Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος και το σώμα σου όταν λες ψέματα

Όταν ήμασταν παιδιά οι μεγάλοι μας έλεγαν “Αν πεις ψέματα η μύτη σου θα μεγαλώσει”. Ένα από τα βασικότερα μαθήματα της παιδικής μας ηλικίας ήταν να μην λέμε ψέματα. Και ναι πράγματι όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να λέμε.. Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα;

Στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι λέμε ψέματα καθημερινά, μικρά ή μεγάλα. ‘Ένα παράδειγμα για ένα μικρό και αθώο ψέμα είναι να σε ρωτήσει κάποιος “Τι κάνεις;” κι ενώ δεν είσαι καλά εσύ να απαντάς “Καλά” ή “Τέλεια”. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε 1-2 ψέματα την ημέρα.

Επιπλέον όλοι δικαιολογούν το ψέμα που λένε. Για παράδειγμα λένε μέσα τους “Δεν είναι κανονικό ψέμα, είναι μικρό ψέμα”, ή “Δεν ήθελα να τον/την στενοχωρήσω” κλπ

Πώς αντιδρά  ο εγκέφαλος μας όταν λέμε κάποιο ψέμα;


Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν λέμε κάποιο ψέμα 
είναι, επιζήμιο για την υγεία μας. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια που κάποιος λέει ψέματα απελευθερώνεται κορτιζόλη στον εγκέφαλο, και μερικά λεπτά αργότερα ο εγκέφαλος βρίσκεται σε υπερδιέγερση, προσπαθώντας να αποθηκεύσει στην μνήμη, τόσο τα ψέματα όσο και τις αλήθειες που έχει πει, αλλά και να μπορεί να τα διαχωρίσει. Αυτό δυσκολεύει την καθαρή σκέψη και την λήψη αποφάσεων και μπορεί να δημιουργήσει μια ένταση, η οποία εκδηλώνεται με εκνευρισμό ή θυμό.


Μετά από τις αρχικές σου αντιδράσεις και τις δικαιολογίες 
που θα πεις στον εαυτό σου, μπορεί να αρχίσεις να αγχώνεσαι για το ψέμα που είπες. Μπορεί να αισθανθείς ενοχές για το ψέμα που είπες και αυτό να σε οδηγήσει σε αϋπνίες, επιπρόσθετο stress, πονοκεφάλους, έντονη θλίψη, πόνο στο στομάχι, ναυτία, κράμπες κλπ.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Εάν το ψέμα είναι μέρος της καθημερινότητας σου, τότε θα είναι δύσκολο να το σταματήσεις έτσι απλά. 
Χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται δουλειά. Κάνε τον απολογισμό σου και πες στον εαυτό σου ότι θέλεις να είσαι πιο ειλικρινής, και να κάνεις μια συνειδητή προσπάθεια να μειώσεις τα ψέματα.

Πριν απαντήσεις σε μία δύσκολη ερώτηση σκέψου το διπλά. Μπορείς να αποφύγεις την απάντηση; Υπάρχει τρόπος να απαντήσεις χωρίς να χρειαστεί να πεις κάποιο ψέμα;

Ένας άλλος τρόπος.. εξαιρετικός.. είναι να περνάς χρόνο με ανθρώπους που εκτιμούν την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Αν έχεις φίλους που προτιμούν να ακούν την αλήθεια και να σε ενθαρρύνουν να λες την αλήθεια είναι το καλύτερο κίνητρο.

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται δύσκολα και αποτυγχάνουν.. σκέψου την υγεία σου!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος! 

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Μερικές συνήθειες που θα κάνουν την ζωή σου να αλλάξει προς το καλύτερο

#5 τρόποι για να μειώσεις την πιθανότητα να έρθεις αντιμέτωπος με κάποιο κίνδυνο

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω όταν κάποιος με διακόπτει;

 

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!