Πως να βρεις το κίνητρο σου παρακινώντας τους άλλους 

 Σου έχει συμβεί ποτέ ενώ γνωρίζεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι, εσύ να νιώθεις καθηλωμένος;  Να νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη; Δεν είναι ότι δεν έχεις όρεξη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχεις κίνητρο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη κινήτρου, αγγίζει στις μέρες μας το υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.  

Ο ορισμός για το κίνητρο δεν είναι πάντα εύκολος. Μπορείς να δεις τα αποτελέσματα που έχεις όταν έχεις κίνητρο. Για παράδειγμα: Όταν έχεις έναν επαγγελματικό στόχο, που θέλεις οπωσδήποτε να τον κατακτήσεις θα δουλέψεις περισσότερες ώρες, πολλές φορές χωρίς διακοπή, ώστε να τον κατακτήσεις.  

Μπορείς επίσης, να δεις τα αποτελέσματα που έχεις όταν δεν έχεις κίνητρο. Θα κοιμηθείς περισσότερο το πρωί. Θα λιώσεις όλο το Σαββατοκύριακο βλέποντας ταινίες στην τηλεόραση, χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο. Και όταν θα ξεκινάς να κάνεις κάτι που χρειάζεται να γίνει, για παράδειγμα να τακτοποιήσεις τον χώρο σου, θα πιάσεις τον εαυτό σου να χρονοτριβεί.  

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχουν στόχοι. Και η ύπαρξη στόχων είναι ο #1 παράγοντας για την ύπαρξη κινήτρου. Χρειάζεται να έχεις στόχους για σήμερα, για αύριο, για την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο κ.ο.  Πώς μπορεί να βοηθήσει στην δική μας κινητοποίηση η κινητοποίηση των άλλων ανθρώπων γύρω μας;  

Όταν ενεργούμε με σκοπό της παρακίνηση κάποιου άλλου ανθρώπου, καταλήγουμε να κινητοποιούμε τον εαυτό μας. Τι χρειάζεται να κάνεις; 


Καθώς ένας άνθρωπος απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις για σένα, ξεκινά η διαδικασία της κατάκτησης ενός στόχου. Το αστείο είναι πως κάνοντας το αυτό με κάποιον άλλο άνθρωπο,  αρχίζεις να απαντάς κι εσύ σε αυτές τις ερωτήσεις για τον εαυτό σου,  μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι ενθουσιασμό για ένα στόχο, που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί για πολύ καιρό. 

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Ο σχεδιασμός αυτός, είναι ιδιαίτερα δύσκολος για έναν άνθρωπο που ανακάμπτει, από μια αποτυχία ή απώλεια ανθρώπων ή πραγμάτων και καταστάσεων, που είναι πολύ σημαντικά για εκείνον. Αλλά κάνοντας ένα σχέδιο γραπτό, είναι το πρώτο βήμα για να ξαναβρεί τα κίνητρα του. Όταν ένας άνθρωπος, δει κάτι σχεδιασμένο στο χαρτί με συγκεκριμένα και απλά βήματα, για το πως να κατακτήσει τους στόχους του, κινητοποιείται και ξεκινάει δράση. 

Πολλές φορές, στο πρώτο βήμα οποιουδήποτε σχεδίου θα χρειαστεί να συμπεριληφθεί η εκμάθηση σε κάτι νέο. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να αλλάξει σταδιοδρομία, να ασχοληθεί με ένα χόμπι, να γίνει καλύτερος συνεργάτης ή να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, θα χρειαστεί να πάρει περισσότερη πληροφόρηση και γνώση πάνω σε αυτό που θέλει να ξεκινήσει και να πετύχει, συνεπώς θα χρειαστεί εκπαίδευση. 

Καθώς ενθαρρύνεις έναν μη κινητοποιημένο άνθρωπο να ακολουθήσει το πρώτο βήμα, μέσα από ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι, ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να κάνεις κι εσύ αυτό το πρώτο βήμα. Έτσι αναζητάτε από κοινού,  τις πηγές από τις οποίες πάρετε την γνώση που χρειάζεστε, εγγράφεστε σε κάποιο διαδικτυακό μάθημα ή σεμινάριο, συμμετέχετε σε μια ομάδα και μέσα από αυτή την διαδικασία ο ενθουσιασμός και τα κίνητρα μεγαλώνουν.  


Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα όταν επιτευχθεί ο στόχος; Ενθάρρυνε τον άνθρωπο που θέλεις να κινητοποιήσεις, να σου περιγράψει πως φαντάζεται τον εαυτό του και τη ζωή του, όταν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του. Πού θα είναι; Τι θα κάνει; Τι θα φοράει; Ποιος άλλος θα είναι εκεί; 

Μόλις σου το περιγράψει ζήτησε του να κρατήσει μια οπτική εικόνα για όλα αυτά στο μυαλό του. Αυτή η εικόνα μπορεί στη συνέχεια να την ανασύρει ανά πάσα στιγμή κλείνοντας τα μάτια, να ηρεμήσει και να τον βοηθήσει να εστιάσει στο αποτέλεσμα.  

Καθώς βοηθάς κάποιον άλλο να οπτικοποιήσει το αποτέλεσμα, συνειδητοποιείς κι εσύ πως πρέπει να κάνεις το ίδιο, και κάθε φορά που δημιουργούνται τυχόν αρνητικές σκέψεις,  μπορείς να ανασύρεις αυτή την απεικόνιση και να τις διαλύσεις στο λεπτό παραμένοντας κινητοποιημένος.


Τα κίνητρα καλλιεργούνται όταν έχεις ένα σχέδιο, βυθίζοντας τον εαυτό σου σε νέες εμπειρίες και μάθηση, οπτικοποιώντας τον τελικό σου στόχο και διατηρώντας ένα ενεργειακό επίπεδο, που κάνει τα πράγματα να συμβούν. Όταν εργάζεσαι για να παρακινήσεις κάποιον άλλο, θα βρεθείς να καλλιεργείς το δικό σου κίνητρο. 

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!