Πώς μπορείς να αποκτήσεις την ιδιότητα ενός καλού ακροατή;


Σου έχει τύχει ποτέ να συναντήσεις κάποιον και η συζήτηση μαζί του να είναι πολύ ευχάριστη, χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις τον λόγο;

Ένιωσες ποτέ, ενώ συζητούσες με κάποιον, να έχεις χαλαρώσει και να προχωράει η κουβέντα άνετα και αβίαστα;

Βρέθηκες κάποια στιγμή να συζητάς με κάποιον, χωρίς φωνές και χωρίς να προσπαθείς να πεις κάτι σε κάποιον ο οποίος εδώ και ώρα δεν έχει σταματήσει να μιλάει;

Τι συνέβη; Τι ήταν αυτό που έκανε αυτές τις συζητήσεις τόσο υπέροχα διαφορετικές;

Τις περισσότερες φορές, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι η συζήτηση αυτή γινόταν με ένα πολύ καλό ακροατή. Τα περισσότερα προβλήματα στην επικοινωνία προέρχονται από το πόσο καλοί ή μη ακροατές είμαστε. 

Το αστείο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, αν ερωτηθούμε, θεωρούμε πως είμαστε εξαιρετικοί ακροατές.. Είμαστε όμως;

Είμαι σίγουρος, ότι κι εσύ θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μιλάς με κάποιον και παράλληλα να ρίχνεις μια ματιά στο κινητό σουστα μηνύματα, στο facebook, στην τηλεόραση κλπ.. 

Έρευνες έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες που πίστευαν ότι είναι καλοί ακροατές, παραδέχτηκαν στην συνέχεια της έρευνας ότι εύκολα αποσπάται η προσοχή τους από μία συζήτηση, και μπορεί παράλληλα να κάνουν και κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να στέλνουν κάποιο sms στο κινητό, να σερφάρουν στο Internet κλπ

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, οι άνθρωποι, ρίχνουν το βάρος και την ευθύνη για τα προβλήματα της επικοινωνίας, που σχετίζονται με την απόσπαση και την διάσπαση της προσοχής τους, στην τεχνολογία, στην σύγχρονη εποχή, στο διαδίκτυο..

Είναι όμως έτσι; Μήπως την ευθύνη δεν την έχει η τεχνολογία αλλά εμείς οι ίδιοι; Γιατί από την άλλη μεριά, η τεχνολογία, το διαδίκτυο κλπ μας έχουν προσφέρει λύσεις σε πολλά ζητήματα αλλά κυρίως.. στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Ας δούμε παρακάτω κάποιους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσεις να εξασκήσεις την ιδιότητα ενός καλού ακροατή:


Σε μία συζήτηση, συμβαίνει πολλές φορές, να ξεκινάς να μιλάς και να περιγράφεις κάποια γεγονότα στον συνομιλητή σου, και τότε αυτός να σε διακόπτει λέγοντας σου “Ναι, ξέρω τι λες. Μου έχει συμβεί κι εμένα. Άκου τι έπαθα…” και να αρχίζει να μιλάει λέγοντας σου τη δική του ιστορία,  χωρίς να έχεις προλάβει να ολοκληρώσεις τη δική σου. Είμαι σίγουρος πως θα έχεις νιώσει λίγο ενοχλημένος όταν συμβαίνει αυτό.. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει γιατί συζήτησες με έναν κακό ακροατή.

Από την άλλη μεριά, αν είχες μιλήσει με έναν καλό ακροατή θα έδειχνε γνήσιο ενδιαφέρον για αυτό που του λες. Και όχι μόνο αυτό.. Θα σε ενθάρρυνε να μοιραστείς μαζί του περισσότερα για την εμπειρία σου.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως αν θέλεις να αναπτύξεις την ιδιότητα ενός καλού ακροατή, χρειάζεται να δείχνεις ενδιαφέρον σε αυτά που σου λέει ο συνομιλητής σου, να τον ακούςνα τον ρωτάς και να τον ενθαρρύνεις, να μιλήσει και να σου πει περισσότερα για αυτό το οποίο μοιράζεται μαζί σου.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Κάποιες συζητήσεις πολλές φορές, μετακινούνται σε θέματα που δεν μας ενδιαφέρουν, και δεν μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην συζήτηση. Τι είναι αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Αν μια συζήτηση, κινείται σε θέματα εκτός του ενδιαφέροντος σου, κατέγραψε στο μυαλό σου τα βασικά της σημεία. Κατέγραψε τα αναφέροντας τα στην πορεία της συζήτησης κάνοντας σχετικές ερωτήσεις. Ακόμα κι αν το θέμα δεν σε απασχολεί καθόλου, αυτό δεν θα φανεί. Αυτό που θα φανεί είναι ότι εξακολουθείς να ακούς με ενδιαφέρον τον συνομιλητή σου.

Ας πούμε ότι μιλάς με έναν φίλο σου και σου μιλάει για κάποια video games, μη γνωρίζοντας το αντικείμενο  νιώθεις ότι είσαι εντελώς άσχετος και έξω από τα νερά σου. Τι θα μπορούσες να κάνεις για να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι; Κάνε ερωτήσεις: “Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι;”, “Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;” κλπ.

Κάτι που είναι σημαντικό: Να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε μια συζήτηση. Δεν χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία να αντιδράμε καθοδηγούμενοι από το συναίσθημα.

Αν κάποιος στην συζήτηση σας σου ασκήσει κριτική ή πει κάτι που δεν σου αρέσει, τότε θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο πώς θα αντιδράσεις, για να μην χαλάσει η συζήτηση και η επικοινωνία.

Ένας καλός ακροατής αντί να αντιδράσει συναισθηματικά, διατυπώνει ήρεμα ορθολογικές ερωτήσεις. Οι ορθολογικές ερωτήσεις είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού ακροατή. Γιατί; Γιατί βοηθάνε την συζήτηση να παραμείνει σε πολιτισμένα επίπεδα. Επιπλέον δείχνει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ακούσουν και να σεβαστούν τις απόψεις του άλλου.

Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείς, με το πόσο καλές θα φτάσουν να γίνουν οι δεξιότητές σου στην επικοινωνία, εστιάζοντας στο να γίνεις καλός ακροατής.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Πώς να βγάλεις το άγχος από τη ζωή σου αποκτώντας ηρεμία και ευτυχία

ΖΗΣΕ! Έχοντας πίστη στον εαυτό σου και στη ζωή

Εάν θέλεις να μάθεις τις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ~ NLP όπως διδάσκονται στο American board of NLP και να γίνεις ο coach του εαυτού σου τότε κάνε κλικ εδώ

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!