Αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σου.

Η αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση ότι ένα άτομο έχει τις δυνατότητες που του δίνονται από τη φύση και το περιβάλλον, όπως ευφυΐα, ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων, κρίση, ταλέντο, σωματική ικανότητα, εμφάνιση, εκπαίδευση, εμπειρία, γνώση κ.λπ.

Διαφέρει από την αυτοεκτίμηση.Η αυτοεκτίμηση δεν αναφέρεται στις ανθρώπινες ικανότητες, αλλά στις αρετές που απαιτούνται για τη χρήση αυτών των ικανοτήτων, όπως θάρρος, εργατικότητα, θέληση, πείσμα, υπομονή, καλοσύνη, σοφία κ.λπ.


Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη δράσης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να πιστεύεις στον εαυτό σου, να πιστεύεις στις δυνατότητές σου, να πιστεύεις στις ικανότητες και τον ενθουσιασμό σου. 

Με άλλα λόγια, χρησιμοποίησε  νύχια και  δόντια  για να πιστέψεις στον εαυτό σου, γιατί αυτό ουσιαστικά θα σε καθοδηγήσει να πετύχεις τους στόχους σου και να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις! 

Προς την επιτυχία και την ευτυχία. 

Το πιο συνηθισμένο ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς πιστεύεις στον εαυτό σου και αν αυτό το μαθαίνεις. Λοιπόν, όλοι μας δεν είμαστε σίγουροι τι σημαίνει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η πεποίθηση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Το αίσθημα
της αυτοαμφισβήτησης προέρχεται συνήθως από την εστίαση στα λάθη του παρελθόντος. Για να μάθεις από τα λάθη σου πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Αν έχεις μεγαλώσει ακούγοντας φράσεις όπως “είσαι άχρηστος/ή”, “ποτέ δεν θα καταφέρεις κάτι στη ζωή σου” και νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση, τότε συνέχισε να διαβάζεις..

Σ’ αυτό το άρθρο, μοιράζομαι μαζί σου  πολύ πρακτικές ιδέες, που έχουν βοηθήσει εμένα  προσωπικά και που μπορούν να βοηθήσουν κι εσένα, να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου.

Περισσότερη αυτοπεποίθηση, που θα σου δώσει τη δύναμη να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις, και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία και την επιτυχία.

Το θέμα της αυτοπεποίθησης είναι κάτι που βλέπω ότι απασχολεί πολλούς και πολλές. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έρθει και να μου πει “δεν έχω αυτοπεποίθηση” ή “είμαι πολύ μικρός/μικρή” ή “δεν έχω ακόμα κάποιες επιτυχίες στη ζωή μου, πώς μπορώ να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση;” ή μπορεί να διατυπωθεί έμμεσα, διστάζοντας να κάνουν πράγματα, γιατί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, γιατί φοβούνται τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτούς.


Για να έρθεις  σε επαφή
με την εσωτερική σου δύναμη, χρειάζεται να υιοθετήσεις καινούριες ρουτίνες και πρακτικές, όπως γιόγκα, διαλογισμό και θετικές δηλώσεις. Δοκίμασέ τες διότι πραγματικά λειτουργούν! 

Ο διαλογισμός συμβάλλει στη μείωση του στρες και του άγχους και βοηθάει να εστιάζεις στις ικανότητες σου. Επίσης, εντάσσοντας τις θετικές δηλώσεις στην καθημερινότητα σου γεμίζεις αυτοπεποίθηση και δίνεις άλλου είδους πνοή στη μέρα σου. 

Μια ημέρα γεμάτη χαρά, ενθουσιασμό και ευτυχία.

 

 

Το ερώτημα πώς να πιστέψεις  στον εαυτό σου,  κρύβει στην ουσία ένα βαθύτερο  ερώτημα: ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα; 

Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η αυτοαμφισβήτηση και το στρες συνδέονται άμεσα με τη γνώμη που έχεις  για τον εαυτό σου, βάσει των μέχρι τώρα εμπειριών σου. 

Αποτελούν ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα να απαλλαγείς  από τις κακές πεποιθήσεις και να αρχίσεις να τις αντικαθιστάς, με καινούριες πεποιθήσεις θετικές και ενδυναμωτικές.


Ο αυτοσεβασμός είναι
η βάση της αυτοπεποίθησης! Αν δεν σέβεσαι  τον εαυτό σου, πώς γίνεται να πιστέψεις σε αυτόν; Πρέπει να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου, όπως θα συμπεριφερόσουν σε κάποιον που θαυμάζεις  πολύ. 

Εδώ βοηθάει πολλές φορές να δεις πως θα μιλούσες, σε αντίστοιχη περίπτωση σ’ έναν φίλο ή σε μία φίλη που αγαπάς. Ας χρησιμοποιήσεις τα ίδια λόγια ακριβώς και για τον εαυτό σου. Στόχος είναι τα αρνητικά σχόλια να αρχίσουν να μετατρέπονται σε θετικά!  


Όλοι φοβόμαστε μπροστά στο
άγνωστο και στο καινούριο. Όταν όμως πιστεύεις στον εαυτό σου, συνειδητοποιείς ότι ο φόβος αποτελεί κινητήρια δύναμη, και δεν εμφανίζεται για να σε αποτρέψει. 

Η  αυτοπεποίθησή σου, είναι αυτή που σε βοηθά να μετατρέψεις  το φόβο σε δράση, κάνοντας τους στόχους σου, σκοπό ζωής! Όταν έχεις ένα όραμα για τη ζωή σου, στο οποίο πιστεύεις ακράδαντα, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.


H δημιουργία στόχων,
αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης των φόβων. Η προσήλωση στους στόχους και η επίτευξή τους, σου δίνει μία αίσθηση παντοδυναμίας και θάρρους! 

Οι στόχοι δεν χρειάζεται να είναι τεράστιοι. Μπορούν να σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να κάνεις  κάθε φορά μικρά, μικρά βήματα. Με αυτό τον τρόπο, φτάνεις σταδιακά στην επίτευξη τους και ο δρόμος δεν φαντάζει τόσο μακρινός.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Το να αρχίσεις
να πιστεύεις στον εαυτό σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως αποτελεί έναν αγώνα κούρσας και μάλιστα ανηφορικό! Χρειάζονται, λοιπόν, συνέχεια καύσιμα για το ταξίδι. 

Για να τροφοδοτείς την αυτοπεποίθηση σου, θα πρέπει να αρχίσεις να περιτριγυρίζεσαι  από ανθρώπους που σε εμπνέουν και σε στηρίζουν. Αυτή είναι και η δύναμη της έλξης. Οτιδήποτε κι αν θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου, καλό είναι να βρίσκεις ανθρώπους που θα σε ανυψώνουν

Ας αποφύγεις  διακριτικά εκείνους που προσπαθούν να σε κρατήσουν χαμηλά και να σε μειώσουν.


Ο νόμος της έλξης
δεν σχετίζεται μόνο με τους ανθρώπους αλλά και με το περιβάλλον, με ότι δηλαδή διαβάζεις και παρακολουθείς σε καθημερινή βάση. Να αναζητάς συχνά τη γνώμη και τη συμβουλή όσων έχουν πετύχει τους στόχους τους

Να παρακολουθείς ντοκιμαντέρ με τις ζωές ανθρώπων, που έχουν κάνει σπουδαία και ωραία πράγματα. Να εμπνέεσαι  από αυτούς

Ξεκίνα να διαβάζεις πράγματα που σε εμπνέουν και σημείωσε τα αγαπημένα σου, ώστε να ανατρέχεις σε αυτά συχνά. Επίσης, το youtube είναι γεμάτο με ομιλίες ανθρώπων αρκετά ενθαρρυντικές. Δοκίμασε να ακούσεις όποιες σε εμπνέουν! 


Είναι σημαντικό
να εστιάζεις στις επιτυχίες σου και όχι στις αποτυχίες, ειδικότερα όταν αντιμετωπίζεις καινούριες προκλήσεις. Όταν νιώθεις άγχος για το αν θα τα καταφέρεις μπροστά σε κάτι καινούργιο και δύσκολο, θα βοηθήσει πολύ να θυμηθείς προηγούμενα επιτεύγματα σου. 

Οι παλιές επιτυχίες, σου δίνουν κουράγιο και σου υπενθυμίζουν ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Προτείνω επίσης να αρχίσεις να φτιάχνεις λίστες με τις επιτυχίες σου, είτε μικρές, είτε μεγάλες..

Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με φορές που πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Το μυστικό εδώ είναι να συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να μην εγκαταλείψουμε επειδή απλά βαρεθήκαμε η κουραστήκαμε. 

Η εξάσκηση της πίστης στον εαυτό μας είναι κάτι συνεχόμενο και βαθύ. Σίγουρα δεν κατακτάται σε μία νύχτα και σίγουρα δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το ταξίδι. Η ανακάλυψη της πίστης στον εαυτό μας απαιτεί δουλειά, αξίζει όμως και μπορούμε να την κατακτήσουμε.

Ξεκίνα λοιπόν!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης