Πώς να διατηρήσεις υπέροχες σχέσεις με τους γύρω σου [Μέρος Α’]

«Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου..»

Μια τόσο σημαντική δήλωση αλλά και απόφαση, την οποία λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε πει κατά καιρούς στη ζωή μας. Και συνηθίζουμε να θέλουμε αυτή την αλλαγή όχι μόνο για εμάς, μέσα μας, αλλά συνήθως την συσχετίζουμε και με τους ανθρώπους γύρω μας.. Την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας.

Αλήθεια έχεις σκεφτεί, πώς πραγματικά θα άλλαζε η ζωή σου αν διατηρούσες υπέροχες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου; Αν πραγματικά μπορούσες να έχεις υπέροχες σχέσεις επικοινωνίας με τους φίλους σου, την οικογένεια σου, τους συναδέλφους σου, τους γείτονες… με όλους.

Πώς πραγματικά λοιπόν θα άλλαζε η ζωή σου, εάν διατηρούσες υπέροχες σχέσεις με άλλους ανθρώπους;

Ένα από τα κλειδιά για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα! Να μπορείς δηλαδή να διατηρείς  υπέροχες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου.

Μπορεί βέβαια να αναρωτηθείς, πώς γίνεται η σχέση μου με άλλους ανθρώπους να επηρεάζει την δική μου ευτυχία και επιτυχία; Και τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα με βοηθήσει να αναπτύξω αυτή την ικανότητα..

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ακριβώς ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες ή ικανότητες που χρειάζεται να αναπτύσσουμε, ώστε να διατηρούμε υπέροχες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας.

Μέσα από το NLP έχουν μοντελοποιηθεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν όσοι έχουν καταφέρει και διατηρούν αυτή την άριστη σχέση με ανθρώπους του περιβάλλοντος τους και όχι μόνο..

Ας δούμε όμως, ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες;


Να θυμάσαι: Έχουμε ένα στόμα και δύο αυτιά! Δείξε 
ειλικρινές ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη ζωή του συνομιλητή σου… Άκουσε τον [πραγματικά]. Ρώτα τον περισσότερα για αυτό που σου λέει. Δείξε πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι πολλές οι φορές εκείνες που μπορείς να βοηθήσεις κάποιον, να βρει λύση στο πρόβλημα του απλά ακούγοντας τον και εμβαθύνοντας στην κατάσταση. Η λύση βρίσκεται πάντα κρυμμένη πολύ κοντά στο πρόβλημα. Αλλά και στην χαρά του… Άκουσε τον! Νιώσε αυτή την χαρά που μοιράζεται μαζί σου και άφησε τον να εξωτερικεύσει όλο τον ενθουσιασμό του… Το συναίσθημα είναι υπέροχο!


Όταν ακούς τον άνθρωπο με τον οποίο επικοινωνείς χρειάζεται να ακούς με την αντίληψη σου ανοιχτή. Χρειάζεται, για να μπορέσεις να τον καταλάβεις, να μπεις, έστω και στιγμιαία, στην θέση του άλλου. Να καταλάβεις, πως αξιολογεί αυτός τα πράγματα και τις καταστάσεις και μέσα από ποιο πρίσμα τα βλέπει. Με άλλα λόγια, για να μπορέσεις να έχεις μια καλή επικοινωνία και σχέση με κάποιον, μην ακούς μόνο αυτά που εσύ καταλαβαίνεις μέσα από την δική σου σκοπιά, αλλά τι εννοεί ο ίδιος με τις κουβέντες του. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική δεξιότητα, που σχετίζεται με συνεργασίες, φιλίες, ακόμα και τον χώρο των επιχειρήσεων. Για λίγη ώρα κάνε μόνο αυτό: Άκου! Αλλά άκου προσεκτικά και ουσιαστικά! 

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ακούν μόνο ένα μέρος από όσα ο συνομιλητής τους λέει, Και αυτό συμβαίνει, γιατί στην σκέψη τους έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται την απάντηση της οποία θα δώσουν. Άκου ενεργά! Αυτό σημαίνει ότι σέβεσαι τον κόσμο και την αλήθεια των ανθρώπων γύρω σου. Σκέψου αν ήσουν στη θέση τους, με τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, τις αξίες, το υπόβαθρο κλπ., πώς θα σου φαινόταν η κατάσταση; Ποιες θα ήταν οι δικές σου ανάγκες, οι προσδοκίες ή ακόμα και οι ανησυχίες σου;


Η ενσυναίσθηση 
είναι η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ανθρώπου. Αν έχεις ενσυναίσθηση σημαίνει ότι κατανοείς την συμπεριφορά και τα κίνητρα του άλλου. Σημαίνει πως μπορείς να αντιληφθείς, αν κάποιος αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στη ζωή του ή αν είναι χαρούμενος χωρίς να έχεις μάθει λεπτομέρειες για την κατάσταση η οποία τον δυσκολεύει ή τον χαροποιεί. Απλά έχεις αυτή την αίσθηση. Την ενσυναίσθηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει μια ανθρώπινη σχέση και επαφή, γιατί έτσι μπορείς για παράδειγμα, να μιλήσεις στοργικά σε κάποιον που νιώθεις ότι το έχει ανάγκη ή να μην μιλήσεις αυστηρά σε κάποιον ο οποίος αισθάνεσαι ότι είναι πολύ πιεσμένος και στα όρια της κατάρρευσης.  Μην χαλάσεις την ευτυχία του άλλου λέγοντας του κάτι που θα τον πληγώσει. Ταύτιση…


Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στα καλά σημεία των ανθρώπων και όχι στις ατέλειες τους. Όσο περισσότερο εστιάζεις στα καλά σημεία ενός ανθρώπου, τόσο περισσότερο δυναμώνει ο σεβασμός σου προς αυτόν. Η ποιότητα ενός ανθρώπου, δεν είναι απαραίτητο να κρίνεται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση, τη δουλειά ή την περιοχή που μένει. Η αναζήτηση στα καλά στοιχεία μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια θησαυρούς. Μη μένεις στην επιφάνεια… αναζήτησε και εστιάσου στα καλά σημεία του άλλου. Έτσι κι αλλιώς, δεν ξέρουμε τι δώρο κρύβεται μέσα στο κουτί, εάν πρώτα δεν βγάλουμε το περιτύλιγμα του..


Μπορεί να ήσασταν μαζί πριν από λίγες ώρες, ή να περάσατε μαζί όλο το πρωινό. Μπορεί να μιλάγατε για ώρες,  ή απλά να είχατε έναν σύντομο διάλογο. Ότι και για όσο και αν διήρκεσε, έχεις αναρωτηθεί πόσο πιο υπέροχη θα έκανε την σχέση σου με έναν άνθρωπο, το  αν του έκανες ένα τηλεφώνημα ενός λεπτού ή του έστελνες ένα μήνυμα για να ρωτήσεις πως είναι και να του πεις ότι τον σκέφτεσαι;

Ακόμα και με τις σχέσεις σου, με ανθρώπους που σας χωρίζει μεγάλη γεωγραφική απόσταση, φρόντισε να μην χάνεις επαφή. Να θυμάσαι ότι οι σχέσεις μπορούν να αντέξουν για δεκαετίες αν τις φροντίσεις σωστά. Στην εποχή του Internet που ζούμε, όπου υπάρχει η κάθε είδους πλατφόρμα επικοινωνίας, μπορείς πραγματικά να κρατήσεις επαφή και να διατηρήσεις υπέροχες σχέσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς, σχεδόν άμεσα. Κράτησε επαφή και διατήρησε εξαιρετικές επαφές…

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


Δεν βλέπουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα. Αναγνώρισε και σεβάσου ό
τι όλοι έχουμε διαφορετική άποψη για τον κόσμο. Αυτή η άποψη ή το μοντέλο της πραγματικότητας, βασίζεται στις εμπειρίες της μέχρι τώρα ζωής μας. Καμία άποψη για τον κόσμο δεν είναι «σωστή» ή «λανθασμένη» – είναι θέμα άποψης και αντίληψης.  Ίσως μάλιστα αν πάρεις κάποια νέα πληροφορία από την διαφορετική άποψη κάποιων ανθρώπων, να σε οδηγήσει στο να εμπλουτίσεις ή να διευρύνεις την δική σου άποψη. Αντάλλαξε απόψεις, άκου, επικοινώνησε.. Οι εμπειρίες μας, γεμίζουν τη φαρέτρα της ζωής μας και οι απόψεις των υπολοίπων μπορούν να την εμπλουτίσουν..

Οι ανθρώπινες σχέσεις αξίζουν να είναι υπέροχες.. Συναναστρεφόμαστε καθημερινά κόσμο. Στην οικογένεια μας, στη δουλειά μας, στο δρόμο, σε κάποια υπηρεσία, σε έναν απλό καφέ..

Επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις! Μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.

Αξίζει αυτή επικοινωνία.. αυτή η σχέση να είναι υπέροχη.?

Βάλε σε εφαρμογή αυτές τις πρώτες βασικές αρχές για να διατηρείς υπέροχες σχέσεις με τους ανθρώπους. Άρχισε να παρατηρείς αλλαγές. Αλλαγές σε σένα, στους γύρω σου.

Κάντο συνειδητά!

Σιγά και σταθερά, θα διαπιστώσεις ότι όσο εσύ βάζεις σε εφαρμογή αυτές τις πρώτες βασικές αρχές, αλλάζει προς καλύτερο η προσέγγιση σου, η αντίληψη σου και σίγουρα η επικοινωνία σου με τους γύρω σου.

Άρχισε τώρα και βάλε σε εφαρμογή τα παραπάνω.. Δώσε αξία στην επικοινωνία σου!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Πως να βγάλεις το άγχος από τη ζωή σου αποκτώντας ηρεμία και ευτυχία

ΖΗΣΕ! Έχοντας πίστη στον εαυτό σου και στη ζωή

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!