Διώξε την αμφιβολία από τη ζωή σου

Διώξε την αμφιβολία από τη ζωή σου
Διώξε την αμφιβολία από τη ζωή σου

“Η Εικόνα ενδέχεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα”

Ένα Blog σχεδιασμένο με τη βοήθεια του Freepik

Μπορεί να μην σε ξέρω, μπορεί και να σε ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος πως μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να ξέρεις πως αυτό που θέλεις, αυτό που πας να ξεκινήσεις να πετύχεις, είναι σίγουρο ό,τι θα το πετύχεις. Ο #1 εχθρός των πάντων είναι η αμφιβολία. Οι άνθρωποι ξεκινάμε την μέρα μας, ίσως και στον ύπνο μας αμφιβάλουμε για τα πάντα. Ποια όμως πάντα; Τα πάντα που θέλουμε.

Ξέρεις λοιπόν ποιο είναι το παράδοξο της υπόθεσης; Ότι είμαστε απόλυτα σίγουροι για ότι κακό μπορεί να συμβεί στη ζωή, αλλά έχουμε πάρα πολλές αμφιβολίες για ό,τι καλό μπορεί να συμβεί.

Γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους που, μετά την πρώτη-δεύτερη συνεδρία, αλλάζουν πράγματα που προσπαθούσαν χρόνια να πετύχουν και το πρώτο πράγμα το οποίο λένε, εκφράζεται μέσω της ερώτησης, “Θα κρατήσει για πάντα;”. Στην ουσία τι κάνουν; Αμφιβάλουν γι’ αυτό που έχουν πετύχει.

“Τώρα έχω αλλάξει;”

Διαβάζεις το άρθρο: Διώξε την αμφιβολία από τη ζωή σου

Άλλη ερώτηση που ακούω συχνά: “Τώρα έχω αλλάξει;”. Το ρωτούν, το νιώθουν, το βλέπεις στην φυσιολογία τους, το ξέρουν οι ίδιοι, το βιώνουν οι ίδιοι. Μην αμφιβάλλεις λοιπόν. Διώξε από ζωή σου την αμφιβολία ..

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν πάρα πολύ καιρό, είχα γνωρίσει μια ηλικιωμένη γυναίκα, ήταν 70 plus. Είχε έρθει για να κόψει το κάπνισμα. Σε μια συνεδρία λοιπόν, τελειώνουμε και μου λέει “Δεν μπορώ, σιχαίνομαι το κάπνισμα”. “Πολύ ωραία” της λέω. Φεύγει λοιπόν, παίρνει την επόμενη μέρα τηλέφωνο και μου λέει “Βρε παιδάκι μου τι μου έκανες; Βάζω το τσιγάρο στο στόμα και δεν μπορώ.”. “Ωραία” της λέω “και ποιο είναι το πρόβλημα; Άστο το τσιγάρο. Δεν πειράζει. Αφού γι’ αυτό ήρθες.”.. “Εντάξει, εντάξει παιδάκι μου” μου λέει.

Με παίρνει πάλι την επόμενη μέρα και μου λέει “Βρε παιδάκι μου πώς γίνεται αυτό το πράγμα; Κάθομαι εκεί στον καναπέ και πίνω το κρασάκι μου και δεν μπορώ να καπνίσω. Μα είναι δυνατόν;” Να μην στα πολυλογώ, μετά από 5-6 φορές, με παίρνει πάλι και μου λέει “Μα θα τρελαθώ.. Έχω πάει στην ταράτσα, σε αυτό το αγαπημένο μου μέρος, μετά από τόσα χρόνια κάπνισμα και τώρα δεν μπορώ να καπνίσω; Είναι δυνατόν; Αμφιβάλλω ότι το έχω καταφέρει να κόψω το κάπνισμα τόσο γρήγορα. Δεν γίνεται..”. Περνάνε 21 μέρες και με ξαναπαίρνει και μου λέει “Εντάξει, τα κατάφερα”. Της λέω “Τι γιαγιά;”.. “Κάπνισα”

Στην ουσία τι έκανε; Αμφέβαλε γι’ αυτό το οποίο είχε καταφέρει. Η αμφιβολία λοιπόν είναι εχθρός. Διώξε την αμφιβολία αυτή από τη ζωή σου για να απολαύσεις τις επιτυχίες σου μικρές ή μεγάλες.


Πολύ λίγοι άνθρωποι θα φτάσουν στην επιτυχία όταν αμφιβάλουν. Γιατί; Γιατί, αν σου πω να μην σκεφτείς ένα κατακόκκινο, υπέροχο, μυρωδάτο όμορφο τριαντάφυλλο, τι θα σκεφτείς; Τριαντάφυλλο θα σκεφτείς. Κι αυτό γιατί; 
Γιατί εκεί εστίασες το μυαλό σου.

Άρα λοιπόν, όταν εστιάζεις στην αμφιβολία, τι θα πάρεις στη ζωή σου; Την αμφιβολία. Και το ωραίο της υπόθεσης ποιο είναι; “Το ήξερα εγώ από πριν, καλά αμφέβαλα”. Και δικαιώνουμε τον εαυτό μας κιόλας. Γιατί; Για κάτι το οποίο δημιουργούσαμε υποσυνείδητα. Άρα λοιπόν, μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει αμφιβολία γι’ αυτό που είσαι, γι’ αυτό που κάνεις, γι’ αυτό που θέλεις.

Μιλούσα τις προάλλες με μια κοπέλα που ζει χρόνια στην Αγγλία, μου είπε συγκεκριμένα “Εγώ ξέρω τι θέλω. Θέλω αυτό. Και όλοι οι άλλοι άνθρωποι γύρω μου, μου λένε να κάνω κάτι άλλο γιατί αυτό δεν είναι για μένα.” Και αμφιβάλει γι’ αυτό που θέλει, γιατί της το λένε οι άλλοι. Δεν ξέρω αν μπορείς να το διανοηθείς. Για μένα είναι τρελό αυτό. Και ξέρεις γιατί είναι τρελό; Έβλεπα μια υπέροχη κοπέλα, η οποία έχει πάρα πολλά ταλέντα, πάρα πολλές δεξιότητες, και έβλεπες μέσα της μια βαθιά θλίψη.

Και λες γιατί; Γιατί αυτή η κοπέλα έχει κάνει πραγματικότητα δική της, την αμφιβολία των άλλων; Οι άλλοι φοβούνται να κάνουν τα πράγματα που θέλουν. Οι άλλοι δεν θέλουν να κάνουν αυτά που αυτή η κοπέλα θέλει. Και υιοθετώντας τη γνώμη των άλλων ανθρώπων, αμφιβάλει αυτή γι’ αυτό που θέλει. Και τι κάνει; Μπαίνει σε μια κατάσταση επειδή αμφιβάλει. Για τι όμως αμφιβάλει; Για τον ίδιο της τον εαυτό. Πάρα πολλές φορές θα ακούσουμε ανθρώπους να λένε “Αυτός πιστεύει σε μένα”, “Αυτός δεν πιστεύει σε μένα”, κλπ.

Ένας άλλος άνθρωπος από τη Γερμανία μου είπε “Δεν πιστεύουν οι άλλοι σε μένα”. Ωραία.. Και; Είναι δική μας υποχρέωση να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Είσαι “άσφαλτος” ή “χώμα”;

Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι το τι λένε οι άλλοι άνθρωποι. Γιατί; Γιατί, αν πετάξω έναν σπόρο στην άσφαλτο, δεν θα φυτρώσει. Εάν όμως τον πετάξω στο χώμα και τον ποτίσω κιόλας, το πιο πιθανό είναι να φυτρώσει.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι, όταν οι άλλοι λένε κάτι, στην ουσία είναι σαν να πετάνε έναν σπόρο. Εσύ λοιπόν σε αυτόν τον σπόρο τι γίνεσαι; Άσφαλτος ή χώμα; Και μετά με την σκέψη σου και την καθημερινότητα σου, τον τρέφεις, τον ποτίζεις, του βάζεις και μπόλικο λίπασμα και το κάνεις ολόκληρο δάσος. Και είναι το δάσος της αμφιβολίας, που σου απαγορεύει να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα.

Αν είσαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό που θέλεις, γι’ αυτό που είσαι, γι’ αυτό που κάνεις στην ζωή σου, πίστεψε με, η αμφιβολία δεν θα έχει θέση. Κάντο όσο ποιο γρήγορά μπορείς. Διώξε την αμφιβολία από τη ζωή σου, άρχισε να σκέφτεσαι..

Σκέψου λοιπόν το εξής:
Αν συνεχίσεις να αμφιβάλλεις τι κόστος θα έχει αυτό για την ζωή σου;

Και θέλω να σκεφτείς κάτι ακόμη: Αυτή η αμφιβολία είναι πραγματικά δική σου; Και θα μου πεις, είναι οι σκέψεις σου, εντάξειΑλλά είναι δικές σου οι σκέψεις; Η απλώς ακούς ακούς ακούς τους λάθος ανθρώπους και αυτές οι σκέψεις κάνουν τη δική σου πραγματικότητα και τη δική σου ζωή δύσκολη;

Αφού λοιπόν πρώτα αποκτήσεις αυτόν τον βαθμό της κατανόησης, καθώς για να αλλάξεις κάτι οριστικά και όχι προσωρινά, πρέπει να το κατανοήσεις, τότε θα μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι δική σου η αμφιβολία ή αν είναι της κοινωνίας, της οικογένειας, των φίλων..

Άλλαξε κοινό

Ένας υπέροχος φίλος μου από την Τυνησία μου είπε κάποια στιγμή: “Να σου πω κάτι Μάνο, όταν εγώ τους μιλούσα γι’ αυτά τα υπέροχα πράγματα, εκείνοι με κοιτούσαν χωρίς να με καταλαβαίνουν και κατάλαβα ένα πράγμα. Ό,τι, όταν παίζεις τη μουσική που σου αρέσει, και για οποιονδήποτε λόγο το κοινό δεν μπορεί να την ακούσει, τότε αλλάζεις κοινό.”

Σε ποιους ανθρώπους λοιπόν προσπαθείς να παίξεις την μουσική των ονείρων σου, των θέλω σου, των επιθυμιών σου;

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Κατανοώντας αυτό, πάμε να προχωρήσουμε 
σε #3 απλά πράγματα που, αν κάνεις, θα αρχίσεις να δουλεύεις το κομμάτι της αμφιβολίας, και την αμφιβολία να την κάνεις πίστη, να την κάνεις δύναμη, και να την κάνεις μια εξαιρετική ζωή.


Το #1 λοιπόν που χρειάζεται να κάνεις, είναι πολλές ερωτήσεις στον εαυτό σου. Θέλω να θυμάσαι, πως όσο πιο πολύ ρωτάμε τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ αμφιβάλουμε. Δηλαδή, αν έχεις μια συγκεκριμένη πεποίθηση για κάτι, κι εγώ αρχίσω να σε βομβαρδίζω με ερωτήσεις, πχ “Είσαι σίγουρος γι’ αυτό;”, “Θυμάσαι τι έπαθε ο τάδε που το έκανε;”, “Είσαι σίγουρος πως αυτή είναι η κατάλληλη στρατηγική για να πετύχεις;”, “Εσύ γιατί πιστεύεις ότι θα πετύχεις όταν πολλοί άλλοι αποτυγχάνουν;”..

Αν λοιπόν εγώ σε έχω για μισή ώρα και σε αμφισβητώ, σκορπώ την αμφιβολία και τι δημιουργώ; Είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις. Και τι είναι αυτό που σου λέω τώρα; Πάμε να το γυρίσουμε. Γιατί πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Πρέπει να δουλεύουμε απλά. Αυτό λοιπόν που σου προτείνω, είναι να κάνεις το εξής: Άρχισε να αμφιβάλλεις για την αμφιβολία σου. Άρχισε να βομβαρδίζεις με ερωτήσεις την ίδια την αμφιβολία. Τις σκέψεις που σε κάνουν να αμφιβάλλεις. Άρχισε να ρωτάς τα επιχειρήματα στην αμφιβολία σου. Και άρχισε να δημιουργείς μια τέτοια ποιότητα εσωτερικής συζήτησης με τον εαυτό σου.


Το #2 πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι
να κάνεις πολλά μικρά βήματα για να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου, τη δύναμη σου, την πίστη σου, και να αφήσεις πίσω την αμφιβολία. Τώρα ποια είναι αυτά τα βήματα; Ανάλογα με το τι θέλεις.

Θέλεις για παράδειγμα να κάνεις μια σχέση; Ποιο είναι το πρώτο βήμα; Το πρώτο βήμα δεν είναι να πας έξω στο δρόμο και να αρχίσεις να μιλάς σε αγνώστους. Το καταλαβαίνω. Το πρώτο βήμα ποιο είναι; Είναι να αρχίσεις να μιλάς λίγο περισσότερο, να αναλαμβάνεις λίγο πιο ενεργό ρόλο σε μια συζήτηση με τους ανθρώπους. Και όταν κάνεις αυτό το βήμα, πήγαινε στο παρακάτω, στο παρακάτω, στο παρακάτω. Άρα λοιπόν χτίζεις τα πάντα με τρόπο.

Θέλεις για παράδειγμα να βελτιώσεις τη διατροφή σου και αμφιβάλλεις. ‘Ίσως αμφιβάλλεις για το αν μπορείς να τη διατηρήσεις με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Εντάξεικανένα πρόβλημα. Κάνε μικρά μικρά βήματα. Τα μικρά βήματα μπορείς να τα κάνεις πολύ πιο εύκολα.

Το ίδιο και με την επιχείρηση. Μπορεί να θέλεις να κάνεις μια επιχείρηση ή να αλλάξεις καριέρα ή να θέλεις να πάρεις προαγωγή. Τι χρειάζεται να κάνεις; Χτίσε το σταδιακά. Αφού πρώτα αρχίσεις να αμφιβάλλεις για την αμφιβολία σου, ξεκίνησε να κάνεις μικρά βήματα, στρατηγικά βήματα που θα σου χτίζουν την πίστη και τη δύναμη. Δηλαδή τι κάνουμε; 
Αφαιρούμε αμφιβολία, προσθέτουμε δύναμη-πίστη. 
Η αναλογία είναι πολλαπλάσια, εάν το καταλάβεις.


Και το #3 κομμάτι, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι να αρχίσεις να σου μιλάς όμορφα. Γιατί ξέρεις τι γίνεται; Αν το παρατηρήσεις, μέσα μας οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια φωνή που λέει συνέχεια “Δεν μπορώ”, “Δεν γίνεται”, “Είμαι άχρηστος”, “Αποκλείεται”, “Απέτυχα τότε..”, “Ότι κι αν κάνω δεν δουλεύει”.. Και βομβαρδίζουμε τον εαυτό μας.

Άρχισε να σου μιλάς όμορφα. Να σου μιλάς όπως θα ήθελες οι άλλοι άνθρωποι να σου μιλάνε. Άρχισε να μιλάς στον εαυτό σου πιο ζεστά, πιο γλυκά, πιο ποιοτικά. Άρχισε να μιλάς στον εαυτό σου σαν τον μοναδικό άνθρωπο στον κόσμο γιατί, αν το σκεφτείς, είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη Γη που ήσουν, είσαι και θα είσαι για πάντα. Όλοι οι άλλοι θα έρθουν και θα φύγουν από σένα. Οφείλεις να σε σέβεσαι και να σε αγαπάς.

Ανακεφαλαιώνοντας

Πάμε λοιπόν να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνεις, προκειμένου να διώξεις την αμφιβολία σου και να χτίσεις την πίστη σου, τη δύναμη για την ζωή που θέλεις και ονειρεύεσαι.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσεις αν αυτή η αμφιβολία, είναι πραγματικά δική σου ή απλά χωρίς να το καταλάβεις κάποια στιγμή την υιοθέτησες γιατί δεν το φίλτραρες με έναν τρόπο μη λειτουργικό τότε για σένα. Υπολόγισε το. Δες τι κόστος έχει. Αμέσως μετά, αυτό που θέλω να κάνεις, είναι να αρχίσεις να αμφιβάλλεις για την αμφιβολία σου, κάνοντας ερωτήσεις. Βομβάρδισε την, πέθανε την, διάγραψε την τώρα με ερωτήσεις.

Το δεύτερο βήμα είναι να κάνεις μικρά βήματα που θα σου χτίσουν τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση.

Και το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι να αρχίσεις να σου μιλάς όμορφα.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Συμπληρωματικά άρθρα:


Η #1 Αλήθεια που Πρέπει να Γνωρίζεις! 

Η ΕΥΤΥΧΙΑ είναι θέμα απόφασης! Μάθε ΠΩΣ! 

Τι φοβάσαι πιο πολύ, την αποτυχία ή την.. Επιτυχία; 

Συνειδητότητα: O #1 παράγοντας που καθορίζει τη ζωή σου 

Ακολούθησε τον Μανώλη στο Instagram για να βάλεις τόνους έμπνευσης στη ζωή σου

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!