Ανησυχίες και πώς μπορείς να τις βγάλεις από τη ζωή σου

“Μην ανησυχείς! Όλα θα πάνε καλά..”

“Μπορείς σε παρακαλώ να μην ανησυχείς!”

“Αισθάνομαι μια ανησυχία..”

“Μην είσαι τόσο ανήσυχος.. δε μπορεί θα γίνει..”


Εκεί που θέλεις να ηρεμήσεις, να παραμείνεις εστιασμένος ή απλά να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου για να κοιμηθείς, ξαφνικά.. αρχίζουν να περνάνε από το μυαλό σου 1002 σκέψεις.. Ανησυχίες!

Το αστείο.. συνήθως αρνητικές. Το μυαλό αρχίζει να “ξεφεύγει”, χάνεις τον έλεγχο των σκέψεων και άξαφνα, ένα περίεργο συναίσθημα ανησυχίας αρχίζει να κυριεύει μυαλό.. αλλά και σώμα!

Και εκεί που πιστεύεις ότι τα έχεις όλα σε μια σειρά, σε μια σωστή σκέψη και σε ένα σωστό πλάνο, κάνουν την εμφάνιση τους αυτές οι αρνητικές σκέψεις.. αμφιβολίες και αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο έντονες.. όλο και πιο δυνατές, και οι ανησυχίες μέρος της καθημερινότητας σου!

Καταλαβαίνω απόλυτα το συναίσθημα και θα σου πω ότι έχεις και απόλυτο δίκιο..

Με λίγα λόγια δηλαδή, είναι απολύτως φυσιολογικό και.. λογικό (εάν είσαι και γονιός δε, έχω την αίσθηση ότι περισσότερο ανησυχείς παρά ησυχάζεις! Ασχέτως εάν – εσκεμμένα πολλές φορές – ξεχνάμε πόσο.. ανήσυχοι ήμασταν μικρότεροι..).

Θα σου πω λοιπόν, ότι ναι πράγματι, είναι λογικό και φυσιολογικό να ανησυχείς για καθημερινά αλλά και πιο σύνθετα πράγματα. Είναι λογικό όταν σκέφτεσαι:

Σίγουρα, όλοι οι παραπάνω λόγοι μπορούν να προκαλέσουν έντονες ανησυχίες. Εάν εστιαστούμε κιόλας σε χρήμα, δουλειά, σχέσεις.. τότε σίγουρα οι ανησυχίες που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πολλές..

Ναι λοιπόν είναι λογικό να ανησυχείς..! Είναι τόσο λογικό (και τρελό παράλληλα..), που έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε ανησυχίες και για τα καλά που μας συμβαίνουν..

“Αποκλείεται να είναι τόσο εύκολο! Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τόσο καλό για να είναι πραγματικό..” και τόσα ακόμα..

Και πάλι λογικό θα πω!

Αλλά κάπου εδώ, θα πρέπει να αρχίσω τα.. αλλά!

Και θα ξεκινήσω με μια πολύ δυνατή έκφραση..


Όταν ανησυχούμε, αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να προβάλουμε το μέλλον μας στο μυαλό μας. Φτιάχνουμε αρνητικά σενάρια και εικόνες και σκεφτόμαστε τις χειρότερες πιθανές καταστάσεις. Ένας μαθητής, μπορεί να αφιερώνει πολύ χρόνο γεμίζοντας το μυαλό του με ανησυχία και άγχος, σχετικά με τι βαθμό θα πάρει. Κάποιος που έχει αργήσει στην δουλειά του, εξαιτίας της κίνησης στους δρόμους, ανησυχεί για το τι θα ακούσει από τον διευθυντή του όταν θα φτάσει αργοπορημένος σε αυτή. Ένας άνεργος ανησυχεί για το αν θα βρει δουλειά και πότε και τι θα σημαίνει για το μέλλον του το ενδεχόμενο να μην βρει δουλειά.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει μία έντονη ανησυχία για κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ακόμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει μια έντονη ανησυχία για κάτι που ΔΕΝ έχεις κανέναν έλεγχο.


Εάν θέλεις να μάθεις πώς να σταματήσεις να ανησυχείς, τότε χρειάζεται να μάθεις πώς να είσαι στο παρόν, αυτή την στιγμή.

Μια φίλη που συνάντησα στο μετρό πρόσφατα, το τοποθέτησε πολύ όμορφα.. είχα αργήσει σε ένα ραντεβού γιατί χάλασε η μηχανή μου και έδειχνα αρκετά ανήσυχος. Απλά μου λέει..

Μάνο, μην ανησυχείς! Εφόσον δεν μπορείς να το αλλάξεις, τουλάχιστον, απόλαυσέ το!

Χρειάζεται λοιπόν να συνειδητοποιήσεις, ότι τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι ανησυχούν ότι θα γίνουν αληθινά, ποτέ δεν έχουν γίνει πραγματικότητα. Και εάν γίνουν, το μόνο που θα γίνει είναι να.. Ικανοποιήσεις το αρνητικό συναίσθημα σου! Γίνεται τόσο (αρνητική) τροφή για σκέψη που το προκαλείς μόνο και μόνο για αποδείξεις ότι.. το ήξερες!

Μπορεί να περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου, ανησυχώντας για το αν η ευτυχία θα σου φύγει μέσα από τα χέρια σου ή ακόμη και να αρχίσεις να απομακρύνεσαι από τη ζωή, επειδή φοβάσαι ότι κάθε πιθανή αρνητική κατάσταση που έχεις φανταστεί στο μυαλό σου θα γίνει πραγματικότητα.


Πώς λοιπόν μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς για τα πάντα;

Εδώ o κανόνας είναι ένας και είναι απλός..

Εάν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να βελτιώσεις την κατάσταση αυτή τη στιγμή, άφησε το.

Σταμάτησε να ανησυχείς τόσο πολύ, για πράγματα που δεν έχεις κανέναν έλεγχο σε αυτά. Φρόντισε να είσαι πιο κοντά σε αυτά που θέλεις και μην απομακρύνεσαι με ανήσυχες σκέψεις.

Ναι οι λογαριασμοί θα είναι λογαριασμοί. Εάν χρειαστεί, βάλε κάτω τι από όλα αυτά που πληρώνεις δεν χρειάζεσαι τώρα και κάνε ένα ξεκαθάρισμα.

Ναι τα λεφτά, είναι θέμα! Αυτός που δεν έχει ανησυχεί πως θα βρει.. και αυτός που τα έχει πως να μην τα χάσει.

Ναι και για το παρελθόν, ναι και για το μέλλον, για τα λάθη τις επιλογές, τα μικροπράγματα, τις αναποδιές.. Ναι σε όλα!

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις.. να βρεις που σε ωφελεί αυτή η ανησυχία..

Γράψε όλα εκείνα που πραγματικά σε ανησυχούν. Μείνε ειλικρινής με τον εαυτό σου.

Νιώσε τι είναι αυτό που σε ανησυχεί.

Σκέψου τι λύσεις έχεις.

Και Δράσε!

Άλλαξε την ανησυχία με μία πιο θετική προσέγγιση.. Ξεκαθάρισε τι πρέπει να κάνεις, χάραξε την στρατηγική σου και μην αφήσεις το μυαλό σου να βρει “ενέργεια στην ανησυχία”. Βάλε ενέργεια στην Δράση!

Μια από τις πιο.. “ανήσυχες | ανησυχίες” είναι να είσαι τέλειος, σωστός, καλός.. απλά άψογος!

Να θυμάσαι.. Είσαι μοναδικός, είσαι υπέροχος [όσο και να ανησυχείς.. αυτό δεν αλλάζει]

Αν λοιπόν αυτό το άρθρο έχει αξία για σένα, κάνε share και βοήθησε να εξαπλώσουμε αυτό το μήνυμα..

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου, να Ζεις Δυνατά και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πώς να λύσεις τις συγκρούσεις με τον σύντροφό σου

Τα 6+1 Βήματα για να αναπτύξεις την.. Αυτοπεποίθηση σου

Πώς να πετύχεις τους στόχους σου.. [#9 απλά βήματα]

Πώς να πετύχεις ό,τι θέλεις τόσο γρήγορα όσο δε φανταζόσουν ποτέ… Διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ
Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!