Αμυγδαλή, Ιππόκαμπος και Συναίσθημα


 Ποιος είναι ο ρόλος της αμυγδαλής στο συναίσθημα του φόβου;

 

Η αμυγδαλή όχι μόνο παράγει μια γρήγορη απάντηση φόβου αλλά ενεργεί και  αποθήκη για τη συναισθηματική μνήμη. Μετά από μια τραυματική εμπειρία, κάποιος μπορεί να θυμηθεί το χρόνο και τον τόπο που είχε την εμπειρία αλλά “νιώσει” επίσης τη μνήμη, και το σώμα του θα αντιδράσει ( αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής, εκκρίνεται ιδρώτας κ.λ.π). Αυτά τα συναισθήματα της μνήμης αποθηκεύονται στην αμυγδαλή.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου, ο οποίος διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στην ανάμνηση. Ο ιππόκαμπος μας βοηθά να θυμόμαστε γεγονότα. Ο ιππόκαμπος ανακαλεί πληροφορίες και η αμυγδαλή καθορίζει κατά πόσον αυτή η πληροφορία έχει οποιαδήποτε συναισθηματική αξία. Έτσι, όταν βλέπουμε τον διευθυντή μας, ο ιππόκαμπος μας βοηθάει ν’ αναγνωρίσουμε το πρόσωπο του ενώ η αμυγδαλή προσθέτει το στοιχείο ότι ο διευθυντής είναι εκνευριστικός. Εάν η συμπεριφορά του διευθυντή ήταν τόσο τρομακτική τότε θα γίνει μια ανεξίτηλη ανάμνηση και θα νιώθουμε απέχθεια για όσους του μοιάζουν. Η αμυγδαλή συγκρίνει αυτό που συμβαίνει τώρα μ’ αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Αν είναι παρόμοιο, χωρίς να υπάρξει πλήρης επιβεβαίωση, δίνει εντολή να αντιδράσουμε με τρόπους που μας είχαν εντυπωθεί πολύ καιρό πριν.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης, πολλά από τα κυκλώματα συναγερμού του σώματός μας συγκεντρώνονται στην αμυγδαλή.

Έτσι λοιπόν η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής :

  • Εάν ένα τραυματικό γεγονός ή μια κατάσταση που μας πυροδοτεί ένα αρνητικό συναίσθημα αποθηκεύονται στην αμυγδαλή.
  • Εάν στην αμυγδαλή αποθηκεύεται ο χρόνος και ο τόπος του γεγονότος.
  • Εάν η αμυγδαλή συγκρίνει παρούσες και προηγούμενες καταστάσεις.

 

Τότε τι θα συμβεί εάν :

  1. Επέμβουμε στο χρόνο ή στο τόπο που υπάρχει η μνήμη του γεγονότος στην αμυγδαλή;
  2. Η αμυγδαλή δεν έχει να συγκρίνει καταστάσεις λόγο ότι έχουμε επέμβει στον χρόνο και τον τόπο του γεγονότος άρα δεν βρίσκει τα γεγονότα που είχε ως παρανομαστή για ν’ αρχίσει τη σύγκριση;

 

Τότε, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να απελευθερωθούμε από τις αρνητικές συμπεριφορές ή αρνητικά συναισθήματα που πυροδοτούνται αυτόματα.

Αυτή είναι η δύναμη του ν΄ ανακαλύπτουμε η δομή μια μη επιθυμητής συμπεριφοράς.

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο