Πώς να Πείσω τον Εαυτό μου να Χάσει Μόνιμα Βάρος

“Η Εικόνα ενδέχεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα”

Ένα Blog σχεδιασμένο με τη βοήθεια του Freepik

Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε να έχουμε ένα ωραίο σώμα. Δε μιλάμε για ένα πολύ ωραίο σώμα με γράμμωση, που μπορεί να είναι σφιχτό, να είναι δυνατό. Εξάλλου σε κάποιους  ανθρώπους αυτό το είδος σώματος δεν αρέσει. Όμως, όλοι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν ένα ωραίο σώμα. Και λέγοντας ωραίο  σώμα τι εννοώ; Εννοώ να είμαστε στα φυσιολογικά κιλά, να φαινόμαστε υγιείς και να έχουμε ενέργεια.

Για ποιο λόγο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να χάσουμε βάρος;


Καταρχήν είναι σημαντικό γιατί ανεβάζει τα επίπεδα χαράς, 
ανεβάζει τα επίπεδα διάθεσης, ανεβάζει την όρεξη να κάνουμε  πράγματα.. Πόσοι άνθρωποι, στην καθημερινότητα, νιώθουμε να βαριόμαστε,  να μην θέλουμε να κουνηθούμε, να μην έχουμε όρεξη να πάμε βόλτα, να μην είμαστε παραγωγικοί, να μην είμαστε αποδοτικοί; Γιατί;  Γιατί το σώμα μας δεν ακολουθεί.  

Οι παλαιότεροι έλεγαν “Το δε πνεύμα πρόθυμο, η δε σάρκα ασθενεί”. Όσο και να θέλω να κάνω κάποια πράγματα αν νιώθω πως δεν μπορώ, πως δεν αντέχω, σέρνομαι, μου έχει φύγει όλη μου η ενέργεια, δεν θα τα κάνω. Πόσες φορές δεν ξεκίνησες την μέρα σου τέλεια , επειδή έφαγες κάτι το οποίο σε βάρυνε, δε σου άρεσε, σου έκατσε βαρύ…  

Και επειδή είμαστε και Έλληνες ας πάμε λίγο πίσω, για παράδειγμα μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή μετά το Πασχαλινό τραπέζι.. Τότε που πέφτουμε σαν τα μοσχάρια κάτω προσπαθώντας να επιβιώσουμε.  

Το να έχουμε ωραίο σώμα είναι πάρα πολύ ωραίο πράγμα. Λέγοντας ωραίο σώμα λοιπόν εννοώ, ένα υγιές σώμα. Όμως τι γίνεται; Πάρα πολλοί άνθρωποι, προσπαθούν να χάσουν βάρος και πηγαίνουν σε διατροφολόγους, κάνουν διάφορες  δίαιτες, κάνουν γυμναστική, παίρνουν χάπια, αλλά δεν χάνουν κιλά. Υπάρχει μια φωνή μέσα τους ή κάτι στο σώμα τους που δεν τους το επιτρέπει.

Εκεί πέρα που ξεκινούν όλα πολύ  καλά, αρχίζουν να χάνουν βάρος και είναι πάρα πολύ ενθουσιασμένοι ξαφνικά μια φωνή, μια αίσθηση μέσα τους, θέλουν να ανοίξουν το ψυγείο και να τα φάνε όλα. Περνάνε απέξω από ένα μαγαζί που πουλάει χάμπουργκερ σουβλάκια πίτσες, τσουρέκια, γλυκά, οτιδήποτε.. Και όταν τους έρχονται οι μυρωδιές, το μυαλό κάνει “μπουφ”, μπαίνεις στον πειρασμό… και τρως. Γιατί;

Είναι ο εαυτός σου σύμμαχος στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος;


Τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις, ώστε να μετατρέψεις τον εαυτό σου σε σύμμαχο σου και να σε βοηθήσει;
 Γιατί και αυτός θέλει να χάσεις βάρος και να έχεις ένα ωραίο σώμα..  

Καταρχήν, σου έχει τύχει ποτέ αυτό.; – Γράψε από κάτω – Σου έχει τύχει να θέλεις να χάσεις βάρος και να μην μπορείς; Να έχασες τα κιλά και να τα ξαναπήρες; Να πιέζεσαι να θέλεις να φας τα πάντα και να πιέζεσαι να μην φας; Θέλω να σου πω κάτι και να εξηγήσω από εδώ και πέρα κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η δύναμη της θέλησης, θα με βάλει στην διαδικασία να κάνω κάτι, αλλά αν η αλλαγή δεν έρθει από μέσα μου, κάποια στιγμή θα κουραστώ και θα εγκαταλείψω. 

Άρα λοιπόν μέσα μου πρέπει να δημιουργηθεί εκείνη η αλλαγή, εκείνη η διαδικασία, η αίσθηση, που θα  διατηρήσει την αρχική κινητοποίηση της δύναμης της θέλησης. Και αφού λοιπόν αλλάξω με το ιστορικό μου κομμάτι, τότε η δύναμη της θέλησης είναι πάρα πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα και θα πάρει αυτή την αλλαγή και θα την ενισχύσει. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια είναι επίφοβο  πως θα  ναυαγήσει.  

Πώς θα πείσω τον εαυτό μου να χάσει βάρος;


Καταρχήν, όπως θα έχεις καταλάβει – στα τελευταία βίντεο στο λέω συνέχεια – είναι να κατανοήσω γιατί το κάνει  ο εαυτός μου; Αλλά πρόσεξε γιατί το “Γιατί;” είναι πολύ μεγάλη παγίδα, και αν πας σε προηγούμενα videos, θα δεις να λέω  ότι το πρώτο πράγμα που δεν απαγορεύεται να ρωτάς είναι, “Γιατί;”. Όμως πρέπει να βρεις το “Γιατί”. Δεν είμαι τρελός ούτε αντιφάσκω. Χρειάζεται να μάθεις τον τρόπο. Συνήθως λοιπόν το “Γιατί” παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια, παραπέμπει στους γονείς μας, και στον τρόπο που έχουμε μάθει να απαντάμε στο “Γιατί”, ξέρεις που μας πηγαίνει; Μας βάζει στην εστίαση, ότι κάτι άλλο ευθύνεται έξω και εκτός από εμάς. Αυτό είναι το ένα.  

Το δεύτερο είναι, ότι αν δεν ξέρω να χρησιμοποιήσω το μαχαίρι, την ώρα που κόβω το ψωμί μπορεί να κοπώ. Αν δεν ξέρω να χρησιμοποιήσω το “Γιατί” είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Αν λοιπόν δεν ξέρεις να χρησιμοποιήσεις το “Γιατί”.. Και αν το έχεις κάνει στο παρελθόν και δεν τα κατάφερες, απέτυχες, απογοητεύτηκες.. ξέχασε το. Θέλει χειρουργική επέμβαση το “Γιατί” για να μην βρεθείς σε μπελάδες.  


Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να κατανοήσεις, τι κάνει ο εαυτός σου;
 Πότε τρώει; Πώς τρώει; Τι είναι αυτό που τον κάνει να φάει;  Κερδίζει κάτι όταν τρώει;  Χάνει κάτι όταν τρώει; Αλλά όχι σε συνειδητό επίπεδο.. σε ασυνείδητο. Αφού λοιπόν τον κατανοήσεις σε αυτό το επίπεδο, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να γίνεις φίλος με τον εαυτό σου.  

Να σου φέρω ένα παράδειγμα: Θέλω λοιπόν να σκεφτείς το εξής. Θέλω να φανταστείς τον εαυτό σου, να είσαι με έναν φίλο σου ή με την σχέση σου, και να είστε τσακωμένοι. Έχεις παρατηρήσει να έχεις περισσότερες αντιστάσεις; Να σου λέει κάτι και να αντιδράς ή και το αντίστροφο, να έχει ο σύντροφος ή ο φίλος σου περισσότερες αντιστάσεις; Όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό


Ένας από τους πάρα πολύ βασικούς λόγους, που δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε, είναι γιατί αντιστεκόμαστε στον εαυτό μας.
 Πρόσεξε δεν μας αντιστέκεται αυτός..  Εμείς του αντιστεκόμαστεΠρώτον, γιατί δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να τον καταλάβουμε, και δεύτερο γιατί δεν έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας.  

Άρα λοιπόν, ένα απλό μυστικό που θέλει δουλεία, αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα είναι το έξης: Άρχισε να αγαπάς τον εαυτό σου και το σώμα σου όπως είναι. Αν είχες δυο παιδιά και ένα από αυτά  είχε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα το μισούσες, δεν θα το έσπρωχνες μακριά από την οικογένεια. Αντιθέτως, θα το κοιτούσες, θα το αγκάλιαζες και θα έλεγες “Τι χρειάζεσαι για να σε βοηθήσω;”.  

Έτσι ακριβώς είναι και με το σώμα


Όταν λοιπόν,  το σώμα – άρα μια πτυχή αν θέλεις του εαυτού σου,  της ζωής σου, όπως  και το παιδί, είναι μια προέκτασή σου. Άρα μια προέκταση του εαυτού σου, όταν για κάποιο λόγο δυσκολεύεται κάπου ,το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις ποιο είναι; Προσοχή: Που δεν πρέπει να κάνεις.. Το επαναλαμβάνω γιατί δυσκολεύεται να το καταλάβει ο εγκέφαλος. Και τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνει. Άρα λοιπόν, αν ένα πράγμα πρέπει να κάνεις, είναι να σταματήσεις να κοντράρεις τον εγκέφαλό σου, να κοντράρεις τον εαυτό σου, και να λες “Είμαι χοντρός”, “Δεν μπορώ”, “Είμαι ανάξιος”,, “Δεν γίνεται”, “Δεν θα προσπαθήσω”, “Αποκλείεται”.  

Σκέψου λοιπόν, δεν έχεις καταφέρει ή δεν κινητοποιήθηκες να το κάνεις έτσι απλά; Ήξερες πως να το κάνεις; Είχες τα κατάλληλα ερεθίσματα για να το κάνεις; Ήταν η κατάλληλη στιγμή της ζωή σου να το κάνεις; Έστω ότι όλα αυτά είναι ναι. Ωραία. Δεν δικαιούσαι να κάνεις λάθος;  

“Ναι Μανώλη αλλά συμβαίνει πολλά χρόνια.” Πολύ ωραία. Ο λόγος που συμβαίνει πολλά χρόνια, είναι γιατί ποτέ  δεν μπήκες στην διαδικασία να σε αποδεχτείς. Όσο κιλά κι αν είσαι..  80;  100; Δε με νοιάζει. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως θα αποδεχόσουν το φίλο σου με τα ελαττώματα του. Γιατί αν δεν μάθεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι , δεν θα το ονομάσω ελάττωμα αλλά μια προσωρινή κατάσταση , τότε μην περιμένεις πολλά,  θα σου πηγαίνει συνέχεια κόντρα. Άρα λοιπόν ποιο είναι το μυστικό; Να αγαπάς τον εαυτό σου!

Ποιο είναι το μυστικό για να πείσεις τον εαυτό σου να χάσει κιλά;


Μπράβο!!  Το μυστικό είναι να τον αγαπήσεις, να τον κατανοήσεις και να τον αποδεχτείς όπως είναι.  

Αν βρήκες αξία σε αυτό video γράψε τη γνώμη από κάτω, κάνε like  και μοιράσου το με τους φίλους σου. Αν θέλεις  τώρα περισσότερη γνώση έμπνευση συνέχισε να βλέπεις τα επόμενα videos.  

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος! 

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!