Πώς να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις τον φόβο της αποτυχίας;

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι, έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή τον φόβο της αποτυχίας. Αυτός ο φόβος, σε εμποδίζει και σε αποτρέπει από το να αναλάβεις δράση, και να παλέψεις για κάτι που θέλεις. Τρυπώνει στο μυαλό σου η ιδέα ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και θα αποτύχεις.

Το πιο σημαντικό που χρειάζεται να ξέρεις, είναι ότι τόσο ο φόβος της αποτυχίας, όσο τα όνειρα που κάνεις για μια ενδεχόμενη επιτυχία, δεν είναι τίποτα άλλο από σκέψεις που τρέχουν στον μυαλό σου.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις επίσης, είναι ότι η αποτυχία δεν έχει περισσότερες πιθανότητες από την επιτυχία, για να πραγματοποιηθεί. Και οι δύο αυτές καταστάσεις ξεκινούν από το ίδιο σημείο ακριβώς.


Λοιπόν γιατί προτιμάς να κάνεις αρνητικές σκέψεις όπως:

Γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Αν επιτρέψεις στον φόβο να κατευθύνει τις αποφάσεις σου, παραιτείσαι από το δικαίωμα να αναπτυχθείς, να ακμάσεις και να είσαι ευτυχισμένος.

Πώς όμως θα αντιμετωπίσεις τον φόβο της αποτυχίας; Ο τρόπος για να ξεπεράσεις τον φόβο της αποτυχίας, είναι να αντιμετωπίσεις αυτόν τον φόβο, αλλάζοντας την στάση σου απέναντι στον εαυτό σου. Σταμάτα να περιμένεις να συμβεί το χειρότερο. Άρχισε να σκέφτεσαι ότι θα συμβεί το καλύτερο και κάνε ότι καλύτερο μπορείς γι’ αυτό.

Είναι όλα στο μυαλό σου, το καλό και το κακό, έτσι αντί να εμμένεις στο χειρότερο, ξεκίνα να φαντάζεσαι το καλύτερο. Κάνε μια συνειδητή απόφαση, να σκεφτείς με θετικό τρόπο και να προβλέψεις τα επιτυχημένα αποτελέσματα. Αυτό το είδος σκέψης, δεν θα έδινε κανένα περιθώριο στο μυαλό σου για το φόβο της αποτυχίας.


Ο τρόπος για να ξεπεραστεί ο φόβος, είναι να 
υιοθετήσεις μια θετική στάση ζωής. Είναι όλα στο μυαλό, γι’ αυτό επέλεξε να επικεντρωθείς σε θετικά αποτελέσματα.

Ενίσχυσε τις σκέψεις που κάνεις, για την επιτυχία και θα δεις τα νέα σου βήματα, να ευδοκιμούν και να πετυχαίνουν κι εσύ θα ενεργείς αναλόγως,  θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να συμβεί αυτό.

Έχεις την επιλογή, να αντικαταστήσεις στο μυαλό σου τον φόβο της αποτυχίας, με πίστη στον εαυτό σου και ελπίδα για να πετύχεις ότι κάνεις.

Όταν σκέφτεσαι θετικά για το τι πρόκειται να συμβεί, ανοίγει ένας μεγάλος δρόμος προς την εσωτερική γαλήνη και την ευτυχία.

Εάν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις, θα κάνεις τον κόπο να κάνεις οποιαδήποτε προσπάθεια για να πετύχεις;

Θα μελετήσεις επιμελώς για τις εξετάσεις που έρχονται;

Θα αφιερώσεις επιπλέον ώρες για να ολοκληρώσεις μια εργασία;

Θα διακινδυνεύσεις χρόνο και χρήμα αν περιμένεις πως θα αποτύχεις;

Πιθανότατα όχι γιατί θα θεωρούσες ότι είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Εάν όμως περιμένεις πως θα πετύχεις, δεν θα καταβάλλεις επιπλέον προσπάθεια; Εάν περιμένεις την επιτυχία, θα έχεις κίνητρο να κάνεις ότι μπορείς για να πετύχεις. Όταν κάνεις ότι καλύτερο μπορείς, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις από το να κάνεις απλά, πολύ λίγα πράγματα επειδή αναμένεις την αποτυχία.


Όμως τι γίνεται, αν 
ενώ κάνεις το καλύτερό που μπορείς τελικά εξακολουθείς να αποτυγχάνεις; Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο που επιλέγεις να ανταποκριθείς στην αποτυχία.

Τα σχέδια μας, δεν έχουν πάντα το αποτέλεσμα που θέλουμε, και ο τρόπος με τον οποίο αντιδράμε στην αποτυχία, είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον μας.

Εάν επιλέγεις μια αρνητική στάση, και θεωρείς την αποτυχία μια τρομερή καταστροφή, αυτό σημαίνει ότι δεν δίνεις στον εαυτό σου μια δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, εάν εμφανίσεις μια θετική στάση, μπορείς να μάθεις από τις αποτυχίες σουΔες την αποτυχία σαν μια ευκαιρία.

Η αποτυχία μπορεί να είναι μια ευκαιρία να εξετάσεις τα λάθη σου, να βελτιώσεις τις γνώσεις σου, να κάνεις μια επιπλέον προσπάθεια και να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά. Μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσεις μια αλλαγή κατεύθυνσης και να εξερευνήσεις νέους τρόπους για να πετύχεις τους στόχους και τα όνειρα σου.

Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος! 

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!