Πως να βρεις το κίνητρο σου παρακινώντας τους άλλους

Πως να βρεις το κίνητρο σου παρακινώντας τους άλλους

Πως να βρεις το κίνητρο σου παρακινώντας τους άλλους 

 Σου έχει συμβεί ποτέ ενώ γνωρίζεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι, εσύ να νιώθεις καθηλωμένος;  Να νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη; Δεν είναι ότι δεν έχεις όρεξη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχεις κίνητρο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη κινήτρου αγγίζει στις μέρες μας το υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.  

Ο ορισμός για το κίνητρο δεν είναι πάντα εύκολος. Μπορείς να δεις τα αποτελέσματα που έχεις όταν έχεις κίνητρο. Για παράδειγμα: Όταν έχεις έναν επαγγελματικό στόχο που θέλεις οπωσδήποτε να τον κατακτήσεις θα δουλέψεις περισσότερες ώρες, πολλές φορές χωρίς διακοπή, ώστε να τον κατακτήσεις.  

Μπορείς επίσης να δεις τα αποτελέσματα που έχεις όταν δεν έχεις κίνητρο. Θα κοιμηθείς περισσότερο το πρωί. Θα λιώσεις όλο το Σαββατοκύριακο βλέποντας ταινίες στην τηλεόραση χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Και όταν θα ξεκινάς να κάνεις κάτι που χρειάζεται να γίνει, για παράδειγμα να τακτοποιήσεις τον χώρο σου, θα πιάσεις τον εαυτό σου να χρονοτριβεί.  

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχουν στόχοι. Και η ύπαρξη στόχων είναι ο #1 παράγοντας για την ύπαρξη κινήτρου. Χρειάζεται να έχεις στόχους για σήμερα, για αύριο, για την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο κ.ο.  Πώς μπορεί να βοηθήσει στην δική μας κινητοποίηση η κινητοποίηση των άλλων ανθρώπων γύρω μας;  

Όταν ενεργούμε με σκοπό της παρακίνηση κάποιου άλλου ανθρώπου, καταλήγουμε να κινητοποιούμε τον εαυτό μας. Τι χρειάζεται να κάνεις; 

Κάνε ανοιχτές ερωτήσεις στον άνθρωπο που θέλεις να κινητοποιήσεις 

“Υπάρχει κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις;” 

“Για πόσο καιρό θέλεις να το κάνεις αυτό;”  

“Γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό;” 

Καθώς ένας άνθρωπος απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις για εσένα, ξεκινά η διαδικασία της κατάκτησης ενός στόχου. Το αστείο είναι πως κάνοντας το αυτό με κάποιον άλλο άνθρωπο  αρχίζεις να απαντάς κι εσύ σε αυτές τις ερωτήσεις για τον εαυτό σου και μπορείς να αρχίσεις να αισθάνεσαι ενθουσιασμό για ένα στόχο που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί για πολύ καιρό. 

Βοήθησε τον άνθρωπο που θέλεις να κινητοποιήσεις να φτιάξει ένα σχέδιο δράσης 

Ο σχεδιασμός αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος για έναν άνθρωπο που ανακάμπτει από μια αποτυχία ή απώλεια ανθρώπων ή πραγμάτων και καταστάσεων που είναι πολύ σημαντικά για εκείνον. Αλλά κάνοντας ένα σχέδιο γραπτό είναι το πρώτο βήμα για να ξαναβρεί τα κίνητρα του. Όταν ένας άνθρωπος δει κάτι σχεδιασμένο στο χαρτί με συγκεκριμένα και απλά βήματα για να κατακτήσει τους στόχους του κινητοποιείται και ξεκινάει δράση. 

Πολλές φορές, στο πρώτο βήμα οποιουδήποτε σχεδίου θα χρειαστεί να συμπεριληφθεί η εκμάθηση σε κάτι νέο. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να αλλάξει σταδιοδρομία, να ασχοληθεί με ένα χόμπι, να γίνει καλύτερος συνεργάτης ή να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, θα χρειαστεί να πάρει περισσότερη πληροφόρηση και γνώση πάνω σε αυτό που θέλει να ξεκινήσει και να πετύχει, συνεπώς θα χρειαστεί εκπαίδευση. 

Καθώς ενθαρρύνεις έναν μη κινητοποιημένο άνθρωπο να ακολουθήσει το πρώτο βήμα, μέσα από ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι, ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να κάνεις κι εσύ αυτό το πρώτο βήμα. Έτσι αναζητάτε από κοινού για τις πηγές από τις οποίες πάρετε την γνώση που χρειάζεστε, εγγράφεστε σε κάποιο διαδικτυακό μάθημα ή σεμινάριο, συμμετέχετε σε μια ομάδα και μέσα από αυτή την διαδικασία ο ενθουσιασμός και τα κίνητρα μεγαλώνουν.  

Παρότρυνε το μη κινητοποιημένο άνθρωπο να οπτικοποιήσει το αποτέλεσμα 

Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα όταν επιτευχθεί ο στόχος; Ενθάρρυνε τον άνθρωπο που θέλεις να κινητοποιήσεις να σου περιγράψει πώς φαντάζεται τον εαυτό του και την ζωή του όταν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του. Πού θα είναι; Τι θα κάνει; Τι θα φοράει; Ποιος άλλος θα είναι εκεί; 

Μόλις σου το περιγράψει ζήτησε του να κρατήσει μια οπτική εικόνα για όλα αυτά στο μυαλό του. Αυτή η εικόνα μπορεί στη συνέχεια να την ανασύρει ανά πάσα στιγμή κλείνοντας τα μάτια, να ηρεμήσει και να τον βοηθήσει να εστιάσει στο αποτέλεσμα.  

Καθώς βοηθάς κάποιον άλλο να οπτικοποιήσει το αποτέλεσμα, συνειδητοποιείς κι εσύ πως πρέπει να κάνεις το ίδιο, και κάθε φορά που δημιουργούνται τυχόν αρνητικές σκέψεις  μπορείς να ανασύρεις αυτή την απεικόνιση και να τις διαλύσεις στο λεπτό παραμένοντας κινητοποιημένος. 

Τα κίνητρα πρέπει να καλλιεργούνται καθημερινά.  

Τα κίνητρα καλλιεργούνται όταν έχεις ένα σχέδιο, βυθίζοντας τον εαυτό σου σε νέες εμπειρίες και μάθηση, οπτικοποιώντας τον τελικό σου στόχο και διατηρώντας ένα ενεργειακό επίπεδο που κάνει τα πράγματα να συμβούν. Όταν εργάζεσαι για να παρακινήσεις κάποιον άλλο, θα βρεθείς να καλλιεργείς το δικό σου κίνητρο. 

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!  

Συμπληρωματικά άρθρα:

 

Η έννοια της αυτοπεποίθησης και πώς να την αυξήσεις

Η δύναμη της απόρριψης και η σημασία της για την ζωή

Πώς μπορεί το γέλιο να σου αλλάξει την ζωή γρήγορα και απλά

Ένα Life Coaching πρόγραμμα για να μάθεις πώς να “Μπορείς”. Διάβασε περισσότερα κάνοντας
κλικ εδώmporeis

Γράψε τη γνώμη σου

Αφήστε το μήνυμά σας

* Δηλώνει Υποχρεωτικό Πεδίο