήσει στην διαμόρφωση και βελτιστοποίηση των σχέσεων σου με αυτούς.

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Η γλώσσα του σώματος και #6 τρόποι για να την κατανοήσεις

Ενσυναίσθηση και πώς επηρεάζει την επικοινωνία

Τα #2 επίπεδα επικοινωνίας που θα σε γλιτώσουν από μπελάδες

Εάν θέλεις να μάθεις τις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ~ NLP όπως διδάσκονται στο American board of NLP και να γίνεις ο coach του εαυτού σου τότε κάνε κλικ εδώ
anakaliptontas

Κοινοποιειστε το αρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα νέα μας άρθρα και ενημερώσεις

Αυτό το βιβλίο NLP είναι το GPS της επιτυχίας σου.

Είναι ένας σημαντικός πρακτικός οδηγός που θα σε βοηθήσει να κάνεις το πρώτο βήμα για τη συνέχεια στο ταξίδι της ζωής σου.

Συνδεθείτε με τον

Copyright 2021 | All Rights Reserved | Powered by Web Development Internet Wizards

Πολιτική Απορρήτου

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεις