Πόσο σημαντική είναι μια δεύτερη ευκαιρία για σένα;

Έχεις πεί ποτέ στον εαυτό σου “θέλω μια δεύτερη ευκαιρία;”!

Ξεκινάς τη ζωή, γεμάτος επιθυμίες, προσδοκίες, όνειρα και στόχους. Προσπαθείς να τους κατακτήσεις και κάνεις ότι μπορείς για να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα έχεις σχεδιάσει..

Υπάρχουν φορές που δεν καταφέρνεις  να αποδεχτείς τις προκλήσεις, να αξιοποιήσεις και να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί.. Τα εμπόδια που συναντάς  στον δρόμο σου, μπορεί να μοιάζουν ανυπέρβλητα σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής σου.

Οι δυσκολίες στην κατάκτηση κάθε στόχου είναι πολλές, και κάποιες φορές καταφέρνουν να σε αποπροσανατολίσουν ή να σε απομακρύνουν από αυτόν. Μπορεί να πιστεύεις πως δεν  έχεις τον απαιτούμενο χρόνο, ενδεχομένως φοβάσαι, ίσως σου λείπουν τα χρήματα ή γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες. 

Μερικές φορές, αγνοείς τις ευκαιρίες της ζωής, τις προσπερνάς αδιάφορα χωρίς να συνειδητοποιείς ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Έχεις πολλές φορές, την τάση να επαναπαύεσαι όταν κάνεις κάτι, ξέροντας πως θα το μετανιώσεις. Τι θέλω να πω; Είσαι σίγουρος, δεν ξέρω από που εμπνέεσαι αυτή τη σιγουριά, πώς η ζωή σου θα σου δώσει, αυτό που λες “θέλω μια δεύτερη ευκαιρία” για διορθώσεις κάτι. Πόσο έτοιμος είσαι όμως για αυτή; Πόσο στα αλήθεια θέλεις μια και μοναδική δεύτερη ευκαιρία σε όσα επιθυμείς και αξίζεις;

Μεγαλώνεις, κάνεις λάθη, αποκτάς εμπειρίες, όσο περνούν τα χρόνια κι από τα λάθη και τις εμπειρίες σου μαθαίνεις. Αυτό που δεν θέλεις να καταλάβεις, όμως, όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι πως, η ζωή δε θα το κάνει πάντα, δεν θα σου παρέχει πάντα αυτή τη δεύτερη ευκαιρία. Και σε ρωτώ ξανά, πόσο έτοιμος είσαι αυτή τη φορά; Πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση σου, αυτή τη φορά να τα καταφέρεις;

 


Πάρε ένα χαρτί και σκέψου κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο, ή σου μοιάζει με αδιέξοδο και προσπάθησε να το ζωγραφίσεις. Στη συνέχεια πάρε ένα μεγαλύτερο κομμάτι χαρτί, τοποθέτησε την ζωγραφιά σου όπου θέλεις στο νέο χαρτί, και συνέχισε να ζωγραφίζεις. 

Η ζωή σου δίνει μια ακόμη ευκαιρία. 

Πάρε ένα ακόμα μεγαλύτερο χαρτί, και κάνε το ίδιο όπως πριν, τοποθέτησε τις προηγούμενες ζωγραφιές σου όπου θέλεις και συνέχισε να δημιουργείς. Βάλε φαντασία και άφησε το συναίσθημα σου ελεύθερο. Λειτούργησε αυθόρμητα, αυτό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό, ζωγράφισέ το στο χαρτί. 

Κοιτάξτε τώρα τη ζωγραφιά σου. Πως νιώθεις; 

Το έργο σου είναι σαν τη ζωή σου. Κάθε νέο χαρτί είναι μια ευκαιρία για δημιουργία, εσύ αποφασίζεις αν θέλεις να το αφήσεις κενό ή να το γεμίσεις χρώματα. Σκέψου λοιπόν πώς επιλέγεις να ζεις; Αξίζει να αφήνεις τις στιγμές να περνούν;

Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις τις καταστάσεις. Πάντα έχεις μία δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη και.. πάντα θα λες “θέλω ακόμα μια δεύτερη ευκαιρία”. Αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, να την αναζητήσεις και να την «αρπάξεις» για να διαμορφώσεις το μέλλον σου όπως το έχεις ονειρευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό  να ανακτήσεις τον έλεγχο, να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να γίνεις κύριος του εαυτού σου. Αρκεί να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου, να ξεπεράσεις τις απογοητεύσεις και να δοκιμάσεις να προσπαθήσεις ξανά για όσα θεωρείς ότι αξίζουν.

 

 


Τι  θα αισθανόσουν , αν σου έλεγα πως δεν είσαι απλά ένας άνθρωπος που κατατρέχεται από τη ζωή, πως  είσαι ένας εξαιρετικός αθλητής και σε λίγες μέρες θα λάβεις μέρος στον πιο σπουδαίο αγώνα της ζωής σου; 

Έχω την εντύπωση πως  θα αισθανόσουν έξαψη και μόνο στη σκέψη εκείνης της ημέρας, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη, στο να είσαι όσο πιο έτοιμος μπορείς. Σίγουρα για  αυτό το λόγο δε θα έχανες καμία  προπόνηση μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο που θα σε ικανοποιούσε.

Όλες εκείνες τις ημέρες μέχρι εκείνη τη μεγάλη μέρα θα ήσουν στον στίβο της προπόνησης, χύνοντας ποτάμια ιδρώτα, αλλά η κούραση θα ήταν γλυκιά και παρά τον μεγάλο σου πόθο για ένα μετάλλιο, θα ήξερες μέσα σου καλά, ότι θα σου αρκούσε και μόνο η συμμετοχή σ’ αυτή την υπέροχη γιορτή. 

Τίποτα δε θα σε φόβιζε παρά μόνο ο κακός σου εαυτός, και τίποτε δε θα σε τρόμαζε όσο θα πίστευες στον μοναδικό σου εαυτό.

Αυτό είναι κι η ζωή, ένας μεγάλος και δύσκολος  στίβος με καθημερινούς αγώνες και το πρόβλημα δεν είναι στη γνώση, γιατί αυτή βρίσκεται ήδη μέσα σου, αλλά στην ενθύμηση αυτής της γνώσης. Συνεπώς η όλη προσπάθεια μετατοπίζεται περισσότερο στην ενθύμηση αυτής της γνώσης, παρά στην κατάκτηση της. 

Θα αποφύγεις μεγάλο μέρος της οδύνης  των γήινων αγώνων αν  καταφέρεις να ενθυμηθείς, ή θα τους αντιμετωπίσεις υιοθετώντας διαφορετική στάση, αποστασιοποιημένος από υλικές προκαταλήψεις και γήινα δεσμά.

Όταν η δεύτερη ευκαιρία είναι ότι χρειάζεσαι.

Θέλω μια Δεύτερη Ευκαιρία..


Είναι απαραίτητο να παρατηρείς καλά τα πάντα γύρω σου, κυρίως  τη φύση, δες πόσο δημιουργικά εργάζεται, παρακολούθησε την τακτική της, την υπομονή της, τη στωικότητα της. Πρόσεξε πώς σπάνε στα δύο τα δέντρα που αντιστέκονται στη μανία των ανέμων και πόσο ευέλικτα την αποφεύγουν εκείνα που λυγίζουν. 

Δες το νερό  πώς κυλάει,  ήρεμα, όταν θέλει να ποτίσει γόνιμα εδάφη κι  ορμητικά, όταν θέλει να διώξει τα σκουπίδια απ’ τη ροή του. Αφουγκράσου τους ήχους της ζωής, τα λόγια των ανθρώπων. Μέσα από μια λέξη μπορεί να ακούσεις να γυρίζει το κλειδί στη κλειδαριά της εσωτερικής σου κάμαρας που κρύβει όλη την αρχαία γνώση που σε συνοδεύει από παλιά.

Γίνε παρατηρητής στο  τι κρύβουν μέσα τους τα φαινόμενα που σε περιτυλίγουν. Γιατί εμφανίστηκαν; Γιατί τώρα; Γιατί σε σένα κι όχι στους άλλους; Γιατί στους άλλους κι όχι σε σένα; Μην απαντάς στις αναρωτήσεις σου, μείνε στη σιωπή κι η απάντηση θα έρθει να σε συναντήσει μόνη της, μέσα από μια ενόραση, από ένα όνειρο ή μια παρόρμηση να διαβάσεις ένα βιβλίο, όπως κάνεις τούτη την ώρα μ’ αυτό το άρθρο.

Καταλαβαίνει κανείς  μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, τι συνέβη στη μέρα του, πώς συμπεριφέρθηκε, πώς αντέδρασε, αν ήταν παρών ή αν η συνείδηση του απουσίαζε κι η μνήμη δεν μπορεί να ανακατασκευάσει τις εικόνες εκείνης της απουσίας, που όμως δε χάθηκαν, γιατί τίποτα δε χάνεται.

Σίγουρα θα αναγνωρίσεις ποιος είσαι καθώς εργάζεσαι με αυτή την πρακτική, αρκεί να μην κάνεις το λάθος,  μην πέσεις στην παγίδα να κρίνεις, ούτε σένα ούτε τους άλλους. Απλά παρατήρησε τα περασμένα γεγονότα κι άφησε τη συνείδηση σου, να σου μιλήσει για εκείνες τις δράσεις που χρήζουν επαναπροσδιορισμό. 

Οι τύψεις δεν είναι ένα άσχημο συναίσθημα, αλλά είναι η φωνή της συνείδησης κι είναι ευλογία για αυτόν που την ακούει. Ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η τύψη απ’ την ενοχή και δεν πρέπει να πιαστείς στο δόκανο της τελευταίας, γιατί δε θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις προς την αλήθεια. Θα μειώσεις την αυτοεκτίμηση σου και την αυτοπεποίθηση σου, αν γίνεις ενοχικός.

Δεν είσαι ένοχος, αλλά μπορεί να είσαι κατηγορούμενος, σε σένα εναπόκειται να αθωωθείς, αλλάζοντας μια εσφαλμένη στάση σου. Υπάρχει χρόνος, πάντα θα υπάρχει, γιατί η ζωή έχει απέραντη υπομονή και κατανόηση, αλλά ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επειδή το δώρο της ζωής δε πρέπει να πάει χαμένο. 

Καθώς θα συνηθίζεις σ’ αυτό τον τρόπο άσκησης κάθε μέρα, θα είναι σαν να σκάβεις σε ένα αόρατο τούνελ του χρόνου, σαν να ανοίγεις μια χρονοδίνη, αργά και σταθερά, η οποία κάποια στιγμή θα σου επιτρέψει να αντικρίσεις την αρχετυπική μορφή σου.

Αν δεν εργάζεσαι με την ενθύμηση μέσα από τα παραπάνω κι αφήνεσαι ξεχασμένος στο νησί των λωτοφάγων, τότε θα έρθει η ίδια η ζωή να σε ταρακουνήσει. Ξέρω τι θα πεις: «η Ζωή είναι σκληρή και άπονη», αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι μόνο αυτός που σ’ αγαπάει έχει δικαίωμα να είναι αυστηρός μαζί σου, κι η ζωή σ’ αγαπάει. Όπως αγαπάς κι εσύ τα παιδιά σου, αλλά ενίοτε δε θέλεις να φανερώσεις όλη σου την αγάπη για να μην αποκαλύψεις την αδυναμία σου σ’ αυτά. 

Όταν χρειάζεται να τα εκπαιδεύσεις, είσαι αυστηρός, κρύβεσαι πίσω από το φαινομενικά βλοσυρό σου βλέμμα, την άγρια κατσάδα, προσπαθώντας να τα συνετίσεις, αλλά μέσα σου πονάς, σκίζεται η καρδιά σου, όταν βλέπεις εκείνο το σκυφτό κλαμένο πρόσωπο τους, δεν επιτρέπεις όμως να κυλήσει το δάκρυ σου.

Έτσι είναι κι η ζωή, φαινομενικά άδικη, άγαρμπη, αυστηρή ως Δασκάλα, αλλά σ’ αγαπάει, διαφορετικά δεν θα είχε λόγο να ασχοληθεί μαζί σου. Αν της ήσουν αδιάφορος, θα κυλούσε κι αυτή αδιάφορα, όπως ακριβώς τη ζεις κι εσύ συχνά πυκνά. 

Μη τα βάζεις λοιπόν με τη ζωή, για θυμήσου πόσο όμορφη είναι όταν την γλεντάς και θα δεις πόσο άδικος γίνεσαι μαζί της όταν εκείνη μοιάζει να σε γλεντάει. Μη γίνεσαι ένα κακομαθημένο παιδί , όταν παίζεις να ξέρεις και να χάνεις, να δέχεσαι τη ροή και να πηγαίνεις μαζί της.

Να δρας αλλά να μην αντί-δρας, να βαδίζεις και να μην σέρνεσαι, να είσαι ταπεινός, αλλά όχι ταπεινωμένος, υπερήφανος αλλά όχι επαρμένος. Θέλει ζύγια η ζωή όπως κι οι χαρταετοί για να ανυψωθούν. Αν χρειαστεί να μείνεις αδρανής, μείνε. Πολλές φορές η αδράνεια είναι η πιο θεάρεστη δράση: όταν δε σηκώνεις το λόγο σου ως αντίλογο σε μια ύβρη ή το χέρι σου για να χτυπήσεις εκείνον που σε περιγέλασε. 

Μπορεί αυτό να σου φαίνεται ως υποχώρηση, ως συμβιβασμό, αλλά δεν είναι, είναι μια μεγαλειώδης νίκη απέναντι στον κατώτερο σου εαυτό, γιατί ο πραγματικός αντίπαλος σου, είναι ο άλλος σου εαυτός. Ο ανταγωνιστής βρίσκεται μέσα σου, εσύ είσαι ο ανταγωνιστής σου, όλοι οι άλλοι έρχονται απλά για να στο θυμίσουν.

Γύρω από την ενθύμηση σου έχει ανορθωθεί ένα τεράστιο τείχος που την έχει φυλακίσει, εσύ το έχτισες χρησιμοποιώντας για υλικά τις πεποιθήσεις σου. Αν θέλεις να ελευθερωθεί, πρέπει να το κατεδαφίσεις. 

Όταν συμβεί αυτό, η ευκαιρία που ενδεχομένως ανυπομονείς να έρθει θα εμφανιστεί μπροστά σου.

Και εκεί που τελικά λες “θέλω μια δεύτερη ευκαιρία”, αυτή εμφανίζεται!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!