Η Κατάθλιψη είναι Ασθένεια ή ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗ Επιλογή;

“Η Εικόνα ενδέχεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα”

Ένα Blog σχεδιασμένο με τη βοήθεια του Freepik

Την σημερινή εποχή, δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πεθαίνουν από κατάθλιψη.

Και αναρωτιέμαι, είναι μία επιδημία ή μήπως είναι μια διαδικασία, μέσα από την οποία οι άνθρωποι έχουμε εγκλωβιστεί, επειδή δεν γνωρίζουμε πως να διαχειριστούμε το μυαλό μας, και πως να πάρουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων στα χέρια μας; Μήπως για αυτό δεν ζούμε τη ζωή που θέλουμε και αξίζουμε;

Σίγουρα ένας άνθρωπος που βρίσκεται για πολλά χρόνια μέσα σε αυτή την κατάσταση αυτό το βλέπει εξωπραγματικόΕίναι όμως;

Ας ξεκινήσουμε με κάποια δεδομένα:


Για να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου
, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις την αιτία.. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ακριβώς τι συμβαίνει, και όχι να συζητάς για θεωρίες, να συζητάς για προτάσεις και για συμβουλές, οι οποίες απλά ταιριάζουν και επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνεις..

Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής: Πόσο εύκολο είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται μέσα σε αυτή την κατάσταση, να συνειδητοποιήσει ότι η κατάθλιψη είναι καθαρά επιλογή;

Ας κάνουμε εδώ μια διάκριση: Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων, που βιώνουν την κατάθλιψη, γιατί υπάρχει πραγματικά ένα πρόβλημα, και κάποιες φορές αυτό το πρόβλημα είναι παθολογικό.

Όμως, τις περισσότερες φορές δεν είναι παθολογικό το πρόβλημα. Είναι ψυχολογικό. Και κάποιες φορές δεν είναι καν ψυχολογικό, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν κατάθλιψη. 

Παραπληροφόρηση


Αυτό συμβαίνει, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι πέφτουν θύματα, της κακής πληροφόρησης που υπάρχει στο 
Internet. Πέφτουν θύματα των συμβουλών που παίρνουν, από τους φίλους που δεν είναι ειδικοί ή από ειδικούς, που κάποιες φορές για μένα δεν είναι ειδικοί.

Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές, να έρθουν άνθρωποι γιατί είχαν κατάθλιψη και τελικά μέσα σε μερικές συναντήσεις, κάποιες φορές και σε μία μόνο συνάντηση, να έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν την ζωή. Και από εκεί που πίστευαν πως πάσχουν από κατάθλιψη και ότι έχουν φτάσει στον πάτο, πως δεν υπάρχει λύση και ότι είναι σε ένα αδιέξοδο και μέσα στην απογοήτευση, ξαφνικά όλα να αλλάζουν.. Να κάνουμε μια συνάντηση, να φεύγουν από την συνάντηση αυτή και όλα να είναι τελείως διαφορετικά. Γίνεται αυτό; Ναι, γίνεται. Γιατί πολλές φορές δεν ξέρουμε πραγματικά τι συμβαίνει και απλά βάζουμε ταμπέλες: “Κατάθλιψη”, “Κρίσεις πανικού”, “Εγωιστής” κλπ

Η ταμπέλα κατάθλιψη


Ας μείνουμε όμως λίγο στην κατάθλιψη. Συνήθως αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα, είναι η ταμπέλα που έχουμε βάλει, και όχι αυτό που πραγματικά βιώνουμε την δεδομένη στιγμή.

Έτσι λοιπόν αν νιώθεις ότι είσαι σε κατάθλιψη, αν νιώθεις απογοητευμένος, στρεσαρισμένος, ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, ότι δεν υπάρχει λύση, το πρώτο που θα σου πρότεινα να κάνεις είναι ένα βήμα πίσω. Κάνε ένα βήμα πίσω για να δεις τον εαυτό σου ξανά, από άλλη οπτική ή από απόσταση.

Γίνε λίγο πιο αντικειμενικός με αυτό που συμβαίνει. Έχουν τελειώσει όλα; Δεν υπάρχει λύση; Ή μήπως δεν ξέρεις εσύ την λύση; Μήπως δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους να ρωτήσεις ή να συμβουλευτείς; Μήπως οι πληροφορίες και όλα αυτά που ήξερες έως τώρα, δεν δουλεύουν για εσένα την συγκεκριμένη στιγμή;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Τι είναι η κατάθλιψη;


Να συμφωνήσουμε ότι η κατάθλιψη είναι ένα συναίσθημα;
 Τέλεια.

Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι τα συναισθήματα μας δημιουργούνται από τον εγκέφαλο μας; Να συμφωνήσουμε.

Για την ακρίβεια ,για τα συναισθήματα μας δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο εγκέφαλος μας,, αλλά και το σώμα μας.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το υπερσυνείδητο, αλλά ας τους αφήσουμε αυτούς στην παρούσα φάση στην άκρη.

Είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι αν κατανοήσουμε την σημασία , την αξία του σώματος και του μυαλού, και το πως αυτά συνδυάζονται και πώς δημιουργούν ένα συναίσθημα ,τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε, ότι η κατάθλιψη είναι απλά ένα συναίσθημα, που το δημιουργούμε, και όπως δημιουργούμε την κατάθλιψη έτσι ακριβώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και την ευτυχία.

 

Γιατί οι άνθρωποι βιώνουν περισσότερο κατάθλιψη αντί για ευτυχία;


Ξέρω, μπορεί να μου πεις: “Ναι ρε συ Μάνο, αλλά αν είναι έτσι γιατί οι άνθρωποι δεν βιώνουν την ευτυχία, και βιώνουν κατάθλιψη; Το κάνουν επίτηδες;” Όχι. Αλλά πρόσεξε τι γίνεται, για να λειτουργήσουμε ένα μηχάνημα υπάρχουν 1000 τρόποι. Ο ένας όμως τρόπος , είναι η σωστή διαδικασία, που θα παράξει σωστό αποτέλεσμα. Οι άλλοι 999 τρόποι είναι οι λάθος διαδικασίες, που οδηγούν στην αποτυχία της λειτουργίας του. Το ίδιο ισχύει και με ένα αμάξι ή με ένα πλοίο ή με ένα αεροπλάνο.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το μυαλό. Για το μυαλό λοιπόν υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι, που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα. Τι πιθανότητες έχουμε λοιπόν να τα αξιοποιήσουμε σωστά, εάν δεν ξέρουμε ακριβώς τι να κάνουμε; Ελάχιστες.

Άρα λοιπόν το πιο πιθανό,  όταν χρησιμοποιούμε το μυαλό και το σώμα μας, είναι να τα χρησιμοποιήσουμε με έναν τέτοιο τρόπο που δεν θα μας παράγουν το συναίσθημα της ευτυχίας, που αν θέλεις είναι και το ζητούμενο για τους περισσότερους ανθρώπους, αν όχι όλους.

Συνεπώς ο λόγος που βιώνουν κατάθλιψη οι περισσότεροι άνθρωποι, και ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι γιατί δεν μπορούν να βιώσουν ευτυχία. Είναι γιατί δεν ξέρουν πώς να βιώσουν την ευτυχία.

Ας το δούμε λίγο ιστορικά..


Γεννιόμαστε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που οι προσλαμβάνουσες που παίρνουμε για το τι είναι πραγματικό, τι είναι αληθινό, τι πρέπει, τι δεν πρέπει κλπ είναι συγκεκριμένα. Υπέροχα! Βγαίνουμε λοιπόν λοιπόν μετά έξω στην κοινωνία, και τι βλέπουμε; Συνήθως οι άνθρωποι εκεί είναι προβληματισμένοι, λυπημένοι, σκυθρωποί..

Πηγαίνουμε λοιπόν , στο σχολείο και μαθαίνουμε από τον καθηγητή μας, ο τρόπος που γίνεται το μάθημα, είναι επίσης πάρα πολύ συγκεκριμένος, και δεν προάγει την ευτυχία αλλά μια κατάσταση που πρέπει να είσαι σοβαρός, πρέπει να κάνεις το ένα, το άλλο. Ο τρόπος λοιπόν, που είναι στημένο όλο το εκπαιδευτικό σύστημα επίσης, δεν προάγει την ευτυχία, αλλά αντιθέτως προάγει την θλίψη.

Προχωράμε λοιπόν, πηγαίνουμε στο Πανεπιστήμιο, δεν αλλάζει τίποτα.. Βγαίνεις στον εργασιακό χώρο κι εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα..

Είμαστε λοιπόν μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον, είμαστε σε μια κοινωνία, είμαστε σε ένα σύστημα, τα οποία το μόνο που προάγουν είναι το πως να σκεφτόμαστε σωστά, αλλά δεν προάγουν το πως να δουλεύουμε σωστά, το μυαλό μας και το σώμα μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε έλεγχο των συναισθημάτων μας, να καταλάβουμε ότι το συναίσθημα δεν είναι κάτι που προέρχεται τυχαία, αλλά είναι κάτι το οποίο δημιουργούμε υποσυνείδητα, γιατί εκπαιδεύσαμε τον εαυτό μας μέσα από τις προσλαμβάνουσες, που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μας, για το τι είναι το πιο πιθανό να συμβεί.

Άρα λοιπόν, μη έχοντας την κατάλληλη γνώση για το πως να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας και το μυαλό μας, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή το λάθος πράγμα που θα μας οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Ας το δούμε λίγο ιστορικά..

 

  1. Το πρώτο που χρειάζεται, είναι να συνειδητοποιήσεις ότι έστω και υποσυνείδητα, δημιουργείς αυτή την κατάσταση στη ζωή σου. Θέλω λοιπόν να πάρεις λίγο χρόνο, αλλά όχι πολύ χρόνο. Θέλω να σκεφτείς αυθόρμητα και να ρωτήσεις τον εαυτό σου “Μήπως εγώ υποσυνείδητα δημιουργώ αυτή την κατάσταση;”. Και δέξου το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό.
  2. Το δεύτερο που χρειάζεται να κάνεις ,είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου “Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που το κάνω αυτό; Τι έχω να κερδίσω;” Ίσως αν απέχουμε πάρα πολύ από τον εαυτό μας γιατί τον έχουμε ξεχάσει, ο εαυτός μας να μας πει “Τίποτα”, “Δεν υπάρχει λόγος”, κλπ. Ίσως όμως εάν επιμείνεις σε αυτό, και θα σου δώσω ένα εργαλείο, για να ανακαλύψεις τι κέρδος θα έχεις από αυτό, να καταλάβεις πως κάπου σε εξυπηρετεί.

     

  3. Το τρίτο που θέλω να κάνεις είναι το εξής: Θέλω να αρχίσεις να προσέχεις περισσότερο το σώμα σου. Δηλαδή, αν πούμε ότι η κατάθλιψη είναι συναίσθημα, και το συναίσθημα έχει να κάνει με το σώμα μας, τότε θα καταλάβουμε πως η κατάθλιψη κάποιες φορές προέρχεται από έλλειψη θρεπτικών συστατικών, από έλλειψη ενέργειας, από έλλειψη υγείας τους σώματος μας. Οπότε το τρίτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι να προσέξεις το σώμα σου σε όλα τα επίπεδα.
  4. Τέλος το τέταρτο πράγμα που θέλω να κάνεις, είναι να σκεφτείς με ποιους τρόπους θα μπορούσες να προσφέρεις στον εαυτό σου, αυτά που δεν προσέφερε η κατάθλιψη.

Πολλές φορές ο εαυτός σου, ζητάει πράγματα τα οποία αν δεν είσαι εκεί να τον ακούσεις, και να του τα προσφέρεις, θα τα πάρει από κάτι άλλο. Για παράδειγμα μέσα από την κατάθλιψη.

Τώρα, τι χρειάζεται να κάνεις εσύ;


Απλά πράγματα. Αν είναι σημαντική για εσένα η σχέση με τον εαυτό σου, σταμάτα να ζηλεύεις την κατάθλιψη,  να τα βάζεις με την κατάθλιψη, και δες τι πραγματικά χρειάζεται ο εαυτός σου,  επικεντρώσου σε αυτό , και πίστεψε με θα πάρεις διαζύγιο μόνιμα από την κατάθλιψη.

Να θυμάσαι πως μέσα σου έχεις ότι χρειάζεσαι, για να ζήσεις μια εξαιρετική ζωή. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να νιώθεις θλίψη, να νιώθεις θυμό, να νιώθεις φόβο, όλα αυτά τα υπέροχα αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και ενοχές. Το πρόβλημα είναι όταν δεν ξέρουμε τι είναι αυτά τα συναισθήματα, πώς να τα διαχειριστούμε, και ζούμε μέσα σε αυτά όλη μας την μέρα, όλη μας τη ζωή.

[Παραπάνω βρήκες ολόκληρο το σενάριο από το video του Μανώλη Ισχάκη. Παρακαλώ να σημειώσεις ότι αυτό  το επεισόδιο, όπως όλα τα videos που διαθέτει σε αυτό το blog ο Μανώλης είναι αυτοσχέδια – χωρίς σενάριο και χωρίς μοντάζ. Μαγνητοσκοπήθηκαν με την πρώτη. Ο σκοπός είναι  δια του παραδείγματος να μάθεις να είσαι ο εαυτός σου γιατί όπως και να είσαι, είσαι υπέροχος και οι άνθρωποι περιμένουν να εκφράσεις αυτό που είσαι. Αυτές οι εκπαιδεύσεις προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας που βασίζονται στην αυθεντικότητα και σε στρατηγικές  υψηλής απόδοσης είναι πολύ δημοφιλείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις δωρεάν έμπνευση σε μορφή Podcast κάνοντας κλικ εδώ και σε μορφή video (Youtube) κάνοντας κλικ εδώ!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!