Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην δουλειά και την προσωπική σου ζωή

Ο σύγχρονος κόσμος των επιχειρήσεων και των εργασιακών σχέσεων, παρουσιάζει έντονο ανταγωνισμό, άγχος και εκνευρισμό. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι τομείς, κάποιες βιομηχανίες αν θέλεις, που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τα ανωτέρω. Για παράδειγμα οι χρηματιστές, οι marketers, οι δικηγόροι, οι στρατιωτικοί αλλά και πολλοί άλλοι. 

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε ένα τόσο απαιτητικό, πιεστικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, τείνουν να νιώθουν ότι απειλούνται,  το άγχος και ο εκνευρισμός τους εκτοξεύονται στα ύψη. Τι φοβούνται; Συνήθως ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί οι κόποι τους και τα κεκτημένα τους, είτε μεγάλα είτε μικρά, να καταρρεύσουν και να αντικατασταθούν από κάτι άλλο ή κάποιον άλλον.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εστιάζουν τόσο πολύ στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους και σε όλο αυτό το φάσμα αρνητικών συναισθημάτων, (άγχος, θυμός, θλίψη κλπ),  να ξεχνούν την προσωπική τους ζωή. Και δεν εννοώ ότι δεν έχουν προσωπική ζωή. Ότι δεν έχουν μια σχέση, σύζυγο, οικογένεια, φίλους. Αυτό που λέω είναι ότι ακόμα και στον ελεύθερο τους χρόνο ,δεν αποκόπτονται από την εστίαση τους στην δουλειά και τις άμυνες και τις εντάσεις που δημιουργούνται εκεί, ώστε να απολαύσουν παίρνοντας έτσι και μια ανάσα αν θέλεις, την σχέση τους, το σπίτι τους, την οικογένεια τους, τα χόμπι τους, τους φίλους τους… οτιδήποτε..

Δεν ξέρω αν σου έχει συμβεί ποτέ. Σου εύχομαι όχι, και μπράβο σου αν το έχεις καταφέρει, να κρατήσεις αυτή την τόσο σημαντική ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική σου ζωή.


Προσωπικά μου έχει συμβεί. Ήμουν κι εγώ ένας τέτοιος άνθρωπος. Εστιασμένος στους στόχους μου, και στο να μην χάσω ότι έχω κερδίσει, και δεν απολάμβανα τις στιγμές μου με τους ανθρώπους που αγαπούσα και με αγαπούσαν. Με όποιον και να βρισκόμουν μιλούσα για δουλειά. Ή και αν δεν μιλούσα για δουλειά την είχα στο μυαλό μου, κουβαλώντας όπως είπα παραπάνω όλο το άγχος και την ένταση της ημέρας.

Προσοχή, δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι είναι λάθος να εστιάζεις στην δουλειά. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή σε κάθε τι που κάνουμε, για να απολαύσουμε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Αν νιώθεις πώς δεν έχεις μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα στην εργασία σου και στην προσωπική σου ζωή, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο. Παρακάτω θα σου δώσω πολύτιμες πληροφορίες, που θα σε βοηθήσουν να φέρεις αυτή την αλλαγή στη ζωή σου.


Με αυτή την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο που αναφέραμε προηγουμένως, οι συμπεριφορές των εργαζομένων αλλάζουν, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ο κάθε εργαζόμενος για να κάνει αυτή την αλλαγή στην συμπεριφορά του χρειάζεται να δουλέψει με τον εαυτό του. Κάνει στροφή προς τα μέσα, προς τον ίδιο του τον εαυτό. Κλείνεται στον εαυτό του. Και αυτό είναι το πρώτο στάδιο που επηρεάζει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους γύρω του.

Πρώτα απ’ όλα επηρεάζει τις συνεργασίες του με τους συναδέλφους του. Είμαι σίγουρος, ότι θα έχεις συναντήσει κι εσύ αυτόν τον συνάδελφο, που είναι τόσο επικεντρωμένος στην εργασία του, και τόσο κλεισμένος στον εαυτό του, και στις σκέψεις του, που κάποιες φορές του μιλάς και δεν σου απαντάει καν, όχι επειδή αδιαφορεί, αλλά γιατί πραγματικά δεν σε ακούει. Είναι αυτός, ο ίδιος άνθρωπος, που θωρακίζεται και υψώνει τείχη όταν νιώθει ότι απειλείται, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μοιάζει να μην έχει καν συναισθήματα, και φυσικά η συνεργασία πηγαίνει στον βρόντο.. Είναι αυτός ο οποίος.. μπορεί να είσαι εσύ.. μπορεί να είμαι εγώ.. που υποφέρει, αλλά δεν θα το εκφράσει καταπιέζοντας τον εαυτό του να δείχνει δυνατός.. Γιατί έτσι “πρέπει”.. Γιατί έτσι είναι οι “κανόνες του παιχνιδιού”..


Δυστυχώς όχι. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε ανταγωνιστικές και αγχωτικές θέσεις, τείνουν να κάνουν πιο επιφανειακές σχέσεις, να μην μπαίνουν ουσιαστικά σε κάποια σχέση για την ακρίβεια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στον εργασιακό τους χώρο, μεταφέρετε και στην προσωπική τους ζωή. Αποτέλεσμα; Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν και να δεθούν με κάποιον άνθρωπο.

Η μη ύπαρξη λοιπόν διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στην εργασία και στην προσωπική ζωή, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη δυσκολία να βάλει κάποιος αυτή την διαχωριστική γραμμή; Φαίνεται απλό.. Γιατί είναι δύσκολο;


Σκέψου το εξής: Επί 8-12 ώρες/ημέρα, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να συμπεριφέρεται όπως πρέπει να συμπεριφέρεται στην εκάστοτε εργασιακή θέση. Διαμορφώνουμε λοιπόν, κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές τις οποίες δυστυχώς μπορεί να μεταφέρουμε και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Όταν επιτρέπουμε να συμβεί αυτό οι σχέσεις μας επηρεάζονται.. Κλονίζονται.

Μπορεί να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να διστάζεις να ανοιχτείς γιατί έτσι συνήθισες..

Μπορεί να θυμώνεις με κάθε τι που θα ακούσεις γιατί έτσι συνήθισες..

Μπορεί να έπαψες να εμπιστεύεσαι.. Γιατί; Γιατί έτσι συνήθισες.

Αποτέλεσμα; Μειωμένη επικοινωνία με τους φίλους σου, την σχέση σου, την οικογένεια σου. Ανασφάλεια στο να ανοιχτείς υπό τον φόβο κάποιος να χρησιμοποιήσει ότι του πεις εναντίον σου.

Τι σκέφτεσαι να κάνεις
για να καθαρίσεις
το τοπίο μέσα σου;


Η ιδανική κατάσταση, είναι η εργασία να διαχωριστεί απόλυτα από την προσωπική σου ζωή.
 Η σχέση σου, οι φίλοι σου, ο γάμος σου, η οικογένειά σου είναι έξω από το πλαίσιο της εργασίας σου. Είναι οι άνθρωποι οι δικοί σου που μπορείς κοντά τους να νιώθεις ασφάλεια και πίστη. Άσε στην άκρη το άγχος και τις άμυνες και απόλαυσε την επικοινωνία μαζί τους, την παρέα τους. Μοιράσου υπέροχες στιγμές που θα γεμίσουν και θα ομορφύνουν τη ζωή σου!

Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο, όμως το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να είσαι παρόν στην κάθε σου στιγμή, και να της δίνεις την σημασία και την αξία που χρειάζεται. Όπως είσαι παρόν στην εργασία σου και δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό σου, το ίδιο χρειάζεται να κάνεις και στην προσωπική σου ζωή.

Να είσαι παρόν όταν τρως, απόλαυσε το φαγητό σου..

Να είσαι παρόν όταν κάνεις μπάνιο, απόλαυσε το ζεστό νερό στο σώμα σου..

Να είσαι παρόν όταν συζητάς με κάποιον δικό σου άνθρωπο, απόλαυσε τις συζητήσεις σας..

Να είσαι παρόν σε κάθε τι που ζεις, σε κάθε τι που κάνεις.

Να θυμάσαι:

Σκοπός δεν είναι μόνο να πετύχεις σε ότι κάνεις επαγγελματικά, αλλά να ζεις γεμάτος ευτυχία φτάνοντας στην αυτοπραγμάτωση.

Αλλά και κάτι άλλο, πάρα πολύ σημαντικό.. Να μοιράζεσαι αυτή την ευτυχία και επιτυχία, με τους ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπάνε!

Σίγουρα πολλές φορές ο εργασιακός χώρος, ο ανταγωνισμός, οι προδοσίες, οτιδήποτε, μπορεί να μας δημιουργεί κάποια προβλήματα, και να μας γεμίζει με ανασφάλεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιους ανθρώπους που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ,θα πρέπει να είμαστε συνέχεια με την πλάτη στον τοίχο και γεμάτοι φόβο.

Πραγματικά σου εύχομαι, να είσαι σε μια δουλειά που σε γεμίζει και σε ευχαριστεί. Μια δουλειά που δημιουργείς και εξελίσσεσαι μέσα από αυτήν ανενόχλητος. Όμως μέσα από έρευνες που έχουν γίνει, και μέσα από όσα ακούω κι εγώ από ανθρώπους καθημερινά, αυτές οι δύσκολες καταστάσεις δυστυχώς υπάρχουν  αρκετά συχνά, και απασχολούν και δυσκολεύουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Όταν αφήνουμε τις αρνητικές καταστάσεις της εργασίας μας να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας, σίγουρα τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει.

Δημιούργησε λοιπόν την διαχωριστική γραμμή και δες τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα και Video:

Πώς η κτητικότητα δημιουργεί τον φόβο της απώλειας

Τι χρειάζεται να κάνεις για να γίνει η σχέση μου μια επιτυχημένη σχέση

Τι είναι πιο σημαντικό: Πόσο θα ζήσεις ή πώς θα ζήσεις;

Η ευτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά κάτι που επιλέγεις μέσα στο μυαλό σου. Δες περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ
Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!