Πώς ο ενθουσιασμός μπορεί νικήσει τον φόβο σου

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την δική σου δουλειά; Υπέροχα..

Θα ξεκινήσω με αυτή τη πρόταση.

“Εκείνος που πραγματικά θέλει να κάνει κάτι βρίσκει τον τρόπο, εκείνος που δεν θέλει βρίσκει δικαιολογίες”

Ακούω αρκετό κόσμο τον τελευταίο καιρό να συζητά για νέα ξεκινήματα, νέες δουλειές και συνεργασίες, νέες προσπάθειες, νέες ιδέες και πραγματικά ενθουσιάζομαι!

Είναι πολύ ωραίο, να ακούς ανθρώπους να επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες στην εργασιακή τους πραγματικότητα. Ακούγεται σαν ένας νέος στόχος, μια νέα πραγματικότητα που θέλουν να τη ζήσουν..

Αυτό όμως που πραγματικά με ενθουσιάζει, είναι όταν ακούω ανθρώπους να μιλούν για Νέα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ξεκινήματα. Ένα πραγματικά δικό τους όνειρο ή μια δική τους δυνατή επιθυμία!

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί βρισκόμαστε σε μια “μουδιασμένη” πραγματικότητα – καθημερινότητα αρκετό καιρό τώρα και κάπου έχει αρχίσει να κουράζει η όλη κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτό να ακούγεται σαν μια [ωραία] αντίδραση, σε ότι συμβαίνει γύρω μας.

Ίσως ακόμα να είναι και η όποια σχετική σταθερότητα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό που μας βοηθάει να κάνουμε σχέδια πάνω σε μια βάση, με κάποια “σταθερά δεδομένα”.

Πραγματικά όμως ότι κι αν είναι, κάθε φορά που ακούω ή συζητάω για νέα ξεκινήματα με αυτή την “πινελιά” του.. δικού μου, με ενθουσιάζει πολύ!

Με ενθουσιάζει και μου δημιουργεί και μια επιπλέον.. ευαισθησία, από την στιγμή που είμαι και εγώ ένας από αυτούς που ξεκίνησα να κάνω κάτι δικό μου.

Αυτός ο ενθουσιασμός αλλά και η ευαισθησία με κάνει να μοιραστώ μαζί σου αυτό τις σκέψεις και προτάσεις.


.. Και δεν πρέπει να φεύγει ποτέ!
 Αυτό είναι το πρώτο βήμα αμέσως μετά την ιδέα. Είναι αυτή η λάμψη στα μάτια και πρόσωπο, μαζί με έναν κόμπο στο στομάχι λες και ερωτεύεσαι..

Στην συνέχεια έρχεται ένας πρόχειρος σχεδιασμός, μια γρήγορη οικονομική ανάλυση και βέβαια αμέσως μετά.. το κέρδος, η χαρά, η ικανοποίηση και μετά όμως.. ένας φόβος, μια ανασφάλεια.

Εάν λοιπόν, σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κάτι δικό σου και ακόμα το σκέφτεσαι ή το έχεις φτάσει ήδη στο φόβο, με αποτέλεσμα να μη το σκέφτεσαι και καθόλου, τότε αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει.

Όλα ξεκινάνε με το πόσο πολύ θέλεις να κάνεις αυτό το ξεκίνημα! Γιατί αυτό θα σου δώσει μεγαλύτερη δύναμη, αυτοπεποίθηση και αντοχές για να συνεχίσεις..

Οι σκέψεις και οι ερωτήσεις που δημιουργούνται και μπορεί να σε φοβίζουν είναι αρκετές..

Και βέβαια είναι όλες λογικές. Είναι ίδιες που είχα και εγώ όταν ξεκίνησα..

Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με μια σειρά.


Για τον φόβο έχουμε γράψει και αναφερθεί αρκετές φορές και όλες τις μορφές του.

Ο φόβος είναι ένας βασικός μηχανισμός επιβίωσης. Όταν δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, ο φόβος έρχεται στο προσκήνιο των σκέψεων μας. Εδώ αυτός ο φόβος μπορεί να είναι και ευεργετικός. Μπορεί να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα πιο αναλυτικά,  να σε κάνει να λειτουργήσεις πιο μεθοδικά.

Το μόνο που δεν πρέπει να συμβεί, είναι αυτός ο φόβος να λειτουργήσει ανασταλτικά. Ψάξε το λίγο παραπάνω.. μην μείνεις στην επιφάνεια και απορρίψεις την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσεις. Μη γίνει δικαιολογία να μην προσπαθήσεις.


Το πόσο μεγάλης διάρκειας ή δυσκολίας, είναι αυτό που θέλεις να ξεκινήσεις, εξαρτάται από αυτό που θα πετύχεις στο τέλος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το.. από το Α στο Ω τρόπο σκέψης. Θέλουν να γνωρίζουν όλα τα βήματα μέχρι το Ω, ενώ βρίσκονται ακόμα στην [Α]ρχή. Επειδή λοιπόν αυτό, είναι αρκετά δύσκολο σε νέα [επιχειρηματικά] ξεκινήματα, από μόνο του, αυτό το “είναι” μπορεί να μετατραπεί σε μια υπέροχη δικαιολογία ώστε να μην προχωρήσεις.

“Θέλω να μάθω πως θα πουλήσω το βιβλίο μου στο Internet, ακόμα κι αν δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα” – Αυτό μπορεί να πει κάποιος ο οποίος ξοδεύει ώρες μαθαίνοντας πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να γράφει το βιβλίο του.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να διατηρήσεις τον ενθουσιασμό ενός νέου ξεκινήματος, δημιουργικό..;


Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζεις ποιος ακριβώς είναι λόγος πίσω από την οποιαδήποτε δικαιολογία, για να τον προσπεράσεις και να συνεχίσεις στο νέο σου ξεκίνημα.

Τι μπορείς να κάνεις;


Με όση περισσότερη ειλικρίνεια αναγνωρίζεις, ποιες είναι οι δικαιολογίες που βάζεις και γιατί, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις περιορίσεις και τελικά να τις εξουδετερώσεις. Αν πιστεύεις ότι δεν παρατηρείς αυτές τις δικαιολογίες, ζήτα από έναν δικό σου άνθρωπο, έναν φίλο να σου, να σε  σταματάει κάθε φορά που θα δίνεις μια δικαιολογία. (αυτό μπορεί να φέρει αρκετή.. ευαισθητοποίηση στις δικαιολογίες σου).

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Όποιος και εάν είναι ο φόβος σου αντιμετώπισε τον.. λογικά. Βρες ποιες είναι οι αμφιβολίες ή ερωτήσεις που χρειάζονται απάντηση, και ψάξε σωστά και μεθοδικά να τις βρεις. Κατέγραψε τες ποιες είναι και αναζήτησε τις σωστές/κατάλληλες πηγές για να πάρεις τις απαντήσεις σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το internet είναι εξαιρετικό εργαλείο για να βρίσκουμε απαντήσεις, αλλά δεν είναι το μόνο. Χρειάζεσαι σωστή και άμεση ενημέρωση (προσοχή και στους Ονειροκλέφτες).

Εφόσον βρήκες ποιος είναι ο φόβος ή η δικαιολογία, ξεκίνα με αυτήν! Πάρε τις απαντήσεις σου και συνέχισε. Εάν χρειαστεί άλλαξε το πλάνο σου ή κάποιες από τις παραμέτρους. Ό, τι και αν σε “φοβίζει” πάνω στο νέο σου ξεκίνημα, κάντο, γιατί μετά δεν θα σε φοβίσει ξανά. Θα ξέρεις..

Τέλος, εάν χρειαστεί.. Επανέλαβε τα παραπάνω

Ακόμα κι αν ξεφορτώθηκες ένα φόβο ή μία δικαιολογία, μπορεί να εμφανιστεί μια άλλη. Φρόντισε να τις αναγνωρίζεις, να εφαρμόζεις τα παραπάνω και να συνεχίζεις.

Οπότε.

Είσαι έτοιμος/η για Νέα-Δικά Σου ξεκινήματα;

Κράτα τον ενθουσιασμό και διώξε τον φόβο, δίνοντας τις σωστές απαντήσεις στις δικαιολογίες σου.

Σκέψου το.. είναι το όνειρο σου! Θα ήταν άδικο να πατήσεις φρένο και να τραβήξεις χειρόφρενο, ενώ ακόμα δεν μπήκες στο όχημα της διαδρομής σου!

[Σε επόμενα άρθρα  θα μιλήσουμε για τρόπους, μέσα, “ευκαιρίες” και προτάσεις για νέα ξεκινήματα, θέλοντας να μοιραστώ μαζί σου αυτό τον ενθουσιασμό και την αγάπη για αυτό που κάνω μέσα από μια διαφορετική ματιά. Stay tuned..]

Αν λοιπόν αυτό το άρθρο έχει αξία για σένα, κάνε share και βοήθησε να εξαπλώσουμε αυτό το μήνυμα..

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου, να Ζεις Δυνατά και να Ζεις με Πάθος! 

Συμπληρωματικά άρθρα:

Ανησυχίες και πώς μπορείς να τις βγάλεις από τη ζωή σου

Πώς να λύσεις τις συγκρούσεις με τον σύντροφό σου

Τα 6+1 Βήματα για να αναπτύξεις την.. Αυτοπεποίθηση σου

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου… Διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

 

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!