Γιατί είναι προτέρημα να είσαι το μεσαίο παιδί στην οικογένεια;

Γιατί είναι προτέρημα να είσαι το μεσαίο παιδί στην οικογένεια;

Είσαι κι εσύ ένα από τα μεσαία παιδιά στην οικογένεια σου;

Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία σίγουρα θα αναγνωρίσεις πολλά στοιχεία του εαυτού σου στην συνέχεια του άρθρου.

Το μεσαίο παιδί έχει την φήμη του “αθόρυβου” παιδιού. Του παιδιού που δεν έχει την προσοχή στραμμένη πάνω του όπως έχουν τα άλλα του αδέρφια που βρίσκονται στην κατηγορία “πρώτο παιδί” και το “μικρότερο παιδί”. Το διευκρινίζω αυτό γιατί σε μια οικογένεια που υπάρχουν πχ πέντε παιδιά, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο παιδί βρίσκονται στην κατηγορία στην οποία αναφερόμαστε.. στην κατηγορία “μεσαίο παιδί”.

Το μεσαίο παιδί έχει έναν μεγάλο αδερφό ή αδερφή που είναι εκεί για να τον προστατεύει, να τον αγαπά και να τον καθοδηγεί. Παράλληλα ο μικρός αδερφός του μεσαίου παιδιού τον βοηθάει να εκδηλώσει αυτός την αγάπη, την φροντίδα και την προστασία του προς το μικρότερο μέλος της οικογένειας.

Επιπλέον, τα παιδιά που βρίσκονται στη μέση της αδελφικής γραμμής έχουν κάποια προτερήματα έναντι των άλλων παιδιών, και έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό ρόλο. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά τα προτερήματα που έχει το μεσαίο παιδί:

webinar_online

Ανεξαρτησία

Τα μεσαία παιδιά έμαθαν να μην έχουν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους με αποτέλεσμα και να μάθουν να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους και να διαμορφώσουν το δικό τους μονοπάτι. Έγιναν δηλαδή περισσότερο ανεξάρτητα. Οι γονείς τους ήταν πιο επιεικείς επιτρέποντας σε αυτά τα παιδιά να βγουν από το καβούκι τους και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι τα μεσαία παιδιά εξελίχθηκαν σε ανεξάρτητα παιδιά και σε ανεξάρτητους ενήλικες, αυτόνομους και αυτάρκεις.

Ηγεσία

Τα μεσαία παιδιά με την ισχυρή και ανεξάρτητη φύση τους, συχνά αποδεικνύουν ότι μπορούν να γίνουν μεγάλοι και ισχυροί ηγέτες. Μπορεί το μεσαίο παιδί εντός της οικογένειας να περνάει απαρατήρητο και η προσοχή των γονιών του να να μην είναι στραμμένη πάνω του αλλά το μεσαίο παιδί στην ενήλικη ζωή του καταφέρνει να γίνει ένας εκπληκτικός ηγέτης και αυτό είναι κάτι που εκδηλώνεται αβίαστα και πολλές φορές τον συνοδεύει μια ήρεμη δύναμη.

Δημιουργικότητα

Τα μεσαία παιδιά συνήθως έχουν μια δημιουργική νοοτροπία. Η ανεξαρτησία που έχουν τους βοηθάει να αναπτύξουν τις σκέψεις, τους ορίζοντες τους καθώς και τα ταλέντα τους. Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα αλλά και τα μικρότερα αδέλφια, έχοντας την αμέριστη προσοχή των γονιών τους, συνήθως μαθαίνουν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες, να κάνουν τα πράγματα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έναν τρόπο που οι γονείς θα τους υποδείξουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τα δικά τους χαρίσματα και ταλέντα. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα μεσαία παιδιά είναι σίγουρα περισσότερο τυχερά σε αυτόν τον τομέα.

Επιμονή, Υπομονή και Ευελιξία

Το μεσαίο παιδί δίνει μάχη για να τραβήξει λίγη από την προσοχή των γονιών του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύξει την δεξιότητα της επιμονής και της υπομονής. Το μεσαίο παιδί δεν εγκαταλείπει εύκολα. Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε στην ενήλικη ζωή του παιδιού αυτού, σε όλους τους τομείς. Σε προσωπικό, επαγγελματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Θέτει στόχους και επιμένει σε αυτούς μέχρι να τους πετύχει. Επιμένει, έχει υπομονή και κυρίως έχει μεγάλη ευελιξία, τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο δράσης.

Ανιδιοτέλεια και εύκολη προσαρμογή

Το μεσαίο παιδί μαθαίνει να είναι ανιδιοτελές. Έχει μάθει να μοιράζεται και να χρησιμοποιεί τα παιχνίδια του μεγάλου του αδερφού, τα οποία θα τα μεταβιβάσει με τον καιρό στον αμέσως επόμενο ηλικιακά αδελφό του. Αυτό σημαίνει ότι το μεσαίο παιδί, τόσο ως παιδί όσο και ως ενήλικας, αποκτά προσαρμοστικότητα, ανιδιοτέλεια και ταπεινότητα καθώς επίσης δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Διαπραγματευτική ικανότητα & Διατήρηση Ισορροπιών

Τα μεσαία παιδιά αναπτύσσουν διαπραγματευτική ικανότητα. Αισθάνονται ότι είναι στην μέση όταν θα διαφωνήσει το μεγαλύτερο από τα τα αδέρφια του με κάποιο νεώτερο μέλος. Γι’ αυτό και εξασκούν συνέχεια αυτή την δεξιότητα και εμπλέκονται συνέχεια στην διαφωνίες που υπάρχουν στις σχέσεις την οικογένειας. Κι αυτό γιατί; Για να φέρουν και να διατηρήσουν την ισορροπία σε αυτές. Έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση του δικαίου και του αδίκου και γι’ αυτό συχνά χαρακτηρίζονται ως “εξισορροπιστές” ή “ειρηνοποιοί”. Λόγω της παραπάνω διαδικασίας αποκτούν την διαπραγματευτική ικανότητα.. Μια ικανότητα απολύτως χρήσιμη σε όλους του μετέπειτα τομείς της ζωής τους.

Τα μεσαία παιδιά είναι λοιπόν πολύ πολύ τυχερά!

Μαθαίνουν από μικρή ηλικία να χτίζουν την ζωή τους, να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν.

Μαθαίνουν να δημιουργούν, να είναι ευέλικτοι, να αποφασίζουν.

Μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στα αδέλφια. 

Να θυμάσαι πως είτε είσαι μεσαίο παιδί, είτε το μικρότερο, είτε το μεγαλύτερο, είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Οι #6 Απλοί Κανόνες Για Μια Δυνατή και Ισχυρή Φιλία

Τα 6+1 Βήματα για να αναπτύξεις την Αυτοπεποίθηση σου

Αυτοπραγμάτωση: Η σημαντικότερη ανάγκη του ανθρώπου

Εάν θέλεις να μάθεις τις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού ~ NLP όπως διδάσκονται στο American board of NLP και να γίνεις ο coach του εαυτού σου τότε κάνε κλικ εδώ
anakaliptontas

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο