Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

Στην εποχή που βιώνουμε με τις τόσο ξέφρενα γρήγορες ταχύτητες στην καθημερινότητα, με τα τόσο υψηλά στάνταρ, η βελτίωση της αυτοεκτίμησής σου είναι πιο σημαντική για τη ζωή σου! 

Η αυτοεκτίμησή σου έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πίστη και την αγάπη στον εαυτό σου. Είναι ξεκάθαρα η δική σου προσωπική ματιά απέναντι στις δικές σου δεξιότητες κοινωνικές, πνευματικές, συναισθηματικές.

Η ψυχική σου ισορροπία απορρέει από την αυτοεκτίμησή σου, μια ψυχική ισορροπία που χρειάζεσαι απαραίτητα για να συνεχίσεις να πορεύεσαι στη ζωή. Αναφέρομαι ξεκάθαρα στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου αλλά και το πως αισθάνεσαι για αυτή!

Με λίγα λόγια, Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο


Αλήθεια ναι η δική σου εικόνα! Όχι εκείνη της άποψης των άλλων  ανθρώπων! Αφού εκείνοι πάντα σε κρίνουν έχοντας στο μυαλό τους την δική τους εικόνα του εαυτού, τις πεποιθήσεις τους, τις αρχές τους, αλλά κυρίως και από τις προσδοκίες που έχουν από σένα!
 

Έχει σίγουρα περάσει πολύς καιρός από εκείνη την τελευταία φορά που έδειξες φροντίδα και αγάπη στον εαυτό σου, σε αυτόν που είναι πάντα δίπλα σου στα δύσκολά και στα εύκολα. Αγάπη και φροντίδα με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, ο φόβος σε κυριεύει. 

Είναι πολλές οι φορές που μιλάς σαν να μην  αγαπάς τον εαυτό σου συνεχώς μειώνεις την αξία σου, σαν να είσαι κάποιος ξένος κάποιος άλλος που δεν έχει ιδέα για σένα. Δεν εκτιμάς τον εαυτό σου όπως του πρέπει.

Όταν πραγματικά δεχτείς τον εαυτό σου με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, μονάχα όταν εκτιμήσεις την αξία σου, θα καταφέρεις να δεχτείς και να σεβαστείς και την αξία των άλλων ανθρώπων, θα μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα και με αγάπη, θα είσαι δυνατός και υπεύθυνος και θα μπορείς να αναγνωρίζεις την ανθρώπινη ύπαρξη και να σέβεσαι τις όποιες ατομικές διαφορές.

Είναι παλιά ιστορία. Το ξέρουμε και οι δύο και ναι, καλά το έχεις ακούσει.

Στην οικογένεια είναι αλήθεια πως χτίζεται η αυτοεκτίμηση στις ηλικίες πέντε με έξι ετών. Έπειτα περνά σε εκείνα τα ερεθίσματα της κοινωνικής ζωής. Διάφορα ερεθίσματα, μηνύματα από φίλους, συμμαθητές, καθηγητές, δασκάλους, ακόμα και από εκείνα τα ερεθίσματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν θετικά η αρνητικά μέσα σου.

Διαβάζεις το άρθρο: Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

 

Από πολύ μικρός, μαθαίνεις να δίνεις προσοχή και προτεραιότητα στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σιγά σιγά να γίνονται και δικές σου προσδοκίες προς τον εαυτό σου. Σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή σου και την προσωπικότητα αλλά και την ιδιοσυγκρασία σου.

Ίσως η τάση σου  να τείνει προς τον φόβο και τις αρνητικές σκέψεις. Ίσως πάλι, να έχεις μια ξεχωριστή, μια δική σου ιστορία να μου διηγηθείς σχετικά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να έχεις δίκιο ή μπορεί να έχεις άδικο. 

Σήμερα αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία καθώς έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις εσύ πως θέλεις να κάνεις τα πράγματα. Και για να γίνει κάτι τέτοιο οφείλεις να κοιτάξεις στο τώρα και στο μπροστά και όχι πίσω. Έλα στο τώρα και δες πως λειτουργείς σήμερα. 


Συμβουλές που ακούμε συνεχώς και ακούγονται ωραία στα αυτιά μας όπως «Αγάπησε τον εαυτό σου», «Πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου», «Πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου», που στην πραγματικότητα 
 δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνουν, ούτε και ξέρουμε ακριβώς  τι να τις κάνουμε. Και ίσως να  αναρωτιέσαι… μα καλά τι μου λες;

Πώς αλήθεια μπορώ και είναι  δυνατόν να μην αγαπάω τον εαυτό μου; Από την άλλη τι έγινε και να μην τον αγαπάω; Σίγουρα εκεί έξω κάποιος υπάρχει που θα βρεθεί να με αγαπήσει. Ή ακόμα, τι μου ζητάς; Να γίνω ένας τέτοιος  άνθρωπος που να μη με νοιάζει τίποτα άλλο πέρα από μένα;

Αλήθεια, εσύ αισθάνεσαι άνετα με τον εαυτό σου;

Πότε είδες τον εαυτό σου  γυμνό στον καθρέφτη;

Πότε ήταν η τελευταία φορά, που του μίλησες ανοιχτά και ειλικρινά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου;

Πότε τον άκουσες πραγματικά χωρίς να ασκήσεις κριτική;

Συχνά οι άνθρωποι φοβόμαστε την μοναξιά μας. Ίσως γιατί φοβόμαστε αυτά με τα οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι. Ίσως γιατί ερχόμαστε αντιμέτωποι με την  χαμηλή αυτοεκτίμηση  και την μόνιμη κριτική μας.

Δημιούργησε τον Ιδανικό σου Εαυτό
& Γίνε Ασταμάτητος


Πότε του το έκανες 
τελευταία φορά και πώς;

Πότε τον επιβράβευσες; Και δεν έχει σημασία η αξία της επιβράβευσης, σημασία έχει η πράξη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τον φρόντισες;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που, από συνήθεια, δεν ήσουν επικριτικός με τον εαυτό σου και δεν τον κατηγόρησες για τις συμπεριφορές όλων;

Μην φοβηθείς να πεις όχι.. Αυτό θα είναι και το πρώτο σου βήμα για να διεκδικήσεις την αλλαγή. Το πρώτο σου  βήμα για να ζητήσεις βοήθεια. Για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή  σου. Το να ζητήσεις  βοήθεια δεν είναι κακό. Είναι όμορφο στη ζωή μας να έχουμε συμμάχους..

Μαθαίνοντας να αγαπάς τον εαυτό σου, θα μάθεις σταδιακά να τον αγκαλιάζεις, να αντιμετωπίσεις τις αποτυχίες και τις κακές στιγμές, να νιώσεις εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση γι’ αυτά που μπορείς να πετύχεις.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Δώσε προσοχή  σε όλα αυτά
που είσαι καλός  χτίζοντας ένα πλάνο για να διορθώσεις και να βελτιώσεις τα μειονεκτήματά σου. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως αν εστιάζεις και προβάλλεις εσύ τα αρνητικά σου, το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι.

Άλλαξε τις προτεραιότητες σου. Εστίασε σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία για σένα και σε αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένος.

Άλλαξε σταδιακά τα πράγματα που σε κάνουν να μην νιώθεις όμορφα.

Βάλε στη ζωή σου και στην καθημερινότητά σου  νέους ανθρώπους και νέες δραστηριότητες, όλα εκείνα τα πράγματα που πάντα ήθελες να ανακαλύψεις και να ασχοληθείς με αυτά. Και μην νιώθεις ενοχές γι’ αυτά.

Αγάπησε και φρόντισε τον εαυτό σου. Να τρέφεσαι  σωστά και να επιλέξεις μία μορφή σωματικής εκτόνωσης. Η σωματική εκτόνωση βοηθάει πάντα σε στιγμές θλίψης, πένθους, άγχους και έντασης.

Προσπάθησε να αφιερώνεις  χρόνο σε σένα. Κάθε στιγμή και με την όποια ευκαιρία μέσα στην  ημέρα, έστω και δέκα λεπτά. Θα νιώσεις, με αυτό τον τρόπο, ότι αρχίζεις και φροντίζεις τον εαυτό σου, ότι τον αγαπάς και ότι του δίνεις αξία.

Προσπάθησε να βγεις έξω. Μην κλείνεσαι μέσα στο σπίτι. Είναι εύκολο να αποφύγεις τις κοινωνικές επαφές και ακόμα πιο εύκολο να δημιουργείς δικαιολογίες. Μήπως όμως πρέπει να σκεφτείς ότι με αυτό τον τρόπο καθυστερείς την δική σου ζωή;

Ακόμα  και αν έχεις οικογένεια και παιδιά, προσπάθησε να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε σένα. Η σωματική κούραση συνήθως επιδεινώνει την ψυχική μας εξουθένωση.

Απέφυγε, συνειδητά, τους ανθρώπους που θεωρείς ότι δεν σε βοηθούν να νιώθεις καλά, ότι εστιάζουν στα αρνητικά σου και στα λάθη σου, ότι δε σε κινητοποιούν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέπτη και μη φοβάσαι να τον αποδεχτείς γι’ αυτό που είναι.

Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου

Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα αναζητήσεις τα θέλω σου, χωρίς να προδώσεις τον εαυτό σου. Αναζήτησε τον εαυτό σου, τον πραγματικό σου εαυτό και διεκδίκησε τα όνειρά σου. Με τόλμη και αυτοπεποίθηση.

Διαχειρίσου τα θέλω σου με συνειδητότητα, ψυχική και συναισθηματική ωριμότητα και σοφία.

Και να θυμάσαι πάντα ότι αν δεν αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου, δεν θα σε αγαπήσει κανένας..

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!