Ο φόβος της δέσμευσης σε κρατάει μακριά απ’ τα όνειρά σου

Δεσμεύομαι  ή προσπαθώ

Όταν νιώθουμε πως η ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σειρά από συνεχείς ματαιώσεις, ανεκπλήρωτα όνειρα κι άφταστους στόχους, τότε είναι η στιγμή να σκεφτούμε μήπως έχουμε πέσει στην παγίδα της αυτοϋπονόμευσης.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στους σκοπούς τους, στην πρόοδό τους.

Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς ..ενδιαφέρονται. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν πετυχαίνουν και δεν πραγματοποιούν τα όνειρά τους.

Προσπαθώ …. Μια λέξη με μεγάλη βαρύτητα ή με μεγάλο βάρος;

Όλη μας τη ζωή ακούμε «προσπάθησε»…. Από τα μικρά μας χρόνια όλοι μας ζητούν να προσπαθήσουμε….οι γονείς, οι δάσκαλοι, ο σύντροφος, ο εργοδότης, ο φίλος, όμως το ό,τι φοβόμαστε τη δέσμευση μπλοκάρει κάθε ενέργεια μας και μας κρατάει πίσω.

Διαβάζεις το άρθρο: Ο φόβος της δέσμευσης σε κρατάει μακριά απ' τα όνειρά σου


Σημαίνει κάνω μια σειρά από ενέργειες για να πετύχω ένα στόχο. Λέμε στον εαυτό μας: θα προσπαθήσω να το κάνω κι αν δεν τα καταφέρω, τουλάχιστον προσπάθησα. Μας λένε οι άλλοι: προσπάθησε κι αν δεν τα καταφέρεις τουλάχιστον θα ξέρεις ότι προσπάθησες.

Πετυχαίνουμε όμως πάντα αυτό για το οποίο προσπαθούμε; Άλλες φορές ναι κι άλλες όχι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί αυτή η εσωτερική ή εξωτερική στιχομυθία να είσαι σίγουρος/η ότι έχει ένα μόνο πρόσημο:


Κι εφόσον έχει αρνητική χροιά, τι μας λέει αυτή η λέξη μέσα μας; Μας λέει ότι ξεκινάμε το ταξίδι για την επίτευξη του στόχου μας με ένα τουλάχιστον «όχι», με ένα παραπανίσιο βάρος στη βαλίτσα μας. Ήδη δηλαδή έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάτι που μας κρατάει «πίσω», και αυτό είναι ο φόβος της δέσμευσης

Μας δίνει μία πολύ «ωραία» δικαιολογία για την αποτυχία μας, χτίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κατά συνέπεια πράττουμε και σιγά σιγά παγιώνει εσωτερικευμένες δομές για το πώς λειτουργούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας σε κάθε επίπεδο της ζωής μας.

Φυσικά η φράση «τουλάχιστον προσπάθησα», μας ανακουφίζει και ευθύνεται το ό,τι φοβόμαστε  τη δέσμευση. Το ζητούμενο όμως είναι να νιώσουμε ανακούφιση προσωρινά, γιατί αυτό άλλωστε συμβαίνει, και να απομακρύνουμε τον όποιο φόβο και ανασφάλεια ή να πετύχουμε το στόχο μας, μία επιτυχία που πραγματικά θα μας γεμίσει χαρά, θα μας δώσει ικανοποίηση, θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή μας και θα μας προετοιμάσει θετικά για τον επόμενο στόχο;

«Προσπαθώ» μια λέξη με μεγάλη βαρύτητα ή με μεγάλο βάρος;

Σκεφτείτε το…

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Πρώτα απ’ όλα πόσες φορές μας έχει ζητήσει κάποιος ή έχουμε πει εμείς οι ίδιοι στον εαυτό σας «δεσμεύσου». Όπως είπαμε παραπάνω συνήθως ακούμε τη λέξη «προσπάθησε»

​Τι σημαίνει όμως η λέξη « δεσμεύομαι»;

Σημαίνει κάνω οτιδήποτε, στα πλαίσια φυσικά της ηθικής και του σεβασμού, για να πετύχω το στόχο μου. Δεν κάνω δηλαδή ό,τι μπορώ, αλλά κάνω το καλύτερο, το παραπάνω από αυτό που μπορώ… υπερβάλλω εαυτόν.

Στο ταξίδι η βαλίτσα δεν έχει μέσα «δεν» και «όχι», άρα δεν έχει περιττό βάρος. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν δεσμεύομαι να πετύχω το στόχο μου; Ξεκινώ έχοντας στο μυαλό μου μόνο μία ανοδική πορεία προς το σκοπό μου.

Σκέφτομαι μόνο τις ενέργειες εκείνες που θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και πράττω ανάλογα. Δεν έχω το «άλλοθι» του «δεν πειράζει αν αποτύχω, τουλάχιστον προσπάθησα». Δεν υπάρχει αυτή η φράση στο μυαλό μου όταν δεσμεύομαι. Αυτή η λέξη έχει μόνο ένα πρόσημο:


Γιατί όταν δεσμεύομαι σημαίνει δένομαι άρρηκτα και στις σκέψεις και στις λέξεις και στις πράξεις με το στόχο μου. Σημαίνει υπόσχομαι στον εαυτό μου να πετύχω. Θυμηθείτε τις φορές που έχετε δώσει στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλον μια υπόσχεση. Ήταν για να συμβεί κάτι κακό ή κάτι καλό; Υποσχεθήκατε ποτέ να γίνεται χειρότερος ή καλύτερος;

Πίσω από τη «δέσμευση» υπάρχει μια υπόσχεση για να βελτιώσει εμένα, τον άλλον ή μια κατάσταση. Έχει δηλαδή εξαρχής μια χροιά αισιοδοξίας, ότι όλα θα γίνουν καλύτερα.

Η λέξη «δεσμεύομαι» λοιπόν έχει βαρύτητα αλλά δεν έχει βάρος.

Σκεφτείτε το…..

Είναι δική μας η επιλογή

Προσπαθώ ή Δεσμεύομαι

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο


Πρώτα από όλα όμως τι είναι ο στόχος; Ο στόχος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νοητική αναπαράσταση μιας επιθυμίας, μιας ευχής, μιας ανάγκης, μιας φιλοδοξίας συνοδευόμενη από την δέσμευση να την κάνουμε πραγματικότητα.

Είναι η οργάνωση μιας επιθυμίας σε πιο συγκεκριμένα βήματα και η προσπάθεια να ακολουθηθούν αυτά με επιτυχία ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί λοιπόν να θέτω απλώς έναν στόχο, αλλά να δεσμεύομαι και να προσπαθώ για αυτόν.

Ο στόχος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ταξίδι και την προετοιμασία που κάνουμε για αυτό.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά να πετύχουμε, ποιος είναι ο πραγματικός, δικός μας στόχος και όχι ένας στόχος που επιβάλλεται από άλλους. Που θέλουμε να πάμε, ποιος είναι ο προορισμός του ταξιδιού.

Έπειτα να δούμε που βρισκόμαστε, από πού ξεκινάμε και ποια εφόδια διαθέτουμε, όπως γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, δυνατότητες ή και ποια βοήθεια διαθέτουμε. Να βρούμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας και ίσως να τα συζητήσουμε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και εκτιμούμε την γνώμη τους.

Να εξετάσουμε τι είδους εφόδια απαιτούνται και αν δεν τα διαθέτουμε πως θα μπορούσαμε να τα αποκτήσουμε.

Ποιες δεξιότητες, ποιες γνώσεις πρέπει να αποκτήσουμε, που μπορούμε να αναζητήσουμε βοήθεια για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε, πως θα πάμε από εδώ μέχρι εκεί. Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε, πως θα το οργανώσουμε, τι πρέπει να προσέξουμε και πόσος χρόνος απαιτείται.

Σε ότι αντιστέκεσαι στην ζωή αυτό δεν φεύγει, εμμένει και επιμένει nlp μανώλης ισχάκης holistic result coaching

Τι σκέφτεσαι να κάνεις
για να καθαρίσεις
το τοπίο μέσα σου;


Είναι σημαντικό οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί, όπως και η διαδικασία για να τους πετύχουμε. Στην προσπάθεια μας για την επίτευξη των στόχων μας βοηθά:

Να κάνουμε μία λίστα με τους στόχους και έπειτα να τους κατατάξουμε ανάλογα με την προτεραιότητα τους. Οι προτεραιότητες θα ήταν καλό να ταιριάζουν με τις αξίες, τα πιστεύω και τις δυνατότητες μας.

Στην λίστα αυτή να βάλουμε τους στόχους της άμεσης προτεραιότητας επάνω, της ενδιάμεσης από κάτω και πιο κάτω της μακράς προτεραιότητας.

Αφού χαράξουμε και ξεκινήσουμε την πορεία μας, είναι σημαντικό να παραμένουμε στην πορεία αυτή, επικεντρωμένοι στα βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ίσως να κρατάμε ένα ημερολόγιο και να ανατρέχουμε σε αυτό όταν χρειάζεται, αλλά και μέσα από αυτό να παρακολουθούμε την πρόοδο μας.

Να δεχθούμε ότι ανάλογα με τις συνθήκες οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. Επίσης να είμαστε έτοιμοι για απρόοπτα και ανατροπές. Έτσι είναι καλό να είμαστε ευέλικτοι και όταν χρειάζεται, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο.

Βοηθά να φανταστούμε τον μελλοντικό μας εαυτό που έχει πετύχει τον στόχο και όχι να τον έχουμε στο νου σαν έναν ξένο, με τον οποίο δεν ταυτιζόμαστε. Αυτοί που μπορούν να ταυτιστούν με τον μελλοντικό εαυτό τους αποφασίζουν και πράττουν πιο δυναμικά.

Τέλος είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για αυτό που πετυχαίνουμε κάθε φορά, έτσι ώστε να παίρνουμε περισσότερη δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε.

Το να είσαι δεσμευμένος, αφοσιωμένος σε αυτό που θέλεις να κάνεις σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια, και μάλιστα σε μεγάλη ένταση, ποιότητα και ποσότητα.

Η προσπάθεια βελτίωσής σου πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική διαδικασία. Δεν είναι ούτε τυχαία , ούτε συμπτωματική ή περιστασιακή.

Το να δείχνεις κάποιο ενδιαφέρον, μπορεί να σε ωθήσει να ξεκινήσεις κάτι, αλλά στο πρώτο ή δεύτερο εμπόδιο τα παρατάς ή παρασύρεσαι σε κάτι πιο εύκολο και ευχάριστο. Και έτσι καταλήγεις να έχεις πολλές ημιτελείς προσπάθειες και ατελείωτα εγχειρήματα.

Και αυτό επαναλαμβάνεται, γιατί αυτός είναι ο συνήθης εαυτός σου. Όπως κάνεις κάτι, κάπως έτσι κάνεις τα πάντα. Είμαστε αυτό που συνήθως κάνουμε (Αριστοτέλης). Και το κάνουμε έτσι, επειδή είμαστε έτσι. Ακόμη και στα καθημερινά πεζά πράγματα.


Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι αυτός που θέτει τον στόχο. Μερικές φορές τα θέλω και οι στόχοι σημαντικών άλλων μπλέκονται με τα δικά μας και μπορεί να μας βγάλουν από το δρόμο μας.

Όταν κινητοποιούμαστε εξωτερικά, από άλλους, είναι πιο δύσκολο να φτάσουμε στο στόχο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινητοποιούνται εσωτερικά και όχι εξωτερικά πετυχαίνουν πιο εύκολα στόχους, είναι πιο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Πολλές φορές χανόμαστε στην σκέψη του στόχου και του μέλλοντος, αλλά δεν πράττουμε. Κάτι θα αλλάξει στο μέλλον και θα αλλάξουμε και εμείς, αλλά δεν κάνουμε τίποτα στο παρόν για αυτό.

Να εξετάσουμε τι είναι αυτό που συντηρεί την αναβλητικότητα αυτή. Να υιοθετήσουμε νέες θετικές συνήθειες οι οποίες θα μας κρατήσουν μακριά από τις παλιές, θα μας βγάλουν από την αδράνεια και θα θέσουν την βάση για την επίτευξη του στόχου.

Κάποιες φορές υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας και από την άλλη υποτιμούμε την προσπάθεια και τον χρόνο που απαιτείται για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Τέλος είναι καλό να μην βάζουμε πολλούς στόχους ταυτόχρονα γιατί αυτό συχνά οδηγεί στην αυτο-εξάντληση.

Δεν αρκεί μόνο να ονειρευόμαστε ένα ευτυχές τέλος, την επίτευξη του στόχου. Είναι σημαντικό μέσα στο όνειρο να περιλαμβάνουμε και την διαδικασία, την πορεία, τις δυσκολίες και τον κόπο που πρέπει να καταβάλουμε.

Και να μην ξεχνάμε να απολαμβάνουμε κάθε μικρή επιτυχία προς αυτόν. Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Τι είναι οι πεποιθήσεις; Mάθε πως επηρεάζουν τη ζωή σου

Περιοριστικά μοτίβα: Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου

Απαλλάξου από περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις μια για πάντα

Η αγάπη για τον εαυτό σου, είναι το αντίδοτο για ότι σε μπλοκάρει.

Πώς μπορεί η ομάδα σου να οδηγηθεί δυναμικά στην επιτυχία; 

 

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

μοιρασου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
holistic result coaching

30' ΔΩΡΕΑΝ COACHING

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

Copyright 2021© Proven Transformational Experience. All Rights Reserved.