#4 τεχνικές για να δυναμώσεις την κινητοποίηση και το κίνητρο σου

Πολλές φορές, όταν έχουμε να διεκπεραιώσουμε μία δύσκολη εργασία χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω, από το γεγονός ότι “πρέπει” να γίνει. Χρειάζεται να έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να ξεκινήσουμε μια εργασία. Αλλά και για να την ολοκληρώσουμε. 

Πόσο θα βοηθούσε, αν ήξερες κάποιες τεχνικές τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν το χρειάζεσαι, που θα σε γεμίσουν ενέργεια;

Παρακάτω θα βρεις #4 τεχνικές, που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις και να δυναμώσεις το κίνητρο σου:

 

Υπολόγισε πόσο χρόνο θα χρειαστείς συνολικά, για να ολοκληρώσεις την εργασία που χρειάζεται να διεκπεραιώσεις. Στην συνέχεια σπάσε την εργασία σε μικρότερα μέρη και τμήματα. Αυτό θα σε βοηθήσει, να νιώθεις καλά κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα τμήμα της εργασίας. Κάθε φορά που πλησιάζεις όλο και πιο κοντά στον στόχο σου. Θα σε βοηθήσει επίσης παίρνοντας μια ανάσα κάθε τόσο, να μένεις εστιασμένος και γεμάτος ενέργεια. Έτσι θα μπορείς να συνεχίσεις βήμα βήμα και να ολοκληρώσεις την εργασία που έχεις αναλάβει, χωρίς να την αντιμετωπίζεις σαν κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.


Κάποιες φορές όταν έχεις μια εργασία θα συμβεί να αποσπάται κάθε τόσο η προσοχή σου από διάφορους περισπασμούς. Αυτοί μπορεί να είναι ένα τηλέφωνο που θα χτυπήσει, ένα κουδούνι, μια ερώτηση που κάποιος θα σου κάνει κλπ. Ξέρουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι κάτι καλό, και σίγουρα θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της εργασίας σου. Φυσικά δεν είναι πάντα στο χέρι μας να ελέγξουμε αυτούς τους περισπασμούς.

Θα ήταν όμως καλό να τους μειώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται. Για παράδειγμα όταν θα χρειαστεί να απαντήσεις στο τηλέφωνο, προσπάθησε να είσαι σύντομος. Ενημέρωσε τον συνομιλητή σου ότι θα τον καλέσεις λίγο αργότερα. Ας δούμε την άλλη περίπτωση που θα σου κάνει κάποιος μια ερώτηση.. Στην περίπτωση που είναι κάτι απλό μπορείς να του απαντήσεις αμέσως. Υπάρχει όμως περίπτωση να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Τότε μπορείς να του πεις πως αν δεν είναι επείγον, θα τον βοηθήσεις λίγο αργότερα.. 

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι περισπασμοί που τους δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, γιατί διασπάται η προσοχή μας, πχ να ελέγξουμε το κινητό αν ήρθε κάποιο μήνυμα, να μπούμε στο facebook ελέγχοντας για τον ίδιο λόγο, να ψάξουμε κάτι στο Internetή να κάνουμε κάποιο τηλέφωνο κλπ..

Ένα είναι το σίγουρο. Όλα τα παραπάνω μας στερούν χρόνο και ενέργεια, ενώ κάποιες φορές μας αφήνουν και ένα αίσθημα ενοχής. Πώς θα μπορούσαμε όμως να το ανατρέψουμε αυτό και να το μετατρέψουμε σε κίνητρο;

Μπορούμε αντί να δώσουμε χώρο στους περισπασμούς ώστε να παρεμβαίνουν στην εργασία μας και να την καθυστερούν, να τους χρησιμοποιήσουμε ως κίνητρο. Έτσι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τσεκάρει για παράδειγμα το κινητό αφού έχει ολοκληρώσει ένα μέρος της εργασίας. Τοποθέτησε το δηλαδή στο πρόγραμμα σου σαν ανταμοιβή για την παραγωγικότητα σου.


Πολλές φορές, ενώ ξέρουμε πώς πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα, γινόμαστε λίγο αναβλητικοί. Αυτό είναι αρκετό για να μας αγχώσει όταν αρχίζουν να πλησιάζουν οι προθεσμίες. Το άγχος αυτό μερικές φορές μας βοηθάει να κινητοποιηθούμε και άλλες φορές μας καταβάλει. Ξεκίνα να κάνεις την εργασία σου και άρχισε να κάνεις σχέδια για πράγματα που θα κάνεις όταν την ολοκληρώσεις. Κάνε σχέδια για αργότερα με πράγματα που αγαπάς. Αυτό θα σου δώσει ένα ισχυρό κίνητρο, να ολοκληρωθεί η εργασία σου στην ώρα της, και εντός της προθεσμίας!

Βρες έναν φίλο ή έναν συνεργάτη που θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις την εργασία σου. Ζήτησε του την βοήθεια του. Ενημέρωσε το με το τι χρειάζεται να κάνεις. Ακολούθως, κάθε μέρα θα πρέπει να τον ενημερώνεις για το τι έχεις κάνει και πως προχωράει το έργο που έχεις αναλάβει. Αυτή η δέσμευση θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις πιο γρήγορα την εργασία σου, και σίγουρα χωρίς αναβλητικότητα. Αν ο άνθρωπος που θα επιλέξεις να είναι αυτός στον οποίο θα “λογοδοτήσεις” είναι ένας άνθρωπος που δεν θέλεις να απογοητεύσεις, θα έχεις σίγουρα ένα πολύ ισχυρό κίνητρο.

Όποια τεχνική κι αν  ακολουθήσεις για να διασφαλίσεις τα απαραίτητα κίνητρα για την ολοκλήρωση της εργασίας σου να θυμάσαι.. Να είσαι καλός με τον εαυτό σου. Να τον ανταμείψεις με κάτι όμορφο όταν την ολοκληρώσεις. Αυτό θα δημιουργήσει μια θετική σύνδεση στο μυαλό σου.. Ότι η ολοκλήρωση κάθε εργασίας είναι εφικτή και φέρνει πάντα κάτι καλό.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πώς το δύσκολο, μπορεί να γίνει πιο εύκολα;

Ό,τι ελέγχει το μυαλό σου, ελέγχει τη ζωή σου

Πως να επανακτήσεις τον έλεγχο της ζωής σου προκαλώντας την σκέψη σου

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου. Δες περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!