Αποτυχία και επιτυχία.

Αποτυχία και επιτυχία. 

Είναι στη φύση ορισμένων ατόμων να μην εστιάζουν στις επιτυχίες της ζωής τους, αλλά περισσότερο σε μια αποτυχία

Πολλές φορές, παρατήρησε ότι μια αποτυχία που συμβαίνει στη ζωή σου, σε  απασχολεί περισσότερο από 10 επιτυχίες.   

Αυτό συμβαίνει, γιατί μεγάλωσες με το κοινωνικό στερεότυπο ό,τι αυτή είναι κάτι κακό  αρνητικό.

Η αποτυχία, είτε το παραδέχεσαι  είτε όχι, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και της βιωματικής μάθησης, εξέλιξης. Είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός στη ζωή σου. Είναι μέρος της πραγματικότητας σου. Αφορά ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη σου. Λέγεται, ό,τι ανοίγει το δρόμο και γεννά την επιτυχία. Η ίδια η ζωή τις περισσότερες  φορές έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Η αλήθεια είναι ότι μια αποτυχία σε κάποιον τομέα της ζωής, σου  δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, κυρίως ανικανότητας και ανασφάλειας πως ποτέ “δεν είσαι αρκετός” και δεν θα τα καταφέρεις. 

Φτάνεις στο σημείο να μειώνεις τον εαυτό σου, να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις ως άνθρωπος, πείθοντας λανθασμένα πρώτα εσένα τον ίδιο, ότι είσαι ανίκανος και έπειτα τον κοινωνικό σου περίγυρο. 

Διαβάζεις το άρθρο: Αποτυχία και επιτυχία.

Ανακάλυψε το κλειδί της δύναμής σου!


Τι πραγματικά είναι η αποτυχία, και πώς επηρεάζει την εξέλιξη σου; 
Ο Τσώρτσιλ κάποτε είχε αναφέρει ότι:

«Η αποτυχία είναι η μη εκπλήρωση ενός στόχου. Η στάση του ανθρώπου απέναντι στην αποτυχία παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Θα μπορούσε να οριστεί ως μάθημα ζωής. Πράγματι, μαθαίνει κανείς περισσότερα μέσω των αποτυχιών του και της συνειδητοποίησης αυτών, παρά μέσω των επιτυχιών του. Η επιτυχία είναι, το βάδισμα από αποτυχία σε αποτυχία, η διαδρομή δηλαδή, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό».

Η πραγματική έννοια της αποτυχίας δεν απέχει καθόλου από τον ορισμό αυτό.

Η αποτυχία θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου. Καθημερινά αποτυγχάνεις σε διάφορους τομείς της ζωής σου, όπως στην προσωπική σου ζωή και τις σχέσεις σου, στην εργασία σου, στα οικονομικά σου,  στις εξετάσεις σου, στις φιλίες σου, στους στόχους σου, στην υγεία σου.

Ο φόβος της αποτυχίας,  σε έχει οδηγήσει πολλές φορές, στην αναζήτηση μιας ασφαλιστικής δικλείδας, καθώς θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των παραμέτρων, αλλά και μια εξασφάλιση ότι όλα θα γίνουν τέλεια, προτού λάβεις οποιαδήποτε απόφαση στη ζωή σου

Πρόκειται για μια στρεσογόνα κατάσταση που  σε οδηγεί σε ψυχολογική  «ακινησία», μια κατάσταση ακριβώς αντίθετη από αυτήν που επιδιώκεις, καθώς “μπλοκάρεις” και στην ουσία δεν κάνεις τίποτα, αποφεύγεις ή αναβάλλεις να κάνεις πράγματα.

Ωστόσο, αν αναλογιστείς για πόσα θέματα μπορείς να είσαι 100% σίγουρος πριν λάβεις κάποια απόφαση, θα συνειδητοποιήσεις ότι η εξασφάλιση μιας σίγουρης επιτυχίας που αναζητάς, στην πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση, μια ουτοπία.

Αποτυχία, επιτυχία η μετάβαση..


Το μυστικό
για να μπορέσεις να βγεις από την λεγόμενη “ζώνη ασφάλειας” (comfort zone), είναι η επίτευξη ενός επαναπρογραμματισμού του μυαλού σου, (mindset), όπου πλέον δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου, ενώ θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι μια προσπάθεια μπορεί να μη φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα

Παρόλα αυτά, θα έχεις καταφέρει να βιώσεις μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από το ταξίδι της προσπάθειάς σου, θα έχεις αποκτήσει θάρρος και τόλμη, αυτοπεποίθηση  απέναντι σε κάθε πρόκληση και θα έχεις παραμερίσει το αίσθημα του φόβου

Ακόμα ένας τρόπος για την έξοδο από την ζώνη ασφάλειάς σου (comfort zone) είναι η αλλαγή της πεποίθησης ότι χρειάζεσαι την αποδοχή των άλλων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να είσαι πάντα κυρίαρχος του εαυτού σου και να αναλαμβάνεις  τις ευθύνες σου. Πρέπει πάντα να ρισκάρεις για οτιδήποτε επιθυμείς και πιστεύεις πως είναι το καταλληλότερο για την προσωπική σου εξέλιξη. 


Η αποτυχία
συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις, δυσάρεστα συναισθήματα, τα οποία, εάν δεν μπορέσεις να διαχειριστείς, το πιο πιθανό είναι  να αποθαρρυνθείς, να εγκαταλείψεις, να μην συνεχίσεις  την προσπάθειά σου προς την επίτευξη του στόχου σου.

Οι συνέπειες που σου αφήνει η αποτυχία είναι καταστροφικές για την εξέλιξη σου. Απογοήτευση, ανασφάλεια, φοβίες, θυμός, απελπισία, οργή και ενοχές, είναι κάποια από τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, έπειτα από το πέρασμα μιας αποτυχίας από τη ζωή σου.  

Το αντίκτυπο μιας αποτυχίας μπορεί να είναι αρκετά βαθύ οδυνηρό για την ψυχοσύνθεση σου, να προκαλέσει μια μεγάλη συναισθηματική πληγή,  διάφορα ψυχοσωματικά τραύματα, τα οποία θα σε σημαδεύουν για την υπόλοιπη ζωή σου. Όταν αποτυγχάνεις σε κάτι τείνεις να αμφισβητείς τις ικανότητές σου,  νιώθεις αβοήθητος, χωρίς καμία ελπίδα για κάτι θετικό. 

Όσο λιγότερη αυτοπεποίθηση έχεις σχετικά με τις ικανότητες σου να πετύχεις, τόσο περισσότερο ανησυχείς, αγχώνεσαι και αισθάνεσαι  λιγότερο έτοιμος  να αναλάβεις το ρίσκο να ξαναδοκιμάσεις.

Τα επακόλουθα της αποτυχίας επηρεάζουν τις σκέψεις σου, διαστρεβλώνουν την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό και τις ικανότητες σου, παραποιούν τα συναισθήματα σου, δημιουργούν έναν ασυνείδητο επαναλαμβανόμενο φόβο αποτυχίας,  αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στον εσωτερικό σαμποτέρ να εμποδίζει κάθε μελλοντική προσπάθεια για επιτυχία. 

Επίσης, αυξάνουν τα επίπεδα άγχους, στρες, τα οποία οδηγούν  σε υπερβολική ανεξέλεγκτη υπερανάλυση των γεγονότων, των αιτιών και των συνεπειών που οδήγησαν στην αποτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την συχνότητα, τη διάρκεια ή τις συνέπειες μιας αποτυχίας που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις, όμως, αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι τον τρόπο διαχείρισης και το βαθμό της αντίδρασής σου σε αυτήν.

Ο φόβος της αποτυχίας ίσως είναι χειρότερος από την ίδια την αποτυχία, γιατί μπορεί να σε  κάνει να μην δοκιμάσεις καν, μπορεί να σε  κάνει να εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια, να μην απολαύσεις τις χαρές της ζωής. Ο φόβος αυτός, σε κάνει να βλέπεις τον στόχο και την δυνατότητα σου να πετύχεις διαστρεβλωμένα. Βλέπεις μεγενθυμένες τις δυσκολίες, μικρότερες τις ικανότητες σου. 

Ο φόβος της αποτυχίας και του πόνου που μπορεί να προκαλέσει, σε  κάνει κάποιες φορές να βρίσκεις δικαιολογίες, να καθυστερείς να πράξεις, να μην προετοιμαστείς κατάλληλα ή να επιλέξεις τελικά την αποφυγή. 

Ωστόσο, ο στόχος και οι δυνατότητές σου παραμένουν το  ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που εσύ το αντιλαμβάνεσαι.

Μέσα σε κάθε αποτυχία, εμφανίζεται μια νέα ευκαιρία για ανάπτυξη. Γνωρίζοντας τις ελλείψεις σου, παρατηρώντας τις αδυναμίες σου, αξιολογώντας τα βήματα και την διαδικασία που ακολουθείς, σου  δίνεται η δυνατότητα, να επαναπροσδιορίσεις τις αποτυχίες σου,  να μάθεις να τις αντιμετωπίζεις ως βασικά συστατικά, σημαντικά μαθήματα της εξέλιξής σου, που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Έχοντας αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση.

Αποτυχία, επιτυχία.


Η αποτυχία, θεωρείται
μια παρακινητική διαδικασία, για σένα που θέλεις να βελτιωθείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού σου. Όσο περισσότερο προσπαθείς για την υλοποίηση των στόχων σου, δεν εγκαταλείπεις τον εαυτό και τα όνειρά σου, τόσο πιο κοντά πλησιάζεις την επιτυχία. 

Γίνεσαι  παράλληλα πιο ανθεκτικός απέναντι σε εμπόδια, προβληματικές καταστάσεις και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Μέσα από την εμπειρία της αποτυχίας εμπλουτίζεται με νέα βιώματα και μαθήματα,  το μονοπάτι της αφύπνισης σου, φωτίζεται με καινούργιες συνειδητοποιήσεις για τον εαυτό σου και την έως τώρα ζωή σου στον δρόμο προς την επιτυχία.

Η αποτυχία είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, μπορεί όμως να είναι όμως  ένας πολύ καλός δάσκαλος. Μέσα από αυτή μαθαίνεις τις δυνατότητες, τα όρια σου, αλλά και αξιολογείς την προσπάθεια σου. 

Η αποτυχία ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσεις τους στόχους σου, να δεις αν πραγματικά αυτό στο οποίο απέτυχες ήταν αυτό που πραγματικά επιθυμούσες, αν πραγματικά άξιζε για σένα η προσπάθεια, άλλα και για ποιο λόγο ίσως το επιθυμούσες.

Αν κρίνεις ότι ίσως σου έλειπαν κάποιες δεξιότητες, γνώσεις, ικανότητες, θα ήταν καλό να τις αποκτήσεις πριν προσπαθήσεις πάλι για την επίτευξη του επόμενου στόχου σου. Πάντα είναι καλό και χρήσιμο να αποκτάς καινούριες γνώσεις και ικανότητες. Μέσα από την μάθηση έρχεται η προσωπική ανάπτυξη.

Ίσως δεν προσπάθησες αρκετά. Θα ήταν καλό να δεσμευτείς λίγο περισσότερο στην επίτευξη του στόχου. Ίσως είναι μια ευκαιρία  να γίνεις πιο δημιουργικός, ίσως ακόμη, να το παρατήσεις και να ξεκινήσεις κάτι άλλο που πραγματικά  επιθυμείς και σου ταιριάζει περισσότερο.

Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από σένα. Ένα μερίδιο ευθύνης σημαντικό ίσως αφορά εσένα, όμως ζώντας μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης είναι αναμενόμενο η επιτυχία και η αποτυχία να εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες και όχι αποκλειστικά και μόνο από την δική σου προσπάθεια. 

Ίσως κάνεις το καλύτερο που μπορείς, αλλά οι συνθήκες να μην είναι  ευνοϊκές. Είναι καλό να το έχεις υπόψιν σου,  να μπορείς να δέχεσαι ότι παρά τις όποιες προσπάθειες ίσως να μην έχεις πάντα το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα στη ζωή, όπως και αποτυχίες. Δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες ή οι αποτυχίες που σε καθορίζουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβάνεσαι και τις αντιμετωπίζεις.

Ακόμη και αν αποτύχεις σε κάτι είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψεις αμέσως την προσπάθεια. Ο Walt Disney απολύθηκε από την εφημερίδα στην οποία δούλευε γιατί του έλειπε η φαντασία, ο Michael Jordan απορρίφθηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του, οι Beatles απορρίφθηκαν από δισκογραφική εταιρεία γιατί δεν είχαν κανένα μέλλον στην μουσική βιομηχανία, η Oprah Winfrey απολύθηκε από κανάλι γιατί δεν ταίριαζε στην τηλεόραση..    Παραδείγματα ανθρώπων που απέτυχαν πριν γίνουν από τους πιο επιτυχημένους στους τομείς τους.

Η αποτυχία είναι από εκείνα τα μαθήματα ζωής, που σε  αλλάζουν ριζικά, σε κάνουν πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό, πιο σίγουρο για τον εαυτό σου. Βοηθά να κάνεις έναν επαναπροσδιορισμό, μια αυτό-αξιολόγηση της μέχρι τώρα ζωής σου. 

Συμβάλλει στο να σου δώσει μια επιπλέον ώθηση να προχωρήσεις προς τα εμπρός και να αγκαλιάσεις το άγνωστο χωρίς φόβο. Ενδυναμώνει τον εσωτερικό σου πλούτο, πυροδοτεί τα χαρίσματα σου, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου, σε  βοηθάει να κατασταλάξεις στα θέλω σου και να εστιάσεις στους στόχους σου.

Συμπερασματικά, υπάρχουν άπειρες στιγμές στη ζωή σου που απέτυχες και είναι ανθρώπινο και άκρως διδακτικό. Χιλιάδες επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν στο ιστορικό τους αμέτρητες ιστορίες, παραδείγματα αποτυχίας. 

Ο Τόμας Έντισον, κατάφερε έπειτα από 10000 αποτυχημένες προσπάθειες να εξελιχθεί στον σπουδαιότερο εφευρέτη του λαμπτήρα, υπενθυμίζοντας μας  πως δεν πρέπει να αφήνουμε στην αποτυχία, τις συνέπειες της να μας τυφλώνουν, επιτρέποντας μας να βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. 

Η κατανόηση και η παραδοχή της , θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις έναν καλύτερο εαυτό και ένα εξελικτικό μέλλον. 

Άλλωστε, η επιτυχία ακολουθεί εκείνους, που στην πρώτη αποτυχία δεν παραιτήθηκαν.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

Ότι κι αν θέλεις να κάνεις χρειάζεται να βγαίνει από μέσα σου

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Α

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Η αγάπη για τον εαυτό σου, είναι το αντίδοτο για ότι σε μπλοκάρει.

Νέες συνήθειες και πώς να τις βάλεις στη ζωή σου.

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Β

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

μοιρασου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
holistic result coaching

30' ΔΩΡΕΑΝ COACHING

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

Copyright 2021© Proven Transformational Experience. All Rights Reserved.