Τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας των πετυχημένων (Μέρος 1/4)

H επιτυχία δεν είναι γεγονός, αλλά μια διαδικασία. Μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, επιμονή, υπομονή, όρεξη, πάθος, κουράγιο και πάνω απ’ όλα διάθεση για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στον παράδεισο, αλλά αναρωτιέμαι ποιος είναι διαθέσιμος να πεθάνει; Γιατί το λέω αυτό…; Γιατί δε γίνεται να θέλεις να κατακτήσεις τον κόσμο, δεν γίνεται να θέλεις να πετύχεις πράγματα που άλλοι έχουν πετύχει, αλλά  να μην κάνεις πράγματα τα οποία χρειάζεται για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα.

Κάποια στιγμή είχα ρωτήσει έναν πολύ χαρισματικό δάσκαλο. Του λέω πως θέλω και εγώ να κάνω αυτό που κάνεις εσύ, μ’ αρέσεις πάρα πολύ. Και μου λέει, Μάνο, όλοι θέλετε να κάνετε αυτό το οποίο εγώ κάνω. Αλλά κανένας δεν με ρώτησε τι έχω κάνει για να φτάσω εδώ. Δεν ξαναμίλησα. Είχε δίκιο. Και συνειδητοποίησα πως τελικά είναι θέμα διάθεσης, δέσμευσης και θέλησης.

Εάν λοιπόν θέλεις να δημιουργείς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι, που κατακτούν τους στόχους τους, τα θέλω τους και τη ζωή που θέλουν, δηλαδή υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, υπάρχει χρόνος, υπάρχει χαμόγελο, υπάρχει ηρεμία. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές, αλλά υπάρχει μια ζωή που λες αξίζει να ζεις.

Εάν λοιπόν θέλεις όλα αυτά που θέλεις να τα κατακτήσεις ή να τα αναπτύξεις κι άλλο, τότε αυτό το άρθρο και τα επόμενα είναι ειδικά για σένα.

Ας ξεκινήσουμε με πέντε χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την προσωπικότητά σου και αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις εξαιρετική επιτυχία.

Συνήθως οι άνθρωποι εστιάζουν στην εξαιρετικότητα, στην επιτυχία και στο αποτέλεσμα αλλά δεν εστιάζουν στην διαδρομή. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι κάποια χαρακτηριστικά που έχουν εκείνες οι προσωπικότητες που έχουν εξαιρετική επιτυχία. Και αυτό είναι το οποίο θέλουμε να εστιάσουμε και να δουλέψουμε.

1. Χρειάζεται να γίνεις αποφασιστικός.

Όμως, το να αποφασίζεις απλά δεν λέει τίποτα. Κάθε φορά, κάθε στιγμή παίρνεις μια απόφαση. Πήρες μια απόφαση να διαβάσεις αυτό το άρθρο, πήρες μια απόφαση να εφαρμόσεις αυτά τα οποία θα πούμε, πήρες μια απόφαση να παραμείνεις μέχρι το τέλος,  για κάθε τι που κάνεις, αποφασίζεις.

Η ερώτηση είναι.. οι αποφάσεις σου, σε οδηγούν εκεί πέρα που θέλεις ή σε οδηγούν εκεί που δεν θέλεις; Δηλαδή, σε οδηγούν στην επιτυχία ή σε οδηγούν στην αποτυχία; Ξέρεις να αποφασίζεις; Έχεις σωστά κριτήρια για να αποφασίσεις; Μπορείς να αποφασίσεις κάτω από περιβάλλον στρες, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν παίζει ρόλο πόσο καλά περπατάς, αλλά αν ξέρεις και μπορείς να σηκωθείς την ώρα που θα πέσεις. 

Τι γίνεται λοιπόν αν  το περιβάλλον αναστραφεί και βρίσκεσαι σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον που τίποτα δεν λειτουργεί, κανένας δεν θα καταλαβαίνει και όλα πηγαίνουν ανάποδα; Εάν δεν είσαι σε θέση να σκεφτείς κριτικά και να πάρεις σωστές αποφάσεις για σένα, μπορεί αυτό να είναι καταστροφικ΄ό για σένα. Αξίζει; Όχι.

Πρέπει να μάθεις λοιπόν να αποφασίζεις ειδικά σε περιβάλλοντα που έχουν πάρα πολύ στρες. Αυτά είναι που καθορίζουν τη ζωή μας. Καλώς ή κακώς.

 2. Χρειάζεται να γίνεις εξαιρετικός στη γλώσσα του σώματος.

Πρέπει να μάθεις τουλάχιστον τα βασικά. Πώς να κάθεσαι, πώς να στέκεσαι, πώς να υπάρχεις. 

Για παράδειγμα, δεν γίνεται να παρακαλείς μια συνεργασία με ένα επιχειρηματία, με ένα επενδυτή, με ένα συνεργάτη σου και η γλώσσα του σώματος να λέει άλλα από αυτά που εσύ λες.

Από την άλλη πλευρά, όταν γνωρίζεις  τη γλώσσα του σώματος, γνωρίζεις να δεις και ο άλλος πού βρίσκεται. Και ξέρεις τι, υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ basic, αλλά πρέπει να τα μάθεις. Γιατί θέλεις να συνεργάζεσαι και να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που είναι πολύ πετυχημένοι. Και τι εννοώ με αυτό. Εννοώ να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που έχουν τη ζωή και τα αποτελέσματα που εσύ θέλεις να παράξεις στη ζωή σου.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που είναι εξαιρετικά πετυχημένοι,  είτε στις σχέσεις τους, είτε στα οικονομικά τους, είτε στα επαγγελματικά τους, έχουν ένα πολύ σημαντικό κώδικα, άτυπα αν θέλεις, γιατί ο ένας αντιγράφει τον άλλον, γλώσσα επικοινωνίας.

Το 93% της επικοινωνίας μας είναι μη λεκτική. Που σημαίνει χρειάζεται να μάθεις τη γλώσσα ανάλογα. Και για να μιλήσεις στον κόσμο τους, και για να μπορείς να ταυτιστείς, και για να σε καταλάβουν καλύτερα και να νιώσουν ότι είσαι δικός τους. Επίσης, επειδή είναι εξαιρετικά πετυχημένοι και έχουν και το συναίσθημα αυτό της υπεροχής, θα σε βοηθήσει η γλώσσα του σώματος να νιώσεις και εσύ αυτό το σημείο της υπεροχής. Και αν το νιώθεις ήδη, να γίνει ακόμα πιο δυνατό. Κάτι το οποίο χρειάζεται.

3. Χρειάζεται να μάθεις να μιλάς.

Πρώτα να σκέφτεσαι και μετά να μιλάς. Έχουμε δύο μάτια, δύο ρουθούνια, δύο αυτιά, παρατήρησε. Έχουμε μια ολόκληρη επιδερμίδα. Όλα αυτά είναι δέκτες πληροφοριών. Και έχουμε μόνο ένα στοματάκι για να εκφράσει όλες αυτές τις πληροφορίες αφού πρώτα  έχουν ξεχαστεί. 

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι πρώτα μιλούν και μετά σκέφτονται. Πάρε την πληροφορία, σκέψου και πες αυτό που πρέπει να πεις. Με τόσο ένταση, όσο χρειάζεται. Σε τόσο χρονικό διάστημα, όσο χρειάζεται. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο. Ούτε μεγαλύτερο, ούτε μικρότερο. Τόσο, όσο.

Ένας σεφ, για να φτιάξει ένα γλυκό, χρειάζεται να βάλει την κατάλληλη ποσότητα ζάχαρης. Περισσότερη ζάχαρη, θα το κάνει πολύ γλυκό και λιγότερη δε θα το κάνει και τόσο γλυκό και νόστιμο. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να μάθεις, να μιλάς με τρόπο. Προσεκτικά. Δεν εννοώ να μην μιλάς με την καρδιά σου, εννοώ να έχεις τη γλώσσα μέσα στο μυαλό σου, όπως λέει και η παροιμία.

4. Μάθε όχι από τα λάθη σου. Από τα λάθη των άλλων ανθρώπων.

Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά των έξυπνων, από τους ευφυείς ανθρώπους.

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Δεν θέλουμε να είσαι έξυπνος στη ζωή σου. Αυτό το οποίο θέλεις είναι να γίνεις ευφυής. Σίγουρα θα κάνεις λάθη. Μάθε από αυτά τα λάθη. Μην προσπερνάς έτσι. Μην πηγαίνεις έτσι παρακάτω. Όμως, φρόντισε να παρατηρήσεις τους άλλους ανθρώπους και να μάθεις από τα λάθη των άλλων ανθρώπων. Και αυτό ονομάζεται έξυπνη εμπειρία.

Μπορεί να πάρεις εμπειρία μέσα από τη ζωή σου, μπορεί να πάρεις έξυπνη εμπειρία μέσα από τους άλλους. Σίγουρα τη ζωή  δεν μπορείς να τη βιώσεις και να τη ζήσεις μέσα από τα μάτια των άλλων. Αλλά θα κόψεις πάρα πολύ χρόνο εάν αρχίσεις να παρατηρείς

5. Να σταματήσεις να κρίνεις.

Γιατί όταν σταματήσεις να κρίνεις, θα παρατηρείς περισσότερο και όταν παρατηρείς περισσότερο θα αναπτυχθείς ακόμα πιο πολύ και θα σου δώσει την ευκαιρία αυτή η παρατήρηση, αυτή η ανάπτυξη να μάθεις πράγματα και να τα κάνεις πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο που προσπαθεί μόνος του, μέσα στο μυαλό του.

Και σε όλο αυτό, σε όλη αυτή τη διαδρομή θα βρεθείς μέσα σε περιβάλλοντα τα οποία είναι άδικα, είναι παράλογα, είναι παρανοϊκά. Είναι σίγουρο αυτό.

Το ζήτημα είναι  μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου,  μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου,  μπορείς να είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου; Εάν όχι, έπεσες στην παγίδα και την πάτησες.

Γι’ αυτό λοιπόν φρόντισε φρόντισε να μάθεις να ελέγχεις τον εαυτό σου. Και τι σημαίνει μαθαίνω να ελέγχω τον εαυτό μου; Σημαίνει αναπτύσσω τη συναισθηματική μου νοημοσύνη.

Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνεις αποφασιστικός, να μάθεις τη γλώσσα του σώματος να μιλάς προσεκτικά και με σύνεση, να ξέρεις τι λες, πότε το λες και πόσο το λες, να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να ελέγχεις τον εαυτό σου. Και όλα αυτά δεν είναι κάτι τα οποία θα τα κατακτήσεις σήμερα αλλά μέσα στις επόμενες 90 ημέρες μπορείς να κάνεις τεράστια πρόοδο. 

Είσαι υπέροχος, να αγαπάς τον εαυτό σου και να ζεις με πάθος.

Μανώλης Ισχάκης

NLP Life Coaching

Δημιουργός Brain Activation Method ®

  1. Δωρεάν Ατομικό Coaching Γνωριμίας
  2. Κατέβασε το Δωρεάν E-BOOK: Οι #3 Νόμοι της Επιτυχίας – Κλικ Εδώ!
  3. Καθημερινή Έμπνευση στο κινητό σου – Κλικ Εδώ!
  4. Γίνε μέλος της κοινότητας Live With Passion – Κλικ Εδώ!
 
ΥΓ: Απόκτησε πρόσβαση στο online course:
“Rethink! Η γλώσσα του ασυνείδητου νου”

Ανακάλυψε τη χαμένη σου δύναμη και ζήσε εξαιρετικά!

Ξεκίνα τώρα εδώ!
Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!