Χαμηλή Αυτοεκτίμηση.. Αγάπησε τον Εαυτό σου!

Για να ζήσεις μια ονειρεμένη ζωή, τη ζωή που αξίζεις, τη ζωή που θέλεις, τη ζωή που επιθυμείς, δεν παίζει τόσο ρόλο το πόσο προσπαθείς. Αυτό που παίζει πραγματικά ρόλο, είναι το μέγεθος της αυτοεκτίμησης που βιώνεις, σε υποσυνείδητο επίπεδο. Η αυτοεκτίμηση σου, η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου θα καθορίσει το αποτέλεσμα σου.

Οπότε αν πιάνεις τον εαυτό σου να προσπαθείς πάρα πολύ και να μην τα καταφέρνεις, στρέψε την προσοχή σου σε κάτι άλλο.

Πιστεύεις πραγματικά στον εαυτό σου;

Ξέρεις τι αξίζεις; Ξέρεις ποιος άνθρωπος είσαι;

Σταμάτα να παγιδεύεσαι σε περιοριστικές πεποιθήσεις


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Θέλω να βάλεις στο μυαλό σου κάτι το οποίο θέλεις πάρα πολύ,  θέλω να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, εάν πραγματικά νιώθεις ότι εσύ είσαι γι’ αυτό ή νιώθεις ότι αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εσένα.

Κάποια στιγμή μιλούσα με μια φίλη μου, η οποία μου είπε κάτι, που καθρέφτιζε πάρα πολύ την χαμηλή αυτοεκτίμηση της. Υπήρχε ένας άνδρας στο διπλανό τραπέζι, εκεί που τρώγαμε, και της άρεσε πάρα πολύ και ψιλό φλέρταρε, και γυρνάει και μου λέει «Εντάξει δεν είμαστε και για τον ιδανικό άνδρα». Κάπως έτσι το έθεσε. Και της λέω «Καταλαβαίνεις τώρα τι λες;». Μου λέει «Τι;»… «Ωχ… Πω πω» κάνει μετά. Περιοριστική πεποίθηση. Γιατί; Γιατί η εικόνα που είχε για τον εαυτό της ήταν λίγο διαφορετική.

Δηλαδή αν εγώ νομίζω ότι δεν αξίζω, ότι δεν είμαι αρκετός, ότι γι’ αυτό έχω γεννηθεί.. Ας θυμηθούμε και την έκφραση «Μην απλώσεις το χέρι σου παραπάνω από εκεί που φτάνει».. Και που να το απλώσω; Σε λιγότερο; Μα αυτό έρχεται σε αντίθεση από το Νόμο της Εξέλιξης που σου λέει «Πήγαινε παρακάτω από αυτό που ήσουν γιατί ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει» Και πρόσεξε να δεις πόσο διαστρεβλωμένες έννοιες πάνε από γενιά σε γενιά..

Τι υιοθετείς από το περιβάλλον σου;

Έτσι λοιπόν θέλω να κάτσεις να σκεφτείς τον εαυτό σου, τη ζωή σου. Το πρώτο λοιπόν που θα ήθελα να κάνεις βλέποντας το κομμάτι της αυτοεκτίμησης, επειδή πάρα πολλά πράγματα τα υιοθετούμε από το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, είναι  να δεις η μητέρα σου, ο πατέρας σου, οι άνθρωποι που μεγάλωσες, το οικογενειακό σου περιβάλλον, οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθες σε επαφή τι εικόνα έχουν για τον εαυτό τους; Έχουν αυτοεκτίμηση;

Και θέλω πάλι να παρατηρήσεις λίγο στον εαυτό σου αν έχεις υιοθετήσει κάτι από αυτούς τους ανθρώπους. Πολλές φορές, χωρίς να το θέλουμε, υιοθετούμε κάποια στοιχεία από τους ανθρώπους γύρω μας (συμπεριφορές, σκέψεις, ιδέες), τα οποία δεν συμβαδίζουν με αυτό που πραγματικά θέλουμε εμείς. Για ποιον λόγο; Κάποιες συγκυρίες μπορεί να μας έκαναν να χρησιμοποιήσουμε κάποια στάση, κάποια συμπεριφορά, σε μία δεδομένη στιγμή και για κάποιους λόγους,  που μπορεί να προέκυψαν, μετέπειτα  έγινε η καθημερινότητα μας. 

Το κακό ποιο είναι; Ότι τις περισσότερες φορές, ότι έχει να κάνει με την  αυτοεκτίμηση μας, αυτό που θα δούμε στην κοινωνία έξω είναι πάρα πολύ μικρόΓιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, δεν πιστεύουν ότι αξίζουν, έχουν πάρα πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό και πάρα πολλοί άνθρωποι, εστιάζουν πάρα πολύ στο να δείξουν στους άλλους, είτε με το να πουν μια ιστορία που δεν ισχύει και να την φουσκώσουν, είτε με το να θέλουν να προβάλλουν το καλό κομμάτι του εαυτού τους ή να αποφύγουν το άλλο, κλπ. Όλα αυτά είναι ενδείξεις χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Αυτοεκτίμηση – Η #1 πρόκληση


Πραγματικά, σε όσους επιχειρηματίες έχω κάνει business coaching συνειδητοποίησαν ότι η #1 πρόκληση που τους δυσκολεύει στο να πάνε παρακάτω, είναι το κομμάτι της αυτοεκτίμησης τους. Και θα δεις ανθρώπους να έχουν επιχειρήσεις τεράστιες, εκατομμυρίων, χιλιάδων ευρώ, και έχουν φόβους. Γιατί; Γιατί έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και δεν παίζει ρόλο τι σου δείχνω. Παίζει ρόλο τι έχω μέσα στο μυαλό μου. Τι υπάρχει λοιπόν μέσα στο μυαλό σου;

[ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ]

Κατανόησε την αξία σου


Το #1 πράγμα που θα ήθελα να κάνεις, και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσεις την αξία σου. 
Εκτιμάς τον εαυτό σου; Η αυτοεκτίμηση σου από το μηδέν έως το δέκα που βρίσκεται; Αν είσαι κάτω από το 7-8 μην προσπαθείς τίποτα. Ούτε να πετύχεις επαγγελματικούς στόχους, ούτε να κάνεις σχέσεις, τίποτα. Δεν θα τα καταφέρεις. Πολύ δύσκολα. Ξέρεις τι θέλω να κάνεις; Εστίασε στην αυτοεκτίμηση και όλα τα άλλα θα αλλάξουν μαγικά.

Το ίδιο υπάρχει και στις σχέσεις. Πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως να το βιώνεις κι εσύ αν και ελπίζω πως όχι, έχουν πρόβλημα και στην σχέση τους. Δεν έχουν την σχέση που θέλουν γιατί δεν πιστεύουν ότι αξίζουν. Γιατί έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ξέρεις τι μπορεί να σου κοστίσει αυτό στη ζωή σου, το να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση; Μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι σημαίνει να μην έχεις την σχέση που θέλεις ή να είσαι θύμα σε μία σχέση ή να δέχεσαι bulling; Φαντάσου το.

Κάτσε λοιπόν να σκεφτείς και να κατανοήσεις, όλα αυτά απέναντι στα οποία νιώθεις χαμηλή αυτοεκτίμηση από που προέρχονται; Κι αυτή από που προέρχεται; Προέρχεται από την μητέρα  σου, τον πατέρα σου, τον θείο σου, τον δάσκαλο σου; Από που προέρχεται; Και δεν στο λέω για να πας να τους κρίνεις. Ούτε για να πεις «Πω πω! Κατέστρεψα την ζωή μου. Τι ανακάλυψα τώρα;». Όχι. Δεν είμαστε εδώ για να το παίξουμε Μάρθα Βούρτση. Ωραία ηθοποιός αλλά το λέω αλληγορικά, ελπίζω το καταλαβαίνεις.

Εδώ λοιπόν, στην ζωή, έχεις έρθει για να καταλάβεις και να ζήσεις αυτό που θέλεις. Αλλά για να ζήσεις αυτό που θέλεις πρέπει να καταλάβεις, την αιτία που σε εμποδίζειΘα παρατηρήσεις πίσω από εκεί, ένα πολύ ισχυρό μοτίβο που κρύβεται είναι το μοτίβο της αυτοεκτίμησης, και από που το κληρονόμησες.

Τι μπορείς να κάνεις


Αφού λοιπόν αυτό το κατανοήσεις, και θέλω πάντα προτού αλλάξεις κάτι να κατανοείς αυτό που θέλεις να αλλάξεις, όλο τον μηχανισμό, για να είσαι ασφαλής, θέλω να κάνεις τα εξής:

#1

Να αφιερώνεις χρόνο με τον εαυτό σου


Τουλάχιστον μισή με μία ώρα με τον εαυτό σου, καθημερινά, και να συζητάς.
 Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να κατανοήσεις ποιος είσαι. Ποιος πραγματικά είσαι. Όχι τι κάνεις, όχι τα αποτελέσματα σου, αλλά ποιος είσαι. Εάν σε ρωτήσω ποιος είσαι τι θα μου απαντήσεις; Θέλω την αυτοεκτίμηση σου αν από το μηδέν έως το δέκα είναι κάτω από 8, να την πάμε από 8 και πάνω τουλάχιστον.

Δεν θα μπορούσα να πω ότι στήνω μια πολυκατοικία αν δεν βάλω θεμέλια από κάτω. Όσο και να προσπαθώ, όσο και να θέλω, όσο και αν ονειρεύομαι, αν δεν βάλω θεμέλια, να είναι γερά όπως για παράδειγμα η  αυτοεκτίμηση, τα ξεχνάμε όλα.

#2

Θέλω να συνειδητοποιήσεις τι αξίζεις


Συνειδητοποίησε τι αξίζεις! Σε προσωπικό επίπεδο, στην καθημερινότητα σου.. Να έχεις χρόνο; Χρήματα; Φίλους; Σχέση; Τι είναι αυτό που αξίζει να έχεις; Σε τι βαθμό; Σε τι ποιότητα; Κάν’ το αναλυτικά. Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου; Γράψε κάτω πώς ονειρεύεσαι την ιδανική σου μέρα;

Ξέρω πως ανεξάρτητα από το τι έχεις πετύχει θέλω να πεις την αλήθεια στον εαυτό σου. Αξίζεις; Η αυτοεκτίμηση σου από το μηδέν έως το δέκα που είναι; Πόσο προσπαθείς γι’ αυτά τα πράγματα; Πόσες φορές δεν κάνεις αυτά που θέλεις, γιατί θέλεις να αποδείξεις σε κάποιους άλλους ανθρώπους κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο; Πόσες φορές καταπιέζεις τον εαυτό σου γιατί πιστεύεις ότι δεν αξίζεις;

#3

Πάρε την απόφαση

Αφού λοιπόν τα κάνεις όλα αυτά, το #3 πράγμα που θέλω να κάνεις είναι να πάρεις μία απόφαση, την #1 απόφαση, που αν δεσμευτείς σήμερα και την εκτελέσεις θα αλλάξει η ζωή σου ριζικάΠοια είναι αυτή η απόφαση; Σήμερα τι πρέπει να αποφασίσεις για να αλλάξεις την ζωή σου ριζικά; Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι.

Η ζωή σου, η ποιότητα, τα αποτελέσματα, καθορίζονται από τον βαθμό της αυτοεκτίμησης σου. Από το μηδέν έως το δέκα που είσαι; Χρειάζεται το επόμενο εξάμηνο να το έχεις φτάσει 10 τουλάχιστον.

Ας συνοψίσουμε

  1.  Χρειάζεται να κατανοήσεις την αξία σου. Την αυτοεκτίμηση. Να κατανοήσεις τα αποτελέσματα που έχεις, να δεις αν πίσω από τα αποτελέσματα που δεν έχεις όπως τα θέλεις, ανεξάρτητα από το που είσαι, υπάρχει ένα επόμενο βήμα. Υπάρχει περίπτωση να είναι η αυτοεκτίμηση για εσένα; Και αυτή την αυτοεκτίμηση την χαμηλή από που την πήρες; Που την κληρονόμησες; Πώς το έκανες αυτό; Μπες στην διαδικασία να δουλέψεις με το μυαλό σου.Αφού λοιπόν τα κάνεις όλα αυτά, το επόμενο που θέλω να κάνεις είναι να πας και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι σαν άνθρωπος. Δεν είσαι ούτε οι σκέψεις σου, ούτε οι συμπεριφορές σου, ούτε τα αποτελέσματα σου.. Ποιος είσαι; Δες την μεγάλη εικόνα του εαυτού σου.

     

  2. Δες τι αξίζεις σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, στα πάντα. Η ζωή δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Είναι όλα.
  3. Ποια είναι η απόφαση που αν πάρεις θα αλλάξει η ζωή σου ριζικά και όλα θα είναι τέλεια;

Να θυμάσαι πως μπορείς να κάνεις  πράγματα, και αν φαίνονται δύσκολα πολλές φορές, είναι γιατί ενώ θέλεις να πας προς μία κατεύθυνση, κοιτάς από την άλλη. Αλλά αν κοιτάς από την άλλη, δεν βλέπεις εκεί που θέλεις να πας, και δυσκολεύεσαι να πας εκεί που θέλεις γιατί κοιτάς λάθος. Αν λοιπόν έχεις την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, και δεν μπορείς να τα αλλάξεις τότε έχε στο μυαλό σου ότι μάλλον κοιτάς προς την λάθος πλευρά. Και αλλάζοντας πλευρά αλλάζεις τα πάντα.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

[Παραπάνω βρήκες ολόκληρο το σενάριο από το video του Μανώλη Ισχάκη. Παρακαλώ να σημειώσεις ότι αυτό  το επεισόδιο, όπως όλα τα videos που διαθέτει σε αυτό το blog ο Μανώλης είναι αυτοσχέδια – χωρίς σενάριο και χωρίς μοντάζ. Μαγνητοσκοπήθηκαν με την πρώτη. Ο σκοπός είναι  δια του παραδείγματος να μάθεις να είσαι ο εαυτός σου γιατί όπως και να είσαι, είσαι υπέροχος και οι άνθρωποι περιμένουν να εκφράσεις αυτό που είσαι. Αυτές οι εκπαιδεύσεις προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας που βασίζονται στην αυθεντικότητα και σε στρατηγικές  υψηλής απόδοσης είναι πολύ δημοφιλείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις δωρεάν έμπνευση σε μορφή Podcast κάνοντας κλικ εδώ και σε μορφή video (Youtube) κάνοντας κλικ εδώ!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!