Αποτυχία και επιτυχία.

Αποτυχία και επιτυχία. 

Πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν εστιάζουν στις επιτυχίες της ζωής τους, αλλά δίνουν περισσότερο σημασία σε μια αποτυχία

Παρατήρησε πόσο πολύ σε απασχολεί μια αποτυχία που συμβαίνει στη ζωή σου και θα δεις πως ίσως σε απασχολεί περισσότερο από ό,τι δέκα επιτυχίες.   

Αυτό συμβαίνει, γιατί μεγάλωσες με το κοινωνικό στερεότυπο ό,τι αυτή είναι κάτι κακό  αρνητικό.

Είτε το θέλεις είτε όχι, όσο και αν είναι αυτό αποδεκτό σε σένα ή όχι η αποτυχία, αποτελεί μέρος του συνόλου της βιωματικής μας εμπειρίας, μάθησης και  εξέλιξης. Είναι ένα γεγονός που καλώς ή κακώς δεν μπορείς να αποφύγεις. Είναι μέρος της πραγματικότητας σου. Αφορά ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη σου. Έχει ειπωθεί, ό,τι ανοίγει το δρόμο και γεννά την επιτυχία. Η ίδια η ζωή τις περισσότερες  φορές έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Είναι αλήθεια πως όταν συμβεί μια αποτυχία  σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, αυτό είναι που σε κάνει να αισθάνεσαι αρνητικά συναισθήματα κυρίως ανικανότητας, πως δεν είσαι αρκετός ή αρκετά καλός για να τα καταφέρεις.

Βρίσκεσαι έτσι στο σημείο εκείνο όπου μειώνεις τον εαυτό σου πιστεύοντας πως δεν αξίζεις ως άνθρωπος, και έτσι πείθεις σίγουρα λανθασμένα εσένα τον ίδιο πρώτα για το ό,τι είσαι ανίκανος και μετά όλους τους ανθρώπους στο περιβάλλον σου.

Διαβάζεις το άρθρο: Αποτυχία και επιτυχία.

Ανακάλυψε το κλειδί της δύναμής σου!


Αλήθεια τί είναι στην πραγματικότητα η αποτυχία και πώς επηρεάζει την εξέλιξη σου; 
Ο Τσώρτσιλ κάποτε είχε αναφέρει ότι:

«Η μη εκπλήρωση ενός στόχου χαρακτηρίζεται ως η λεγόμενη αποτυχία. Η ματιά  ενός ανθρώπου απέναντι στην αποτυχία παίζει ξεκάθαρα  καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Θα μπορούσα να πω πως ορίζεται  ως μάθημα ζωής. Είναι αλήθεια πως στην πραγματικότητα, μαθαίνει κανείς πολύ  περισσότερα μέσα από τις αποτυχίες του και της συνειδητοποίησης αυτών, παρά μέσα από τις  επιτυχίες του. Η επιτυχία είναι, το βάδισμα από αποτυχία σε αποτυχία, η διαδρομή δηλαδή, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό».

Η πραγματική έννοια της αποτυχίας δεν απέχει καθόλου από τον ορισμό αυτό.

Σημαντικό μέρος της ζωής σου θεωρείται η αποτυχία. Στην καθημερινότητα είναι πάρα πολλές εκείνες οι αποτυχίες και σε διάφορους τομείς της ζωής σου, όπως για παράδειγμα στις σχέσεις σου, στην εργασία σου, στην προσωπική σου ζωή, στα οικονομικά σου, στις φιλίες σου, στους στόχους σου, στην υγεία σου.

Στην αναζήτηση μιας ασφαλιστικής δικλείδας σε έχει οδηγήσει τις περισσότερες φορές ο φόβος της αποτυχίας, γιατί θέλεις να έχεις τον έλεγχο αλλά και την σιγουριά ό,τι όλα θα γίνουν τέλεια πριν να πάρεις οποιαδήποτε απόφαση στη ζωή σου. 

Σίγουρα αυτή είναι μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση που  σε οδηγεί σε ψυχολογική  ακινησία, θα έλεγα μια κατάσταση ακριβώς αντίθετη από αυτήν που επιδιώκεις, καθώς αυτή σε μπλοκάρει και στην πραγματικότητα  δεν κάνεις τίποτα, αποφεύγεις ή αναβάλλεις να κάνεις πράγματα.

Ωστόσο, αν αναλογιστείς για πόσα θέματα μπορείς να είσαι 100% σίγουρος πριν λάβεις κάποια απόφαση, θα συνειδητοποιήσεις ότι η εξασφάλιση μιας σίγουρης επιτυχίας που αναζητάς, στην πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση, μια ουτοπία.

Αποτυχία, επιτυχία η μετάβαση..


Για να καταφέρεις να ξεφύγεις από την λεγόμενη “ζώνη ασφάλειας”, είναι η  διαδικασία  επίτευξης ενός επαναπρογραμματισμού του μυαλού σου, όπου πλέον δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου  και σίγουρα  θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα πως μια οποιαδήποτε  προσπάθεια μπορεί να μη φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα

Όπως και να έχει από την άλλη θα έχεις καταφέρει να βιώσεις μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από την διαδρομή  της προσπάθειάς σου, θα έχεις αποκτήσει θάρρος και τόλμη, αυτοπεποίθηση  απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση και θα έχεις παραμερίσει το αίσθημα του φόβου

Για την διαφυγή σου από την ζώνη ασφάλειάς σου  είναι σημαντική και  η αλλαγή της πεποίθησης ότι χρειάζεσαι την αποδοχή των άλλων. Έτσι  θα μπορείς να είσαι πάντα κυρίαρχος του εαυτού σου και να αναλαμβάνεις  τις ευθύνες σου. Πρέπει να θυμάσαι πως χρειάζεται  να ρισκάρεις για οτιδήποτε επιθυμείς και πιστεύεις πως είναι το καλύτερο για την προσωπική σου εξέλιξη. 


Δυσάρεστα συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις απορρέουν από την αποτυχία, τα οποία και πρέπει να διαχειριστείς, γιατί το πιο πιθανό που θα μπορούσε να συμβεί είναι  να αποθαρρυνθείς, να εγκαταλείψεις, να μην συνεχίσεις  την προσπάθειά σου προς την επίτευξη του στόχου σου.

Όλα αυτά που αφήνει πίσω της η αποτυχία είναι καταστροφικά για την εξέλιξη σου. Ανασφάλεια, απελπισία, φόβους, οργή, θυμό, ενοχές είναι μερικά από τα συναισθήματα εκείνα που σε κυριεύουν μετά το πέρασμα μιας αποτυχίας στη ζωή σου.  

Όσο πιο λίγη είναι η αυτοπεποίθηση που έχεις σχετικά με τις ικανότητες σου να πετύχεις, τόσο περισσότερο θα ανησυχείς,  θα αγχώνεσαι και θα νιώθεις  λιγότερο έτοιμος  να αναλάβεις το ρίσκο να ξαναδοκιμάσεις.

Όσα ακολουθούν την αποτυχία επηρεάζουν τις σκέψεις σου, διαστρεβλώνουν την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό και τις ικανότητες σου, παραποιούν τα συναισθήματα σου, δημιουργούν έναν επαναλαμβανόμενο φόβο αποτυχίας,  αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στον εσωτερικό σαμποτέρ να εμποδίζει κάθε μελλοντική προσπάθεια για επιτυχία. 

Τα επίπεδα άγχους, στρες, αυξάνονται και πολλές φορές οδηγούν  σε ανεξέλεγκτη υπερανάλυση των γεγονότων, των αιτιών και των συνεπειών που είχαν ως αποτέλεσμα  την αποτυχία.

Στην πραγματικότητα  δεν μπορείς να ελέγξεις την συχνότητα, τη διάρκεια ή τις συνέπειες μιας αποτυχίας που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις, όμως, αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι τον τρόπο διαχείρισης και το βαθμό της αντίδρασής σου σε αυτήν.

Σίγουρα το να φοβάσαι τον  φόβο της αποτυχίας ίσως είναι χειρότερο από την ίδια την αποτυχία, γιατί  θα σε  κάνει να μην δοκιμάσεις καν, μπορεί να σε  κάνει να σταματήσεις κάθε προσπάθεια, να μην απολαύσεις τις χαρές της ζωής. Ο φόβος αυτός, σε κάνει να βλέπεις τον στόχο και την δυνατότητα σου να πετύχεις διαστρεβλωμένα. Βλέπεις μεγενθυμένες τις δυσκολίες, μικρότερες τις ικανότητες σου. 

Αυτός είναι  που σε κάνει κάποιες φορές να βρίσκεις δικαιολογίες, ο πόνος και ο φόβος που προκαλεί η αποτυχία , έτσι  καθυστερείς να πράξεις, να  προετοιμαστείς κατάλληλα ή να επιλέξεις τελικά την αποφυγή. 

Ωστόσο, ο στόχος και οι δυνατότητές σου παραμένουν το  ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που εσύ το αντιλαμβάνεσαι.

Μέσα σε κάθε αποτυχία, εμφανίζεται μια νέα ευκαιρία για ανάπτυξη. Γνωρίζοντας τις ελλείψεις σου, παρατηρώντας τις αδυναμίες σου, αξιολογώντας τα βήματα και την διαδικασία που ακολουθείς, σου  δίνεται η δυνατότητα, να επαναπροσδιορίσεις τις αποτυχίες σου,  να μάθεις να τις αντιμετωπίζεις ως βασικά συστατικά, σημαντικά μαθήματα της εξέλιξής σου, που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Έχοντας αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση.

Αποτυχία, επιτυχία.


Η αποτυχία, θεωρείται
μια παρακινητική διαδικασία, για σένα που θέλεις να βελτιωθείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού σου. Όσο περισσότερο προσπαθείς για την υλοποίηση των στόχων σου, δεν εγκαταλείπεις τον εαυτό και τα όνειρά σου, τόσο πιο κοντά πλησιάζεις την επιτυχία. 

Γίνεσαι  παράλληλα πιο ανθεκτικός απέναντι σε εμπόδια, προβληματικές καταστάσεις και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Μέσα από την εμπειρία της αποτυχίας εμπλουτίζεται με νέα βιώματα και μαθήματα,  το μονοπάτι της αφύπνισης σου, φωτίζεται με καινούργιες συνειδητοποιήσεις για τον εαυτό σου και την έως τώρα ζωή σου στον δρόμο προς την επιτυχία.

Η αποτυχία είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, μπορεί όμως να είναι όμως  ένας πολύ καλός δάσκαλος. Μέσα από αυτή μαθαίνεις τις δυνατότητες, τα όρια σου, αλλά και αξιολογείς την προσπάθεια σου. 

Η αποτυχία ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσεις τους στόχους σου, να δεις αν πραγματικά αυτό στο οποίο απέτυχες ήταν αυτό που πραγματικά επιθυμούσες, αν πραγματικά άξιζε για σένα η προσπάθεια, άλλα και για ποιο λόγο ίσως το επιθυμούσες.

Αν κρίνεις ότι ίσως σου έλειπαν κάποιες δεξιότητες, γνώσεις, ικανότητες, θα ήταν καλό να τις αποκτήσεις πριν προσπαθήσεις πάλι για την επίτευξη του επόμενου στόχου σου. Πάντα είναι καλό και χρήσιμο να αποκτάς καινούριες γνώσεις και ικανότητες. Μέσα από την μάθηση έρχεται η προσωπική ανάπτυξη.

Ίσως δεν προσπάθησες αρκετά. Θα ήταν καλό να δεσμευτείς λίγο περισσότερο στην επίτευξη του στόχου. Ίσως είναι μια ευκαιρία  να γίνεις πιο δημιουργικός, ίσως ακόμη, να το παρατήσεις και να ξεκινήσεις κάτι άλλο που πραγματικά  επιθυμείς και σου ταιριάζει περισσότερο.

Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από σένα. Ένα μερίδιο ευθύνης σημαντικό ίσως αφορά εσένα, όμως ζώντας μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης είναι αναμενόμενο η επιτυχία και η αποτυχία να εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες και όχι αποκλειστικά και μόνο από την δική σου προσπάθεια. 

Ίσως κάνεις το καλύτερο που μπορείς, αλλά οι συνθήκες να μην είναι  ευνοϊκές. Είναι καλό να το έχεις υπόψιν σου,  να μπορείς να δέχεσαι ότι παρά τις όποιες προσπάθειες ίσως να μην έχεις πάντα το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα στη ζωή, όπως και αποτυχίες. Δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες ή οι αποτυχίες που σε καθορίζουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβάνεσαι και τις αντιμετωπίζεις.

Ακόμη και αν αποτύχεις σε κάτι είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψεις αμέσως την προσπάθεια. Ο Walt Disney απολύθηκε από την εφημερίδα στην οποία δούλευε γιατί του έλειπε η φαντασία, ο Michael Jordan απορρίφθηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του, οι Beatles απορρίφθηκαν από δισκογραφική εταιρεία γιατί δεν είχαν κανένα μέλλον στην μουσική βιομηχανία, η Oprah Winfrey απολύθηκε από κανάλι γιατί δεν ταίριαζε στην τηλεόραση..    Παραδείγματα ανθρώπων που απέτυχαν πριν γίνουν από τους πιο επιτυχημένους στους τομείς τους.

Η αποτυχία είναι από εκείνα τα μαθήματα ζωής, που σε  αλλάζουν ριζικά, σε κάνουν πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό, πιο σίγουρο για τον εαυτό σου. Βοηθά να κάνεις έναν επαναπροσδιορισμό, μια αυτό-αξιολόγηση της μέχρι τώρα ζωής σου. 

Συμβάλλει στο να σου δώσει μια επιπλέον ώθηση να προχωρήσεις προς τα εμπρός και να αγκαλιάσεις το άγνωστο χωρίς φόβο. Ενδυναμώνει τον εσωτερικό σου πλούτο, πυροδοτεί τα χαρίσματα σου, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου, σε  βοηθάει να κατασταλάξεις στα θέλω σου και να εστιάσεις στους στόχους σου.

Συμπερασματικά, υπάρχουν άπειρες στιγμές στη ζωή σου που απέτυχες και είναι ανθρώπινο και άκρως διδακτικό. Χιλιάδες επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν στο ιστορικό τους αμέτρητες ιστορίες, παραδείγματα αποτυχίας. 

Ο Τόμας Έντισον, κατάφερε έπειτα από 10000 αποτυχημένες προσπάθειες να εξελιχθεί στον σπουδαιότερο εφευρέτη του λαμπτήρα, υπενθυμίζοντας μας  πως δεν πρέπει να αφήνουμε στην αποτυχία, τις συνέπειες της να μας τυφλώνουν, επιτρέποντας μας να βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. 

Η κατανόηση και η παραδοχή της , θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις έναν καλύτερο εαυτό και ένα εξελικτικό μέλλον. 

Άλλωστε, η επιτυχία ακολουθεί εκείνους, που στην πρώτη αποτυχία δεν παραιτήθηκαν.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Αυτοεκτίμηση σημαίνει, αγάπη για τον εαυτό μου.

Ότι κι αν θέλεις να κάνεις χρειάζεται να βγαίνει από μέσα σου

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Α

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Η αγάπη για τον εαυτό σου, είναι το αντίδοτο για ότι σε μπλοκάρει.

Νέες συνήθειες και πώς να τις βάλεις στη ζωή σου.

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Β

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!