Η επιτυχία μέσα από τα όχι που πρέπει να πεις.

Είναι πολλές εκείνες οι φορές  που το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να πεις όχι.

Αλήθεια θυμάσαι τις  φορές που έχει τύχει να κάνεις κάτι που ουσιαστικά δεν το επιθυμούσες;

Να πας κάπου χωρίς να θες, να μιλήσεις με κάποιον χωρίς να θες, να κάνεις μια χάρη σ’ ένα συνάδελφο σου ή το αφεντικό σου χωρίς να θες, να δεις κάποιον φίλο η φίλη σου, να ακούσεις κάποιον που δεν θες.. 

Είτε νιώθοντας  ενοχές σκεπτόμενος πως θα είσαι ο κακός της υπόθεσης αν δε δεχτείς, είτε γιατί έχεις αφήσει τους άλλους να σε χειραγωγήσουν και να σε παρασύρουν με τα επιχειρήματα τους. Έτσι, σου φαίνεται πως η μόνη λογική απάντηση, είναι να δεχτείς.

Πολλές φορές όμως λέγοντας  ΝΑΙ στους άλλους,  λες ΟΧΙ στον εαυτό σου. Αποσπάς την προσοχή σου από την επίτευξη των στόχων σου και από τη χαρά της προσπάθειας σου. Απομακρύνεσαι από την ευτυχία.

Θέλω λοιπόν, να σε ρωτήσω:

Τί είναι πιο σημαντικό;  Να ικανοποιήσεις τις δικές σου προτεραιότητες ή τις προτεραιότητες των άλλων;

Όταν λες σε όλα ΝΑΙ και είσαι πρόθυμος να ικανοποιήσεις τους πάντες, τότε γίνεται ξεκάθαρο το ότι υπολογίζεις πιο πολύ τις προτεραιότητες των άλλων παρά τις δικές σου.

Μιας και μιλάμε για προτεραιότητες, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς αν έχεις θέσει προτεραιότητες στη ζωή σου και αν ναι, πόσο τις τηρείς;


Πόσες φορές έχεις βρεθεί  στη θέση του  
να καταναλώνεις χρόνο σε δραστηριότητες που δε σε ευχαριστούν; Έχεις συμφωνήσει σε κάτι είτε για τυπικούς λόγους, είτε επειδή πιστεύεις  ό,τι πρέπει  μη έχοντας  τη δυνατότητα να αρνηθείς

Ας αναλογιστείς πόσο πιο χαρούμενος θα ήσουν αν διοχέτευες  το χρόνο σου σε πράγματα της αρεσκείας σου, λέγοντας ΟΧΙ, ελευθερώνεις χρόνο και όρεξη ώστε να γεμίσεις τη μέρα σου με τα δικά σου θέλω. Λέγοντας ΟΧΙ εστιάζεις περισσότερο στην επίτευξη των στόχων σου, αλλά και στο πολυπόθητο  αποτέλεσμα την επιτυχία.

Είναι γεγονός πως οι προτεραιότητες παίζουν σπουδαίο ρόλο για την επιτυχία και την ευτυχία.

Αρκεί ν’ αναλογιστείς ότι:


Θέτω προτεραιότητες σημαίνει βάζω όρια.

Κι όταν βάζεις όρια έχεις περισσότερη ελευθερία να πετύχεις αυτά που θες. Να έχεις το αποτέλεσμα που θες.

Για την επίτευξη των στόχων και των επιθυμιών σου, αλλά και για τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που σε καλύπτει και δεν σε καταπιέζει, θα πρέπει να εξοικειωθείς με τη λέξη ΟΧΙ. Με τη λέξη ΟΧΙ θα έχεις περισσότερη γαλήνη στην ζωή σου αλλά και ισορροπία ανάμεσα σε σένα και τους αγαπημένους σου.

Θα πρέπει ν’ αναπτύξεις το σθένος να λες  ΟΧΙ σε όλες τις καταστάσεις, πράγματα και ανθρώπους που προσπαθούν ν’ αποσπάσουν την προσοχή σου και να εστιάσουν πάνω τους όλο το ενδιαφέρον σου.

Διαβάζεις το άρθρο: Η επιτυχία μέσα από τα όχι που πρέπει να πεις.


Το να λες 
ΟΧΙ είναι αρκετά δύσκολο. Κι αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχεις εκπαιδευτεί να λες  ΟΧΙ, αλλά ΝΑΙ. Όταν ήσουν μικρός, σε μάθαιναν πώς να γίνεις «καλό παιδί» και τα «καλά παιδιά» δεν λένε ΟΧΙ.

Αντιθέτως, επειδή φοβάσαι ίσως μήπως η άρνησή σου προκαλέσει δυσαρέσκεια, προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους πάντες, π.χ. βοηθώντας τη μαμά στις δουλειές του σπιτιού, το μπαμπά στο πλύσιμο του αυτοκινήτου ή τα αδέρφια στο διάβασμα. Το  ΟΧΙ δεν αποτελούσε μια αποδεκτή απάντηση και δεν ήταν λίγες οι  φορές που μπορεί να οδηγούσε σε μια μικρή τιμωρία.

Έτσι, μεγαλώνοντας, έμαθες να υπολογίζεις περισσότερο τις προτεραιότητες των άλλων παρά τις δικές σου, όπως και να  ιεραρχείς τις  ανάγκες τους σε υψηλότερη θέση έναντι των δικών σου.

Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να ικανοποιήσουμε τους πάντες γύρω μας. Αυτή η κίνηση, παρόλο που έχει μια θετική κινητήρια δύναμη, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για εμάς. Ξεκινάμε με το να λέμε ΟΧΙ  στα κοντινά μας πρόσωπα για να μπορέσουμε αν το εφαρμόσουμε και στον ευρύτερο κύκλο. 

Με αυτό το τρόπο, επικοινωνούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα θέλω μας και τις πραγματικές μας ανάγκες. Λέγοντας πιο συχνά ΟΧΙ, θέτουμε τα όρια μας.

Λέγοντας συνεχώς  ΝΑΙ σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε τους πάντες ευχαριστημένους, αυτό που καταφέρνουμε είναι να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πως είμαστε καλοί και ευγενικοί άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πώς να φροντίσουμε τον εαυτό και τις δικές μας ανάγκες.

Μάλιστα, η αλήθεια είναι πως αν δεν βρεθεί κάποιος να σου εξηγήσει ή αν δεν αντιληφθείς ο ίδιος τη σπουδαιότητα που έχουν οι δικές σου προτεραιότητες στη διαμόρφωση της ζωής σου, το πιθανότερο είναι να περάσεις μια ζωή εξυπηρετώντας ανάγκες, προτεραιότητες, εγωισμούς κι απωθημένα άλλων.


Ο χρόνος σου
είναι πολύτιμος και αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλους να το καταλάβεις ο ίδιος. Όταν έχεις ήδη αναλάβει πολλές υποχρεώσεις και κάποιος σου ζητάει να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου σε κάτι νέο, ξέρεις πως δεν μπορείς να το κάνεις. Μπορείς να πεις πως απλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτή τη στιγμή, και να εξηγήσεις ότι το πρόγραμμα σου είναι ήδη υπερφορτωμένο. 

Σταμάτα να είσαι ο καλός που πάντα λέει ΝΑΙ. Και πάλι, είναι σημαντικό να είσαι ευγενικός, αλλά δεν μπορείς να λες σε όλα ΝΑΙ. Όταν οι άλλοι καταλάβουν ότι είναι πολύ εύκολο να παίρνουν ένα κομμάτι του χρόνου σου, πολύ απλά θα συνεχίσουν να το κάνουν. 

Κι αυτό όλο θα συρρικνώνει το δικό σου χρόνο. Αν όμως σηκώσεις ένα τείχος, θα αρχίσουν κι εκείνοι να ψάχνουν πιο εύκολες λύσεις, ίσως και πιο εύκολα θύματα. Δείξε τους ότι υπολογίζεις το χρόνο σου και απέρριψε όσα περισσότερα αιτήματα δέχεσαι και δεν είναι σημαντικά για σένα. Μείνε συγκεντρωμένος στην επίτευξη των στόχων σου και στο αποτέλεσμα που θέλεις να επιτύχεις. Η ευτυχία και η επιτυχία, θα έρθει πιο γρήγορα κοντά σου και θα νιώθεις την υπέρτατη αυτή ικανοποίηση του ότι τα κατάφερες.

Η ζωή σου έχει τεράστια σημασία για σένα όσο δεν έχει για κανέναν.  Η σχέση που έχεις γίνεται ομορφότερη μόνο όταν μέσα σου νιώθεις καλά,  η επαφή με την οικογένειά σου γίνεται στενότερη μόνο όταν μέσα σου νιώθεις καλά, η επιτυχία στη δουλειά σου έρχεται μόνο όταν μέσα σου νιώθεις καλά. Μόνο όταν υπάρχει μια υγιής ισορροπία. 

Και μέσα σου νιώθεις καλά, όταν δεν αφήνεις τον εαυτό σου πίσω. Όταν δηλαδή γνωρίζεις τι αξίζει για σένα και τι όχι, όταν θέτεις προτεραιότητες και βάζεις όρια. 

Το ΝΑΙ ανοίγει πόρτες. Το  ΟΧΙ τις κλείνει. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τους είναι παρόμοια. Αν υπάρχουν μόνιμα ανοιχτές πόρτες, τότε γνωρίζεις ότι παράλληλα με τις ευκαιρίες που θα εμφανίζονται, θα υποδέχεσαι και δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σου, ακριβώς, επειδή δεν θα λες  ΟΧΙ. Από την άλλη πλευρά, οι μόνιμα κλειστές πόρτες χτίζουν τείχη και σε απομονώνουν, ακριβώς, επειδή δεν λες καθόλου ΝΑΙ.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Αν πεις
ΝΑΙ σε κάτι που εκ των προτέρων γνωρίζεις ότι σε αποπροσανατολίζει από τα σχέδιά σου, γνωρίζεις ότι σου στερεί πολύτιμο χρόνο,  ότι ταράζει την ψυχική ηρεμία σου, τότε με ένα  ΟΧΙ  θα νιώσεις πολύ πιο ανάλαφρος, και σίγουρα θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου και την επιτυχία. 

Όσο πιο σύντομα  μάθεις  να  χρησιμοποιείς κατάλληλα τη λέξη ΟΧΙ, θα διαπιστώσεις ότι αποτελεί την πιο θετική λέξη για την επιτυχία σου.

Αντί να θυμώσεις με τον εαυτό σου για το χρόνο, την ενέργεια, την υπομονή,  την ηρεμία και τις βλέψεις σου που έχεις ξοδέψει και θυσιάσει ως τώρα, ανάλαβε την ευθύνη να πεις ΟΧΙ σε ότι δεν σε εξελίσσει, σε ότι δεν σε γεμίζει χαρά και ευτυχία. Σε ό,τι σου στερεί την επιτυχία.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι λένε  ΟΧΙ σε όλα. Warren Buffet 

Αρνήσου αυτό που σε κρατάει πίσω. Αξιοποίησε αυτά τα ΟΧΙ για να επικεντρωθείς στα σημαντικά ΝΑΙ της ζωής σου.

Πες ΟΧΙ σε όσα δεν ταιριάζουν στη ζωή σου..

Για να δώσεις χώρο σ’ αυτά που θα την απογειώσουν..

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Αποτελέσματα Αληθινών ανθρώπων

Αναπαραγωγή Βίντεο

Νατάσσα Ασημάκη
Φαρμακοποιός

Γιώργος Καραβατάκης
Επιχειρηματίας / Diplomat Travel

Αναπαραγωγή Βίντεο

Χρύσα Κλούβα
Ηθοποιός

Αναπαραγωγή Βίντεο

Στέλλα Καππάτου
Οργάνωση / Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Αναπαραγωγή Βίντεο

Χρήστος Πλούμπης
Ευρωπαϊκός Πρωταθλητής Τζούντο

Αναπαραγωγή Βίντεο

Monsieur Zeraw
Καλλιτέχνης / Τραγουδιστής

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!