Αμυγδαλή, Ιππόκαμπος και Συναίσθημα

Αμυγδαλή, Ιππόκαμπος και Συναίσθημα life coach αντίδραση

“Η Εικόνα ενδέχεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα”

Ένα Blog σχεδιασμένο με τη βοήθεια του Freepik

Ποιος είναι ο ρόλος της αμυγδαλής στο συναίσθημα του φόβου;

Η αμυγδαλή όχι μόνο παράγει μια γρήγορη απάντηση φόβου, αλλά ενεργεί και ως  αποθήκη για τη συναισθηματική μνήμη.

Μετά από μια τραυματική εμπειρία, κάποιος μπορεί να θυμηθεί το χρόνο και τον τόπο που είχε την εμπειρία αλλά και να  “νιώσει” επίσης τη μνήμη, και το σώμα του θα αντιδράσει ( αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής, εκκρίνεται ιδρώτας κ.λ.π). Αυτά τα συναισθήματα της μνήμης αποθηκεύονται στην αμυγδαλή.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου, ο οποίος διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στην ανάμνηση. Ο ιππόκαμπος μας βοηθά να θυμόμαστε γεγονότα.


Ο ιππόκαμπος ανακαλεί πληροφορίες και η αμυγδαλή καθορίζει κατά πόσον αυτή η πληροφορία έχει οποιαδήποτε συναισθηματική αξία. Έτσι, όταν βλέπουμε τον διευθυντή μας, ο ιππόκαμπος μας βοηθάει ν’ αναγνωρίσουμε το πρόσωπο του ενώ η αμυγδαλή προσθέτει το στοιχείο ότι ο διευθυντής είναι εκνευριστικός.

Εάν η συμπεριφορά του διευθυντή ήταν τόσο τρομακτική τότε θα γίνει μια ανεξίτηλη ανάμνηση και θα νιώθουμε απέχθεια για όσους του μοιάζουν. Η αμυγδαλή συγκρίνει αυτό που συμβαίνει τώρα μ’ αυτό που συνέβη στο παρελθόν. 

Αν είναι παρόμοιο, χωρίς να υπάρξει πλήρης επιβεβαίωση, δίνει εντολή να αντιδράσουμε με τρόπους που μας είχαν εντυπωθεί πολύ καιρό πριν.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης, πολλά από τα κυκλώματα συναγερμού του σώματός μας συγκεντρώνονται στην αμυγδαλή.

Τότε, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να απελευθερωθούμε από τις αρνητικές συμπεριφορές ή αρνητικά συναισθήματα που πυροδοτούνται αυτόματα.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

μοιρασου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

30' ΔΩΡΕΑΝ COACHING

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης