Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο αλτρουιστές;

 
Για ποιον λόγο κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο αλτρουιστές από κάποιους άλλους;

Αυτή η ερώτηση, άρχισε να ταλανίζεται μέσα στο μυαλό μου όταν ήμουν στο εξωτερικό, σε σεμινάρια, και έβλεπες ανθρώπους που για 7, 10, 15 ημέρες, έχουν αφήσει τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους, πληρώνουν ξενοδοχεία, τα φαγητά τους, τις διαμονές τους, τα πάντα, προκειμένου να πάνε να υπηρετήσουν κάποιους άλλους ανθρώπους.

Υπάρχουν σεμινάρια στα οποία πραγματικά οι άνθρωποι, θυσιάζουν μέρος της ζωής τους για να βοηθήσουν άλλους. Υπάρχει το Χαμόγελο του Παιδιού, υπάρχει το Make A Wish, που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργασιών διεκπεραιώνεται από εθελοντές.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν κάποιον άλλον άνθρωπο, να πονάει και δεν ασχολούνται, δεν τους νοιάζει, δεν τους λέει κάτι.

Και η ερώτηση είναι για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

 
Ένα κομμάτι έχει να κάνει με το ψυχολογικό υπόβαθρο των ανθρώπων, αλλά και  με τις  αξίες, και τις  πεποιθήσεις τους .
 Ένα άλλο κομμάτι όμως έχει να κάνει με το εξής: Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο αλτρουιστές, είναι οι άνθρωποι που η αμυγδαλή τους είναι 18-20% μεγαλύτερη, από την αμυγδαλή των ανθρώπων που είναι λιγότερο αλτρουιστές. Αμυγδαλή είναι ένας αδένας στον εγκέφαλο και ας πούμε ότι έχει να κάνει με το κέντρο του φόβου.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Αυτό σημαίνει, ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μικρότερη αμυγδαλή, δεν λαμβάνουν τα ίδια σημάδια φόβου, όπως λαμβάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Επίσης η αμυγδαλή μπορεί να είναι ανενεργή ή να μην είναι τόσο ενεργή όσο είναι σε  άλλους ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν εγώ δεν λάβω το σημάδι του φόβου για τη δική σου ζωή, όπως καταλαβαίνεις δεν κινητοποιείται εκείνο το σύστημα μέσα μου για να σε βοηθήσω.


Αυτό όμως να το συνδυάσουμε μαζί με κάτι ακόμα. Να το συνδυάσουμε με το πως ο κάθε άνθρωπος είναι στο κέντρο του. Δηλαδή “εγωιστής”. Όσο λοιπόν πιο πολύ κάποιος είναι στο κέντρο του, και δεν είναι προσανατολισμένος προς τους άλλους ανθρώπους, τόσο λιγότερο κινητοποιείται για να τους βοηθήσει. Ενώ όσο δεν είναι τόσο στο κέντρο του, και είναι προσανατολισμένος στους άλλους ανθρώπους, είναι πολύ πιο εύκολο  να   βοηθήσει τους άλλους.

Τώρα αυτό στην καθημερινότητα τι σημαίνει; Οι άνθρωποι που η αμυγδαλή τους είναι μεγαλύτερη από τους άλλους ανθρώπους, όπως καταλαβαίνεις βιώνουν πιο εύκολα το συναίσθημα του φόβου, και ως αποτέλεσμα αυτού, αλλάζει η συμπεριφορά τους στην καθημερινότητα σε σχέση με ένα ίδιο γεγονός κ.ο.κ.


Να κάνω μια παρένθεση: Σίγουρα όπως λέμε υπάρχει  μια συγκεκριμένη σωματοδομή ,για να τρέξει κάποιος μαραθώνιο, και άλλη  σωματοδομή για να τρέξει 100άρι, έτσι και μέσα στον εγκέφαλο υπάρχει μια δομή που εξυπηρετεί συγκεκριμένες συμπεριφορές, για συγκεκριμένους λόγους. Άλλη υπόθεση. Όμως τι γίνεται αν η δομή σου, ή η δομή κάποιων ανθρώπων, είναι αυτή η δομή, που μπορεί πολύ πιο εύκολα να παραχθεί ο φόβος; Μείνε ήσυχος. Για όλους τους ανθρώπους μπορεί να υπάρξει αλλαγή, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αυτό που νιώθουν, ή το πόσο εύκολα το νιώθουν ή ποια είναι η ένταση που το νιώθουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι παραπάνω δουλειά από τους άλλους ανθρώπους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Τώρα από την άλλη πλευρά του νομίσματος, μην νομίζεις ότι κι αυτός που δεν βιώνει φόβο, ή είναι πάρα πολύ ανενεργός ο φόβος του καταλαβαίνει. Για παράδειγμα υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος χώρισε γιατί δεν μπορούσε να νιώσει όλο αυτό που συνέβαινε στην οικογένεια του. Οπότε θέλω να σου πω χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία.

Τώρα αν είσαι από τους ανθρώπους που είσαι τελείως ανενεργός, ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να το καταλάβεις από τους ανθρώπους που είναι πολύ ενεργοί. Όπως και να έχει παρατήρησε τα αποτελέσματα σου, παρατήρησε πως αντιδράς, διεύρυνε την συνειδητότητα σου, την επίγνωση σου και προχώρα στη ζωή σου δουλεύοντας με τον εαυτό σου, δουλεύοντας τα όνειρα σου. Και όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Θέλω να σου ζητήσω να το μοιραστείς..

Να μοιραστείς όλα εκείνα τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις απορίες.. τις ενέργειες σου!

Το Blog μου, τα videos και τα podcasts είναι στη διάθεσή σου.

Διάβασε, παρακολούθησε, σχολίασε και μοιράσου ό,τι βρίσκεις ενδιαφέρον.

Αν λοιπόν αυτό το άρθρο  έχει αξία για σένα, βοήθησε να εξαπλώσουμε αυτό το μήνυμα..

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου

Το παραπάνω άρθρο υπάρχει και σε μορφή video από τον Μανώλη στο Youtube. Όλα τα videos που διαθέτει ο Μανώλης είναι αυτοσχέδια – χωρίς σενάριο και χωρίς μοντάζ. Μαγνητοσκοπήθηκαν με την πρώτη. Ο σκοπός είναι δια του παραδείγματος να μάθεις να είσαι ο εαυτός σου γιατί, όπως και να είσαι, είσαι υπέροχος και οι άνθρωποι περιμένουν να εκφράσεις αυτό που είσαι. Αυτές οι εκπαιδεύσεις προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας, που βασίζονται στην αυθεντικότητα και σε στρατηγικές υψηλής απόδοσης, είναι πολύ δημοφιλείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις δωρεάν έμπνευση σε μορφή Podcast κάνοντας κλικ εδώ και σε μορφή video (Youtube) κάνοντας κλικ εδώ

 

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Ανακάλυψε Τον Κώδικα του Μυαλού:
Πολλαπλασίασε τα επίπεδα χαράς και μεγιστοποίησε τα μετρήσιμα αποτελέσματά σου έως και 88% ώστε να μεταμορφώσεις την καθημερινότητά σου σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής χωρίς άγχος, φόβο & απογοήτευση σε 90 ημέρες.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!