Τα #7 βήματα να ξεπεράσεις τους φόβους σου

Εάν δεν μπορείς να φανταστείς πόσα παραπάνω πράγματα μπορείς να δημιουργήσεις και να πετύχεις στη ζωή σου, για σένα και την οικογένειά σου, τότε δεν έχεις ιδέα για τον εαυτό σου.

Αλλά δεν φταις εσύ, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο φόβος λειτουργεί σαν μια κουρτίνα ανάμεσα σε εσένα και την πραγματικότητα, σε μπερδεύει, δημιουργεί ψευδαίσθηση και χάνεσαι μέσα σε αυτό.

Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα λούνα παρκ, σε αυτό εκεί το παιχνίδι, των ψευδαισθήσεων. Και παλεύεις και παίζεις και φαίνεται σαν πραγματικότητα, αλλά δεν είναι. Μόλις βρεις την έξοδο και βγεις έξω, αααα, φυτά, γη, ουρανός. Και είναι τόσο απλά.

 Ο φόβος είναι μια σωστή, ωραία, εξαιρετική λειτουργία που οι άνθρωποι δεν ξέρουν να την αξιοποιούν, και για αυτόν τον λόγο μπλοκάρουν και μένουν πίσω.

Παλεύουν με τον εαυτό τους, αλλά στην ουσία το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μάθεις να τον αξιοποιείς. Τι κάνει έναν αεροπλάνο; Πάει και παλεύει με τον αέρα; Όχι, τον αξιοποιεί και πετάει. Και όταν θέλει, κάθεται. Άρα λοιπόν ο αέρας είναι αυτός που είναι. Το ζήτημα είναι τι κάνει ο αεροπλάνο με αυτόν τον αέρα.

Έτσι ακριβώς και σε σένα. Εάν θέλεις να πετάξεις, χρειάζεται να αξιοποιήσεις τον φόβο σου. Πάμε λοιπόν να δούμε τα 7 βήματα που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

1.Αναγνώρισε τους φόβους σου

Λέει ο άλλος, φοβάμαι. Τι φοβάσαι; Τι ακριβώς φοβάσαι; Τι είναι αυτό ακριβώς που σε κρατάει πίσω; Παραδείγματος χάρη, θέλεις να πας σε ένα interview, θέλεις να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο. Θέλεις να εκφραστείς στον άνθρωπό σου. Έχεις σκάσει γιατί θέλεις να μιλήσεις και δεν μπορείς να το κάνεις. Δεν νιώθεις ελεύθερος. Φοβάσαι να το κάνεις. Ωραία. Τι ακριβώς φοβάσαι; Φοβάσαι ότι θα σε απορρίψει; Πήγαινε πιο κάτω. Φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνος; Πήγαινε πιο κάτω και πιο κάτω και πιο κάτω. Αναγνώρισε όχι μόνο το φόβο σου αλλά τι υπάρχει κάτω από αυτόν.

2. Αντιμετώπισε τους φόβους σου με μικρά βήματα.

Δηλαδή. Εάν φοβάσαι τα ύψη, ή  αν φοβάσαι να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο. Μην πας κατευθείαν να κάνεις ελεύθερη πτώση παραδείγματος χάρη αν το πρόβλημά σου είναι το ύψος. Πήγαινε σιγά σιγά να εκθέσεις τον εαυτό σου σε αυτό που φοβάσαι.

Πρόσεξε.  Αυτό που λένε “βγες έξω από τη ζώνη άνεσής σου και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις!” δεν δουλεύει έτσι, γιατί θα χτίσεις αντίσταση. Γιατί ο εγκέφαλος είναι έτσι προγραμματισμένος για να σε προστατεύει και να μην κάνεις αυτό το οποίο φοβάσαι. Εάν όμως εγώ παραδείγματος χάρη, αρχίζω και κρυώνω στους 10 βαθμούς, εντάξει; Αν αρχίζω να κάνω μπάνιο στους 9, μπορώ να το αντέξω ακόμα. Και μόλις το συνηθίσω, στους 8 και στους 7, και κάπως έτσι έφτασα να κάνω κρύο μπάνιο ακόμα και το χειμώνα στη θάλασσα. Είναι τόσο απλό. Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και με το ύψος. 

Άρα διαχειρίσου τους φόβους σου με μικρά βήματα, τόσο κάθε φορά που αντέχεις, μέχρι να συνηθίσεις και να πας στο επόμενο.

3.Χρησιμοποίησε τη σκέψη σου

Κάποιοι λένε θετική σκέψη. Εγώ θα την αφήσω έξω τη θετική σκέψη, δεν πιστεύω ακριβώς στη θετική σκέψη. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη αλλά όχι ακριβώς έτσι όπως ενδεχομένως την έχεις ακούσει. Αυτό το φωνάζω πολλά χρόνια πριν. Από τότε που βγήκε το Μυστικό, το βιβλίο που είχε γίνει χαμός.

 Θέλεις την κριτική σκέψη. Χρειάζεται να αναπτύξεις κριτική σκέψη. Αυτό που οι άνθρωποι πάσχουμε είναι από κρίση. Γιατί ούτε στα σχολεία, ούτε τα βιβλία, ούτε οι καθηγητές, ούτε η κοινωνία, ούτε η κουλτούρα, ούτε τα πανεπιστήμια, δεν μας βοηθούν στο να αναπτύξουμε την κρίση μας. Αποκτούν οι άνθρωποι ακαδημαϊκή γνώση αλλά όχι μόρφωση. Γι’ αυτό μην ψαρώνεις πάντα, με όλους αυτούς που έχουν διαβάσει 300 βιβλία κι έχουν 7 εκατομμύρια χαρτιά και πανεπιστήμια. Δεν λέει τίποτα. Μπορεί να δεις έναν άνθρωπο που δεν έχει σπουδάσει καθόλου, και να δεις εξαιρετική σοφία σε αυτόν τον άνθρωπο.

Τώρα, δεν αμαυρώνω την εκπαίδευση και τη γνώση, εννοείται, δηλαδή, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και έχουν πάρει ακαδημαϊκή γνώση, οπωσδήποτε έχουν πάρει πάρα πολλές πληροφορίες, έχουν εξαιρετική κρίση. Απλά πάρα πολλές φορές είναι πάρα πολλοί έτσι. Γιατί ο εγκέφαλος κάνει καλύτερα αυτό που κάνει περισσότερο. 

Άρα λοιπόν άρχισε να αναπτύσσεις την κριτική σου σκέψη και αφού την αναπτύξεις, πάνω εκεί τοποθέτησε τη θετική σου σκέψη. Για να αρχίσεις να βάζεις το κερασάκι στην τούρτα.

4.Κάνε ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοών

Το επόμενο κομμάτι είναι το πάρα πολύ γνωστό, ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοών, γιατί πρέπει το σώμα σου να αποφορτίζεται. Δηλαδή την ώρα που είσαι στην αρνητική σκέψη, στο φόβο αρχίζεις και σφίγγεσαι, και δεν το καταλαβαίνεις. Και χρειάζεται να αρχίσεις να χαλαρώνεις. Πολλές φορές μπορεί να σε βοηθήσει και ένα πολύ καλό μασάζ. Να χαλαρώσει όλο σου το σύστημα. Όμως, το να χαλαρώνεις από τη μία, δηλαδή το να καθαρίζεις το σπίτι από τη μία, και να λερώνεις από την άλλη, δεν παίζει κανένα ρόλο. Πρέπει να χαλαρώσεις το σύστημά σου και να μην μειώσεις τις αιτίες που το επιβαρύνουν. Και αυτό είναι το περιβάλλον σου. 

5. Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Ποια είναι η δικιά σου δουλειά; Χρειάζεται να δημιουργήσεις κοινωνικούς κύκλους, σχέσεις, να βρεθείς σε κοινωνικά δίκτυα, τα οποία θα είναι υποστηρικτικά για σένα. Αν δεν έχεις μια βάση, δεν έχεις μια πισίνα ανθρώπων που θα μπορείς να είσαι στην ίδια σελίδα, να επικοινωνήσετε, να μοιραστείτε, να αναπτυχθείτε… τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα για σένα.

Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, εάν θέλεις να πας μακριά χρειάζεται να πας με άλλους.

Το να έχεις ανθρώπους να μοιράζεσαι, να σκέφτεσαι, να μοιράζεσαι την ανησυχία σου, να έχεις την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να υποκρίνεσαι, γιατί θα κριθείς, ή γιατί θα έχει ένα κόστος,  αυτό είναι τεράστια αξία για να μπορείς να χτίσεις τον εαυτό σου και να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

6. Εκπαίδευσε το μυαλό και το σώμα σου

Εκπαίδευση νοητική. Και εκπαίδευση της φυσιολογίας σου. Ένα από τα πολύ βασικά που κάνουμε στα σεμινάρια, είναι να εκπαιδεύουμε και το σώμα μας.

Συνήθως στην προσωπική ανάπτυξη και στο life coaching, συνήθως πας, ακούς, μαθαίνεις πολύ ωραία πράγματα αλλά ξέρεις τι; Αν κάποια πράγματα δεν τα κάνεις με το σώμα σου, δεν μπορείς να τα μάθεις ποτέ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο ξεχωρίζει στην brain activation coaching method που έχω δημιουργήσει. 

Άρα λοιπόν, άρχισε να εκπαιδεύεσαι και άρχισε να εκπαιδεύεις και το σώμα σου σε αυτό που θέλεις το μυαλό σου να κάνει. 

7. Κατανόησε τι δημιουργεί τον φόβο σου

Τις βαθύτερες διαδικασίες Τους βαθύτερους τρόπους που δημιουργούν το φόβο. Και να σε πάω ένα βήμα παραπάνω;

Ο φόβος είναι κάτι το οποίο κάνεις εσύ ασυνείδητα για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Πήγαινε να κατανοήσεις όλο αυτό το μοτίβο.

Λέγοντας μοτίβο εννοώ αυτή την ασυνείδητη σειρά σκέψεων που κάνεις μέσα στο μυαλό σου, που σε οδηγεί στο να φοβάσαι. Αυτό θα σε ελευθερώσει.

Αν θέλεις βοήθεια πάνω σε αυτό, μπορούμε να το προχωρήσουμε και μαζί, ωστόσο είναι κάτι που αν παρατηρήσεις τον εαυτό σου αρκετά, μπορείς να καταφέρεις και να το πάρεις σε ένα πολύ εξαιρετικό σημείο.

Αυτά τα 7 πράγματα, θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις τους φόβους σου. Να κάνουμε μια επανάληψη. Νούμερο 1 να αναγνωρίσεις τους φόβους σου. Νούμερο 2 να τους αντιμετωπίσεις με μικρά μικρά βήματα. Νούμερο 3 χρήση κριτικής σκέψης και μετά θετικής από πάνω σαν σφράγισμα. Νούμερο 4 ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωνε και λίγο μασαζάκι καλό κάνει. Νούμερο 5 αναζήτησε ή δημιούργησε ένα περιβάλλον που θα σε υποστηρίξει. Νούμερο 6 εκπαίδευσε το μυαλό σου και το νευρικό σύστημα, δηλαδή το σώμα σου. Και νούμερο 7 κατανόησε τι δημιουργεί το φόβο.

Έχεις βάλει μια εξαιρετική βάση για να πατήσεις και να απογειωθείς. 

Είσαι υπέροχος, να σε αγαπάς και να ζεις με πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

NLP Life Coaching

Δημιουργός Brain Activation Method ®

  1. Δωρεάν Ατομικό Coaching Γνωριμίας
  2. Κατέβασε το Δωρεάν E-BOOK: Οι #3 Νόμοι της Επιτυχίας – Κλικ Εδώ!
  3. Καθημερινή Έμπνευση στο κινητό σου – Κλικ Εδώ!
  4. Γίνε μέλος της κοινότητας Live With Passion – Κλικ Εδώ!
 
ΥΓ: Απόκτησε πρόσβαση στο online course:
“Rethink! Η γλώσσα του ασυνείδητου νου”

Ανακάλυψε τη χαμένη σου δύναμη και ζήσε εξαιρετικά!

Ξεκίνα τώρα εδώ!
Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!