Η #1 Αλήθεια που Πρέπει να Γνωρίζεις!

 Πολλές φορές η αλήθεια δεν παρουσιάζεται ολόκληρη. Είτε γιατί δεν την γνωρίζουμε, είτε γιατί δεν θέλουμε.

Ποιος δεν έχει νιώσει ή δεν έχει τύχει να βρεθεί σε μία κατάσταση με έναν φίλο του, ή στην δουλειά του, ακόμα και με τον εαυτό του, που δεν επικοινώνησε όλη την αλήθεια και μετά από πάρα πολλούς μήνες είπε, «Ααααα! Ναι! Αυτό είναι έτσι», ή ίσως και να το έκανε εσκεμμένα προκειμένου να έχει ένα όφελος. Στην ουσία, αυτό δεν ξέρω αν θεωρείτε ψέμα ή όχι, δεν ξέρω αν παίζουμε με τις λέξεις ή όχι, αλλά είναι κάτι το οποίο συμβαίνει.

Σε αυτό όμως που θα ήθελα να εστιάσουμε σήμερα είναι αυτή η πολυφορεμένη έκφραση, «Μπορείς να πετύχεις τα πάντα». Όχι, δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Και ξέρω ότι αυτό φαινομενικά μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα με έχεις ακούσει να λέω. Αλλά είναι έτσι;

Τι σημαίνει αλήθεια;


Αν παρατηρήσεις στον τίτλο του άρθρου γράφει «Η #1 Αλήθεια που πρέπει να γνωρίζεις».

Πρόσεξε τώρα: Τι σημαίνει αλήθεια; Η αλήθεια σημαίνει, αν πάρουμε και αναλύσουμε την λέξη α+λήθη, διαπιστώνουμε ότι σημαίνει να θυμηθώ αυτό που έχω ξεχάσει. Α-λήθη: Δηλαδή είμαι σε λήθη, και όταν φύγει η λήθη τότε έρχεται η αλήθεια.

Πάμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε τις δύο έννοιες:

«Μπορώ να πετύχω τα πάντα» vs «Μπορώ να πετύχω αυτό που θέλω»

Και πάμε να το συνδυάσουμε με έναν άλλο παράγοντα που είναι η Σοφία του Σύμπαντος.

Πρόσεξε τώρα λοιπόν:

Μπορείς να πετύχεις ότι θέλεις, ότι πραγματικά θέλεις..

Δεν μπορείς να πετύχεις τα πάντα..

Το Σύμπαν είναι Σοφό..

Πάμε λοιπόν να δούμε, τα παραπάνω στην πράξη και στην καθημερινότητα. Ο εγκέφαλος όπως και το σώμα έχει μία δομή. Και όχι μόνο ο εγκέφαλος, όλη μας η ύπαρξη, γιατί υπάρχουν και άλλα κομμάτια τα οποία καθορίζουν αυτό που είμαστε, αυτό που κάνουμε, αυτό που νιώθουμε, στα οποία δεν έχουμε πρόσβαση συνειδητή.. Χρειάζονται συγκεκριμένες διαδικασίες, τεχνικές, στρατηγικές, γνώσεις, για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα κομμάτια της ύπαρξης μας.

Όμως ας μείνουμε στα πιο απλά στάδια σε αυτή την φάση. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σώμα μας. Κάποιοι άνθρωποι είναι κατασκευασμένοι για να τρέχουν πιο εύκολα 100άρι, και κάποιοι άλλοι να τρέχουν πιο εύκολα 5χμλ,  κάποιοι άλλοι να τρέχουν πιο εύκολα 10χλμ και κάποιοι άλλοι μαραθώνιο. Δεν σημαίνει ότι αυτός που τρέχει μαραθώνιο, δεν μπορεί να τρέξει 100άρι ή και το αντίστροφο. Αλλά η δική του κατασκευή που έχει φτιαχτεί έτσι για να τρέξει για παράδειγμα 100άρι, καθορίζει που έχει κλίση ένας άνθρωπος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει πιο εύκολα.

Αυτό που λέω λοιπόν είναι ότι κάποια σώματα, η φυσιολογία κάποιων σωμάτων, μπορεί να προσδίδει διαφορετικές δυναμικές. Είναι για παράδειγμα πιο εύκολο για κάποιον να τρέξει 100άρι από το να τρέξει 5χλμ. Και για κάποιον άλλο είναι πιο εύκολο να τρέξει μαραθώνιο από το να τρέξει 100άριΣυνεπώς αν ένας άνθρωπος προπονηθεί, σε κάτι το οποίο το ίδιο του το σώμα τον βοηθάει, έχει κλίση προς αυτό, έχει άλλη δυναμική και θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Έτσι ακριβώς είναι και με τον εγκέφαλο. Κάποιοι άνθρωποι για παράδειγμα είναι πιο αναλυτικοί. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι πιο πολύ της φαντασίας. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι πιο αυθόρμητοι και πιο εύκολα θα βγάλουν έξω αυτό που είναι να πουν, αυτό που θέλουν να εκφράσουν.

 

Ανακάλυψε Τον Κώδικα του Μυαλού

Πολλαπλασίασε τα επίπεδα χαράς και μεγιστοποίησε τα μετρήσιμα αποτελέσματά σου έως και 88% ώστε να μεταμορφώσεις την καθημερινότητά σου σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής χωρίς άγχος, φόβο & απογοήτευση σε 90 ημέρες.

Πώς δουλεύουν στον κόσμο μας οι ομάδες;


Παρατήρησε λοιπόν πως δουλεύουν στον κόσμο μας οι ομάδες. Για παράδειγμα στον οργανισμό μας, στο σώμα μας, άλλη είναι η δουλειά που κάνει το μυαλό, άλλη δουλειά κάνει η καρδιά, άλλη το συκώτι, άλλη το πάγκρεας κ.οΗ ομαδική δουλειά όμως αυτών των οργάνων είναι που δίνει ζωή στο σύνολο του οργανισμού μας.

Ας δούμε ένα διαφορετικό παράδειγμα: Σε μια επιχείρηση για παράδειγμα, θέλεις τον άνθρωπο τον εξωστρεφή που θα βγει έξω και θα προβάλει την επιχείρηση, το όραμα, την ιδέα.. Θέλεις όμως και τον άνθρωπο τον εσωστρεφή που θα σκεφτεί, θα κάνει περισσότερες διαδικασίες.. Θέλεις τον άνθρωπο τον αναλυτικό που θα αναλύσει.. Θέλεις τον άνθρωπο που θα πάρει πιο εύκολα αποφάσεις.. κ.ο.

Όλο αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάποιον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Όλοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αλλά μέχρι έναν βαθμό.

Άρα λοιπόν ο επιχειρηματίας πρέπει να παίρνει τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. Στις σχέσεις, τα ζευγάρια πρέπει να νιώθουν καλά εκεί που είναι για να στεριώσει μια σχέση. Στις φιλίες το ίδιο. Παρατήρησε κάτι: Παντού υπάρχουν ομάδες.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάτι σημαντικό:

Εσύ κατασκευάστηκες και λειτουργείς με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό που χρειάζεται να δεις, είναι τι τύπος ανθρώπου είσαι, να θυμηθείς το ποιος είσαι, να δεις τα δυνατά σου χαρακτηριστικά και να δεις τι είναι αυτό που κάνεις με περισσότερο ευκολία, τι είναι αυτό που κάνεις με περισσότερη δυσκολία, να δεις τι σου ταιριάζει περισσότερο, να δεις τι σου αρέσει, και να αρχίσεις να ψάχνεις τρόπους για να αναπτύξεις αυτές τις πτυχές του εαυτού σου.

Όταν λοιπόν λέμε «Μπορείς να πετύχεις ότι θέλεις», ναι μπορεί να συμβεί. Για ποιον λόγο; Γιατί λέμε και το άλλο: «Αυτό που θέλεις πρέπει να το θέλεις εσύ και όχι να το θέλει η μαμά, ο μπαμπάς, η οικογένεια, η κοινωνία και οποιοσδήποτε άλλος». Για ποιον λόγο λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό;

Πρόσεξε λοιπόν να τα συνδυάσουμε όλα μαζί τώρα:


Δεν μπορώ να πετύχω τα πάντα
 γιατί έχω συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που καθορίζουν την σκέψη μου και την συμπεριφορά μου.

Μπορώ να πετύχω ότι θέλω, γιατί αυτό που θέλω στην ουσία είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου, και υπάρχει ένας αρχικός προγραμματισμός που με κάποιο τρόπο πρέπει να με κατευθύνει στην σωστή κατεύθυνση. Τι κάνει λοιπόν αυτός ο προγραμματισμός; Όταν για παράδειγμα εγώ ξέρω ότι πρέπει να πάω Βόρεια αλλά οδεύω Νότια, πηγαίνοντας προς το Νότο νιώθω δυσφορία ενώ πηγαίνοντας προς τον Βορρά λέω «Το θέλω αυτό, μου αρέσει αυτό».

Άρα λοιπόν αν ξέρω αυτό που πραγματικά θέλω, και μου αρέσει ο λόγος που το θέλω, τότε ο λόγος που νιώθω χαρά πηγαίνοντας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι γιατί μέσα μου υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός με τον οποίο συντονίζομαι, ευθυγραμμίζομαι.

Συνεπώς γεννήθηκες για να κάνεις κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Βρες λοιπόν τι είναι αυτό που σου αρέσει, τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. 

Υπάρχει όπως είπαμε μια σοφία στο σύμπαν. Σκέψου πόσα κύτταρα έχει ένας οργανισμός, πόσες λειτουργίες κάνουν τα κύτταρα για να δουλεύει τέλεια το σώμα μας. Έτσι λοιπόν αν αυτό το μεγεθύνουμε είμαστε, ο καθένας από εμάς, ένα κύτταρο στην κοινωνία, και ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε έτσι ώστε όλοι μαζί, γιατί είμαστε κοινωνικά όντα, να δημιουργήσουμε τη ζωή, να δημιουργήσουμε την κοινωνία.

Τι θέλω λοιπόν να κάνεις;


Θέλω να πας πίσω στο παρελθόν σου, και να κάτσεις να γράψεις όλες τις στιγμές που σου άρεσαν, όλα αυτά που έκανες με επιτυχία, που δεν σπαταλούσες πολύ ενέργεια.
 Και να γράψεις και όλα αυτά τα πράγματα τα οποία δεν σου άρεσαν, που σπαταλούσες πολύ ενέργεια και δεν σου έβγαιναν.

Αφού λοιπόν το κάνεις αυτό, μετά θα έχεις πάρα πολλά δεδομένα. Άρχισε να συζητάς με τον εαυτό σου και σκέψου: Τι είναι αυτό που σου αρέσει; Τι είναι αυτό που σε γεμίζει; Αλλά πριν μπερδευτείς με τα «Θέλω χρήματα», «Θέλω μεγάλο σπίτι», κλπ απάντησε σε μια ερώτηση: «Τι είναι σημαντικό για εσένα;» Είναι τα χρήματα; Ok, τα χρήματα τι θα σου φέρουν; «Θα μου φέρουν χαρά». Τέλεια αυτό είναι το σημαντικό λοιπόν για εσένα. Η χαρά που θα έρθει στη ζωή σου. Τα χρήματα είναι το μέσο.

Άρα λοιπόν δες που και πως στην καθημερινότητα σου μπορείς να έχεις χαρά. Παρατήρησε την καθημερινότητα σου και μάζεψε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να αρχίσεις να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Γνωρίζοντας τον εαυτό σου μετά θα μπορείς να κάνεις κάτι μαγικό. Θα δεις τι είναι αυτό για το οποίο έχεις γεννηθεί. Και μόλις βρεις τον σκοπό της ζωής σου τότε θα τα δεις όλα σαν ένα θαύμα.

Θα προχωράς, θα γνωρίζεις τον κατάλληλο άνθρωπο, θα πέφτεις στην κατάλληλη σύμπτωση και όλα θα συμβαίνουν. Θα δίνεις πολύ λίγο χρόνο, πολύ λίγη ενέργεια.

Κλείνοντας θέλω να κρατήσεις κάτι: Η φύση ακολουθεί το μονοπάτι με την λιγότερη ενέργεια. Εξοικονομεί την ενέργεια. Όταν σε κάτι αφιερώνουμε πολύ ενέργεια κάτι δεν κάνουμε σωστά.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος! 

[Παραπάνω βρήκες ολόκληρο το σενάριο από το video του Μανώλη Ισχάκη. Παρακαλώ να σημειώσεις ότι αυτό  το επεισόδιο, όπως όλα τα videos που διαθέτει σε αυτό το blog ο Μανώλης είναι αυτοσχέδια – χωρίς σενάριο και χωρίς μοντάζ. Μαγνητοσκοπήθηκαν με την πρώτη. Ο σκοπός είναι  δια του παραδείγματος να μάθεις να είσαι ο εαυτός σου γιατί όπως και να είσαι, είσαι υπέροχος και οι άνθρωποι περιμένουν να εκφράσεις αυτό που είσαι. Αυτές οι εκπαιδεύσεις προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας που βασίζονται στην αυθεντικότητα και σε στρατηγικές  υψηλής απόδοσης είναι πολύ δημοφιλείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις δωρεάν έμπνευση σε μορφή Podcast κάνοντας κλικ εδώ και σε μορφή video (Youtube) κάνοντας κλικ εδώ!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!