Τι είναι οι πεποιθήσεις; Mάθε πως επηρεάζουν τη ζωή σου

Περιορισμοί, τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτούς. 

Σκοπός μου είναι να σε βοηθήσω να τους ανακαλύψεις, είμαι σίγουρος πως στη συνέχεια του άρθρου, θα αναγνωρίσεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτούς, στις τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου, οι οποίες περιορίζουν την πρόοδο και τις δυνατότητες σου. 

Έχεις κι εσύ όπως οι περισσότεροι άνθρωποικάποιες πεποιθήσεις που επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και συμπεριφέρεσαι, αλλά και τον τρόπο που ερμηνεύεις οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου. Οι “καλές” πεποιθήσεις σε βοηθούν. Τι γίνεται όμως με τις άλλες; Τις περιοριστικές; Εκείνες που  σε κρατάνε πίσω και δεν σε αφήνουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητές σου; 

Περιορισμοί, τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοριστικές πεποιθήσεις αναπτύσσονται συχνά στην παιδική μας ηλικία, αλλά καθώς γινόμαστε ενήλικες αρχίζουν να φράζουν το δρόμο μας και κατά κάποιον τρόπο να εμποδίζουν την πρόοδό μας. 

 Για  αυτό είναι πολύ σημαντικό να τις αναγνωρίσεις και να τις αντικαταστήσεις γιατί επηρεάζουν όλες τις πλευρές της ζωής σου.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Οι αρνητικές πεποιθήσεις, είναι
ψυχολογικοί κανόνες, που ασκούν επιρροή στις σκέψεις σου και φιλτράρουν την πραγματικότητα των εμπειριών σου.

Δηλαδή, φιλτράρεις τις πληροφορίες που λαμβάνεις διαγράφοντας, παραμορφώνοντας και γενικεύοντας τα πράγματα που αφορούν τις εμπειρίες σου.

Οι πεποιθήσεις, είναι οι υποθέσεις που κάνεις για τον εαυτό σου και για τους άλλους ανθρώπους. Είναι, επίσης οι προσδοκίες σου για το πώς πρέπει να είναι ο κόσμος. Σε βοηθούν να τον κατανοήσεις, σου παρέχουν νόημα και ασφάλεια.

Είναι η δική σου ερμηνεία για τα πράγματα που βλέπεις, νιώθεις, ακούς, γεύεσαι  ή μυρίζεις. Δεν είναι γεγονότα, επομένως δεν μπορείς να τις αποκαλέσεις ψεύτικες ή αληθινές, ωστόσο, μπορούν να εκληφθούν ως γεγονότα εάν ριζώσουν βαθιά μέσα σου.

Οι θετικές ή οι αρνητικές πεποιθήσεις, είναι συμπεράσματα που αντλείς από τις εμπειρίες της ζωής σου, ειδικά από την παιδική ηλικία και τα νεότερα χρόνια σου.

Καθώς μεγαλώνεις, η ζωή σου αλλάζει, ωστόσο, πολλές από τις πεποιθήσεις του παρελθόντος σου, παραμένουν ίδιες με αποτέλεσμα να δημιουργούν περιορισμούς, σε αυτά που πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις στο παρόν σου. 

Διαβάζεις το άρθρο: Τι είναι οι πεποιθήσεις; Mάθε πως επηρεάζουν τη ζωή σου


Οι αρνητικές ή οι θετικές πεποιθήσεις
δημιουργούνται και στη συνέχεια εδραιώνονται λόγω επαναλαμβανόμενων καταστάσεων ή γεγονότων. Στην αρχή, είναι απλώς σκέψεις. Βασίζονται σε γεγονότα, στοιχεία, εμπειρίες αναφοράς ή σε άλλα άτομα. Με την πάροδο του χρόνου, όταν οι σκέψεις επαναλαμβάνονται καθώς και οι ενέργειες που τις συνοδεύουν, γίνονται απόψεις. Οι δικές σου απόψεις..

Στην συνέχεια, οι απόψεις μετατρέπονται σε πεποιθήσεις.  

Βεβαιότητες μετέπειτα  οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορούν να γίνουν. Αποκτούν πάρα πολύ βαθιές ρίζες που πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν ακόμη και αν όλα τα στοιχεία συνηγορούν προς κάτι διαφορετικό ή το αντίθετο.

Ένα παράδειγμα για το πώς μια πεποίθηση που δημιουργήθηκε νωρίτερα στη ζωή μπορεί να γίνει περιοριστική πεποίθηση αργότερα, είναι το εξής..

Ένας νεογέννητος ελέφαντας γεννιέται σε ένα ζωολογικό κήπο, τον κρατούν δεμένο  με σχοινιά σε κορμούς δέντρων. Δεν μπορεί να κινηθεί πολύ και δεν προσπαθεί να ελευθερωθεί διότι συνειδητοποιεί ότι είναι δεμένος από το δέντρο. Μεγαλώνει όμως και γίνετε ένας τεράστιος ελέφαντας. 

Αυτός ο τεράστιος ελέφαντας έχει τη δύναμη ακόμη και να ξεριζώσει το δέντρο από την ρίζα του ή να σπάσει το σχοινί. Δεν το κάνει όμως επειδή πιστεύει ότι δεν μπορεί.

Αυτή η πεποίθηση που δημιουργήθηκε στον ελέφαντα  αρχικά ήταν χρήσιμη και υποστηρίχθηκε από τις σχετικές αποδείξεις. Ίσως ένιωσε και κάποια συναισθήματα από τον περιορισμό της κίνησης ή μια δυσάρεστη αίσθηση.


Κάπως έτσι συμβαίνει και με  τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα είναι
 τεράστιοι. Μένουν  όμως μικροί, μη έχοντας επίγνωση των περιοριστικών τους  πεποιθήσεων και των συναισθημάτων που τις συνοδεύουν.

 Για να σπάσει λοιπόν, μια περιοριστική πεποίθηση, το πρώτο βήμα είναι να απαλλαγείς από τα τυχόν συναισθήματα που την συνοδεύουν.

Φαντάσου μια περιοριστική πεποίθηση σαν ένα τραπέζι. Τα πόδια του, αντιπροσωπεύουν τις εμπειρίες και τις αποδείξεις που την υποστηρίζουν. Το υλικό συγκόλλησης που σταθεροποιεί τα πόδια με την επιφάνεια του τραπεζιού, αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα

Επομένως, για να αλλάξεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις, πρέπει να αφαιρέσεις το συναισθηματικό υλικό που κρατά τα πόδια σταθερά στην θέση τους. Στη συνέχεια πρέπει να χτυπήσεις  τα πόδια (τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την πεποίθηση) για να καταρρεύσουν.


Πόσο σε
επηρεάζουν, πόσο ελέγχουν το μυαλό σου, πόσο σε στοιχειώνουν, και τελικά ισχύει το ότι φοβάσαι, σε κυνηγάει;

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη εχθρούς όχι απαραίτητα απτούς, οι οποίοι μπορεί να καταρρακώνουν την ψυχή και να φθείρουν το σώμα χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. 

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά η ζώνη άνεσης είναι ένα σκοτεινό μέρος, γιατί σε κάνει  να παραιτείσαι  από τα όνειρα και τους στόχους σου. Να εφησυχάζεις σωματικά και πνευματικά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει κίνδυνο για τις φιλοδοξίες σου.

Η ζώνη άνεσης είναι ένας αόρατος εχθρός γιατί σε ακολουθεί παντού: στην εργασία, στο σχολείο, σε ένα ραντεβού ή σε μια οικογενειακή μάζωξη. Το χειρότερο είναι ότι αποτελεί κομμάτι του εαυτού σου. Είναι σαν μια σκιά που περιμένει να ρίξεις τις άμυνές σου και να σε περικυκλώσει. 

Ας δούμε κάποιες  βασικές επιπτώσεις του να μένει κανείς στην ασφάλειά του.

Χάνεις σημαντικές εμπειρίες.

Μένοντας στο ίδιο μέρος ή κατάσταση, παύεις να ενδιαφέρεσαι για νέες πιθανές εμπειρίες. Ο κόσμος μπορεί να χάνει την ομορφιά του αφού μένεις απαθής σε ό,τι συμβαίνει. Για να το αποφύγεις αυτό, προσπάθησε να παραμείνεις συναισθηματικά και πνευματικά ενεργός. Αναζήτησε καινούργιες εμπειρίες είτε μόνος/η είτε με παρέα. Ανακάλυψε νέες επιλογές που μπορεί να προσφέρονται και δεν τις είχες παρατηρήσει.

Το ενδεχόμενο να αφήσεις πίσω όσα γνωρίζεις σε γεμίζει αγωνία και φόβο, ακόμα κι αν είναι για λίγο. Μπορεί να σκέφτεσαι: Κι αν δεν μου αρέσει το κάτι διαφορετικό; ή δεν θέλω να περάσω ξανά δύσκολα. 

Αυτές οι σκέψεις είναι συνηθισμένες δικαιολογίες για να αποφύγει κανείς μια αλλαγή στον τρόπο που ζει, ακόμα και αν δεν του προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Νομίζεις ότι δεν μπορείς να αντέξεις το βάρος της αλλαγής, ενώ δεν έχεις καν δοκιμάσει.

Το να είναι κανείς κομφορμιστής είναι σαν να συμμετέχει σε αγώνες ενώ σκέφτεται ότι έχει ήδη χάσει. Η ζώνη άνεσης αφαιρεί το κίνητρο και την αποφασιστικότητα να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Εγκαταλείπεις την ελπίδα, γιατί μοιάζει ευκολότερο από το να καταβάλεις προσπάθεια ή να ρισκάρεις.

Αν θεωρείς ότι έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο τότε πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι. Η απάθεια σε ακινητοποιεί και εξαντλεί την ενέργειά σου. Καλό είναι να συνεχίζεις να μαθαίνεις, γιατί η ζωή είναι ένας απέραντος ωκεανός με άπειρους θησαυρούς να ανακαλύψεις. 


Το χειρότερο πράγμα, είναι
να σκέφτεσαι πως τα γνωρίζεις ήδη όλα σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου. Πάντα να ψάχνεις τρόπους να γίνεσαι καλύτερος σε αυτά που κάνεις, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολα ή περίπλοκα είναι. Το να σκέφτεσαι ότι ξέρεις τα πάντα σε οδηγεί σε μια υπεροψία που μπορεί να απωθεί τους άλλους.

Όποιος φτάνει σε αυτό το σημείο έχει χάσει την ικανότητα να απολαμβάνει τη ζωή. Όταν ζεις έτσι, το μικρότερο εμπόδιο μπορεί να φαντάζει ανυπέρβλητο. Αν δεν έχεις αρκετό κουράγιο να το ξεπεράσεις, είσαι ακόμα λιγότερο ικανός να εκτιμήσεις τις εκπλήξεις που σε περιμένουν στην άλλη πλευρά. Παγιδεύεσαι στη ζώνη ασφαλείας σου όταν τα θεωρείς όλα δεδομένα.

Καθημερινά κάνεις χιλιάδες αρνητικές σκέψεις, οι περισσότερες από αυτές τις αρνητικές σκέψεις επαναλαμβάνονται συνεχώς μέσα στο μυαλό σου και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα σου.

Παρόλο που συνειδητά δεν το καταλαβαίνεις υποσυνείδητα επαναλαμβάνεις αρνητικές  σκέψεις που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, αντιθέτως συσσωρεύουν αρνητισμό αλλά και εμπόδια, στη  διαύγια σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του άγχους το οποίο ευθύνεται για τα περισσότερα ψυχολογικά αλλά και σωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

Είναι σαφές λοιπόν ότι για να πετύχεις τους στόχους, τα όνειρα αλλά και τις προσδοκίες που έχεις για τον εαυτό σου, θα πρέπει να σταματήσεις τον φαύλο κύκλο των επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων σου.

Ο φόβος, είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα, και ταυτόχρονα πολύ ωφέλιμο όταν ανταποκρίνεται ρεαλιστικά και υγιώς σε μια απειλητική πραγματικότητα. 

Σκέψου, αν δεν φοβόσουν, πόσα μη υπολογισμένα ρίσκα θα έπαιρνες και πόσο επικίνδυνο θα ήταν αυτό για τη σωματική και ψυχική σου ακεραιότητα και υγεία. Ο φόβος και το φυσιολογικό άγχος σε βοηθούν να προσαρμοστείς σε εξωτερικές συνθήκες και να αντιδράσεις καλύτερα σε αυτές. 

Ο φόβος σε προστατεύει από κινδύνους, ενώ το ήπιο άγχος σε πάει σε ένα επίπεδο υψηλής ψυχικής λειτουργίας, ώστε να δραστηριοποιηθείς και να δράσεις αποτελεσματικά όταν και όπως αυτό είναι χρήσιμο για τη ζωή σου.

Πολλές φορές αφήνεις την ιστορία του παρελθόντος να γίνει η ιστορία του μέλλοντος σου. Κάποιες τραυματικές εμπειρίες εμποδίζουν όλη σου τη ζωή. Έτσι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να εξελιχθεί. Για να απαλλαγείς από την προσκόλληση στο παρελθόν, και να αλλάξεις την όποια περιοριστική πεποίθηση, πρέπει να κάνεις δύο πολύ σημαντικά βήματα. Αποδοχή και συγχώρεση.


Γίνεσαι φίλος με την παρούσα στιγμή, και κόβεις την σύνδεση που κάνεις με το παρελθόν σου. Σταματάει η εσωτερική πάλη, η δυστυχία και η απώλεια ενέργειας.

Αλλάζει η διάθεση σου. Βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι. Ανοίγονται μπροστά σου καινούργιες ευκαιρίες.

Όταν καταφέρεις, να αποδεχτείς  το παρελθόν η ζωή σου μεταμορφώνεται και θετικά πράγματα αρχίζουν συμβαίνουν. Νέες σκέψεις οδηγούν σε διαφορετικά συναισθήματα

Όταν υπάρχει αποδοχή, μπορεί κανείς να αφήσει πίσω του ότι έγινε, και να προχωρήσει μπροστά. Η μη αντίσταση σε αυτό που συμβαίνει, η απουσία προσκόλλησης σε λανθασμένες πεποιθήσεις, σε οδηγούν σταδιακά στην ευτυχία.


Είναι καθοριστική για την υγεία  και την πνευματικότητα σου. 
Είναι δύσκολη γιατί εμπεριέχει πάλη με το εγώ.

Είναι μια πράξη δύναμης και υπεροχής. Η συγχώρεση αφορά κυρίως εσένα και όχι το πρόσωπο που συγχωρείς. Έχει να κάνει με την εξέλιξη και την  απελευθέρωση σου. Βοηθά στην αυτογνωσία. 

Ξεκίνα αφήνοντας πίσω τα συναισθήματα που σε δένουν με το παρελθόν. Κατανόησε τα, εξωτερίκευσε τα, και σπάσε τις αλυσίδες που σε κρατούν δέσμιο. Ρώτησε τον εαυτό σου «Θέλω να έχω αυτό το συναίσθημα από το παρελθόν, η να αισθανθώ απελευθέρωση και ότι ορίζω τον εαυτό μου». 

Συνδέσου με αυτό το κομμάτι του εαυτού σου και γέμισε με αγάπη και συμπόνια. Όλα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και θα συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου. Η απελευθέρωση έρχεται όταν δεν αντέχεις άλλο την οδύνη των περιορισμών. Είναι ανάγκη όμως να φτάσεις σε αυτό το σημείο;

Λένε, ότι όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει, αλλά όταν το βλέμμα σου παραμένει εστιασμένο στην κλειστή πόρτα, η άλλη δεν φαίνεται καν.

Ανακάλυψε το θετικό, το όμορφο, την ποίηση που υπάρχει στη ζωή. Μην αφήνεις τους άλλους να σκληρύνουν την καρδιά σου, να κλέψουν την ευγένεια σου. Δες τις δυσκολίες σαν ευκαιρίες. Γίνε το φως στον κόσμο και πρόσφερε αγάπη σε όσους δεν την έχουν.

Νιώσε ευγνωμοσύνη, για όσα συμβαίνουν γιατί αποτελούν προκλήσεις και διευρύνουν την οπτική σου. Άφησε πίσω σου την λύπη και όποια πικρία κρατάς. Οι εμπειρίες σου σε κάνουν πιο δυνατό. Η ζωή συμβαίνει για σένα. Την στιγμή που θα αρχίσεις να την εκτιμάς όπως είναι, θα δεις ότι θα αρχίσει να αλλάζει.

Πίστεψε στον εαυτό σου και μην αφήνεσαι στο φόβο. Ο φόβος σε κάνει να νιώθεις μικρός, ασήμαντος, ανίκανος να εισπράττεις το καλό. Αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό, την δική σου ομορφιά και τελειότητα και περισσότερο απ’ όλα την ίδια την αγάπη. 

Στην πραγματικότητα ο φόβος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κατασκεύασμα του μυαλού. Μια συμπεριφορά που την  έχεις διδαχτεί. Αν το σκεφτείς δεν αποτελεί πραγματική και άμεση απειλή για σένα. Δεν αφορά ποτέ το τώρα. Δεν αντικατοπτρίζει ποιος είσαι.  

Ο φόβος καταστρέφει την αλήθεια.  Κρύβει την πραγματικότητα. Εσύ πρέπει να επιλέξεις ποιο από τα δύο θα υπηρετήσεις. Τον φόβο ή την αγάπη. Η ζωή είναι σύντομη  και είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις την καρδιά σου. Σκέψου ότι όταν έχεις  φόβους στην ουσία απομακρύνεσαι από τη ζωή και τα δώρα της. Όταν αγαπάς ανοίγεις την πόρτα στην ομορφιά της.

Και να θυμάσαι, μην φοβάσαι τον φόβο. Αγάπησε τον εαυτό σου και θα καταλάβεις ότι είναι περισσότερο δυνατός από οτιδήποτε σε παραλύει στη θέασή του. Δεν έχεις παρά να έρθεις αντιμέτωπος με αυτό, και να επιβεβαιώσεις στον εαυτό σου αυτό που τόσο καιρό φοβόσουν, να το δεχτείς. 

Ας είναι αυτό το προσωπικό μας στοίχημα..

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!