Αυτοπραγμάτωση: Η σημαντικότερη ανάγκη του ανθρώπου

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.

Πώς είναι;

Μοιάζει με τον σημερινό σου εαυτό;

Ή μήπως είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος;

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις πολύ δρόμο να καλύψεις μέχρι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, μην ανησυχείς. Η αυτοπραγμάτωση και η ενεργοποίηση ολόκληρου του δυναμισμού σου, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί αλλά είναι εφικτό.


Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης, σημαίνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανακάλυψη και ενεργοποίηση των ταλέντων σου, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων σου και την επίτευξη των στόχων σου. Κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν την αυτοπραγμάτωση, ως μια από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, η οποία είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο όσο το φαγητό και το νερό.


Ο ψυχολόγος Abraham Maslow δημιούργησε μια πυραμίδα στην οποία ιεράρχησε τις παγκόσμιες ανθρώπινες ανάγκες. Οι βασικές ανάγκες όπως το φαγητό, το νερό, η στέγη τοποθετήθηκαν στο κάτω μέρος της πυραμίδας, στην βάση. Οι κοινωνικές ανάγκες όπως η φιλία και η οικογένεια τοποθετήθηκαν στην μέση. Η ανάγκη αυτοπραγμάτωσης τοποθετήθηκε.. στην κορυφή.

Για να αρχίσεις λοιπόν να χρησιμοποιείς όλη τη δυναμική σου, χρειάζεται πρώτα να εκπληρωθούν οι βασικές ανάγκες. Στη σύγχρονη εποχή, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να αφιερώσεις στον εαυτό σου, και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του, αλλά και να είχες δεν λέει και τίποτα. Γιατί δεν έχει νόημα να έχεις μεν την ευκαιρία να καλύψεις την ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης, και να μην την εκμεταλλεύεσαι να μην  την χρησιμοποιείς.

Αφιέρωσε έστω, λίγο χρόνο καθημερινά για την αυτοπραγμάτωση σου και θα εκπλαγείς από το πόσο περισσότερο ευτυχισμένος και πλήρης θα νιώθεις.

Ο Maslow δημιούργησε την πυραμίδα σχετικά με την αυτοπραγμάτωση, στηριζόμενος εν μέρει σε δειγματοληπτικές μελέτες ιστορικών μορφών, όπως ο Albert Einstein και ο Henry David Thoreau που πίστευε πως έχουν φτάσει στην δική τους αυτοπραγμάτωση. Πίστευε ότι όσοι έχουν επιτύχει να φτάσουν στην αυτοπραγμάτωση, μοιράζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως..

Αλλάζοντας τη νοοτροπία σου και ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι προς την δική σου αυτοπραγμάτωση.


Η αυτοπραγμάτωση ακούγεται λίγο ασαφής, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να την κατακτήσουμε. Παρακάτω θα βρεις κάποιες απλές στρατηγικές ώστε να ξεκινήσεις το ταξίδι σου προς την αυτοπραγμάτωση σου.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Πάρε ένα φύλλο χαρτί και γράψε  πώς φαντάζεσαι την ιδανική σου ημέρα. Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι δεν υπάρχουν όρια στα ταλέντα σου, στις δεξιότητες σου, στις ικανότητες σου και στα οικονομικά σου..

Πώς περνάς την ημέρα σου;

Που ζεις;

Τι δραστηριότητες έχεις;

Σκέψου πώς θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην παρούσα ζωή σου;

Εάν φαντάζεσαι πως είσαι ένας διάσημος συγγραφέας ξεκίνησε να γράφεις λίγες σελίδες κάθε μέρα για το βιβλίο σου. Πάρε μερικά μαθήματα δημιουργικής γραφής. Εάν φαντάζεσαι πως αθλείσαι καθημερινά και παίρνεις μέρος σε μαραθώνιους, ξεκίνησε (αν δεν το κάνεις ήδη) να τρέχεις κάποια λεπτά μέσα στην ημέρα και να αναπτύσσεις σιγά σιγά την αντοχή σου. Αυτό που λέω είναι να ξεκινήσεις να κάνεις κάθε μέρα, κάποιες μικρές ενέργειες που θα σε φέρουν πιο κοντά, στους στόχους σου και στην δική σου ιδανική πραγματικότητά. Στην αυτοπραγμάτωση σου!


Αυτό είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικό. Φαντάσου τι είναι αυτό που θα ήθελες να μοιραστείς και να προσφέρεις σαν γνώση ή ακόμα και σαν πράξη στον κόσμο. Αυτό που θα άλλαζε τον κόσμο προς το καλύτερο! Τώρα σκέψου ποια ενέργεια σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να το κάνεις πραγματικότητα;


Κάνε μια λίστα με τα πιο δυνατά σου ταλέντα και δεξιότητες. Τώρα, γράψε μια λίστα με το ποια από αυτά εξασκείς και ποια τα έχεις σε αδράνεια. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσδιορίσεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Αν όλα τα ταλέντα σου είναι δημιουργικά και υποστηρικτικά για την επίτευξη των στόχων σου και της αυτοπραγμάτωσης σου, προσπάθησε να τα καλλιεργήσεις και να μην τα αφήνεις στάσιμα.

Δημιουργία λίστας με πράγματα που θέλεις να κάνεις πριν το τέλος της ζωής σου

Όταν κάνεις μια λίστα με πράγματα που χρειάζεται να κάνεις πριν το τέλος της ζωής σου είναι πιο αποτελεσματικό από το να τα έχεις απλά στο μυαλό σου. Είναι καλό να δημιουργήσεις μια τέτοια λίστα γιατί σε βοηθάει να εστιάσεις και να συνειδητοποιήσεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα. Τοποθέτησε στην λίστα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα!

Παρακάτω σου δίνω μερικά παραδείγματα που ίσως να σε βοηθήσουν να συμπληρώσεις την λίστα σου. Θα σε βοηθήσουν να εμπνευστείς:

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σου και άφησε την ελεύθερη. Μην φοβάσαι να σκεφτείς την μεγάλη εικόνα.

Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο.

Ποιος δεν θέλει άλλωστε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του;

[Εφόσον διάβασες ή βρήκες κάτι ενδιαφέρον σε αυτό το άρθρο, θα σου ζητήσω να το μοιραστείς! Κάνε share και βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα.. ]

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Ανησυχίες και πώς μπορείς να τις βγάλεις από τη ζωή σου

Πώς να λύσεις τις συγκρούσεις με τον σύντροφό σου

Τα 6+1 Βήματα για να αναπτύξεις την.. Αυτοπεποίθηση σου

Εάν θέλεις να βελτιώσεις τις σχέση με τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου και τα οικονομικά σου τότε θα αγαπήσεις αυτό το πρόγραμμα. Επιτυχία σημαίνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξεκίνα σήμερα δωρεάν. Η γνώση είναι δύναμη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα κάνε κλικ εδώ

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!