O φόβος δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος της ευτυχίας.

Αλήθεια  πόσες φορές, δεν έκανες πράξη  μία επιθυμία σου γιατί φοβήθηκες; Πόσες φορές σταμάτησες με τη σκέψη της αποτυχίας;

Τι είναι ο φόβος τελικά; Πώς μπορείς να τον νικήσεις; Πώς μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου, όλα αυτά που σε κρατούν πίσω και σε “φυλακίζουν” σε μία άλλη ζωή διαφορετική  απ’ αυτή που ονειρεύεσαι;  Σε μια ζωή μακριά από την ευτυχία.              


Αυτό ακούγεται όμως εντελώς αντιφατικό..

Σκέψου όμως για λίγο.. Ο φόβος δεν σε απειλεί,  ο φόβος σε προειδοποιεί για κάποια απειλή. Όταν νιώθεις  φόβο, αυτό σημαίνει, πως κάτι συμβαίνει που σε βάζει σε δύσκολη θέση, είτε απειλώντας σε βιολογικά (π.χ. ένας ληστής με μαχαίρι), είτε ψυχολογικά (π χ. Ο σύζυγος που δεν δείχνει να νοιάζεται για σένα), είτε κοινωνικά (π χ. συνάδελφος που σε “μαχαιρώνει” πισώπλατα).

Ο Φόβος είναι ένας «Συναισθηματικός Φρουρός». Χωρίς φόβο  είσαι απροστάτευτος και εκτεθειμένος σε κάθε είδους απειλή και παραβίαση. Το νευρικό σου σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διατηρεί έναν βαθμό «επαγρύπνησης» προκειμένου να ανιχνεύει κινδύνους. 

Ακόμα κι αν οι φόβοι σου, απορρέουν μόνο από τα φανταστικά σενάρια του μυαλού σου και όχι από κάποια ρεαλιστική απειλή, και πάλι λειτουργούν σαν καμπανάκι που σε ταρακουνάει. Δείχνουν πως κάποια βασική ανάγκη σου δεν ικανοποιείται, πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή σου και πρέπει να το διαχειριστείς  καλύτερα.

Ο φόβος είναι ένας μηχανισμός που υπάρχει στον εγκέφαλο κάθε ανθρώπου. Ο φόβος δεν έχει μόνο αρνητική ανασταλτική λειτουργία, αλλά και θετική. Ένα παιδί φοβάται το σκοτάδι γιατί δεν γνωρίζει τι θα βρει “μέσα” σε αυτό. Είναι σαν να βρεθείς σε μία άγρια ζούγκλα γεμάτη σαρκοφάγα ζώα. 

Σίγουρα και  εσύ  θα φοβόσουν αν ξαφνικά ακουγόταν  το γρύλισμα ενός ζώου κοντά σου. Ο φόβος λοιπόν είναι άμυνα, είναι προστασία και μηχανισμός επιβίωσης. Είναι το καμπανάκι του οργανισμού που σου λέει ότι πρέπει να προστατευτείς  για να επιβιώσεις, στην πραγματική ζούγκλα ή στη ζούγκλα της ζωής.

Πολλές φορές  στην προσπάθεια σου να αντιμετωπίσεις το φόβο και το άγχος, καταφεύγεις στην υπεραισιοδοξία. Λες στον εαυτό σου ή στους άλλους πως όλα είναι υπέροχα και πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι να φοβάμαι. Προφανώς, υπάρχει λογική πίσω από αυτή την προσέγγιση. Τα παιχνίδια του μυαλού θεμελιώνουν πολλές φοβίες και άγχη αλλά στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα κάνει η φαντασία σου.

Ωστόσο, η υπεραισιοδοξία εγκυμονεί κινδύνους. Γιατί, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά σκοτεινά μονοπάτια, αλλά και να σε κάνει να μειώσεις ή να αγνοήσεις πραγματικούς κινδύνους.


Και τα δύο είναι συναισθήματα και μάλιστα
πολύ κοντινά,  με μία όμως σημαντική διαφορά. Ο Φόβος είναι το  συναίσθημα που προκύπτει από έναν κίνδυνο που επίκειται: Στο παρόν υπάρχει μια άμεση απειλή και νιώθεις  φόβο! Αντίθετα, το άγχος είναι το συναίσθημα που προκύπτει από έναν κίνδυνο που αναμένεται, από τη σκέψη ότι τα πράγματα ίσως δεν πάνε καλά: Στο μέλλον υπάρχει μια πιθανή απειλή και νιώθεις  άγχος! 

Παρ’ ότι λοιπόν φόβος και άγχος δεν είναι ακριβώς το ίδιο, έχουν την ίδια σωματική αντίδραση και χρησιμοποιούν τις ίδιες άμυνες. Συνήθως, ο φόβος υποχωρεί όταν ο άμεσος κίνδυνος περάσει  όμως το άγχος, μπροστά σε έναν πιθανό μελλοντικό εχθρό, γίνεται μια παρατεταμένη συναισθηματική κατάσταση, που τελικά αντί να σε προστατεύσει, γίνεται εμπόδιο. 

Ο Φόβος από «Συναισθηματικό Φρουρό» παραμορφώνεται σε «Συναισθηματικό Δεσμοφύλακα». 

Αντί λοιπόν να προσπαθείς να αποφύγεις το φόβο, να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει, αντιμετώπισε τον με ρεαλισμό και αποδέξου τα συναισθήματα σου. Άσε τον εαυτό σου να νιώσει το φόβο και χρησιμοποίησέ τον προς όφελος σου.

Με λίγα λόγια, αντί να αποφεύγεις την εμπειρία του άγχους και του φόβου, αγκάλιασέ την. Δες τα συναισθήματα αυτά ως φυσιολογικά, κοίτα το φόβο σου κατάματα και αντιμετώπισέ τον.

ΒΙΩΝΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Ο φόβος
μικραίνει όσο εμείς πηγαίνουμε κατά πάνω του, κόντρα στο τεράστιο κύμα που υψώνεται κάθε φορά που θέλουμε να βουτήξουμε.

Γι΄αυτό, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, πως ο φόβος είναι σύμμαχος της ευτυχίας. Γιατί ο φόβος σου δείχνει, πότε κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου και πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Επομένως, σε σπρώχνει να προστατεύσεις τον εαυτό σου, να λύσεις τα προβλήματα σου, να κάνεις καλύτερη τη ζωή σου. Άρα  σε  βοηθάει να γίνεις πιο ευτυχισμένος.

Εχω, λοιπόν, φτιάξει μια λίστα με  βήματα που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις τους  φόβους σου για να ενισχύσεις  την ευτυχία σου.

Αξιοποίησε τον φόβο σου. 

Ανάλυσέ το φόβο σου. Τι κρύβει ο φόβος σου: κάποια απειλή, κάποια ανικανοποίητη ανάγκη που μεταμφιέζεται σε φόβο;

Για να πετύχεις τον στόχο σου, χώρισέ τον σε μικρότερους και εφικτούς στόχους ώστε να τους πετυχαίνεις και να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου.

Αν απέτυχες κάπου, δεν σημαίνει πως αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου ή ότι είσαι αποτυχημένος. Δες τι πήγε στραβά και ξανά προσπάθησε όσες φορές χρειαστεί.

Βρες λύση..

Τι μπορείς να κάνεις για να διορθωθεί  η κατάσταση;                                                Αναρωτήσου και ανάλυσε μέσα σου πώς ξεκίνησε;  

Ενθάρρυνε τον εαυτό σου. Δεν πειράζει αν δεν κατάφερες  ακόμα να διορθώσεις το πρόβλημα. Θα τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά.

Κάνε μια αξιολόγηση των περιστατικών ή των ανθρώπων από τα οποία ή τους οποίους ξεκίνησε μια κατάσταση που σε οδηγεί στο φόβο και το άγχος.                                                                                                                                  

Σκέψου αν η σκέψη/κρίση σου τότε ήταν ρεαλιστική και κατά πόσο, σκεπτόμενος τώρα με ηρεμία και ασφάλεια, θεωρείς  ότι είχες  δίκιο ή επηρεάστηκες από λάθος ανθρώπους ή περιστάσεις.

Σκέψου,  αν βρισκόσουν σε μια παρόμοια κατάσταση, τι διαφορετικό θα έκανες για την επίτευξη των στόχων σου. Όρισε τους στόχους σου ιεραρχικά με κορυφή τον πιο δύσκολο και βάση τον πιο εύκολο  για σένα.                                                                                                           

Ξεκίνα  να κάνεις επιλογές και πράξεις, πραγματικότητα σε μικρά για τη ζωή σου πράγματα, και σιγά σιγά θα ανεβαίνεις πιο εύκολα στην κλίμακα της ιεραρχίας των στόχων σου. Μη βιαστείς να ξεκινήσεις από ψηλά. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερη απογοήτευση αν δεν τα καταφέρεις και θα σε γυρίσει πίσω αντί να σου δώσει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να προχωρήσεις  στον επόμενο στόχο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για την επίτευξη των στόχων σου, και την ευτυχία, είναι όλα αυτά που κρύβεις μέσα σου και ίσως καταπιέζεις. Όμως ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου, είσαι εσύ ο ίδιος. 

Αρκεί να δίνεις σημασία στα δυνατά σου σημεία και να εργάζεσαι για να εξαλείψεις τις αδυναμίες που σε κρατάνε πίσω. 

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Η επιτυχία μέσα από τα όχι που πρέπει να πεις.

Ανέπτυξε ακλόνητη αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σου.

O φόβος δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος της ευτυχίας.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης