Σεβασμός και εμπιστοσύνη, απαραίτητες αξίες ενός αποτελεσματικού ηγέτη.


Από μία νέα φιλία, μια νέα γνωριμία, μέχρι ένα νέο φλερτ ή ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, οι σκέψεις που θα προκύψουν μετά την πρώτη επαφή με κάποιο σημαντικό πρόσωπο είναι τις περισσότερες φορές  οι ίδιες.  Άραγε έκανα καλή εντύπωση, ήμουν ευγενικός, μήπως μιλούσα πολύ και εν τέλει… πως τους φάνηκα;

Ίσως λες στον εαυτό σου πως δεν σε νοιάζει και πολύ στην πραγματικότητα, αφού εσύ ήσουν ο εαυτός σου και αυτό έχει σημασία, αλλά αν είχες την ικανότητα να διαβάσεις τις σκέψεις τους, σίγουρα θα το έκανες…

Η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να έχει κανείς, βασικό θα έλεγα, καθώς όλα χτίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη και  είναι απαραίτητη για να μπορεί να προχωρήσει ο οποιοσδήποτε στη ζωή του. Η εμπιστοσύνη… του να εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του, τον ή την σύντροφό του, τον φίλο του και γενικότερα τα άτομα εκείνα που ανήκουν στο περιβάλλον του. Η εμπιστοσύνη δεν είναι όμως κάτι που χαρίζεται, αλλά κερδίζεται…

Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να σταθεί μόνη της χρειάζεται και τον σεβασμό, έτσι δεν είναι; Όχι μόνο χρειάζεται και πρέπει  να εμπιστεύεσαι τον οποιοδήποτε γύρω σου, αλλά και να τον σέβεσαι. Πρέπει να μάθεις να σέβεσαι τους ανθρώπους,  την κάθε προσωπικότητα,  ξεχωριστά όσο και να μην ταιριάζει με την δική σου. Να την δέχεσαι όπως είναι, χωρίς να θέλεις να την αλλάξεις, γιατί είναι ενδιαφέρον να γνωρίζεις διάφορες προσωπικότητες ώστε να μαθαίνεις  καινούργια πράγματα.

Αν δεν υπάρξει βέβαια σεβασμός και από το άλλο άτομο εκεί η κατάσταση γίνεται περίπλοκη. Βέβαια η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός δεν είναι κάτι που μπορείς να απαιτήσεις, αλλά πρέπει να τα κερδίσεις. Γενικά ζούμε σε μια εποχή που πλέον αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σπανίζουν σε έναν άνθρωπο. Πρέπει να ψάξεις με πολύ προσοχή να βρεις ένα άτομο που θα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ζούμε σε μια εποχή που γενικά ο καθένας κοιτάει πώς να πάρει κάτι, πως να κερδίσει κάτι. Δηλαδή έτσι δημιουργούνται οι περισσότερες σχέσεις πλέον, ανάλογα με το όφελος… 

Αλλά μια τέτοια σχέση πόσο να διαρκέσει και πόση αξία να έχει; 


Η  εμπιστοσύνη δημιουργεί αλλά και περιλαμβάνει πολλά συναισθήματα, όταν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και την κρίση μας, εμπιστευόμαστε τους άλλους και έχουμε την ικανότητα να συγχωρούμε όταν υπάρχουν διαφωνίες. 

Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους  που ο ένας είναι πρόθυμος και ο άλλος όχι.

Δύο άνθρωποι που έχουν μια σχέση δείχνουν την εμπιστοσύνη με πολλούς τρόπους, όπως:

Όταν δύο άνθρωποι χτίζουν μεταξύ τους μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, σίγουρα αισθάνονται  ελεύθεροι, όσο και αληθινοί. Χρειάζεται χρόνος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου άλλωστε,  η εμπιστοσύνη είναι επιλογή. 

Όπως κάθε σχέση,  έτσι και μια εργασιακή σχέση απαιτεί εμπιστοσύνη και σεβασμό για να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί. Σκέψου για παράδειγμα τον χρόνο που περνάμε στο γραφείο, δουλεύοντας με ένα ή περισσότερα άτομα, τι μας κάνει χαρούμενους; 

Θα εξετάσουμε πρώτα τον ίδιο τον χώρο εργασίας, τις ανταμοιβές και τις προοπτικές που έχουμε. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να «αντέξουμε» στον εργασιακό χώρο, να ανταποκριθούμε στις εργασιακές απαιτήσεις, να συνεργαστούμε και να εξελιχθούμε μαζί, θα πρέπει να μην υπάρχουν συγκρούσεις, παρά μονάχα  ομαλή συνεργασία. 

Θα πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες για εκπαίδευση, για  δημιουργία και για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, αντί να συνεχίσουμε τις συγκρούσεις και τις εντάσεις που οδηγούν σε μια αρνητική ατμόσφαιρα, η οποία οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.

 Ποτέ μόνο ένα άτομο δεν είναι υπεύθυνο για την επιτυχία μιας επιχείρησης, αλλά η ομαδική προσπάθεια.

Αν θέλεις λοιπόν να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα ανάμεσα στα μέλη της ομάδας σου, θα πρέπει να υπάρχουν αλλά και να αναπτύσσονται συνεχώς η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός, για να μπορούν να βασίζονται ο ένας στον άλλον.

Η εμπιστοσύνη κατακτάται σταδιακά και με προσπάθεια, καθώς αποτελεί την πίστη, την βεβαιότητα ότι ένας άνθρωπος έχει ορισμένες  ικανότητες ή αρετές και μπορείς να στηριχτείς πάνω του.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Αξιομνημόνευτη ευθύνη θεωρείτε η ηγεσία  που δεν αφορά όμως την επιχείρηση αυτή καθεαυτή, δεν μπορεί  κάποιος δηλαδή να ηγηθεί μιας εταιρίας, ηγείται των ανθρώπων της. Κάποιος μπορεί να διαχειριστεί ένα έργο ή να τρέξει μια επιχείρηση, αλλά ο όρος ηγεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνάρτηση με τη σχέση ανθρώπου προς άνθρωπο. 

Αποτελεσματικός ηγέτης.. ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Ο ηγέτης είναι ένας καλά δομημένος χαρακτήρας, με υψηλό βαθμό αυτογνωσίας και αυτοελέγχου, ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών που διέπει κάθε του πράξη (τις συνέπειες λόγων και πράξεων) και άτομο με υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης και δράσης. 

Ο ηγέτης πρέπει να έχει ακεραιότητα, ξεκάθαρο σύστημα αξιών, θάρρος και εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις κάτω πολλές φορές από αφόρητη πίεση. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα πηγάζει από την εσωτερική του δύναμη και το θάρρος του από την υποστήριξη των συναδέλφων του. 

 Ο ηγέτης πρέπει να έχει όραμα, αξίες διαμαντιών και μη αναστρέψιμη αίσθηση αποστολής. Χρειάζεται να ανοίγει ένα μονοπάτι, να περπατάει γενναία προς το άγνωστο, να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο γενναία και το πιο σημαντικό να προστατεύει όσους τον ακολουθούν.

Ο ηγέτης είναι εκείνος που πρώτος θα πει στους συνεργάτες του: «Είσαι ασφαλής, προστατεύω τα νώτα σου, μην φοβάσαι». Πώς να αισθάνεται και ο ίδιος ο ηγέτης ασφάλεια εάν οι συνεργάτες του δεν αισθάνονται ασφαλείς; Πόσο αποδοτικοί μπορεί να είναι οι συνεργάτες όταν γνωρίζουν ότι είναι αναλώσιμοι; 

Η εμπιστοσύνη έρχεται από την κεφαλή, από την ηγεσία. 

Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο ηγέτης τους συνεργάτες, τις καταστάσεις εντός και εκτός επιχείρησης, που τον εξυψώνουν στα μάτια των συνεργατών του και στη συνέχεια εκείνοι τον μιμούνται. 

Ηγέτης είναι εκείνος που ξεπερνά τον εαυτό του για να υπηρετήσει τους συνεργάτες του και θυσιάζεται για αυτούς, είναι εκείνος που δημιουργεί δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις, προάγει την συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, εκπαιδεύει και δομεί χαρακτήρες. 

Διδάσκει την επιμονή, την υπομονή, τη συγχώρεση, χτίζει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου οι συνεργάτες έχουν το δικαίωμα να λανθάνουν και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. 

Ένα τέτοιο περιβάλλον οφείλει να εστιάζει στην χαρά και το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης μεταξύ των συνεργατών με κυρίαρχο οδηγό την έμπνευση, την αίσθηση σκοπού και καθήκοντος. 


Γεννιέσαι. 

Ο ηγέτης πρέπει να έχει δυνατό χαρακτήρα με υψηλό βαθμό αυτογνωσίας, να είναι κύριος των συναισθημάτων και των σκέψεων του, και κυρίως να έχει ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών. 

Άνθρωποι που γεννιούνται σε ένα περιβάλλον που τα παραπάνω καλλιεργούνται, που ενθαρρύνεται η πρωτοβουλία και ανάληψη ευθύνης καθώς επίσης είναι πολύ ξεκάθαρος ο διαχωρισμός των εννοιών καλού και κακού είναι περισσότερο έτοιμοι να ηγηθούν. 

Η ακεραιότητα χαρακτήρα, η αντοχή και το κουράγιο, η διάθεση για προσωπική θυσία (αλλαγή των προτεραιοτήτων όσον αφορά τα προσωπικά οφέλη και πλεονεκτήματα του ενός προς όφελος των πολλών).

Δομούνται κατά τη διάρκεια της ζωής, ο τρόπος ανατροφής παίζει σημαντικό ρόλο, διότι η παιδεία και η καλλιέργεια όπως και ο σεβασμός προς τους άλλους και για τον ίδιο τον εαυτό μεταλαμπαδεύονται μεταξύ των μελών της οικογένειας. 

Ο ηγέτης γνωρίζει τι σημαίνει θυσία και τι σημαίνει να βάζει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν τα φυσικά χαρίσματα και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Ο ηγέτης δημιουργεί το φυτώριο που θα αναγεννηθούν νέοι ηγέτες. 

Αφοσίωση, να παλεύεις για κάτι πέρα από το δικό σου συμφέρον. Σταθερότητα, συνέπεια, πειθαρχία, συνοχή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αντανακλούν το ποιος είσαι. 


Σεβασμό στον άνθρωπο. Ο σεβασμός απορρέει από μια πηγαία αίσθηση ειλικρινούς δέσμευσης να κάνει κάποιος το καλύτερο που μπορεί για τους άλλους. Σεβασμός σημαίνει βάζω το προσωπικό μου συμφέρον σε δεύτερη μοίρα για να αναδείξω την αξία των συνεργατών μου. 

Ο σεβασμός προς τους άλλους σημαίνει απουσία εγωισμού. Όλων εκείνων των αρνητικών χαρακτηριστικών του εγωισμού όπως κυριαρχία, παραλογισμός, άκρατη φιλοδοξία και ναρκισσισμός.  Αφοσίωση, να παλεύεις για κάτι πέρα από το δικό σου συμφέρον. Σταθερότητα, συνέπεια, πειθαρχία, συνοχή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αντανακλούν το ποιος είσαι.

Ο σεβασμός και η δέσμευση προς το ευ ζειν των άλλων δημιουργεί εμπιστοσύνη. 

Η Εμπιστοσύνη έχει ως αποτέλεσμα την πίστη, τη δέσμευση, την αφοσίωση των συνεργατών. Η Ειλικρίνεια είναι ο βασιλιάς. 

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!


Ηγέτες δεν είναι αυτοί που αποκτούν δύναμη  από τις θέσεις τους. Δεν είναι η θέση του ηγέτη που κάνει τον αρχηγό, αλλά αυτός που φροντίζει τους ανθρώπους που ηγείται. Ο ηγέτης εργάζεται σκληρά για τους εταίρους στον οργανισμό. 

Οι ηγέτες διδάσκουν, εκπαιδεύουν,  δίνουν ευκαιρίες σε άλλους να κάνουν λάθη και προσπαθούν ξανά και ξανά. Αυτός είναι ο τρόπος για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε ισχυρή αλληλεπίδραση και συνεργασία. 

Ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε «αγαπώ τη δουλειά μου, αγαπώ το εργασιακό μου περιβάλλον και έχω αδελφική σχέση με τους συναδέλφους μου»; 

Η ανισορροπία μεταξύ κοινωνικής/προσωπικής ζωής και εργασίας δεν έχει να κάνει με τη χαλάρωση ή τις δραστηριότητες αποχώρησης από την εργασία, αλλά με την αίσθηση ασφάλειας και ακεραιότητας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον. Η δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος είναι ευθύνη του ηγέτη.

Η ηγεσία δεν είναι εξουσία διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν ακολουθεί. Η ηγεσία είναι επιλογή. Ένας ηγέτης δεσμεύεται να υποστηρίξει, να ενδυναμώσει, να καθοδηγήσει, να αναπτύξει και να εξελίξει τους συνεργάτες του ώστε όλοι μαζί να κάνουν το όραμα του πραγματικότητα. 


Ένας ηγέτης δεν θυσιάζει τους ανθρώπους του για υπερεκτιμημένες οικονομικές προβλέψεις αλλά αντίθετα θυσιάζει τις προβλέψεις για τους ανθρώπους του. Η ομάδα δοκιμάζεται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες. Τότε αποκαλύπτεται όλη η δουλειά που έχει κάνει ο ηγέτης. Τα οικονομικά μεγέθη δεν καινοτομούν, δεν κατεβάζουν ιδέες, δεν βάζουν πλάτη όταν όλα φαίνεται να καταρρέουν, οι άνθρωποι τα κάνουν αυτά.

Ηγούμαι των ανθρώπων σημαίνει είμαι υπεύθυνος για εκείνους και εκείνοι είναι υπεύθυνοι για να παράγουν έργο. Ποιος ηγέτης έχει απευθείας επαφή με τους πελάτες/αγοραστές μιας επιχείρησης; Οι συνεργάτες του είναι στην πρώτη γραμμή και όταν οι συνεργάτες εργάζονται σε ένα περιβάλλον που τους παρέχεται ασφάλεια θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της επιχείρησης. 

Η ηγεσία έχει όμως κόστος, και αυτό είναι να απαρνηθείς τα προσωπικά σου οφέλη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είσαι ένας άνθρωπος με εξουσία και δύναμη αλλά δεν είσαι ηγέτης. 

Ηγέτης σημαίνει βγαίνω μπροστά και υπερασπίζομαι τους άλλους, δουλεύω πολύ περισσότερο και πολύ σκληρότερα, για να φροντίσω και να δημιουργήσω τις συνθήκες εκείνες ώστε οι εργαζόμενοι να εξελιχθούν και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. 

Ο ηγέτης θυσιάζεται για τους ανθρώπους του και δεν θυσιάζει τους ανθρώπους του για τους οικονομικούς του στόχους. 

Η ηγεσία είναι απόφαση, είναι επιλογή. Αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τον χρόνο του, την ενέργεια του και τα προσωπικά του οφέλη για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης και ασφάλειας για τους εργαζόμενους του, είναι καλύτερα να μην επιλέξει να ηγηθεί. 

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία. Προέχει να δομηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας εντός της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει η επιχείρηση σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. 

Η έλλειψη ειλικρίνειας, αλήθειας, ακεραιότητας, αξιοπιστίας, ευθύνης, δέσμευσης και εμπιστοσύνης οδηγούν στην αποτυχία. 


Οι ηγέτες χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, χτίζουν σχέσεις μεταξύ των συνεργατών τους που απορρέουν από έναν κοινά αποδεκτό σύστημα αξιών και ηθών. Όταν το περιβάλλον είναι δομημένο σε γερές βάσεις, οι συνεργάτες ξεπερνούν τον εαυτό τους και είναι ικανοί να παρέχουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Η χαρά, η ευτυχία, το αίσθημα πληρότητας και η επιτυχία βασίζονται στις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Οι άνθρωποι που κάποιες φορές υπολείπονται προσόντων σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την συνεργασία και υπάρχει ένας κώδικας αξιών σωστά διαμορφωμένος, τείνουν να ξεπερνούν κάθε προσδοκία στην απόδοση τους. 

Αντίθετα άνθρωποι με εξαιρετικά προσόντα και δεξιότητες όταν βρεθούν σε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες και κώδικα αξιών όπου γίνεται κατάχρηση εξουσίας, θα έχουν κακές αποδόσεις. Αν οι άνθρωποι δε φοβούνται ο ένας τον άλλον τότε έχουμε έντονα φαινόμενα δυσπιστίας, κυνισμού και προάσπισης των ατομικών συμφερόντων έναντι του συνόλου.

Οι τρόποι παρακίνησης που προτείνω είναι οι εξής:

Να δείξει πρώτος ο ηγέτης εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, να αναγνωρίσει την αξία τους και να τους το επικοινωνήσει ξεκάθαρα. Αυτό ενδυναμώνει όλους στην ομάδα.

Να κάνει χρήση της ενεργητικής ακρόασης, να εστιάσει με ειλικρίνεια και πηγαίο ενδιαφέρον σε ότι τους απασχολεί και να κάνει ερωτήσεις εμπεριστατωμένες και βαθυστόχαστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μεταξύ των συνεργασίας, της πίστης, της εμπιστοσύνης και δίνει περαιτέρω κίνητρα για υπέρ αποδόσεις. 

Να έχει δείξει πρώτα με το παράδειγμα του τι σημαίνει θυσία και στη συνέχεια να αναγνωρίσει τις θυσίες των εργαζομένων, τον αγώνα τους και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αυτό εμπνέει και παρακινεί την ομάδα.

Να εκφράσει ευγνωμοσύνη για όλες τις προσπάθειες τους και τα αποτελέσματα των κόπων τους. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους. 

Είναι πολύ υγιές να αποτυγχάνεις. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ωθείται να αποτυγχάνει όσες περισσότερες φορές μπορεί. Οι απανωτές αποτυχίες δείχνουν έναν άνθρωπο με σθένος, εσωτερική δύναμη, πάθος, πίστη στο εαυτό του και τον στόχο, με μεγάλα αποθέματα κουράγιου, ανθεκτικότητας, επιμονής και υπομονής. 

Τα λάθη δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί, ότι αγωνίζεται να κατακτήσει κάποιον στόχο, ότι έχει όραμα και πλάνο δράσης και δεν παραιτείται μέχρι να επιτύχει. 

Σε αυτόν τον άνθρωπο μπορείς να στηριχτείς γιατί γνωρίζεις ότι δεν θα σε προδώσει, όταν οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πόσο σημαντική είναι μια δεύτερη ευκαιρία για σένα;

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Η επιτυχία μέσα από τα όχι που πρέπει να πεις.

Όλα όσα πρέπει να κάνεις και να μην κάνεις, για την επίτευξη των στόχων σου.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!