Αύξησε την αυτοπεποίθησή σου: Οι 7 πυλώνες της αυτοπεποίθησης

Θα ξεκινούσες ποτέ να ταξιδέψεις με το αμάξι σου στην Εθνική οδό χωρίς βενζίνη; Προφανώς και όχι.

Αν αυτό ισχύει, τότε πώς γίνεται να βγεις έξω στο ταξίδι της ζωής χωρίς αυτοπεποίθηση;  Η αυτοπεποίθηση είναι το καύσιμο της ζωής σου. 

Η αυτοπεποίθηση είναι αυτή που θα σου δώσει ώθηση. Είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτό που φοβάσαι, αυτό που νομίζεις ότι δεν μπορείς. Είναι αυτό που θα κάνει το αδύνατο πραγματικό. Και ξέρεις τι; Σε έναν κόσμο αβέβαιο αυτή την εποχή, σε έναν κόσμο που κινείται συνέχεια προς το άγνωστο, εσύ δεν μπορείς να πηγαίνεις μέσω από την ασφάλεια που είναι το παλιό. Χρειάζεται να πατήσεις τα πόδια σου, να σταθείς πάνω και να φύγεις μπροστά με δύναμη.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνεις για να χτίσεις μια ισχυρή αυτοπεποίθηση και να μπορέσεις να απογειώσεις τη ζωή σου;

1.Θέσε στόχους

Το νούμερο ένα, χρειάζεται να θέσεις στόχους, στόχους που να σε εμπνέουν, στόχους έξυπνους. Αλλά πρόσεξε, οι στόχοι πρέπει να μην είναι μικροί, δηλαδή ο στόχος μου είναι να πληρώσω τη ΔΕΗ μου. Ανιαρός, βαρετός, δεν μου λέει τίποτα, κουράστηκες ήδη. Ακόμα και αν το πετύχεις δεν έχεις κάτι να πεις ουάου, από την άλλη όμως, μη βάζεις και ένα στόχο να κάνω τη γη να σταματήσει να κινείται.  Άρα λοιπόν χρειάζεσαι να βάζεις στόχους που να σε εμπνέουν, να μην είναι ούτε τεράστιοι ούτε μικροί.

Και πάνω απ’ όλα να πιστεύεις ότι αυτούς μπορείς να τους δημιουργήσεις, γιατί ο στόχος θα σου δώσει κατεύθυνση, θα σου δώσει δύναμη. Καλό είναι στην αρχή, ανάλογα με το που βρίσκεται η αυτοπεποίθησή σου, να βάζεις τέτοιους στόχους που να μπορείς να τους πετυχαίνεις. Γιατί αυτό μέσα σου θα χτίσει μια συνήθεια το ότι εσύ μπορείς να τα καταφέρεις. Και ισχύει. Απλά χρειάζεται να το δεις και στην καθημερινότητά σου. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν εγώ πάω γυμναστήριο, δεν ξεκινάω με τα 300 κιλά, ξεκινάω με τα 10 κιλά. Και σιγά σιγά χτίζω πάνω σε αυτό.

2.Αναγνώρισε τις δυνατότητές σου

Το επόμενο κομμάτι είναι να αναγνωρίζεις τις δυνατότητές σου. Υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι λένε “δεν μπορώ να κάνω τίποτα” και υπάρχουν άνθρωποι που λένε “εγώ μπορώ να κάνω τα πάντα”. Οι άνθρωποι που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, δημιουργούν προβλήματα και ατυχήματα. Και οι άνθρωποι που υποεκτιμούν τις δυνατότητές τους, δημιουργούν πάλι προβλήματα και ατυχήματα στη ζωή τους. Άρα εσύ χρειάζεται να έχεις καθαρό μυαλό και να ξέρεις ποιες είναι οι δυνατότητές σου.

3.Ανέπτυξε τις δυνατότητές σου

 Να δεις ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξεις ή ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αποκτήσεις. Όταν πας και μιλάς με έναν άνθρωπο ή του δίνεις ένα feedback, συνήθως οι άνθρωποι, το πρώτο πράγμα που προσπαθούν να κάνουν είναι να σε πείσουν ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά. Ρε φίλε, ξεκόλλα και λάθος να το έχεις κάνει, δεν πειράζει. Αν δεν έχει λειτουργήσει κάτι, δες τι χρειάζεται να κάνεις για να λειτουργήσει. Και στο τέλος της ημέρας, δεν παίζει τόσο ρόλο να νιώθεις καλά, αλλά να πάρεις από τη ζωή σου αυτό που θέλεις και αξίζεις. 

4.Χτίσε τις σκέψεις σου

Αφού λοιπόν αναπτύξεις τις δεξιότητες σου, το επόμενο κομμάτι είναι να χτίσεις τη σκέψη σου. Αν παρατηρήσεις, ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι αρκετά ίδιος με τον τρόπο που σκέφτεται η μάνα σου, ο πατέρας σου, η κοινωνία, ο κοινωνικός προγραμματισμός. Γι’ αυτό και λέμε υπάρχει η αμερικάνικη κουλτούρα, η αγγλική κουλτούρα, η ελληνική κουλτούρα. Δηλαδή τι σημαίνει κουλτούρα, κάθε παιδί υιοθετεί πάνω κάτω τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας του.

Οι άνθρωποι που έχουν την τύχη ή αν θέλεις δεν είναι ακριβώς τύχη, έχουν ταξιδέψει πολύ, βλέπεις ότι έχουν και ένα τελείως διαφορετικό mindset. Άρα λοιπόν εσύ τι χρειάζεται να κάνεις, χρειάζεσαι να χτίσεις και άλλον τρόπο σκέψης. Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να απορρίψεις αυτό το οποίο κάνεις τώρα, αλλά αυτό που σημαίνει είναι ότι θέλεις να διευρύνεις αυτό το οποίο κάνεις τώρα. Ο άλλος τρόπος σκέψης,  θα σου δώσει μια τελείως διαφορετική οπτική και αντίληψη για τη ζωή και αμέσως-αμέσως πράγματα που φοβόσουν, πράγματα που νόμιζες ή τα είχες δαιμονοποιήσει θα τα απομυθοποιήσεις και θα πατήσεις στα πόδια σου.

5. Φρόντιζε το σώμα και το πνεύμα σου

Χρειάζεται να φροντίζεις το σώμα σου, το έχω πει πόσες φορές και το ξαναλέω. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η ζωή και η συναισθηματική τους ευεξία εξαρτάται καθαρά από το μυαλό τους και είναι τραγικό λάθος. Θέλω να σου θυμίσω πως τις περισσότερες φορές δεν είναι θέμα ψυχολογίας αλλά θέμα βιολογίας και η βιολογία/ η βιοχημεία μας επηρεάζεται από πάρα-πάρα πολλά άλλα πράγματα από αυτά που φανταζόμαστε και που ακούμε καθημερινά. Οπότε το να φροντίζεις το σώμα σου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τον ύπνο σου, τη διατροφή σου, την άσκησή σου, την αναπνοή σου και οτιδήποτε επηρεάζει άμεσα τη βιοχημεία σου. Δεν συζητώ αλκοόλ, τσιγάρο και ούτω καθεξής. Η αυτοπεποίθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σώμα σου και γι’ αυτό εάν θέλεις να έχεις αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να φροντίσεις το σώμα σου και το πνεύμα σου. Κάτι που το έχουμε ξεχάσει σήμερα.

Ασχολήσου με τα πολιτιστικά, με το θέατρο, με τη μουσική,  με τις τέχνες. Πράγματα που προάγουν τα συναισθήματα, αναπτύσσουν τη φαντασία που λόγω της τεχνολογίας έχει αρχίσει να ευνουχίζεται. Και ο συνδυασμός όλων αυτών θα σε διευρύνει.

6. Δημιούργησε υποστηρικτικό περιβάλλον

Χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τύχη και έχουν ένα οικογενειακό καλό περιβάλλον ή ένα καλό φιλικό περιβάλλον. Κάποιοι άνθρωποι όχι. Εάν χρειαστεί, να θυμάσαι ότι πρέπει να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που θα είναι το λιμάνι σου. Αλλά πρόσεξε. Εάν θες να το βρεις, χρειάζεται να γίνεις και εσύ λιμάνι αυτού του περιβάλλοντος όταν το χρειάζεται. Υπάρχει στην Αγγλία ένα πολύ ωραίο ρητό που λέει για τις επιχειρηματικές ομάδες. Κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνεις meeting. Και σου λέει, αν δεν είσαι καλά τότε χρειάζεσαι τη συνάντησή μας, εάν είσαι καλά τότε η συνάντησή μας χρειάζεται εσένα. Ο ένας με τον άλλο.

Και αυτό είναι το οποίο έχουμε καταφέρει σε μια ομάδα VIP που αποκτούν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση στα προγράμματα. Το περιβάλλον είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτόν τον λόγο έχω δημιουργήσει μια κοινότητα πολύ δυνατή, πολύ υποστηρικτική που μέσα εκεί έχουν γίνει θαύματα. Ο ένας βοηθάει τον άλλο. Οπότε αυτό που κάνουν το κάνουν επί χίλια. Όταν είσαι μόνος σου η δυναμική σου είναι μεγάλη αλλά πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά όταν είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους με το ίδιο mindset.

7. Αναγνώρισε τι σε κρατάει πίσω

Και τέλος χρειάζεται να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που κρατάει την αυτοπεποίθησή σου σε χαμηλά επίπεδα. Χρειάζεται να ανακαλύψεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις που δημιουργούν μια αίσθηση πραγματικότητας η οποία όμως δεν ισχύει. Τα περισσότερα πιστεύω που έχεις μπορεί να είναι περιοριστικά. Και όταν λέω περιοριστικά εννοώ ότι δεν σε προάγουν και δεν σε οδηγούν σε αυτή την κατάσταση στην οποία θα ήθελες, αξίζεις και μπορείς να είσαι.

Είναι πραγματικότητα όλα αυτά που πιστεύεις; Κάποια ναι, κάποια όχι. Από πού προήλθαν; Προήλθαν από το παρελθόν σου. Και πώς προήλθαν από το παρελθόν σου; Μέσα από το οικογενειακό σου περιβάλλον, μέσα από την εκμόρφωσή σου, μέσα από τις εμπειρίες σου, μέσα από κάποια πράγματα που μπορεί να έχουν μια τυχαιότητα. Δηλαδή, μπορεί να έζησες μια εμπειρία σε μια στιγμή της ζωής σου που ήσουν ευάλωτος, οπότε την αντιλήφθηκες τελείως διαφορετικά σε σχέση με μια άλλη εμπειρία και ούτω καθεξής. Και, εννοείται, με την φυσιολογία και τη δομή του εγκεφάλου όλα αυτά καθορίζουν τελικά στο εδώ και τώρα τι συμβαίνει μέσα σου. 

Εάν θα παρατηρήσεις σε κάποια πράγματα έχεις αυτοπεποίθηση και σε κάποια άλλα δεν έχεις. Τώρα, σε αυτά που έχεις, μπράβο που έχεις και συγχαρητήρια και δες τι κάνεις και τα καταφέρνεις και νιώθεις τόσο δυνατός. Σε αυτά τα οποία δεν έχεις, πήγαινε να ανακαλύψεις και να αξιοποιήσεις όλα αυτά τα οποία σου είπα για να τα χτίσεις και να πας στο επόμενο επίπεδο. 

Είσαι υπέροχος, να σ’ αγαπάς και να ζεις με πάθος.

Μανώλης Ισχάκης

NLP Life Coaching

Δημιουργός Brain Activation Method ®

  1. Δωρεάν Ατομικό Coaching Γνωριμίας
  2. Κατέβασε το Δωρεάν E-BOOK: Οι #3 Νόμοι της Επιτυχίας – Κλικ Εδώ!
  3. Καθημερινή Έμπνευση στο κινητό σου – Κλικ Εδώ!
  4. Γίνε μέλος της κοινότητας Live With Passion – Κλικ Εδώ!
 
ΥΓ: Απόκτησε πρόσβαση στο online course:
“Rethink! Η γλώσσα του ασυνείδητου νου”

Ανακάλυψε τη χαμένη σου δύναμη και ζήσε εξαιρετικά!

Ξεκίνα τώρα εδώ!
Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!