Αναπτύσσω καλές συνήθειες ή συντηρώ τις κακές;

Κανείς δεν είναι τέλειος..

Ξέρουμε ότι.. όλοι έχουμε κάποιες κακές συνήθειες που συντηρούμε. Από απλές καθημερινές ατασθαλίες, λίγα παραπάνω γλυκά, λίγο παραπάνω τηλεόραση, αναβλητικότητα για το γυμναστήριο (παρότι είναι πληρωμένο με το χρόνο..), μέχρι αναπάντητα e-mails και αρκετές εκκρεμότητες..  Όλοι θα κάνουμε κάτι που δεν είναι και ότι το καλύτερο για εμάς, (και το αστείο είναι ότι το ξέρουμε..).

Οπότε, Τι θα έλεγες να κόψουμε τις κακές συνήθειες; (όχι μη κλείσεις τον υπολογιστή ακόμα..). Όλοι οι άνθρωποι στην αρχή της χρονιάς κάνουν ευχές για μια.. αλλαγή! Αλλά αυτές οι κακές συνήθειες έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας και αρχίζουμε τις υπέροχες δικαιολογίες.. “έτσι είμαι και δε θα αλλάξω τώρα..” και “..ποιος ο λόγος να το κάνω”.

Φαντάζει δύσκολο και σε πολλές περιπτώσεις όσο πιο πολύ αντιστέκεσαι σε μία συνήθεια, τόσο πιο πολύ κολλάς σε αυτή..


Όλοι επαναλαμβάνουμε πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά! Ακόμα και εάν γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα δεν μας βοηθούν ιδιαίτερα.. Η αλήθεια είναι ότι πολλές από αυτές τις κακές συνήθειες, όπως το αλκοόλ, η ζάχαρη, η τηλεόραση και τόσες ακόμα ενεργοποιούν την ντοπαμίνη, μια “αισθάνομαι-καλά”, ουσία του εγκεφάλου μας. Όταν λοιπόν το μυαλό μας, ο εγκέφαλός μας μάθει σε αυτή τη (συγκεκριμένη) συνήθεια, σε ωθεί να την επαναλάβεις. Εξυπηρετείται ένας σκοπός! Και ο σκοπός αυτός (όσο κι αν δεν μας αρέσει), δίνει ένα θετικό συναίσθημα που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να κοπεί.

Ξέρεις ότι θέλεις να πας γυμναστήριο. Και θέλεις, γιατί το επέλεξες σαν αλλαγή. Αλλά για κάποιο λόγο (ή μια αγαπημένη σου σειρά), με το που επιστρέφεις από τη δουλειά, κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση.. παίρνοντας και το φαγητό σου μαζί. Και ξαφνικά από  μια κακή συνήθεια, γεννήθηκαν τρεις!

Είναι μια μορφή ανταμοιβής, που όλοι πολλές φορές αναζητούμε. Είναι σαν το 75% των καπνιστών που θέλουν να το κόψουν αλλά δε μπορούν, γνωρίζοντας βέβαια και τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία τους.


Ήρεμα, σταθερά (και με δράση), άρχισε να αναπτύσσεις Καλές [και Καλύτερες] συνήθειες, από το να χάνεις χρόνο προσπαθώντας να κόψεις τις κακές.

Περιόρισε την αυτοκριτική

Πιθανόν να το έχεις ήδη δοκιμάσει. Προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις. Το να τον μαλώνεις και να τον κατηγορείς συνέχεια, μπορεί να σε οδηγήσει σε μία νέα αρνητική συνήθεια της αρνητικότητας, και της συνεχούς αμφισβήτησης του εαυτού σου, και των ικανοτήτων σου.

Το να σκέφτεσαι συνέχεια τα λάθη σου, δεν είναι και ότι καλύτερο. Θα έχεις παρατηρήσει ότι στην προσπάθεια να κόψεις μια κακή συνήθεια, στο μυαλό έρχεται κάθε είδους δικαιολογία, ως προς το γιατί θα πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο τρόπο, συνέχεια. Είπαμε.. Εξυπηρετείται ένας σκοπός! Μας κάνει να αισθανόμαστε καλά για να την αποχωριστούμε. Πολλές είναι καλά εδραιωμένες μέσα μας, που είναι δύσκολο να κάνουμε αυτή την αλλαγή.

Για παράδειγμα.. (ξέρεις πως) θέλεις να κόψεις το τσιγάρο. Ξέρεις ότι κάνει κακό στην υγεία σου, ότι το έχεις παρακάνει και κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Και έρχεται η υπόσχεση.. “από Δευτέρα το κόβω!”

Και μόνο στην ιδέα ότι θα πρέπει να το κόψεις, (από Δευτέρα.. και είναι η προηγούμενη Πέμπτη) το πιο πιθανό είναι να σε κάνει, να τα βάλεις με τον εαυτό σου για την αδυναμία σου.. και τι θα κάνεις για αυτό; (σιχτιρίζοντας την ώρα που το ξεκίνησες), Θα ξεσπάσεις.. Καπνίζοντας βέβαια!

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Είναι καλό να ακολουθήσεις μια νέα προσέγγιση. Να ακολουθήσεις μια νέα πορεία. Αντί να κατηγορείς συνέχεια το εαυτό σου, και να τα βάζεις μαζί του, ήρθε η ώρα να σκεφτείς πως να αναπτύξεις νέες συμπεριφορές, νέες συνήθειες που θα μπορούν να σου δώσουν μια νέα αίσθηση άνεσης, χωρίς να βλάπτεις τη σωματική ή ψυχική σου υγεία. Γνωρίζοντας ότι οι νέες σου συνήθειες, θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα, αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για να τις ξεκινήσεις! Και σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθείς να σπάσεις μια [ή περισσότερες] κακές συνήθειες.

Κάντε ένα βήμα πίσω, και κοίταξε την κατάσταση από μια πιο αντικειμενική άποψη. Αν είναι δύσκολο για σένα, σκέψου/προσποιήσου ότι προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον άλλο. Αυτό μπορεί να σου δώσει μια σαφέστερη προοπτική. Τι θα έκανες για εκείνον/νη..

Αρχικά, σκέψου τις βαθύτερες αιτίες αυτή της κακής σου συνήθειας. Πώς ξεκίνησε, και ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα στη ζωή σου; Για παράδειγμα, εάν έχεις πέσει στη συνήθεια/παγίδα να τρως “φαγητά απ’ έξω” μετά τη δουλειά και το delivery είναι πρώτη επιλογή στο τηλέφωνό σου, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχεις περάσει μια πολυάσχολη φάση στη ζωή σου, όπου δεν είχες την κατάλληλη ενέργεια να μαγειρεύεις υγιεινά κάθε βράδυ. Για εκείνη την περίοδο λοιπόν, τα έτοιμα δείπνα μπορεί να ήταν μια επαρκή [προσωρινή] λύση.

Το επόμενο βήμα λοιπόν, είναι να σχεδιάσεις τις νέες συνήθειες που θα σου δώσουν το ίδιο (και ακόμα καλύτερο), επίπεδο άνεσης. Ρώτησε τον εαυτό σου, “πώς μπορώ να το κάνω απλό και να αρχίσω να βάζω νέες καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μου”.. Κατέγραψε τα και ξεκίνα..

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κακές συνήθειες μας βολεύουν, αλλά μπορείς να το αλλάξεις!

Θυμήσου, οι συνήθειες γίνονται όλο και πιο απαιτητικές με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνεις μια ενέργεια – καλή ή κακή – τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσεις μαζί της. Αυτό από μόνο του είναι μια διαδικασία “οικοδόμησης μιας συνήθειας”.

Όποτε θυμήσου ότι οι συνήθειες, είναι ενέργειες επαναλαμβανόμενες οι οποίες μας δίνουν κάτι.. Οι κακές συνήθειες μας εγκλωβίζουν και ρίχνουμε το φταίξιμο στον εαυτό μας για αυτή την αδυναμία..

Μη προσπαθήσεις να τις κόψεις.. Άρχισε να δημιουργίες καινούργιες.. Καλύτερες! Που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από εκείνες που δεν σε εξελίσσουν και σε κρατάνε πίσω..

Απομάκρυνε τις κακές συνήθειες με πιο θετικές συμπεριφορές.. Αξίζει!

Αν λοιπόν αυτό το άρθρο έχει αξία για σένα, κάνε share και βοήθησε να εξαπλώσουμε αυτό το μήνυμα..

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου, και να Ζεις με Πάθος! 

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πως μπορείς να μετατρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές

Το μυστικό για συναισθηματική ζωή και συναισθηματική ευεξία

Ενσυναίσθηση και πώς επηρεάζει την επικοινωνία

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου… Διάβασε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!