Κυνηγώντας την επιτυχία

Καθημερινά, σε οτιδήποτε κάνουμε και καταπιανόμαστε,  αγωνιούμε και επιδιώκουμε την επιτυχία

Προσπαθούμε για την επίτευξη των στόχων μας,  πολλές φορές,  όχι με στόχο αυτό,  ως κύριο σκοπό,  αλλά το αποτέλεσμα,  την επιτυχία.

Η συνεχής,  αναζήτησή  για την επιτυχία, δημιουργεί μια καθημερινή ρουτίνα, διαφόρων συναισθημάτων και καταστάσεων,  άλλοτε έχοντας θετικό πρόσημο η αντίκτυπο στη ζωή μας,  και άλλοτε αρνητικό. 

Ορισμένα από αυτά είναι:    

Άγχος,  προβληματισμός,  απογοήτευσή,  θυμός,  φόβος,  αναβλητικότητα.

Αλλά και: 

Ικανοποίηση,  αυτοεκτίμηση,  αυτοπεποίθηση,  θάρρος,  θέληση,  πίστη,  

χαρά, και  ευτυχία.

Ίσως σε ορισμένα από αυτά,  να αναγνωρίζεις την δική σου εικόνα και το πώς και πόσο, επηρεάστηκες,  εκείνη τη φορά μέσα από την αναζήτηση της δικής σου επιτυχίας, και πόσο θετικό η αρνητικό πρόσημο η αντίκτυπο είχαν στη δική σου ζωή. 


Πολλές φορές συνδέεις,  συγχέεις  
την επιτυχία,  τα παραπάνω συναισθήματα και καταστάσεις με λάθος τρόπο.  Ορμώμενος,  όχι τόσο από το βίωμα της εκάστοτε προσπάθειά σου,  αλλά από το μη επιθυμητό αποτέλεσμα που προέκυψε. 

Για παράδειγμα το συνδυασμό επιτυχία – ευτυχία .

Όλοι µας γνωρίζουμε ανθρώπους υπέροχους,  καλλιεργημένους,  αξιόλογους. Ωστόσο,  πολλοί  από αυτούς  νιώθουν αποτυχημένοι ή ανεπαρκείς

Και αν το νιώθουν,  αυτό είναι η πραγματικότητά τους! 

Γιατί πιστεύουν ότι δεν τα καταφέρνουν;

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο βασικές έννοιες που διέπουν τη ζωή του ανθρώπου. 

Οι έννοιες αυτές είναι η επιτυχία και η ευτυχία. Όλοι μας ισχυριζόμαστε πως είμαστε ευτυχείς,  όταν είμαστε επιτυχημένοι.  Σε περίπτωση αποτυχίας,  όλη αυτή η αντίληψη καταρρίπτεται.

Η ευτυχία και η επιτυχία όμως αποτελούν δύο διαφορετικούς όρους.

Η ευτυχία είναι  µια  κατάσταση του νου.

Η επιτυχία είναι  µια  κατάσταση της ύλης.

Άλλο επιτυχημένος άνθρωπος και άλλο ευτυχισμένος άνθρωπος.

 

Διαβάζεις το άρθρο: Κυνηγώντας την επιτυχία


Μήπως ενδεχομένως, δεν έχουν αναπτυγμένες  σε τέτοιο βαθμό
την αυτοεκτίμηση , την αυτοπεποίθηση, που θα τους  ωθούσε περισσότερο, στο να οδηγηθούν στην επίτευξη των στόχων τους

Μήπως τους κυριεύει,  η απογοήτευση και η αναβλητικότητα

Μήπως η έλλειψη θάρρους και θέλησης;

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι στη  σκέψη μας  καθημερινά. Πολλές φορές σε κάνουν να αισθάνεσαι, προβληματισμό, φόβο, άγχος. Ίσως κάποιος, να υιοθέτησε μια τακτική που να μη λειτούργησε σωστά, τη στιγμή που προσπαθούσε να ολοκληρώσει επιτυχώς αυτό που ήθελε.

Ίσως να φοβάται την αποτυχία.. «Τι θα πουν οι άλλοι;»

Συχνά μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία,  στοχεύοντας  να επιτύχουμε έναν  στόχο, όχι τόσο για εμάς,  αλλά για ικανοποιήσουμε την κρίση των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. 

Θεωρούμε περισσότερο σημαντικό το γεγονός της αναγνώρισης,  παρά το ουσιαστικότερο για εμάς,  την επίτευξη του στόχου.  Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι, δυνατοί και προσηλωμένοι ως προς αυτόν,  πιστεύοντας πως οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας,  θα κρίνουν την προσπάθειά μας αυτή ως κάτι σημαντικό, ως κάτι σπουδαίο.

Στην προσπάθειά μας αυτή, να κάνουμε την εικόνα μας περισσότερο αρεστή, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τον στόχο μας , και το αποτέλεσμα, μας αποκαρδιώνει. 

Η αποτυχία μας γεμίζει,  με αμφιβολία για το ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί, η αναβλητικότητα παρουσιάζεται μπροστά μας , σε κάθε μας νέα προσπάθεια και  μας καθιστά  ανήμπορους και αδύναμους να προσπαθήσουμε ξανά. 

Η αυτοπεποίθησή μας μειώνεται σε τέτοιο βαθμό,  που μας κάνει να αισθανόμαστε απογοήτευση,  άγχος και φόβο,  για να  ξεκινήσουμε  ξανά να επιδιώξουμε την επίτευξη ενός νέου στόχου

Το καλύτερο για εμάς,  θα ήταν να προσαρμοζόμαστε τη κάθε φορά με περισσότερο ζήλο και φαντασία,  απέναντι στον εκάστοτε στόχο μας,  και να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας,  προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Να έχουμε ζήλο,   για να αποκλείσουμε την πιθανότητα, ο  φόβος να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια μας,  και φαντασία για να αναπτύξουμε περισσότερο την δημιουργικότητα μας,  έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να εφαρμόσουμε διαφορετικούς τρόπους,  και βήματα για την επίτευξη των στόχων μας .

Η σωστή οργάνωση,  η κρίση και η πειθαρχία είναι επίσης  στοιχεία που συμβάλλουν στην επιτυχία ενός στόχου.

Ένα από τα πιο σκληρά και ρεαλιστικά δεδομένα της ζωής µας,  είναι ότι δεν παίρνουμε αυτό που αξίζουμε,  παίρνουμε αυτό που διαπραγματευόμαστε!

Επομένως, η διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας πρωτίστως και έπειτα με τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας,  μπορούν να συναποτελέσουν μικρές νίκες,  που οδηγούν στην επιτυχία μας .


Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Μήπως  φταίει,  το ότι την προσεγγίζουμε με λάθος τρόπο;

 Μήπως θα έπρεπε ενδεχομένως να την δούμε ως μια διαδρομή, ως ένα ταξίδι ,γεμάτο προκλήσεις που πρέπει να προσπεράσουμε, ως μια διαδρομή γεμάτη εφόδια προς όφελος της εξέλιξή μας; 

Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές, ( άνθρωποι, βιβλία , sites στο διαδίκτυο ), που παρέχουν συμβουλές,  για το τί είναι επιτυχία και πως μπορούμε να την αποκτήσουμε.

Μαθαίνουμε λοιπόν να κάνουμε όλο και περισσότερα, και επιζητούμε  με μανία να την κατακτήσουμε.  Ζούμε σε μια εποχή ιδιαίτερα μεγάλου  ανταγωνισμού, συνεχών απαιτήσεων και γενικευμένων υποχρεώσεων για κάθε άνθρωπο. 

Όλα αυτά προάγουν  στόχους και φιλοδοξίες,  αλλά ταυτόχρονα μας κρατάνε μακριά από το συναίσθημα της ικανοποίησης και της χαράς, όταν καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους μας

Με απλά λόγια, αναλωνόμαστε σε ένα κυνήγι της επιτυχίας, το οποίο είναι τόσο μακριά από το οτιδήποτε υγιές μπορούμε να έχουμε στη ζωή μας,  που τελικά μας ωθεί μακριά από οποιαδήποτε χαρά,  και ευτυχία.

Το κυνήγι της επιτυχίας μοιάζει με ένα φιδάκι, που κυνηγάει την ουρά του: όσο την πλησιάζει τόσο περισσότερο αυτή απομακρύνεται. 

Έτσι και εμείς: βάζουμε διαρκώς στόχους,  αλλά πριν καλά-καλά προλάβουμε να χαρούμε για το ότι τους πετύχαμε,  ορίζουμε νέους στόχους και αρχίζουμε ξανά  να καταπιανόμαστε με το να τους προσεγγίσουμε. 

Έτσι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που δεν έχει τελειωμό, σε έναν φαύλο κύκλο, σε ένα επαναλαμβανόμενο κυνήγι επιτυχίας χωρίς τέλος.


Προσπαθώντας να
«μετρήσουμε» την επιτυχία, συχνά προσπαθούμε να μας κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια των άλλων. 

Το λάθος που κάνουμε,  είναι η σύγκριση,  βάζουμε τους εαυτούς μας σε αυτή την διαδικασία,  γνωρίζοντας ιστορίες άλλων πετυχημένων ανθρώπων,  ανθρώπων που έχουν καταφέρει να είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι,  δεδομένου του ότι επιτυχία για εκείνους είναι η οικονομική ανεξαρτησία μια ιδιαίτερα καλή θέση,  και η επαγγελματική καταξίωση και καριέρα.

Αναρωτιόμαστε πώς μας αντιμετωπίζουν;  Μας θεωρούν καλύτερους τους;

Πώς είναι η οικονομική μας κατάσταση σε σχέση με τη δική τους; 

Αυτή η διαρκής σύγκριση με τους γύρω μας, όχι απλώς δεν είναι υγιής, αλλά μας κάνει δυστυχισμένους. Κι αυτό γιατί η πραγματική επιτυχία έρχεται μέσω της προσωπικής ανάπτυξης, της συναισθηματικής ολοκλήρωσης και της αγάπης – όχι από μία καλή θέση και έναν υψηλό μισθό.

Το να μετράμε την επιτυχία μας σε σύγκριση με εκείνη των άλλων, είναι ένας δρόμος που οδηγεί  προς τη δυστυχία

Είμαστε πιο επιτυχημένοι;  Πιο έξυπνοι;  Πιο μορφωμένοι; 

Έχουμε περισσότερους φίλους;

Το να προσπαθεί κανείς να ξεχωρίζει, είναι λογικό και καθόλου κατακριτέο.          

Το να μετατρέπεται,  όμως,  αυτή η προσπάθεια σε σκοπό ζωής,  αυτό εμπεριέχει τοξικότητα. 

Πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς,  όσο γρηγορότερα  το αποδεχτούμε και το συνειδητοποιήσουμε, αυτό τόσο καλύτερα. 

Είναι προτιμότερο να ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας και όχι τους άλλους, να προσπαθούμε κάθε κάθε μέρα να γινόμαστε  καλύτεροι από την προηγούμενη. Να κυνηγάμε τα όνειρά μας και όχι απλώς να νικήσουμε το διπλανό μας, σε έναν  ατελείωτο αγώνα,  που στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ.

Ποια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η σωστή έννοια ,  ο ορισμός,  η σωστή επιλογή ως προς την επιτυχία;


Χρησιμοποιούμε όμως τον όρο  για να περιγράψουμε
μια κατάσταση.  Λέμε για κάποιον, αυτός είναι “επιτυχημένος”.  Συνήθως εννοούμε πως αυτός ο άνθρωπος έχει επιτύχει σε ένα συγκεκριμένο τομέα στη ζωή του, που συνήθως είναι ο επαγγελματικός, ο οποίος είναι και ο πιο προφανής. 

Μπορεί ο ίδιος να μην έχει την ίδια εικόνα για τον εαυτό του, γιατί σε κάποιον άλλο τομέα που ο ίδιος αξιολογεί πιο σημαντικό στη ζωή του, να μην τα έχει πάει το ίδιο καλά.  Για παράδειγμα ίσως να μην έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια, ή να μην έχει καν δημιουργήσει οικογένεια, γιατί ήταν πάντα απασχολημένος με την καριέρα του.

Επομένως καταλαβαίνουμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει ένα δικό του μέτρο για την προσωπική του επιτυχία,  που έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις και τις αξίες του.  

Αυτές έχουν διαμορφωθεί με τα χρόνια και καθορίζουν,  το ποιος είναι ως μοναδική προσωπικότητα. Τις περισσότερες φορές το είμαι και το αισθάνομαι είναι εντελώς διαφορετικό,  από το φαίνομαι  ή το δείχνω.  Και αυτό ο καθένας το ξέρει μόνο ο ίδιος για τον εαυτό του.

Είναι όμως εφικτή η επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής;  Είναι!

Χρειάζεται να το σχεδιάσουμε,  να το βάλουμε σαν στόχο,  και να το κάνουμε.  Είναι εύκολο;  Όχι βέβαια!  “Ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο”.

#3 μυστικά για να ενδυναμώσεις και να βάλεις γερά θεμέλια στην σχέση σου μανώλης ισχάκης manolis ischakis nlp life coaching life coach holistic result coaching

Ο έρωτας δεν είναι επιλογή.
Το να μείνεις ερωτευμένος είναι!

www.manolisischakis.gr


Θέλει
δέσμευση και επίμονη προσπάθεια.  Αλλά και υπομονή.   

Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.  Αν ξαφνικά αύριο είμασταν σε αυτή την ιδεατή κατάσταση επιτυχίας, δεν θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε.  

Επομένως είναι απαραίτητο στην πορεία, να καλυτερεύουμε και σαν άνθρωποι από μέσα.  

Να αναπτύσσουμε τις αρετές της προσωπικότητάς μας.  Σε αυτό βοηθάνε τα βιβλία, και ειδικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης.  Αυτά σε βοηθούν να αναπτύξεις μια θετική στάση και νοοτροπία. 

Θέλει να αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε.  Να είμαστε παθιασμένοι με αυτό.  Όλοι οι επιτυχημένοι έχουν πάθος με αυτό που κάνουν.  Επίσης χρειάζεται να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να αναπροσαρμόζουμε το πλάνο μας.  Να είμαστε ευέλικτοι.  

Το πιο σημαντικό εφόδιο όμως, που χρειάζεται να αποκτήσουμε είναι ανοσία στην αποτυχία και να μην τα παρατάμε ποτέ.  Μα θα μου πείτε τόση ώρα μιλάμε για την επιτυχία.  Σας έχω νέα.  

Δεν υπάρχει ούτε ένας επιτυχημένος άνθρωπος που δεν έκανε λάθη στην πορεία και δεν απέτυχε αρκετές φορές πριν βρει τον επιτυχημένο τρόπο για να.. πετύχει.  Τα λάθη και οι πρόσκαιρες αποτυχίες επιτρέπονται και είναι μέρος του παιχνιδιού. 

Η “επιτυχία” δεν είναι ένα σημείο που φτάνουμε μια φορά και τερματίζουμε.  Ένας πρωταθλητής χρειάζεται να υπερασπίζεται κάθε χρόνο το στέμμα του. 

Δεν παραμένει αιώνια και εξ’ ορισμού πρωταθλητής επειδή το πέτυχε μια φορά.

Ξεκινάει όμως όπως και κάθε τι άλλο από το μυαλό μας.  

Χρειάζεται να δούμε τον εαυτό μας στην ιδεατή κατάσταση της προσωπικής μας αντίληψης για την επιτυχία σκεπτόμενοι ως : 

Μας συμβαίνει ΤΩΡΑ!  

Απολαμβάνω τον θαυμασμό,  την αγάπη και την εκτίμηση όλων των ανθρώπων που εκτιμώ,  θαυμάζω και  αγαπώ;  

Αγαπώ τον εαυτό μου;

Πόση αγάπη εισπράττω από τη σύζυγο και τα παιδιά μου;  

Νιώθω χαρά και ικανοποίηση στον εργασιακό μου χώρο; 

Νιώθω  ευτυχισμένος μέσω της προσφοράς της φροντίδας μου,  στους ανθρώπους που αγαπώ;

Σε τι σπίτι ζω;  Πώς ακριβώς είναι διαμορφωμένο και διακοσμημένο;  Πόσα δωμάτια έχει;

Τι θέα έχει από τα μπαλκόνια του;  Τι αυτοκίνητο οδηγώ;  

Τι χρώμα έχει και ποια αίσθηση μου δίνει τώρα που το οδηγώ;  

Που κάνω διακοπές;  

Με ποιον;  

Πόσο όμορφα περνάμε;   

Νιώθω το  συναίσθημα πληρότητας και αγαλλίασης, κάθε βράδυ που ξαπλώνω στο κρεβάτι μου, πως και σήμερα έζησα μια υπέροχη μέρα ,και βοήθησα άλλον έναν άνθρωπο να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του;  

Συνέχισε λοιπόν, το ταξίδι σου,  κυνηγώντας την επιτυχία, την δική σου αναζήτηση επιτυχίας,  δίνοντας αξία στις απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων.

Δώσε αξία στις δικές σου απαντήσεις,  στα ερωτήματα  που τέθηκαν  σε αυτό το άρθρο.

Οι ερωτήσεις που θέτουμε πολλές φορές  είναι  αυτές που μας  δίνουν τις λύσεις που αναζητούμαι .

Οι απαντήσεις τους, είναι αυτές που θα σου δώσουν τα εφόδια,  για την κατάκτηση της δικής σου επιτυχίας.!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Όπως καταλαβαίνεις, η θετική σκέψη, δεν είναι απλά κάτι, που θα σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα πιο χαρούμενα και αισιόδοξα. Είναι αυτό που θα σε φέρει γρηγορότερα στην επίτευξη των στόχων σου. Είναι αυτό που θα σε εξελίξει προσωπικά και επαγγελματικά. Είναι αυτό που θα μεταμορφώσει με θετικό τρόπο τη ζωή και τα αποτελέσματα σου!

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος! 

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης