Ο καλύτερος τρόπος να συμβουλεύεις αλλά και να μην χάνεις τις ευκαιρίες

Έχω παρατηρήσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι το οποίο βίωνα κι εγώ προσωπικά πολύ συχνά στο παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν είναι αρκετοί, δεν τους σέβονται οι άλλοι άνθρωποι, δεν είναι αγαπητοί, δεν είναι αποδεκτοί.. Κι αυτό μπορούμε να το συναντήσουμε και στον προσωπικό τομέα σε σχέση με τους φίλους, και στον συναισθηματικό σε σχέση με την σχέση μας ή την οικογένεια μας, τον σύντροφο μας, τα παιδιά μας πολλές φορές.., είτε στον επαγγελματικό με συναδέλφους, προϊσταμένους ή υφισταμένους.

Αυτή η συμπεριφορά όμως, αυτή η αίσθηση που δημιουργείται, έχει κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Όταν κάποιος νιώθει ότι δεν είναι αγαπητός, δεν είναι σεβαστός, δεν τον αποδέχονται οι άλλοι άνθρωποι, συνήθως έχει μία από τις παρακάτω δύο συμπεριφορές: Ή την επιθετική συμπεριφορά ή την αμυντική συμπεριφορά.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι ίδια. Οι σχέσεις αρχίζουν να απομακρύνονται και πολλές φορές να χωρίζουν.

Πότε όμως συμβαίνει αυτό; Ας πάρουμε τις δύο βασικές περιπτώσεις:


Συμβαίνει όταν θέλουμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, θέλουμε να του πούμε την γνώμη μας, αλλά ο άλλος άνθρωπος για κάποιον λόγο δεν την ακούει.

Τότε τι νιώθουμε; “Α, εγώ του το είπα αλλά δεν με ακούει. Ότι και να του λέω από το ένα αφτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει”.


Η δεύτερη περίπτωση που το συναντούμε αυτό, είναι όταν την ώρα που συζητάμε με έναν άνθρωπο, άλλα του λέμε εμείς και άλλα μας απαντάει αυτός. Νιώθουμε ότι δεν ακουγόμαστε.

Αλήθεια, σου έχει συμβεί αυτό; Προσωπικά, δεν έχω συναντήσει άνθρωπο ο οποίος να μην το έχει συναντήσει αυτό στη ζωή του. Αλλά αν αυτό το αντιστρέψουμε, γιατί ως τώρα λέγαμε τι συμβαίνει με τους άλλους, πολλές φορές στη ζωή μας μπορεί να χάνουμε ευκαιρίες, γιατί μας λένε οι άλλοι άνθρωποι κάτι, αλλά εμείς εκείνη την στιγμή δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Ευκαιρίες πολύτιμες.

Για την ακρίβεια, οι Εβραίοι νομίζω λένε πως όλοι μα όλοι οι άνθρωποι θα συναντήσουν ευκαιρίες στη ζωή τους, αλλά λίγοι είναι αυτοί που θα είναι παρόντες εκείνη την στιγμή, με μυαλό  καρδιά και ψυχή, έτσι ώστε να τις αρπάξουν και να τις εκμεταλλευτούν.


Η ερώτηση όμως είναι η εξής: Ισχύει αυτό; Όντως οι άνθρωποι δεν είμαστε αποδεκτοί; Όντως οι άνθρωποι δεν είμαστε αγαπητοί; Όντως οι άνθρωποι δεν είμαστε σεβαστοί; Δεν μας σέβονται οι άλλοι άνθρωποι; Είναι μια αίσθηση που υπάρχει μέσα μας με καταστροφικές συνέπειες μερικές φορές.

Ποια είναι όμως η αλήθεια, είτε αφορά τους άλλους, είτε αφορά εμάς; Η αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτό το οποίο θα μοιραστώ μαζί σου. Προτού ένας άνθρωπος ακολουθήσει κάτι το οποίο θα του πεις, πρέπει να τον εκπαιδεύσεις για την αξία και τα οφέλη τα οποία θα έχει σε αυτόν. Εάν δεν το κάνεις, από το ένα αφτί θα μπει και από το άλλο θα βγει.

Γιατί; Ζούμε στην εποχή της υπέρ-πληροφόρησης. Δεν αντέχουμε άλλο.. Διαφημίσεις, συμβουλές, tips.. Έχουμε φτάσει στα όρια μας, με αποτέλεσμα όταν ένας δικός μας άνθρωπος, είτε είναι ο φίλος μας, είτε είναι η σχέση μας, είτε ένας συνεργάτης, μας πει κάτι, θα το ακούσουμε αλλά δεν θα το κατανοήσουμε απαραίτητα και θα περάσει έτσι . Αυτή λοιπόν είναι η αιτία που πολλές φορές χάνουμε ευκαιρίες στη ζωή μας.


Κάποια στιγμή, είχα ακούσει μια πολύ ωραία συμβουλή πάνω στο κομμάτι του Μ
arketing από έναν Μarketer. Δεν μπορούσα να το αξιολογήσω. Το άκουσα και απλά δεν το εκτέλεσα. Πέρασαν πολλά χρόνια, πέρασαν πολλά σεμινάρια, πολλά λεφτά που έδωσα σε εκπαιδεύσεις, σε διαφημίσεις, ότι μπορείς να φανταστείς, και κάποια στιγμή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αυτή την πρόταση την οποία μου είχε συστήσει να εκτελέσω αυτός ο άνθρωπος την κατάλαβα πριν από μερικούς μήνες, κάνοντας ένα άλλο σεμινάριο.

Τότε κατάλαβα το εξής: Ο λόγος που ήμουν σε θέση να το κατανοήσω αλλά και να το κάνω αυτή την φορά, είναι ότι στο δεύτερο σεμινάριο ο ομιλητής δεν μου είπε απλά τι να κάνω, αλλά μου εξήγησε το γιατί και μου έδωσε να κατανοήσω πως αυτό μπορεί να με βοηθήσει.


Αυτό όμως που σου περιγράφω τώρα δεν ισχύει μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι. Αυτό που σου περιγράφω  ισχύει και στο συντροφικό κομμάτι. Ισχύει και στις σχέσεις. Πόσες φορές οι άνθρωποι δεν μας συμβουλεύουν “Κάνε αυτό” ή “Κάνε το άλλο” αλλά δεν είμαστε σε θέση να το ακούσουμε; Και πολλές φορές χαλάμε τις σχέσεις μας. Σχέσεις που πραγματικά ήταν σχέσεις αγάπης.

Έτσι λοιπόν, εάν πραγματικά θέλεις να αλλάξεις την ποιότητα της σχέσης που έχεις είτε με τους φίλους σου, είτε με τον σύντροφο σου αλλά και με  τους συνεργάτες σου , τότε  προτού τους πεις τι να κάνουν χρειάζεται να τους εξηγήσεις γιατί να το κάνουν; Ποια θα είναι τα οφέλη αυτού.


Και ας το δούμε, και αντίστροφα.. Εάν κάποιος σου πει κάτι και δεν σου εξηγήσει τι να κάνεις ή γιατί να το κάνεις, αυτό που σου λέει να κάνεις, προτού το απορρίψεις, επειδή μπορεί να είναι κάτι πολύ σημαντικό για σένα, είτε για τους φίλους σου, είτε για την σχέση σου, είτε για τα οικονομικά σου, για την καριέρα σου, πήγαινε ψάξε μόνος σου να δεις αν αυτό έχει αξία.

Γιατί; Γιατί μπορεί να χάσεις κάτι πολύ σημαντικό για σένα, να μην το καταλάβεις ότι είναι σημαντικό να πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να πεις, “Ναι, αυτό έπρεπε να το είχα κάνει”. Ο χρόνος να ξέρεις ότι είναι πολύτιμος.

Και δεν θα πω ότι ο χρόνος είναι χρήμα γιατί πολλές φορές ο χρόνος είναι πολύ πιο πολύτιμος από το χρήμα. Για να μην χάνεις λοιπόν τον χρόνο σου και να επενδύεις αυτό το πολύτιμο αγαθό που έχεις στη ζωή σου, φρόντισε όταν πρόκειται για τους άλλους, να εξηγείς γιατί πρέπει να το κάνουν, ποια είναι τα οφέλη που θα έχουν, και όταν πρόκειται για σένα εάν ο άλλος δεν το κάνει τότε, εσύ καλείσαι να βρεις εάν αυτό πραγματικά έχει αξία προτού το απορρίψεις.

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος..

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Tα #8 μικρά μυστικά για να δυναμώσεις την σχέση σου

Τα 6+1 Βήματα για να αναπτύξεις την.. Αυτοπεποίθηση σου

Τι είναι αυτό στο οποίο κάνεις πρακτική κάθε μέρα;

Αυτοπραγμάτωση: Η σημαντικότερη ανάγκη του ανθρώπου

Η ερώτηση που κάνει το “όχι” πιο εύκολο

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!