Υποσυνείδητο: Ποια Η Δύναμη Του και Πώς Επηρεάζει τη Ζωή Μας

Πριν πολλά χρόνια βρέθηκα σε ένα σεμινάριο στην Κρήτη, στα Σφακιά. Ένας υπέροχος χώρος πάνω στην θάλασσα.

Σε αυτό το σεμινάριο γνώρισα έναν πάρα πολύ αξιόλογο άνθρωπο από την Κύπρο. Αυτός ο άνθρωπος ήταν εκπαιδευτής. Μου μίλησε πρώτη φορά για το υποσυνείδητο. Για την δύναμη του υποσυνείδητου.

Τι είναι το υποσυνείδητο; Πώς μας επηρεάζει; Πώς αυτό καθορίζει τη ζωή μας; Πώς οι άνθρωποι πολλές φορές μπορεί να προσπαθούμε αλλά στο τέλος της ημέρας για κάποιον λόγο δεν τα καταφέρνουμε; Υπάρχει λόγος απλά δεν τον ξέρουμε εμείς αυτόν..

Από τότε λοιπόν μου μπήκε μια ιδέα, ένας σπόρος μέσα στο μυαλό, και άρχισα να ψάχνω. Όπως έχω αναφέρει ξανά ξεκίνησα με το βιβλίο “Η δύναμη του υποσυνείδητου” του Joseph Murphy – πολύ ωραίο και πολύ δυνατό βιβλίο, αν δεν το έχεις διαβάσει, στο συστήνω ανεπιφύλακτα – και από εκεί και πέρα, ήταν η αρχή για ένα πολύ μεγάλο ταξίδι.


Σε όλη αυτή την διαδικασία, κατάλαβα ότι όλο το παιχνίδι της ζωής παίζεται στο υποσυνείδητο επίπεδο. Και αυτό για έναν λόγο. Και ο λόγος είναι απλός και λογικός. Όταν προχωράω στον δρόμο και δω μια λακκούβα τι θα κάνω; Ή θα πάω δεξιά, ή αριστερά, ή θα πηδήξω πάνω από την λακκούβα. Τι γίνεται όμως αν αυτή η λακκούβα είναι κρυμμένη με νερό; Τότε δεν κινδυνεύω γιατί δεν ξέρω ότι εκεί έχει λακκούβα;

Γι’ αυτό τον λόγο το υποσυνείδητο, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Για τον λόγο του ότι είναι αυτό το μέρος της ζωής μας στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση, και γι’ αυτό οι άνθρωποι καλούμαστε να αναπτύσσουμε την συνειδητότητα μας, μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, προκειμένου να φωτίσουμε όλο και μεγαλύτερο μέρος από αυτή την σκοτεινή πτυχή της ύπαρξης μας.

ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΟΥ;


Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής:

Υπάρχει κάποιος πιο απλός τρόπος, ένας καθημερινός τρόπος, που θα μπορούσαμε οι άνθρωποι, να αποκτούμε επίγνωση στο τι συμβαίνει μέσα στο υποσυνείδητο μας, άσχετα από την δουλειά που θα κάνουμε;

Ναι, βέβαια, υπάρχει! Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος;

Παλιά έλεγαν “Εν αρχήν ο λόγος”. Να θυμάσαι ότι ο λόγος, τα λόγια, οι λέξεις, ο τρόπος που μιλάμε, είναι ο τρόπος που εκφράζουμε αυτό που υπάρχει μέσα μας. Ή αν θέλεις, είναι ένας τρόπος αυτός. Έτσι λοιπόν, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αρχίζουμε να αποκτούμε επίγνωση, στο τι λέμε, πως το λέμε..

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, κάποια στιγμή που ήμουν με έναν φίλο, Trainer, και εκεί που μιλούσαμε, γυρνάω και του λέω “’Έχω αρνητικές εικόνες στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία”Και μου λέει “Το παρατήρησες;”. Του λέω “Τι;”. Να..” μου λέει, “Άκου τι είπες..”. Του απαντάω “Έχω αρνητικές εικόνες από την παιδική μου ηλικία” και μου λέει Αυτό σημαίνει, ότι τις έχεις ακόμα μέσα στο μυαλό σου, έτσι δεν είναι;”


Το προσπέρασα εκείνη την στιγμή, δεν μπορούσα να το καταλάβω πάρα πολύ καλά όταν μου το είπε.. Γιατί είναι 
αυτή η συνειδητότητα που λέμε, που κάποιες φορές απουσιάζει ή πρέπει να την βρούμε, να την αναπτύξουμε

Έτσι λοιπόν συνεχίσαμε την συζήτηση, τελείωσε η βόλτα μας, και συνειδητοποίησα ότι τελικά ναι μεν, είχα δουλέψει με τον εαυτό μου αλλά κάποια πράγματα από την παιδική ηλικία υπήρχαν ακόμα μέσα μου. 

Και επειδή ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις εικόνες που έχουμε μέσα στο μυαλό μας, αν εμένα οι εικόνες μου ήταν αυτές της παιδικής ηλικίας τότε τι κάνει ο εγκέφαλος; Ανταποκρίνεται σε αυτή την πραγματικότητα.


Έτσι λοιπόν τι κατάλαβα; Κατάλαβα πως ένας τρόπος, για να μπορώ να μαθαίνω τι συμβαίνει πραγματικά μέσα μου, και όχι τι νομίζω ότι συμβαίνει, είναι να αρχίσω να παρατηρώ τις λέξεις που λέω. Το πως περιγράφω την πραγματικότητα. Τις φράσεις.. Τον τόνο.. Την ένταση.. Το πως εκπροσωπώ, μεταφέρω, αυτό που υπάρχει μέσα μου προς τα έξω.

Έτσι λοιπόν τι χρειάζεται να κάνεις; Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να αρχίσεις να παρατηρείςτι λες και πως το λες, στην καθημερινότητα σου, και θα δεις αν αυτό συμβαδίζει και κατά πόσο με αυτό που πραγματικά θα ήθελες στη ζωή σου. Εάν δεν συμβαδίζει τότε, φρόντισε να μην προσπερνάς αυτά που λες και τον τρόπο που το λες, αλλά να πας λίγο πιο βαθιά, και να δεις ακριβώς τι συμβαίνει μέσα στα βάθη της καρδιάς σου.

Εύχομαι αυτό το άρθρο να ήταν χρήσιμο για σένα. Μοίρασε αυτό το άρθρο με τους ανθρώπους που αγαπάς. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος χρειάζεται και τι.. 

Επίσης μην ξεχάσεις το εξής:

Ότι είσαι υπέροχος! Ότι πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου..

Και να ζεις με πάθος.!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Επίγνωση – Ποια είναι η δύναμη της και πως καθορίζει τη ζωή σου

Πώς σχετίζεται ο ασυνείδητος νους με τις κρίσεις πανικού;

Πως να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις από τη ζωή σου

Πως να απελευθερώσεις τον πόνο από την καρδιά σου

Η έννοια της αυτοπεποίθησης και πως να την αυξήσεις

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!