Η γλώσσα της αγάπης [ ΜΕΡΟΣ Β’ ]

Κάθε φορά, που κάποιος μας μιλάει μέσα από αυτή, νιώθουμε 

όμορφα, νιώθουμε αγαπητοί, σημαντικοί. 

Υπέροχο πράγμα η αγάπη, είναι εκείνη η κινητήριος δύναμη  που ανεβάζει τη διάθεση και την ενέργεια μας  όσο τίποτε άλλο.

Νιώθουμε τόσο δυνατοί μέσω αυτής, σαν να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Δεν είναι κρίμα λοιπόν, να στερούμε αυτή τη δυνατότητα από τους αγαπημένους μας ανθρώπους, εν αγνοία μας μόνο και μόνο επειδή την εκφράζουμε με μη-συμβατό τρόπο γι’ αυτούς;


Πόσα παιδιά, βγάζουν λάθος συμπέρασμα για τους γονείς τους καθώς μεγαλώνουν, για το ότι δεν έλαβαν αγάπη από κείνους;

Και πόσοι  γονείς απογοητεύονται και νιώθουν να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους;

Πόσο θα βελτιώνονταν οι σχέσεις αυτές, οι τόσο σημαντικές αλλά και όλες αυτές που δίνουν νόημα στη ζωή μας;


Και επειδή η αγάπη, δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, αλλά είναι δράση και εργασία,  δεν φτάνει μόνο να λέμε πως  αγαπάμε, αλλά και να το εκφράζουμε με τον κατάλληλο τρόπο. 

Και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πρώτα να βρούμε τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο  άνθρωπος που θέλουμε να επικοινωνήσουμε  την εκάστοτε φορά. 

Και αν σου φαίνεται δύσκολο και δυσνόητο αυτό, θα σου πω δυο-τρία πράγματα που θα διευκολύνουν το εγχείρημα σου.

Πρώτα από όλα χρειάζεται θέληση από σένα πρώτα..

Διαβάζεις το άρθρο: Η γλώσσα της αγάπης [ ΜΕΡΟΣ Β’ ]


Αγάπη λοιπόν, λέει ο Scott Peck, είναι η θέλησή του ανθρώπου να αναπτυχθεί με σκοπό να βοηθήσει κάποιον άλλον να αναπτυχθεί 
και εκείνος. 

Θα χρειαστείς λοιπόν θέληση, επειδή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, να παρατηρήσεις και να ανακαλύψεις, τις λεπτές καμιά φορά και αόρατες ιδιότητες και χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι άλλοι.

Πολλές φορές, κρύβονται πίσω από αντιδράσεις και αντίθετες συμπεριφορές. Σε αυτό που λέμε η γλώσσα της αγάπης.


Μπορεί ένα παιδί όταν νιώθει μη αγαπητό  να θυμώνει, και να σου λέει δεν σου μιλάω..

Ίσως αυτό να σημαίνει, πως η κύρια γλώσσα της αγάπης του, είναι τα λόγια επιβεβαίωσης και σαν αντίδραση,  σου την στερεί λέγοντας, δεν θα σου πω τίποτα, για να σε επιβεβαιώσω. 

Όπως καταλαβαίνεις θα χρειαστεί να φύγεις από αυτόν τον πόνο που προκαλεί η αντίδραση των άλλων και να δεις πιο κάτω και πιο μέσα. Το τι πραγματικά θέλει να σου πει δηλαδή .

Και αυτό φυσικά θα χρειαστεί θέληση. Επειδή αυτό σημαίνει αγάπη.

Να θέλεις να πας πίσω από τις εκφράσεις και τον πόνο του ”εγώ σου”, του εγωισμού σου.
Ο πρώτος, είναι παρόμοιος με αυτό που σου είπα πριν, παρατήρηση μπες στη διαδικασία να παρακολουθήσεις το πώς αλληλεπιδρούν οι  άλλοι  άνθρωποι.

Θα δεις πολλά στοιχεία για το τι είναι σημαντικότερο για αυτούς.

Πώς συμπεριφέρονται κοινωνικά; Αγκαλιάζουν τους άλλους; Tους ακουμπούν; 

Ίσως αυτό να σημαίνει, πώς η σωματική επαφή, είναι η κύρια γλώσσα τους. 

Μήπως είναι πάντα οι πρώτοι που κάνουν φιλοφρονήσεις; Ίσως αυτό να σημαίνει,  πώς τα λόγια επιβεβαίωσης, είναι η γλώσσα τους. 

Παρατήρησε τους και αναζήτησε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.


Ο δεύτερος τρόπος είναι να ακούσεις τα πιο συχνά τους παράπονα, τα πράγματα που τους ενοχλούν, δίνουν σημαντικά στοιχεία.

Π.χ. Αν ακούσεις κάποιον να πει: ‘’O σύζυγος μου, πήγε ταξίδι και δεν μου έφερε τίποτα’’. Ή αν δεις  το  πρόσωπό του να φωτίζεται κάθε φορά που του κάνουν κάποιο δώρο, σημαίνει πως  τα  δώρα είναι η γλώσσα τους .

Ή  αν ακούσεις κάποιον να παραπονιέται για τις  ατελείωτες  ώρες που ο σύντροφος τους βλέπει τηλεόραση, και ότι δεν κάνουν πράγματα μαζί ,σημαίνει πως η γλώσσα τους είναι ο ποιοτικός χρόνος .


Και ο τρίτος τρόπος, είναι να δώσεις προσοχή στα αιτήματα τους .

Άκου με λίγα λόγια τι σου ζητούν. Αν  ακούς συχνά το:  ‘’ Kάνε  μου μία έκπληξη’’, ή ‘’αγκάλιασε με’’, ή ‘’κλείσε την τηλεόραση όταν σου μιλάω’’.

Ίσως  σημαίνει αντίστοιχα, σωματική επαφή, δώρα, ποιοτικός χρόνος .

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Και οι τρεις τρόποι φυσικά χρειάζονται παρατήρηση, εξάσκηση, επανάληψη και φυσικά μη κριτική, καθώς ξέρεις πως είναι πολύ φυσικό να κρίνουμε τον άλλον όταν δεν μιλάμε  την ίδια γλώσσα .

Πόσες φορές ίσως έχεις πει μέσα σου: Μα αν είναι δυνατόν να  μου συμπεριφέρεται έτσι..

Στην ουσία  βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος .

Από την άλλη μπορεί να μην επικρίνεις, αλλά δεν δίνεις την ανάλογη προσοχή σε αυτό που συμβαίνει μπροστά σου. 

Κάπως έτσι χάνεται η επικοινωνία και χαλούν οι  σχέσεις, που κατά τα άλλα περιέχουν  βαθιά και ειλικρινή αγάπη.

Πιστεύω πως, με κατανόηση και παρατήρηση, θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε πιο ουσιαστικά, μέσα από την γλώσσα της αγάπης αφού πρώτα μπούμε  στην διαδικασία, να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε, την γλώσσα μέσω της οποίας, εκφράζεται ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντι μας την εκάστοτε φορά.

Σίγουρα με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να χτίζουμε σχέσεις γεμάτες ειλικρίνεια , σεβασμό  και πάθος, σχέσεις πραγματικά εξαιρετικές, που θα βασίζονται σ’ αυτό το υπέροχο και μοναδικό δώρο, την ΑΓΑΠΗ .!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!