Πώς να συγχωρήσεις το παρελθόν και να προχωρήσεις μπροστά

Όλοι κουβαλάμε κάτι από τις σχέσεις που είχαμε στο παρελθόν. Κάποιοι μπορούν να προχωρήσουν μπροστά και να ζήσουν μια νέα ευτυχισμένη σχέση, και κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται. Η μόνη διαφορά ανάμεσα τους είναι η συγχώρεση.  

Η συγχώρεση, μας επιτρέπει να βάλουμε στην σωστή θέση και διάσταση, όλα αυτά που κουβαλάμε.  Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια νέα σχέση, έχοντας αφήσει ανοιχτές εκκρεμότητες με την προηγούμενη; Έχοντας ακόμα στο προσκήνιο του μυαλού μας όλα αυτά που μας πλήγωσαν σε μια προηγούμενη σχέση μας;  

Όμως γιατί είναι τόσο δύσκολο να συγχωρέσουμε; Ένας λόγος είναι ότι το να κρατάμε πράγματα και καταστάσεις από το παρελθόν, μας κάνει να αισθανόμαστε ανακούφιση. Μας επιτρέπει να δικαιολογούμε τις προηγούμενες αποφάσεις μας και να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε ένα οικείο περιβάλλον, και όχι σε ένα άγνωστο. Αλλά, γεγονός είναι ότι ακόμα κι αν αισθάνεσαι αποδοτικός ή χρήσιμος, τι να εμμένεις στο παρελθόν σου σε κρατάει πίσω.  


Μπορείς όμως να αφήσεις το παρελθόν πίσω, να προχωρήσεις και να δημιουργήσεις μια εξαιρετική σχέση στο παρόν και στο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο θάρρος, και πολλή προσπάθεια. Εάν καταλάβεις τον εαυτό σου, κολλημένο με κάτι που θα ήταν πολύ καλύτερα να συγχωρήσεις, και να ξεχάσεις, προσπάθησε να αλλάξεις το γενικό πλαίσιο και την σύνδεση, όταν σκεφτείς αυτό που σε απασχολεί από το παρελθόν. Μην κοιτάς το παρελθόν σου σαν κάποιο είδος τραγωδίας.  

Μάθε να βλέπεις πραγματικά τον εαυτό σου ως τον συγγραφέα της δικής σου ιστορίας. Έτσι θα βρίσκεσαι σε θέση ισχύος. Ως ο άνθρωπος που γράφει την ιστορία του, μην κατηγορείς τον εαυτό σου, τους πρώην σύντροφο σου ή την οικογένειά σου. Θυμήσου ότι η πρακτική της άνευ όρων αγάπης είναι ένα παιχνίδι χωρίς ενοχή.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Βρες την δύναμη και κάνε ότι μπορείς. Αυτό μπορεί να είναι κάποιες φορές δύσκολο: Συγχώρεσε!   
Κράτησε μόνο τα θετικά μαθήματα από την εμπειρία που απέκτησες και άφησε μακριά τον πόνο, την θλίψη και την ενοχή.  Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι χρήσιμα ούτε σε σένα, ούτε σε κανέναν άλλο – απλά σε κάνουν να υποφέρεις. Ελευθέρωσε τον εαυτό σου. 

Κάνε για τον σύντροφο σου το ίδιο. Είτε συνδέθηκες μαζί του, είτε όχι, με επώδυνες στιγμές στο παρελθόν, έχεις επιλέξει να είσαι μαζί του τώρα. Μην του φέρεσαι σαν να τον μισείς. Να είσαι σίγουρος ότι η σχέση σας θα αποτύχει αν μπείτε σε αυτή την διαδικασία. 

Είσαι ο συγγραφέας αυτής της ιστορίας. Ενώ κάθε σχέση έχει συγκρούσεις κατά περιόδους, η συνολική αφήγηση μπορεί να είναι θετική, όμορφη και ενδυναμωτική, αν γράφεις με αυτόν τον τρόπο. 

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Συμπληρωματικά άρθρα: 

Η δύναμη της απόρριψης και η σημασία της για τη ζωή

Πώς μπορεί το γέλιο να σου αλλάξει τη ζωή γρήγορα και απλά

Πώς να απελευθερώσεις τον πόνο από την καρδιά σου

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!