Πώς η απόρριψη μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνη

Πόσες φορές έχεις έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη στη ζωή σου;

Είσαι πραγματικά υπέροχος, αλλά..”

“Δείχνει ωραίο, αλλά..”

“Μωρέ καλό είναι, αλλά..”

Αλλά! Μια λέξη που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί, ως η πιο συνηθισμένη και απλή μορφή απόρριψης. Συμφωνώ μεν αλλά, λέω και την γνώμη μου ή αυτό που δεν μου αρέσει. Στο άκουσμα της λέξης «αλλά», αισθανόμαστε ότι ξέρουμε ήδη την κατάληξη. Μια ικανοποίηση αλλά και μια απόρριψη. Μια αποδοχή αλλά και μία άρνηση.

Η απόρριψη υπάρχει στη ζωή μας σε αρκετές μορφές και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Από την επιβεβαίωση της αγάπης και του έρωτα, την αίτηση για την δουλειά που πάντα ήθελες.. μέχρι και για μια απλή έξοδο για ένα καφέ ή ποτό. 

Πως εκφράζεται; Με μια απλή  λέξη με μόλις τρία γράμματα.. «ΟΧΙ».


“Μα, τι έχω κάνει λάθος;”

“Μήπως δεν είμαι αρκετά καλός;”

“Δεν θα έπρεπε να ζητήσω κάτι τέτοιο”

Μια τόσο μικρή, αλλά τόσο ισχυρή, λέξη ικανή σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει αφόρητο πόνο. Είναι αρκετά (αρνητικά) έντονο, το συναίσθημα που προκαλεί η απόρριψη. Αλλά είναι και κάτι που αναπόφευκτα θα βιώσουμε κάποιες φορές στη ζωή μας. Και αυτό μας δίνει έναν πολύ καλό λόγο, να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε και να μην του επιτρέπουμε να μας πονάει τόσο πολύ.


Σκέψου την τελευταία φορά που αισθάνθηκες την απόρριψη.

Ποια ήταν η αντίδραση σου; Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό;  Πώς αισθάνθηκες;

Η πιο συχνή αντίδραση, μετά από μία απόρριψη είναι η αναστάτωση και η απογοήτευση. Κάποιοι ίσως να το προσπεράσουν ανώδυνα, αλλά οι περισσότεροι θα το πάρουν προσωπικά και μπορεί να φτάσουν στο σημείο, να πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί, με αποτέλεσμα να μειώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους.

Αυτό σίγουρα δεν βοηθάει σε κάτι. Ενώ δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι η απόρριψη.

Και τι εννοώ με αυτό; Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση όπου πας σε μία συνέντευξη για δουλειά.

Ο υπεύθυνος προσλήψεων έχει πολύ περιορισμένο χρόνο για να σε γνωρίσει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γνωρίσει και να καταλάβει πραγματικά έναν άνθρωπο μέσα σε μόνο 30 λεπτά;

Για να γνωρίσεις πραγματικά έναν άνθρωπο χρειάζεται κάποιος χρόνος.

Έτσι, το μόνο που μπορεί να σε κάνει κατάλληλο σαν υποψήφιο, είναι η παρουσία σου στην συνέντευξη αυτών των 30 λεπτών. Εάν είσαι πολύ νευρικός ή αγχωμένος, αν δεν είσαι άνετος, φυσικός και αληθινός, δεν θα μπορείς να δείξεις ποιος είσαι πραγματικά.

Θα υπάρξουν φορές, που αυτός που πραγματικά απορρίπτεται δεν είσαι εσύ [η φυσική σου παρουσία], αλλά η εικόνα του εαυτού σου, που δημιουργείς κάτω από μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Αν η κατάσταση αυτή είναι μια κατάσταση άγχους,  και νευρικότητας σίγουρα η εικόνα που δημιουργείται δεν είναι και η πιο καλή. Οπότε σκέψου τι θα μπορούσε να συμβεί εάν εκπαίδευες τον εαυτό σου να αποβάλλει τέτοιου είδους αρνητικές καταστάσεις.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Ας συνεχίσουμε με το παράδειγμα της συνέντευξης.

Αν υποθέσουμε για παράδειγμα, πως κάποιος υποψήφιος για μια θέση έχει διδακτορικό και η θέση για την οποία κάνει αίτηση είναι κατώτερη των δυνατοτήτων του. Τι γίνεται τότε;

Τι γίνεται όταν είσαι πολύ καλός για μια θέση; Η εταιρία που έχει λάβει το βιογραφικό σου για μια κατώτερη θέση των δυνατοτήτων σου νιώθει ανασφάλεια, πιστεύοντας ότι δεν σου αξίζει αυτή η θέση και αξίζεις κάτι καλύτερο το οποίο και κάποια στιγμή θα διεκδικήσεις. Μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ο υπεύθυνος πρόσληψης ότι η θέση αυτή δεν σου αξίζει. Η απόρριψη όμως δεν είναι προς εσένα. Σε αυτή τη περίπτωση είναι για εκείνον που απορρίπτει.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, μου θυμίζει τον φίλο μου τον Βασίλη, όπου σε μια παρόμοια κατάσταση η απάντηση του στην απόρριψη ήταν.. “σίγουρα κάποιος θα χάσει, αλλά δεν είμαι απαραίτητα εγώ” .. Και ναι δεν ήταν τελικά ο Βασίλης αυτός που έχασε!


Οι άνθρωποι δεν απορρίπτονται επειδή δεν είναι αρκετά ικανοί.

Ο λόγος της απόρριψης είναι η μη καταλληλότητα. Κάθε φορά που απορρίπτεσαι από μια δουλειά, από μια επικοινωνία, ακόμα και από μια πιο “προσωπική” απόρριψη, το μήνυμα που πρέπει να πάρεις είναι ότι απλά αυτή η δουλειά, οι συνθήκες, το πρόσωπο ή η παρέα,  δεν είναι η κατάλληλη για σένα είτε την συγκεκριμένη στιγμή, είτε.. γενικότερα. 

Η απόρριψη, είναι ικανή να σε οδηγήσει σε μια διαδικασία, να αναζητήσεις κάτι ακόμα καλύτερο για σένα σε όποιο επίπεδο κι αν γίνεται αυτή η αναζήτηση σου.

Όταν συνειδητοποιήσεις τις δύναμη της απόρριψης, ίσως και να πάψεις να την λαμβάνεις τόσο προσωπικά.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να δεις με άλλη ματιά την απόρριψη;


Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος αισθάνεσαι την απόρριψη.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό άμεσα. Μπορεί να νιώθεις αναστατωμένος και απόλυτα απογοητευμένος, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις και να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται.

Στρέψε την προσοχή σου σε κάτι που σε ηρεμεί και σου δίνει χαρά ή απλά ξέχασε το και προχώρησε.

Το σημαντικό είναι να κάνεις κάτι άλλο, που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να γεμίσεις πάλι τις μπαταρίες σου, και να μην χάσεις την αισιοδοξία σου.

ΔΕΣ ΤΙ ΕΙΠΑΝ!


Την χρονική στιγμή που θα στρέψεις την προσοχή σου μακριά από την απόρριψη, θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να δεις τα πράγματα αντικειμενικά.

Και τώρα, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις την απόρριψη. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μην εστιάζεις στο γεγονός, αλλά αντίθετα, να το δεις από μια άλλη διαφορετική οπτική γωνία.

Για παράδειγμα αντί να λες στον εαυτό σου “Με απέρριψε” πες ότι “Αυτός/η αρνήθηκε”. Αν έχεις στείλει ένα βιογραφικό, εάν έκανες μια επικοινωνία και δεν υπήρχε ανταπόκριση δε χρειάζεται να πεις “Με απέρριψαν”.

Πες “Δεν πήρα την δουλειά”, “Δεν προχώρησε”.. ”πάμε για άλλα”. Καταλαβαίνεις πλέον τι εννοώ.

Απλά βγάλε την λέξη απόρριψη από το λεξιλόγιο σου, και εκπαίδευσε το νευρικό σου σύστημα να διαχειρίζεται την κατάσταση. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις την απόρριψη σαν κάτι που δεν είναι πια προσωπικό.

Η απόρριψη είναι χρήσιμη, με την έννοια ότι θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τι είναι πιο κατάλληλο για σένα.

Αν διαπιστώσεις ότι αυτό που ακολούθησες πριν, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σένα, θα πρέπει να αναζητήσεις εναλλακτικές λύσεις.

Η απόρριψη δεν σημαίνει ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Όταν σταδιακά συνειδητοποιήσεις ότι η απόρριψη, είναι ένας ιδανικός τρόπος που θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει, τότε σίγουρα θα βρεις αυτό που είναι ιδανικό για σένα και θα είναι ακόμα πιο κοντά σε αυτό που αγαπάς.

Για αυτό μην αφήνεις την απόρριψη να γίνεται εμπόδιο στην εξέλιξή σου. Μπορεί να είναι απλά ένα εμπόδιο, μια κακή επικοινωνία ή ακόμα και μια ακατάλληλη χρονικά στιγμή, αλλά μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κάνει την όποια απόρριψη, λιγότερο επώδυνη.

Απλά σκέψου πόσοι από όλους τους επιτυχημένους που γνωρίζεις, έχεις διαβάσει ή παρακολουθείς, τι θα συνέβαινε στη ζωή τους εάν κρύβονταν πίσω από την όποια απόρριψη.  

Την αξία σου, την ξέρεις καλύτερα από τον καθένα και αυτό είναι κάτι που καμία απόρριψη δεν μπορεί να σου στερήσει.

Πάρε τον έλεγχο των σκέψεων σου ~ Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου.

Νιώσε ~ Σκέψου ~ Δράσε

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

[Εφόσον διάβασες ή βρήκες κάτι ενδιαφέρον σε αυτό το άρθρο, θα σου ζητήσω να το μοιραστείς! Κάνε share και βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα.. ]

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!  

Συμπληρωματικά άρθρα:

Οι αρνητικές σκέψεις και πως θα σταματήσεις να γίνεσαι θύμα τους

Επίγνωση – Ποια είναι η δύναμη της και πως καθορίζει τη ζωή σου

Πώς να Προγραμματίσεις το Μυαλό σου, να κόψει τις.. Κακές Συνήθειες

Εάν θέλεις να βελτιώσεις τις σχέση με τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου, τους ανθρώπους γύρω σου. Εάν θέλεις να βελτιώσεις τα οικονομικά σου και να πετύχεις τους στόχους που έχεις βάλει στη ζωή σου, τότε θα αγαπήσεις αυτό το πρόγραμμα. Μάθε περισσότερα κάνε κλικ εδώ

Επιτυχία σημαίνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξεκίνα σήμερα Δωρεάν. Η γνώση είναι δύναμη!

 

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!