Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Β

Αν έχω προγραμματιστεί για παράδειγμα,  με την πεποίθηση του ότι: Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν. 

Κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή μου, όσο και να θέλω να τον εμπιστευτώ, η πρόθεσή μου θα εξοστρακίζεται από το φίλτρο μου, και μάλιστα το πιο συνταρακτικό της υπόθεσης είναι πως αυτή η πεποίθηση του προγραμματισμού μου, θα φέρνει ως δια μαγείας μπροστά μου, κάθε  αναξιόπιστο άνθρωπο, που βρίσκεται στο περιβάλλον μου.

Να θυμάσαι πως η δράση, η συμπεριφορά που απορρέουν από ένα συναίσθημα , είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πως ανταποκρίνεται ο υποσυνείδητος νου σου, δηλαδή ο προγραμματισμός σου σε αυτή. Και αυτό φυσικά θα ενισχύει, αυτόν τον προγραμματισμό. Κάπως έτσι, φτάνουμε να αναφωνούμε: Δίκιο είχα. Δεν μπορείς τελικά να εμπιστευτείς κανέναν. 

Ξανά σκέψη, ξανά αποτέλεσμα, ξανά επιβεβαίωση…

Κάπως έτσι, έκλεισε το πρώτο μέρος. Πάμε να συνεχίσουμε …

Διαβάζεις το άρθρο: Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Β


Πριν από αυτό όμως, θα χρειαστεί να γνωρίζω πως δημιουργήθηκε. Εδώ θα μας βοηθήσει το παράδειγμα που έχω αναφέρει στο πρώτο μέρος του άρθρου, όπου χρησιμοποιήσαμε το σκίτσο ενός ανθρώπου. Σκέψου το τώρα, το ίδιο σκίτσο, του ίδιου ανθρώπου στα πρώτα του χρόνια. Ως μωρό. Κοίτα λοιπόν πως ήσουν όταν γεννήθηκες.

Το σκίτσο αυτή τη φορά, μας δείχνει ένα μωρό. Το οποίο και θα χωρίσουμε ξανά, σε σώμα και εγκέφαλο. Μόνο που τώρα βλέπουμε πως, από τον εγκέφαλο λείπει το πάνω μέρος. Ο συνειδητός νους. Είναι όπως λέμε, μια ανοιχτή κούπα. Ένα σκέτο καθαρό υποσυνείδητο. Και από τι είπαμε ότι αποτελείται το υποσυνείδητο; Καθαρό συναίσθημα.

Ένα μωρό, αντιδρά αυτόματα σε κάθε τι που αισθάνεται. Σε κάθε αίσθηση. Κρυώνει; Κλαίει. Το σκεπάζουμε; Χαμογελά. Το λογικό του κομμάτι δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Δεν μπορείς να πεις σε ένα μωρό: Περίμενε να σου ετοιμάσω το γάλα σου. Δεν συνειδητοποιεί το χρόνο. Αντιδρά σε ότι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, και λίγο λίγο προγραμματίζεται με την επανάληψη των διαδικασιών που βιώνει. 

Αργούν για παράδειγμα, να καλυφθούν οι ανάγκες του; Κάθε φορά θα αντιδρά ακόμα πιο έντονα, και αυτό του γίνεται συνήθεια. Ανάγκη – Αντίδραση. Αυτό σημαίνει προγραμματισμός. Ενσωματωμένες συνήθεις και συναισθήματα. Μάλιστα λένε οι ειδικοί, πως ένα παιδί γεννιέται ήδη προγραμματισμένο κατά ένα βαθμό. Γονιδιακά από 3 με 4 γενιές πίσω. 

Συνήθειες  των προγόνων του που έχουν περάσει στα γονίδια του. Ακόμα και στην κοιλιά της μητέρας του συνεχίζει να προγραμματίζεται μέσω του πλακούντα.

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Β

 

Ότι συναίσθημα νιώθει η μαμά, περνά και βιώνεται κατά έναν τρόπο και από το παιδί. Επειδή ξέρεις, το συναίσθημα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά χημικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος. Αυτός ο προγραμματισμός λοιπόν, λειτουργεί σαν ίζημα στην κούπα του, και από τη γέννηση του και μετά, συνεχίζει να προγραμματίζεται και από το περιβάλλον του.

Το συναίσθημα που εκπέμπει το περιβάλλον, οι άνθρωποι και οι καταστάσεις γύρω του, περνά ανεμπόδιστα στο υποσυνείδητό του. Νιώθει όμορφα ή άσχημα κάποιος δίπλα του; Κάπως έτσι θα νιώσει και εκείνο. Βλέπεις, δεν υπάρχει ακόμα αυτή η γραμμή του φίλτρου του. Φυσικά δεν έχει ακόμα αναπτύξει τη συνειδητή ικανότητα, να δέχεται ή απορρίπτει.

Όλα περνούν χωρίς καμία αντίσταση και κάπου εκεί, γύρω στα 5 με 7 του χρόνια, αρχίζει να κλείνει αυτός ο κύκλος, και το παιδί αποκτά πλέον τη δική του λογική. Ποια λογική; Αυτή του προγραμματισμού του. Το φίλτρο του πλέον, θα δέχεται μόνο ότι ταιριάζει με αυτά που έχει μάθει, και θα απορρίπτει οτιδήποτε άλλο.

Αν για καιρό, το αντιμετώπιζαν ως αδύναμο ή όχι και τόσο ικανό, αυτή η αυτοεικόνα έχει περάσει στον προγραμματισμό του. Και παρόμοια αποτελέσματα θα παράγει στη ζωή του.

Αυτός ο προγραμματισμός βέβαια που έχουμε λάβει ως παιδιά, δεν σημαίνει πως θα μας ακολουθεί για όλη μας τη ζωή. Μπορεί να αλλάξει. Πάντα έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να τον αλλάξουμε.


Η επιμονή και η συνεχείς προσπάθεια, είναι τα απαραίτητα συστατικά για να το πετύχουμε αυτό. Επειδή ξέρεις, ο προγραμματισμός μας μπορεί να αλλάξει με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήθηκε. Με την επανάληψη ιδεών και συναισθημάτων, μέχρι αυτά να γίνουν συνήθεια. Όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό στην αρχή, μην ξεχνάς πως όταν κάτι γίνεται συνήθεια, παύει να είναι και δύσκολο. 

Επιμονή χρειάζεται και επανάληψη

Ξεκίνα λοιπόν, να παρατηρείς ποιές πληροφορίες, χτυπούν καθημερινά την πόρτα της συνείδησής σου. Παρατήρησε επίσης, τι είδους σκέψεις δημιουργούνται στον υποσυνείδητο νου σου καθώς της δέχεσαι. Τι είδους διαλόγους χρησιμοποιεί η εσωτερική σου φωνή και πως σε κάνει να νιώθεις όλο αυτό.

Όσο αληθινές και λογικές και αν φαντάζουν αυτές οι πληροφορίες, αν το συναίσθημα είναι βαρύ και άσχημο, αρνητικό δηλαδή, έχε την επίγνωση εκείνη τη στιγμή πως θα προσδώσουν το ίδιο αρνητικό πρόσημο και στα αποτελέσματα σου. Εκεί σε αυτό το σημείο, χρησιμοποίησε την πιο ισχυρή σου ικανότητα. Επιλογή.! Κλείσε τα αυτιά σου σε αυτές τις πληροφορίες ή κράτα μόνο το μέρος του που σε υπηρετεί.

Αν ακούς κάποια άσχημα νέα πες:

Εντάξει αυτή η πληροφορία, είναι όντως άσχημη. Πώς μπορώ λοιπόν, εγώ να τη χρησιμοποιήσω για να προστατευτώ ή για να δημιουργήσω ασφάλεια σε μένα και στο περιβάλλον μου; Και ξεκίνα να σκέφτεσαι. Να σκέφτεσαι προς το συμφέρον σου.! Δημιουργικά και όχι καταστροφικά. 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Χωρίς Σύστημα,
Κανείς Δεν Δημιούργησε Ποτέ Τίποτα Σπουδαίο

Μην καταπίνεις αμάσητα ότι ακούς, αναρωτήσου εκείνη τη στιγμή: 

Ποιός είναι αυτός που μου το λέει; Είναι απόλυτα αλήθεια αυτό ή είναι απλά ένα συμπέρασμα; Αν αυτό είναι αλήθεια, πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Αυτό που ακούω, προάγει τα αποτελέσματά μου ή τα απειλή; Πώς με κάνει να νιώθω αυτή η πληροφορία, και ποια εκλογίκευση μπορώ να χρησιμοποιήσω, για να παραχθεί ένα ίσως πιο καλό συναίσθημα;

Συνέχισε κάνοντας, πολλές τέτοιες  παρόμοιες ερωτήσεις που θα βάλουν το μυαλό σου να δουλέψει. Ξέρεις, ακόμα και αυτό μόνο φτάνει για να αλλάξει η διαδικασία σου. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους ανθρώπους, είναι πως δεν σκέφτονται ή νομίζουν πως σκέφτονται. Κοίτα γύρω σου και θα δεις πως αν κάποιοι, σκεφτόντουσαν το τι κάνουν, δεν θα το έκαναν…


Είναι καλύτερα να αμφιβάλλεις και να αναρωτιέσαι για τις πληροφορίες που έρχονται από το περιβάλλον σου, παρά να αμφιβάλλεις και να αναρωτιέσαι για την δική σου ικανότητα και δυναμική. Ψάξε, διάβασε, άκου. Εκπαιδεύσου τι σημαίνει άνθρωπος. Στο τι σημαίνει δημιουργικός άνθρωπος.! Και όχι άλλο ένα πιόνι στη σκακιέρα του κόσμου…

Μάθε τον εαυτό σου και επέμεινε σε αυτό. Η εκπαίδευση του μυαλού, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας, είναι ελπίδα για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Χωρίς αυτό, θα παραμέναμε στις σπηλιές και στα δέντρα…

Πολλές φορές κάνω εικόνα πως το μυαλό μου, είναι ένας νοητικός μυς, και η μελέτη ενός καλού βιβλίου είναι το  το γυμναστήριό του. Για αυτό δεν διαβάζω πλέον, μελετώ.! Και όταν μια μικρή φωνούλα λέει μέσα μου, (τα ξέρω εγώ αυτά), την ησυχάζω λέγοντας: Φυσικά και τα ξέρεις. Αλλά η επανάληψη θα σε  κάνει και να τα συνειδητοποιήσεις κιόλας. Επιμονή και επανάληψη λοιπόν, είναι τα δύο δυνατά εργαλεία της αλλαγής του προγραμματισμού μας.

Όπως έγραφε ο Napoleon Hill, η επιμονή δημιουργεί πίστη και η πίστη, ξανά επιμονή.

Όσο συνεχίζεις να εκπαιδεύεις το μυαλό σου, αρχίζει να γίνεται κάτι μαγικό: Αρχίζουν να εμφανίζονται όνειρα και επιθυμίες, που ως τότε κρυβόντουσαν βαθιά πίσω από το πέπλο του προγραμματισμού σου. Έτσι αρχίζεις να αποδέχεσαι τουλάχιστον ότι υπάρχουν, και αυτό είναι το πρώτο σημάδι πως ο τοίχος του προγραμματισμού σου, αρχίζει να λεπταίνει…

Όσο επιμένεις και μελετάς, κάποια χαραμάδα αρχίζει να τον σκίζει. Ξέρεις, τα όνειρα έχουν μια τέτοια ευελιξία, που μπορούν να εισχωρήσουν και στην πιο στενή εσοχή. Από τη στιγμή που θα μπουν στο υποσυνείδητό σου, είναι σαν το νέφτι που ξεθωριάζει την μπογιά του προγραμματισμού σου. Συνέχισε να το ρίχνεις και κάποια στιγμή θα καθαρίσει ο τόπος.!


Για αυτό, σου λέω με όλη μου την καρδιά. Ονειρέψου και ονειρέψου μεγάλα.!

Πάρε το βλέμμα και την εστίαση σου από τα παλιά σου αποτελέσματα, και ρίξε το σαν προβολέα στα όνειρά σου, στις επιθυμίες σου. Ξεκίνα έναν άλλο, καινούργιο, δημιουργικό κύκλο. Με τη φαντασία σου φτιάξε τέτοιες εικόνες, τέτοιες σκέψεις και τέτοιους διαλόγους…

Πρόσθεσε το σωστό υλικό, σε αυτό το πανίσχυρο μηχάνημα παραγωγής αποτελεσμάτων σου. Μην ξεχνάς, πως το υποσυνείδητο δεν μπορεί να απορρίψει τίποτα. Ότι περαστεί εκεί, το παίρνει ως αλήθεια. Και η δράση και τα αποτελέσματά σου θα το εμφανίσουν. Συνέχισε να ρίχνεις καθαρό νεράκι στην κούπα σου, και λίγο λίγο το κατακάθι θα καθαρίσει.!

Επιμονή, επανάληψη, όνειρα. 

Δοκίμασε το και μην χάνεις την πίστη σου. Σε αυτόν τον κόσμο τα πάντα είναι πιθανά.!

Αν μπόρεσα να το κάνω εγώ, σίγουρα μπορείς και εσύ.!

Μην ρωτάς αν είσαι ικανός. Και βέβαια είσαι.!

Ρώτα αν είσαι διατεθειμένος. Δήλωσέ το ξεκάθαρα στον εαυτό σου, και κάνε ότι χρειαστεί. 

Τα αποτελέσματά σου σύντομα θα σου το καθρεπτίσουν.!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα :

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Α

Νέες συνήθειες και πώς να τις βάλεις στη ζωή σου.

Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

Ποια είναι τα #5 είδη επικοινωνίας που καθορίζουν τις σχέσεις σου;

Αποτυχία και επιτυχία.

Η γλώσσα του σώματος και #6 τρόποι για να την κατανοήσεις

Η αγάπη για τον εαυτό σου, είναι το αντίδοτο για ότι σε μπλοκάρει.

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου. Δες περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!