Πώς να αποφύγεις την παγίδα του μυαλού σου

Έχεις νιώσει ποτέ να υπάρχει μέσα σου ένα ανθρωπάκι, μία φωνούλα ή κάτι άλλο (όρισε το όπως θέλεις), το οποίο να σε αποτρέπει από το να κάνεις αυτό που θέλεις;

Έχεις αισθανθεί ποτέ, πριν από κάθε σου πράξη ή και μετά από αυτήν, μία εσωτερική φωνή,  η οποία άλλοτε ορίζει , η  σταματάει την πράξη σου και άλλοτε, σε κάνει να νιώθεις όμορφα ή άσχημα μετά το πέρας αυτής;

Ξέρεις τι είναι αυτή η φωνούλα, και πως μπορείς να αποφύγεις τις παγίδες που κάποιες φορές σου βάζει;

Όλοι μας εσωτερικά διαθέτουμε ένα ανθρωπάκι, μία φωνή η οποία μας λέει συνεχώς τι να κάνουμε, πώς να το κάνουμε και αν αυτό που κάνουμε είναι σωστό, λάθος, ηθικό ή ανήθικο.

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, τι είναι αυτό που καθορίζει αυτή τη φωνή, η οποία με τη σειρά της καθορίζει τη ζωή σου;

Ενδοσκόπηση, το πρώτο βήμα


Αν παρατηρήσεις προσεκτικά , θα δεις πως όλη σου η ζωή , εξαρτάται και καθορίζεται από αυτή τη φωνή. Όμως πραγματικά  γνωρίζεις τι ακριβώς είναι αυτό, που από την αρχή της συνειδητής ζωής σου, διαμορφώνει και σχηματίζει τον χαρακτήρα σου και τις επιλογές σου. Ως πρώτο βήμα εύρεσης, του περί τίνος πρόκειται, σου προτείνω να κάνεις το παρακάτω πείραμα.

Κάθισε να καταγράψεις ακριβώς, πως ήταν η ζωή σου σε διάφορα επίπεδα, ξεκινώντας από τη στιγμή που θυμάσαι. Πώς δηλαδή θεωρείς πως ήταν η ζωή σου σε προσωπικό, συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Μετά από αυτή την ενδοσκόπηση ποια είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν για τη ζωή σου;

Ήσουν ή είσαι ευτυχισμένος, χαρούμενος και ήρεμος; Συναισθηματικά σε τι επίπεδο βρίσκεσαι; Έχεις μία σχέση; Μπορείς να φλερτάρεις και να προσεγγίζεις τους ανθρώπους που θέλεις; Αν δεν έχεις σχέση τώρα, είναι επειδή δεν θέλεις ή επειδή δεν έτυχε; Αν έχεις να κάνεις καιρό σχέση όμως; Μήπως κάτι πάει στραβά; Μήπως είναι καιρός να αναρωτηθείς γιατί συμβαίνει αυτό;

Πόσο εύκολα κάνεις τα σημαντικά πράγματα για εσένα;


Μπορείς σε ερωτικό επίπεδο, να βγεις έξω και να φλερτάρεις με ευκολία, για να βρεις τον άνθρωπο που θέλεις και επιδιώκεις; Ή υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει και σε κρατάει πίσω; Τι λέει αυτή η φωνούλα και σε αποτρέπει από το να συνάψεις μία υγιή ερωτική σχέση με έναν άλλο άνθρωπο;

Στο οικονομικό επίπεδο πως είσαι; Βρίσκεσαι στο επίπεδο που θέλεις; Μπορεί να μην βγάζεις ένα και δύο εκατομμύρια, μπορεί να μην βγάζεις χίλια ευρώ. Μπορεί να βγάζεις πεντακόσια ευρώ. Ανεξάρτητα, όμως, από το ποσό που βγάζεις θέλω να σκεφτείς το εξής: τα λεφτά που βγάζεις τα ευχαριστιέσαι; Τα ξοδεύεις σε πράγματα που σε γεμίζουν ή όχι; Τα κερδίζεις με τρόπο που σε καλύπτει και σε ευχαριστεί;

Ζούμε σε μία κοινωνία που όλοι θεωρούμε, πως ζητούμενο είναι να βγάζουμε και να έχουμε πολλά λεφτά. Θεωρούμε πως αυτό θα μας γεμίσει και θα μας κάνει ευτυχισμένους. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο; Ή μήπως ζητούμενο είναι να έχουμε τη δουλειά που θέλουμε, στο χρόνο που τη θέλουμε, με τον τρόπο που τη θέλουμε,  βγάζοντας τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Μήπως είναι καιρός  να απομακρυνθούμε από το μοντέλο, που συνδυάζει την ευημερία με τα μηδενικά στον τραπεζικό λογαριασμό,  το καταναλωτικό μοντέλο, και να πλησιάσουμε ένα άλλο διαφορετικό μοντέλο; Ένα μοντέλο που θα στοχεύει στην ευτυχία και στην προσωπική ανάπτυξη; Ένα μοντέλο που θα μας αφήνει αρκετό χρόνο και χώρο για αυτοβελτίωση ;

Τι είναι άραγε αυτή η φωνούλα μέσα μας;


Η ερώτησή μου για εσένα είναι η ακόλουθη:
αυτή η φωνή μέσα μας πως έχει σχηματιστεί;

Έχεις, άραγε, παρατηρήσει τη δράση της και την παρουσία της;

Όλοι οι άνθρωποι, μέσα μας, εσωτερικά, έχουμε κάτι που καθορίζει τη ζωή μας. Καθημερινά μας λέει, τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, πώς να το κάνουμε, και  αν αυτό που κάνουμε είναι καλό ή κακό, ηθικό ή ανήθικο. Από που προέρχεται όμως αυτή η φωνή;

Τα πάντα είναι στο μυαλό

Αυτή η φωνή, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου σου, από τις νευρικές και χημικές συνάψεις, που έχουν δημιουργηθεί από τη στιγμή της γέννησής σου έως τώρα. Αυτό που κοινώς ονομάζουμε μυαλό.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε και κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο της ύπαρξής μας, ακόμη και στον ύπνο μας, ο εγκέφαλός μας εργάζεται. Χαρτογραφεί όσα βλέπουμε, νιώθουμε, παρατηρούμε, διαβάζουμε και ζούμε. Δημιουργεί συνεχώς καινούργιες νευροσυνδέσεις. Τι είναι καλό, τι είναι κακό, τι μας αρέσει και τι όχι και άλλα πολλά.

Στην ουσία αυτές οι νευροσυνδέσεις στηρίζονται σε δύο βασικές αρχές: στην αποφυγή πόνου και στην επίτευξη χαράς μέσω εκκρίσεων χημικών ουσιών. Επομένως, με βάση τα πράγματα και τις καταστάσεις, που θεωρούμε ότι θα μας προκαλέσουν είτε πόνο είτε χαρά, ο εγκέφαλός μας χαρτογραφεί τις εμπειρίες μας, και τη ζωή μας, στις ανάλογες νευροσυνδέσεις. Ο εγκέφαλός μας και συνεπώς εμείς, δημιουργεί το δικό του μοντέλο του κόσμου, τη δική του ψυχοσύνθεση , που καθορίζει τη ζωή σου από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, γεγονός η αποτέλεσμα.

Πώς να αποφύγεις την παγίδα του μυαλού σου

Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που όλη σου η κοσμοθεωρία, το μοντέλο του κόσμου που έχεις δημιουργήσει τόσα χρόνια σχετικά με τη ζωή, τον έρωτα, την οικογένεια, τη δουλειά σου και όλα τα ενδιάμεσα, δεν σε βολεύει και δεν σε εξυπηρετεί;

Δηλαδή τι γίνεται αν ο τρόπος που έχεις δομήσει μέχρι τώρα τη ζωή σου , δεν σου προσφέρει ευτυχία και χαρά; Αν αυτή έχει μπει πλέον στις ράγες μίας καθημερινής ρουτίνας, που στην καλύτερη περίπτωση σου προκαλεί βαρεμάρα; Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι πολύ σημαντικό. Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε, να αντικατοπτρίζει  το νόημα της ζωής. Το νόημα της ζωής τι είναι;

Μάντεψε τι είναι. Το νόημα της ζωής είναι το πόσο ευτυχισμένος είσαι στο τέλος της ημέρας. Όλες οι επιχειρήσεις στο κλείσιμο της ημέρας κάνουν τον ισολογισμό τους. Υπολογίζουν δηλαδή πόσα ήταν τα έσοδα, πόσα τα έξοδα, τι συνέβη και αν υπήρξε κέρδος ή χασούρα, ποιος ήταν ο τζίρος τους.

Το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ στη ζωή σου. Καθημερινά θα πρέπει να κάνεις έναν υπολογισμό της ημέρας σου. Τι ένιωσες σήμερα; Τι έκανες που δεν έπρεπε να κάνεις και τι δεν έκανες που έπρεπε να το κάνεις; Πόσο ευτυχισμένος ένιωσες μέσα στην  ημέρα;

Αυτό δεν σημαίνει πως μέσα στη διάρκεια της μέρας δεν θα νιώσεις δυστυχία, φόβο, απογοήτευση, πως δεν θα νιώσεις όλη τη γκάμα των συναισθημάτων. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε θα σήμαινε πως δεν θα ήσουν άνθρωπος.

Πόσο Ευτυχισμένος είσαι;


Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό είναι το πόσο ευτυχισμένος είσαι.

Πόσο ήρεμος είσαι;

Πόσο χαρούμενος είσαι;

Το γενικό πρόσημο της μέρας σου τείνει προς το συν;

Αν η απάντηση είναι όχι, αν δεν νιώθεις ευτυχισμένος στο τέλος της ημέρας, ένα πράγμα πρέπει να κάνεις. Να προσέξεις τη φωνή που υπάρχει μέσα σου. Να αρχίσεις να αλλάζεις, κομμάτι-κομμάτι, την χαρτογράφηση του εγκεφάλου σου. Αν αποτύχεις να το κάνεις, το αποτέλεσμα θα είναι η δυστυχία και η επανάληψη του ίδιου προγραμματισμού, ξανά και ξανά.

Σκέψου έναν εγκέφαλο ενός αμαξιού, ενός πλυντηρίου, ενός υπολογιστή. Αν προγραμματιστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα δουλεύει από εδώ και μπρος με τον ίδιο τρόπο. Οποιοσδήποτε τρόπος λειτουργίας εκτός του προγραμματισμένου, θα θεωρείται λανθασμένος. Θα θεωρείται ως πρόβλημα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο του μυαλού μας. Οτιδήποτε θεωρεί ως σωστό επειδή έτσι έχει προγραμματιστεί με την πάροδο των ετών αυτό και θα πράττει. Οτιδήποτε εκτός αυτού του προγραμματισμού, θα θεωρείται λάθος. Και οτιδήποτε θεωρεί λάθος, θα προκαλεί προβλήματα στη ζωή σου και στην καθημερινότητά σου. Προβλήματα που θα προκαλούν πόνο, απογοήτευση, φόβο και όλα τα συναισθήματα που μπορεί να ζήσεις στην καθημερινότητά σου.

Ποιο είναι το ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις;


Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι ένα:
 να αλλάξεις την χαρτογράφηση του εγκεφάλου σου αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου για πάντα. Να δημιουργήσεις νέες νευροσυνδέσεις που καταλήγουν όχι στον πόνο και στη θλίψη, αλλά στην ευτυχία. Εκεί πρέπει να δίνεις έμφαση καθημερινά , αυτό πρέπει να αποτελεί,  το μέτρο για την επιτυχία σου. Αυτό, και όχι το άγχος και η πάλη, για περισσότερα μηδενικά στον μισθό σου.

Φαντάσου τη ζωή σου , τον εγκέφαλό σου σαν μία δέσμη από καλώδια που το καθένα εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη λειτουργία. Σίγουρα έχεις στο μυαλό σου,  σημεία,  στο σπίτι σου ή στη δουλειά σου που είναι μαζεμένα όλα τα καλώδια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όλα τα καλώδια χύμα, χωρίς καμία οργάνωση, πεταμένα στο έδαφος μαζεύοντας σκόνες. Όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή κάτι δεν κάνει καλή επαφή δύσκολα φτάνουν στη λύση του προβλήματος.

Εσύ, όμως, να είσαι σαν τους ανθρώπους που τα καλώδιά τους είναι οργανωμένα και μαζεμένα. Εκεί κάθε καλώδιο και η απόληξή του είναι ευδιάκριτα και όταν προκύπτει ένα πρόβλημα επιλύεται άμεσα, δίχως καθυστέρηση και δίχως επιπρόσθετα προβλήματα.

Έτσι είναι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αν δεν αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια στο να αναδιαρθρώσεις τις συνδέσεις σου, να δημιουργήσεις καινούργιες και να ξεφορτωθείς αυτές που σου προκαλούν πόνο, δεν θα είσαι ευτυχισμένος. Ο εγκέφαλος είναι ο ναός σου και από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα.

Η ικανότητα σου να ελέγχεις το μυαλό σου, θα καθορίσει και την ποιότητα της ζωής σου!

Φρόντισε, λοιπόν, ο εγκέφαλος σου να είναι καθαρός, ασκημένος και δυνατός, έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα του προκύψει.  Η ευτυχία, τότε, είναι το μόνο σίγουρο πως θα έρθει να εγκατασταθεί μόνιμα στη ζωή σου.

Να θυμάσαι πως είσαι υπέροχος , να αγαπάς τον εαυτό σου 

και να Zεις με Πάθος.!

Μανώλης

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!