Πως να αναγνωρίσεις και να καταπολεμήσεις το άγχος του συντρόφου σου

Πως να αναγνωρίσεις και να καταπολεμήσεις το άγχος του συντρόφου σου

Όταν το άγχος εισβάλει στην σχέση σου, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει απόσταση, εντάσεις και διαφωνίες. Αλλά αν υποστηρίζεις τον σύντροφο σου όταν χρειάζεται, τις περιόδους έντονου άγχους, όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σχέσης σας αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο οικειότητας που θα σας φέρει περισσότερο κοντά.

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να παρέχεις την υποστήριξη σου; Υπάρχει κάποιος τρόπος που είναι καλύτερος από τους άλλους; Για να κατανοήσεις καλύτερα ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να αποβάλλει το άγχος θα χρειαστεί να αναλύσεις διάφορους παράγοντες.

Δώσε προσοχή στα εξής:

Αναγνώρισε τα συμπτώματα

Οι χαοτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές μας κάνει να απομονωνόμαστε και να επικεντρωνόμαστε σε όλα όσα χρειάζεται εμείς να κάνουμε στον χρόνο που διαθέτουμε. Έτσι δεν παρατηρούμε ότι ο σύντροφος μας ίσως βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες και άγχους. Χάνουμε κατά κάποιον τρόπο την επικοινωνία μαζί του, την σύνδεση μαζί του.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί να καταβάλλουμε περισσότερη προσπάθεια στο να αναγνωρίζουμε τα σημάδια, τα συμπτώματα αυτά, τα οποία μας υποδεικνύουν πότε το άγχος έχει κυριεύσει τον σύντροφο μας. Τι χρειάζεται να κάνεις;

Παρατήρησε τα σημάδια:

  • Πώς δείχνει ο σύντροφος μου το άγχος του;

  • Πώς αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου του;

  • Πώς μεταβάλλονται οι διατροφικές του συνήθειες;

  • Πώς αλλάζει η διάθεση του;

  • Πώς μεταβάλλονται τα επίπεδα της ενέργειας του;

Πολλές φορές μπορεί να αναφερθούν σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος. Κάποιες άλλες φορές μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το αντιληφθείς. Αλλά αν διατηρήσεις αρμονία με τον σύντροφο σου θα βρεις πολλές ευκαιρίες για να εκφράσεις την υποστήριξη και την αγάπη σου για εκείνον βοηθώντας τον να υπομείνει τις απαιτητικές και δύσκολες περιόδους που τον γεμίζουν άγχος. Αυτό θα σας φέρει πιο κοντά και θα ενισχύσει την σχέση σας.

Καταπολέμησε το άγχος

Όταν ο σύντροφός σου υποφέρει από άγχος, μπορεί να αποστασιοποιηθεί ή να αναστατωθεί και μπορεί να απομακρυνθεί συναισθηματικά ή ακόμα και σωματικά. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις μοναξιά και να αισθάνεσαι ευάλωτος. Τι χρειάζεται να κάνεις. Αντί να δώσεις σε αυτά τα συναισθήματα δύναμη και αντί να ενισχύσεις το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται μέσα στη σχέση, κάνε ένα βήμα πίσω και δείξε του ότι νοιάζεσαι – όχι μόνο για τον σύντροφο σου, αλλά και για τον εαυτό σου.

Με άλλα λόγια όταν ο σύντροφος σου είναι αδύναμος χρειάζεται εσύ να είσαι δυνατός για να μπορείς να τον στηρίξεις. Γιατί αν χάσετε και οι δύο την δύναμη σας, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρετε είναι μια κλονισμένη σχέση. Χρειάζεται λοιπόν να είσαι, εκείνες τις δύσκολες χρονικές περιόδου του έντονου άγχους του συντρόφου σου, πιο δυνατός, πιο σίγουρος και καλύτερα προετοιμασμένος, ώστε για να είσαι η κολόνα στήριξης που χρειάζεται τόσο εκείνος όσο και η σχέση σας.

Ενεργοποίησε τους διαύλους επικοινωνίας

Πολλοί άνθρωποι, όταν βάλλονται από το άγχος, κλείνονται στον εαυτό τους. Είτε προσπαθώντας να επικεντρωθούν στην επίλυση του θέματος που τους αγχώνει και να βρουν λύσεις, είτε γιατί δεν θέλουν να γίνουν βάρος στον σύντροφο τους, στους συγγενείς τους ή στους φίλους τους, είτε γιατί δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι…

Μίλησε του. Αν ο σύντροφος σου δεν ανοίγεται μόνος του, μίλησε του… προσέγγισε τον. Δείξτου ότι δεν είναι μόνος και είσαι εκεί δίπλα του, όχι απλά κοντά του, και μπορεί να σου μιλήσει, να βγάλει από μέσα του ότι τον αγχώνει και τον βάλλει συναισθηματικά.

Αυτό θα ανοίξει τις γραμμές επικοινωνίας και θα επιτρέψει στον σύντροφο σου να γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται σε εσένα.

Σε έντονες περιόδους άγχους, ο σύντροφος σου θέλει να αισθάνεται ότι είσαι δίπλα του και τον υποστηρίζεις. Θα χρειαστεί να είσαι δίπλα του, έτοιμος να τον ακούσεις, χωρίς να τον κρίνεις ή να αντιδράσεις αλλά αντιθέτως θα πρέπει να έχεις υπομονή και κατανόηση.

Το άγχος είναι μέσα στην ζωή

Η αντιμετώπιση του άγχους δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά είναι μέρος της ζωής. Ακόμη και αν ο σύντροφος σου είναι αυτός πάντα η κολόνα στήριξης της σχέση σας, τελικά θα έρθει μια περίοδος που τα αποθέματα του θα αδειάσουν και θα σου δοθεί η ευκαιρία να του παράσχεις την δύναμη, την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεται. Και ενώ μπορεί να το βρεις δύσκολο, αν ανακαλύψεις τα ψυχικά και συναισθηματικά αποθέματα μέσα σου για να βοηθήσεις τον σύντροφο σου, όχι μόνο θα δημιουργήσεις καλύτερη σύνδεση μεταξύ σας αλλά και μια σχέση σε υγιείς βάσεις και από τους δύο, όπου θα μπορεί να βασιστεί ο ένας στον άλλον και να μην σας βάλλει τίποτα.

Είσαι υπέροχος! Είσαι μοναδικός!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα: 

Η δύναμη της απόρριψης και η σημασία της για την ζωή

Πώς μπορεί το γέλιο να σου αλλάξει την ζωή γρήγορα και απλά

Πώς να απελευθερώσεις τον πόνο από την καρδιά σου

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου. Δες περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

 

pos-na-ziseis

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο