Αδυναμία συγκέντρωσης και πώς επηρεάζει την εργασία σου

 Έχεις αποφασίσει να είσαι συγκεντρωμένος στην δουλειά σου!

Θέλεις πραγματικά να εστιάζεις σε κάτι, να το ξεκινάς και να το τελειώνεις, ώστε να γεμίζεις με ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Μία ολοκλήρωση η οποία είναι σημαντική για την εργασιακή σου εξέλιξη και όχι μόνο.

Έχεις όλη την καλή διάθεση. Έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα αλλά κάποια στιγμή, αισθάνεσαι το μυαλό σου και τις σκέψεις να χάνονται. Βρίσκεσαι σε μια άλλη κατάσταση, σε μια άλλη διάσταση, που σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τον αρχικό σου στόχο. Να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που θέλεις να κάνεις στη δουλειά σου..

Τι είναι αυτό όμως που σε κάνει να χάνεις αυτή την εστίαση;

Τι είναι αυτό που σου αποσπά τη προσοχή και τελικά, πώς αυτή η αδυναμία συγκέντρωσης επηρεάζει την εργασία σου;

Η εστίαση, σε οτιδήποτε κάνεις είναι σημαντική, γιατί σου δίνει την δυνατότητα να είσαι πιο αποτελεσματικός, και πιο αποδοτικός σε ότι κάνεις. Τα λάθη σου γίνονται λιγότερα και η εργασία σου βγαίνει σε λιγότερο χρόνο και χωρίς άγχος.

Εσύ τι σκέψεις κάνεις όταν εργάζεσαι; Πραγματικά, όταν εργάζεσαι είσαι συγκεντρωμένος στην δουλειά σου, ή κάνεις άλλες σκέψεις και το μυαλό σου ταξιδεύει σε άλλες σκέψεις και ζητήματα που σε απασχολούν; Μήπως αποσπάται η προσοχή σου με σκέψεις που αφορούν θέματα εκτός της εργασίας σου; 

Μπορεί σίγουρα να είναι κάτι απλό και όμορφο, όπως το πλάνο μιας εκδρομής ή μιας απλής βόλτας με φίλους, ή ακόμα κάτι που άκουσες, είδες, συνέβη και σε ενόχλησε.

Να θυμάσαι το εξής:

Ότι κι αν κάνεις την κάθε στιγμή, χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις εκείνη την στιγμή. Μην σκέφτεσαι ενώ ασχολείσαι με κάτι άλλο, πράγματα που έγιναν κάποια στιγμή στο παρελθόν. Μην σκέφτεσαι πράγματα που θα γίνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. 


Και δεν σου λέω να σταματήσεις να σκέφτεσαι! Σίγουρα όχι. Αλλά θα το κάνεις σε χρόνο που θα αφιερώσεις στον εαυτό σου ώστε να σκεφτεί ότι τον απασχολεί και ναι, τότε θα είναι ο σωστός χρόνος. Γιατί;

Γιατί αυτός ο χρόνος, αυτή η στιγμή θα είναι πραγματικά αφιερωμένη σε αυτό που σε απασχολεί ή σκέφτεσαι, και εσύ θα είσαι συγκεντρωμένος ώστε να δώσεις την πιο σωστή απάντηση, σκέψη ή ενέργεια. 

Αν είσαι βόλτα με τους φίλους, μην σκέφτεσαι την δουλειά και αν είσαι στην δουλειά μην σκέφτεσαι την βόλτα με τους φίλους. Πρέπει να ζεις την κάθε στιγμή όπως της αξίζει.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αδυνατούν να συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν, και τις περισσότερες φορές αδυνατούν να συγκεντρωθούν εν ώρα εργασίας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την αδυναμία;

Ένας λόγος, είναι επειδή δεν αγαπάνε αυτό που κάνουν, και στρέφουν συνέχεια τις σκέψεις τους σε κάτι άλλο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν μπορούν, αδυνατούν, να βάλουν το μυαλό και τις σκέψεις τους σε τάξη. Ή ακόμα χειρότερα, ψάχνουν δικαιολογίες σε άλλες καταστάσεις ή άτομα, μεταφέροντας έτσι την ευθύνη.


Είναι πολύ πιθανό να συμβούν 
λάθη ή παραλείψεις
. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι απλά και να λυθούν άμεσα. Αλλά κάποια μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά και να κοστίσουν σε χρόνο, χρήμα, κόπο και δυστυχώς ακόμα και την επαγγελματική σου εξέλιξη.

Σίγουρα υπάρχουν λάθη και λάθη.

Κάποια διορθώνονται, καταβάλλοντας περισσότερο χρόνο και ενέργεια, αλλά κάποια από τα λάθη μπορεί να είναι ανεπανόρθωτα και πραγματικά να κοστίζουν.

Υπάρχουν λοιπόν στιγμές που χάνουμε την συγκέντρωση μας στην εργασία μας. Κάτι το οποίο μπορεί να μας στοιχίσει σε χρόνο, χρήμα, εξέλιξη.

Οι λόγοι μπορεί να είναι απλοί, αλλά και ουσιαστικοί. Ας δούμε λοιπόν μερικούς που μπορεί να οδηγούν σε μια αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία σου:

  • Το κινητό και οι συνεχείς ενοχλήσεις

Έχει αποδειχθεί, ότι κατά μέσω όρο κοιτάμε το κινητό μας κάθε 7-10 λεπτά. Αυτό από μόνο του, μπορεί να σε κάνει να χάσεις την συγκέντρωση σου, και πιθανόν να κάνεις λάθη. Αποσπάτε η προσοχή σου! Θέλεις να δεις, να μιλήσεις, να απαντήσεις και αυτό δεν είναι και το καλύτερο. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Βάλε το τηλέφωνο σου στην τσέπη σου ή στην τσάντα σου ώστε να μην το κοιτάς συνέχεια και επέλεξε να το κάνεις κάθε 30-45 λεπτά. Στην αρχή ίσως σου φανεί δύσκολο, όμως αν το κάνεις για τουλάχιστον για 10 ημέρες θα μπορέσεις να αντιληφθείς την αλλαγή.

  • Δυσαρέσκεια για την εργασία σου

Οι περισσότεροι από εμάς, χρειάζεται να δουλέψουμε γιατί χρειαζόμαστε χρήματα. Αυτό μας οδηγεί στο να επιλέγουμε ακόμα και μία συμβιβαστική εργασιακή λύση. Το ιδανικό είναι να μπορέσεις να βρεις μια δουλειά που σου αρέσει και σε ευχαριστεί. Στην περίπτωση όμως, που θα αναγκαστείς να συμβιβαστείς με μια εργασία, που δεν σε γεμίζει θα πρέπει να σκεφτείς τις επιλογές σου: Ή θα μείνεις δυσαρεστημένος γιατί κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει ή θα αποδεχτείς την κατάσταση και θα την αξιοποιήσεις στο έπακρο.

  • Σωματική και Πνευματική κούραση

Είναι πολλές φορές όπου, εάν δεν έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ ή έχεις περάσει κάποιες δύσκολες ημέρες, εξαντλητικές συναισθηματικά ή σωματικά, μπορεί να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Το σώμα μας και το μυαλό μας δουλεύουν ασταμάτητα! Είναι τα εργαλεία εκείνα που πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο. Αφιέρωσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται, για να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει το σώμα σου και να καθαρίσει το μυαλό σου. Διαλογίσου. Πάρε βαθιές αναπνοές, καθάρισε τη σκέψη σου και επικέντρωσε την προσοχή σου σε αυτό που πρέπει να κάνεις για την εργασία σου. Τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.

  • Οι βασικές ανάγκες: Πείνα και δίψα

«Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί». Πόσο πραγματικά σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή μας! Η πείνα και η δίψα, είναι άλλοι δύο λόγοι που οδηγούν στην αδυναμία συγκέντρωσης, και δημιουργία σκέψεων για άλλα θέματα κατά την διάρκεια της εργασίας σου. Τι μπορείς να κάνεις; Πάρε ένα καλό πρωινό πριν πας στην δουλειά και φάε κάτι όσο βρίσκεσαι στην εργασία σου. Μην μένεις νηστικός και να έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι με νερό. Είπαμε, το σώμα και το μυαλό μας είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία μας, και όπως κάθε σωστό εργαλείο χρειάζεται και την σωστή φροντίδα. Το σωστό καύσιμο! Μην το παραμελείς.

  • Ο παράγοντας, έλλειψη υπομονής

Η Υπομονή είναι αρετή. Αν είσαι ανυπόμονος, και το μυαλό σου τρέχει στην επόμενη δουλειά που έχεις να κάνεις, σε εκκρεμότητες, σε άσχετα θέματα ή σε σκέψεις για πράγματα που έχεις να κάνεις μετά την εργασία σου, τότε η έλλειψη υπομονής, γίνεται άλλος ένα λόγος για την αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία σου. Εστίασε σε αυτό που κάνεις την στιγμή που το κάνεις. Μην σκέφτεσαι αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις σε μία ώρα. Χρειάζεται να έχεις υπομονή. Σε μία ώρα θα έχεις τον χρόνο να εστιάσεις σε ότι έχεις να κάνεις τότε. Η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης μιας εργασίας, ενός θέματος, μιας κατάστασης θα είναι μεγάλη, και εσύ έτοιμος και ανεπηρέαστος θα μπορείς να ασχοληθείς με αυτό που πρέπει, την στιγμή που πρέπει.

Την στιγμή που θα αποφασίσεις να βάλεις σε εφαρμογή τα παραπάνω, θα διαπιστώσεις κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζεις την εργασία σου αλλά και το πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι γύρω σου, οι συνεργάτες σου, οι συνάδελφοι, οι πελάτες σου.

Υπάρχει μια έκφραση που λέει…“Περνάω περισσότερο χρόνο στη δουλειά μου παρά στο σπίτι μου.”

Πώς θα άλλαζε λοιπόν θετικά η ζωή σου, η εργασία σου, αν εκπαίδευες τον εαυτό σου να εστιάζει και να συγκεντρώνεται, σε μια σκέψη ή δραστηριότητα; Πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα της εξέλιξης και της ηρεμίας, σωματικής και πνευματικής, μέσα από την εργασία σου; Ποιο είναι το επίπεδο της ικανοποίησης που θα φέρει κάτι τέτοιο στη καθημερινότητα σου;

Αξίζει να προσπαθήσεις γι’ αυτό;

Να θυμάσαι: ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα θα κάνουν τη διαφορά.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!