Πες ΝΑΙ, σε οτιδήποτε σε οδηγεί προς τους στόχους σου


Όλοι γνωρίζουμε ότι ίσως από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη καθημερινή μας ζωή είναι το πώς να διατηρήσουμε την ισορροπία στη ζωή μας. Παλιότερα η ζωή ήταν πιο απλή.

Γιατί;

Γιατί οι άνθρωποι είχαν ρόλους και συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία κινιόντουσαν. Αυτό τους έδινε κατεύθυνση με αποτέλεσμα να γνωρίζουν που πηγαίνουν. Στις μέρες μας σχεδόν όλα είναι μη προβλέψιμα με αποτέλεσμα να υπάρχει άγχος και ανασφάλεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ή δεν γνωρίζουν τι επιθυμούν ή δεν εκφράζουν τις επιθυμίες τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλοντας να νιώθουν ότι είναι αποδεχτοί, αγαπητοί, ότι ανήκουν στην κοινωνία αναλαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Στον επαγγελματικό τομέα ένας άνθρωπος πρέπει να:

1. Να διαχειρίζεται διάφορους ανθρώπους είτε πελάτες είτε συνεργάτες
2. Πρέπει όχι μόνο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αλλά και να εξελίσσεται σύμφωνα με αυτή
3. Να δουλεύει γρήγορα
4. Να δουλεύει πολλές ώρες
5. Να είναι υπεύθυνος για πολλές και διαφορετικές θέσεις
6. Να είναι πάντα σε εγρήγορση ώστε να είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό
7. Και πολλά άλλα

Στον προσωπικό τομέα ένας άνθρωπος πρέπει να είναι :

1. Καλός γονιός
2. Καλός σύντροφος
3. Καλός φίλος
4. Καλός με τον εαυτό του
5. Καλός εραστής
6. Καλός διαχειριστής των οικονομικών του σπιτιού
7. Και πολλά άλλα

Ο άνθρωπος έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων και χρειάζεται να κάνει κάτι γι’ αυτό. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία στη ζωή μας.

Προσοχή : Να θυμάσαι ότι εάν δεν σου αρέσει η κατάσταση που είσαι σήμερα και θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτήν υπάρχει ένα λεπτό σημείο που χρειάζεται να διακρίνεις : Η αλλαγή γίνεται στιγμιαία ενώ τ’ αποτελέσματα θέλουν λίγο χρόνο για να φανούν.

Η κοινωνία αλλάζει σύμφωνα με τους δικούς της ρυθμούς άσχετα με το εάν είναι αυτό που θέλεις εσύ ή όχι. Εάν είναι, τότε όλα καλά. Εάν δεν είναι, τότε τι κάνεις;

Υπάρχει λύση; ΝΑΙ!

Αναρωτιέμαι εάν έχεις αναλάβει την ευθύνη για τη δική σου ζωή ώστε να καθορίσεις την ποιότητα που εσύ θέλεις. Είμαι σίγουρος ότι ήδη γνωρίζεις πως τ’ αποτελέσματα στη ζωή σου είναι ανάλογα των επιλογών σου. Έτσι μπορείς να ρωτάς τον εαυτό σου :

 1. Αν επιλέξω αυτό ή το άλλο τι αποτέλεσμα θα έχω;
 2. Που θα με οδηγήσει;
 3. Αν πετύχω αυτό το αποτέλεσμα ποιος θα γίνω;
 4. Είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για εμένα;
 5. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Τι άλλες επιλογές έχω;

Ωστόσο για να διασφαλίσεις την επιτυχία των επιλογών σου πρέπει όχι μόνο να καθορίσεις τι θέλεις ακριβώς σε κάθε τομέα της ζωής σου αλλά και να δημιουργήσεις ένα πλάνο επίτευξης των στόχων σου. Έτσι θα δώσεις κατεύθυνση στον εαυτό σου και θα κινητοποιηθείς.

Προσοχή: Εάν αφήσεις στην τύχη την ποιότητα της ζωής σου και δεν καθορίσεις τα όρια και τα πλαίσια που απολαμβάνεις τη ζωή τότε θα υποφέρεις. Αντίθετα ένα πάρεις τον έλεγχο εσύ και αναπτύξεις ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου σε όλους τους τομείς τότε όχι μόνο θα πετύχεις όσα θέλεις αλλά θα νιώσεις μια πληρότητα και γαλήνη που δεν φανταζόσουν ποτέ.

Τομείς της ζωής προς ανάπτυξη :

 1. Σωματική υγεία και ευεξία
 2. Συναισθηματική υγεία και ευεξία
 3. Η σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους (Οικογένεια, σύντροφος, φίλοι, κ.α.)
 4. Οικονομική ελευθερία
 5. Πνευματική ανάπτυξη
 6. Προσφορά στην κοινωνία

Ώρα για δράση :

Πάρε στυλό και χαρτί. Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται. Παρέμεινε σ’ ένα ήσυχο χώρο ώστε να μπορείς να σκεφτείς και απάντησε στις παρακάτω ρωτήσεις.

 1. Ποιοι τομείς της ζωής σου δεν προοδεύουν;
 2. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί τομείς της ζωής σου αυτή τη περίοδο;
 3. Γράψε ένα – δυο αποτελέσματα που δεσμεύεσαι να πετύχεις σε κάθε τομέα της ζωής σου στους επόμενους 3, 6, 12 μήνες και 5 χρόνια.

Π.χ. Να χάσω 5 κιλά, να γίνω πιο χαρούμενος, να βοηθήσω άλλους ανθρώπους κ.α.

Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο μπορείς να κάνεις likeκαι να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Επίσης θα μου άρεσε εάν μοιραζόσουν μαζί μου τις σκέψεις σου στα σχόλια από κάτω ώστε να συζητήσουμε!

 

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο