Χαμηλή αυτοεκτίμηση: #3 σημάδια για να αντιληφθείς την ύπαρξη της


Όλοι οι άνθρωποι έχουμε διαμορφώσει μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό μας, είτε θετική, είτε αρνητική.
 Αυτό αφορά τόσο την εμφάνιση μας, την συμπεριφορά μας, τις ικανότητες και τις δυνατότητες μας, τα αποτελέσματα μας και πάρα πολλά άλλα. 

Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε τον εαυτό μας λέγεται αυτοεκτίμηση. Είναι η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας.

Αξιολογώντας τον εαυτό μας με αρνητικό τρόπο, ότι είμαστε λίγοι, ότι δεν τα καταφέρνουμε, ότι είμαστε άσχημοι κλπ λέμε ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και αυτό φέρνει πολλές αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας σε επίπεδο προσωπικό, συναισθηματικό και επαγγελματικό.


Πολλές φορές, η χαμηλή αυτοεκτίμηση προέρχεται από πράγματα και καταστάσεις που έγιναν πολύ νωρίς στη ζωή μας, όταν ήμασταν ακόμα παιδιά. Η αυστηρή κριτική ενός γονέα ή δασκάλου “Είσαι καταστροφή”, “Είσαι άχρηστος”.. Τα συνεχή “Πρόσεχε” που άκουγε κάποιος στην παιδική ή νεανική του ηλικία. Ένα γεγονός απόρριψης, είτε από τον άνθρωπο που σε ενδιέφερε, είτε από την σχολή που επιθυμούσες, είτε από οτιδήποτε..

Τι συμβαίνει λοιπόν και εξακολουθούν να μας περιορίζουν, και να μας επιβάλλονται, στο παρόν κάποια από τα παραπάνω γεγονότα του παρελθόντος; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αναπτύξαμε αρνητικές πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις αυτές έχουν εισβάλλει και αποθηκευτεί τόσο καλά στο μυαλό μας, που κάποιες φορές δεν μπορούμε να τις διακρίνουμε. Και τι συμβαίνει τότε; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Υπάρχουν όμως #3 σημάδια που αν τα γνωρίζεις μπορείς να αντιληφθείς αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ανακάλυψε Τον Κώδικα του Μυαλού

Πολλαπλασίασε τα επίπεδα χαράς και μεγιστοποίησε τα μετρήσιμα αποτελέσματά σου έως και 88% ώστε να μεταμορφώσεις την καθημερινότητά σου σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής χωρίς άγχος, φόβο & απογοήτευση σε 90 ημέρες.


Έχει παρατηρηθεί μέσα από έρευνες, πως όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δίνουν μεγάλη σημασία στο “τι θα πει ο κόσμος;”. Για την ακρίβεια είναι σχεδόν τρομοκρατημένοι με αυτό. Φτιάχνουν συνέχεια αρνητικά σενάρια στο μυαλό τους, σχετικά με τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν την ίδια τους την αξία. Έτσι χρειάζονται την επιβεβαίωση από τους άλλους, για να δώσουν αξία στον εαυτό τους.

Είναι όμως λάθος, και αν είσαι κι εσύ από αυτούς τους ανθρώπους σταμάτα να το κάνεις. Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος! Γνωρίζεις την αξία σου. Σταμάτα να αγκιστρώνεσαι στην άποψη των άλλων, για όλα όσα είσαι και αξίζεις!


Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να απομονώνονται. Απομονώνονται γιατί δεν εμπιστεύονται τους ανθρώπους, και δεν θέλουν να ανοιχτούν σε αυτούς, υπό τον φόβο μιας άσχημης κριτικής ή συμπεριφοράς. Επίσης αποφεύγουν να κοιτούν κάποιον στα μάτια, κι αυτό για να μην καταλάβει ό άνθρωπος που έχουν απέναντι τους, την ανασφάλεια τους και την εκμεταλλευτεί.

Αν έχεις κι εσύ την παραπάνω αντίδραση και συμπεριφορά, ήρθε η ώρα να την αλλάξεις. Πρώτα απ’ όλα σταμάτα να τρέφεις αυτή την αρνητική πεποίθηση. Αξιολόγησε την και βρες έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης, που θα ισορροπεί την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Ξεκίνα να εστιάζεις στα θετικά σου στοιχεία. Αλλά και κάτι ακόμα.. Βγες έξω και συναναστρέψου με τους ανθρώπους γύρω σου. Ξέρεις ποιος είσαι και τι αξίζεις. Δεν περιμένεις από αυτούς να σου το πουν. Και που ξέρεις; Μπορεί να ξαφνιαστείς από την αποδοχή και την αγάπη τους.

Ναι ξέρω, ίσως με την προηγούμενη παράγραφο να φαίνεται οξύμωρο αλλά ισχύει. Κάποιοι απομονώνονται και κάποιοι επιτίθενται. Όταν ακούνε μια σκληρή κριτική που τους κάνει να πονάνε, επιτίθενται γιατί αισθάνονται πως βρίσκονται σε άμυνα.

Αν έχεις παρατηρήσει κι εσύ στον εαυτό σου, αυξημένη επιθετικότητα, μπορείς και πρέπει να την ανατρέψειςΌσο περισσότερη αυτοκυριαρχία έχεις, τόσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση έχεις. 

Τα σημάδια σίγουρα δεν είναι μόνο #3, είναι πολλά περισσότερα. Ωστόσο, κάποια από τα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης, όπως τα παραπάνω, είναι δυσδιάκριτα. Αν λοιπόν αφού διάβασες το άρθρο, διαπίστωσες, πως αναγνωρίζεις στον εαυτό σου κάποια από αυτά τα σημάδια, άλλαξε τα άμεσα. Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, και είναι λάθος σου να αντιμετωπίζεις έτσι τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Δες τη ζωή και τον εαυτό σου με άλλο πρίσμα, και σταμάτα να εξαρτάσαι από την γνώμη των άλλων. 

Να θυμάσαι ότι είσαι μοναδικός, είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!  

Συμπληρωματικά άρθρα:

Ευθυγραμμίσου με τη συγχρονικότητα και ζήσε τα δικά σου θαύματα

Ξεκίνα να διεκδικείς ΤΩΡΑ την σχέση που θέλεις και αξίζεις

Γονέα σταμάτα να κόβεις τα φτερά των παιδιών σου

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου. Δες περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!