Πλάνο δράσης και νέοι στόχοι.

Ίσως βρίσκεσαι στην αρχή μιας νέας πορείας, ίσως κάπου στο ενδιάμεσο, στη ζωή πολλές φορές καλείσαι  να θέσεις κάποιους νέους στόχους. 

Οι νέοι στόχοι συνήθως σημαίνουν και αλλαγές, σημαίνουν προσπάθεια ή ρίσκο, σημαίνουν πίεση η αναπροσδιορισμό της ίδιας της ζωής, των θέλω σου και των πεποιθήσεών σου, των αναγκών σου και των ονείρων σου..


Ο στόχος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νοητική αναπαράσταση μιας επιθυμίας, μιας ευχής, μιας ανάγκης, μιας φιλοδοξίας συνοδευόμενη από την δέσμευση να την κάνεις  πραγματικότητα. 

Είναι η οργάνωση μιας επιθυμίας σε πιο συγκεκριμένα βήματα, και η προσπάθεια να ακολουθηθούν αυτά με επιτυχία ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί λοιπόν να θέτεις απλώς έναν στόχο, αλλά να δεσμεύεσαι και να προσπαθείς για αυτόν.

Ο στόχος θα μπορούσε να παρομοιαστεί, με ένα ταξίδι και την προετοιμασία που κάνεις για αυτό. Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που επιθυμείς πραγματικά να πετύχεις, ποιος είναι ο πραγματικός δικός σου στόχος, και όχι ένας στόχος που επιβάλλεται από άλλους. Που θέλεις να πας, ποιος είναι ο προορισμός του ταξιδιού.

Έπειτα να δεις που βρίσκεσαι, από που ξεκινάς και ποια εφόδια διαθέτεις, όπως γνώσεις, ικανότητες, και δεξιότητες. Να βρεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου, και  να τα συζητήσεις με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς την γνώμη τους.

Να εξετάσεις τι είδους εφόδια απαιτούνται και αν δεν τα διαθέτεις, να δεις τι χρειάζεται να κάνεις, έτσι ώστε να τα αποκτήσεις.

Ποιες δεξιότητες, ποιες γνώσεις πρέπει να αποκτήσεις,  και που μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια για να πετύχεις τον στόχο σου.

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις, πως θα πας από εδώ μέχρι εκεί. Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις, πως θα οργανώσεις τα βήματα που απαιτούνται, τι πρέπει να προσέξεις και πόσος χρόνος χρειάζεται.

Διαβάζεις το άρθρο: Πλάνο δράσης και νέοι στόχοι.


Είναι σημαντικό οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί, όπως και η διαδικασία για να τους πετύχεις. Στην προσπάθεια σου για την επίτευξη των στόχων σου  βοηθά:

Να κάνεις μία λίστα με τους στόχους σου, και έπειτα να τους κατατάξεις ανάλογα με την προτεραιότητα τους. Οι προτεραιότητες θα ήταν καλό να ταιριάζουν με τις αξίες, τα πιστεύω και τις δυνατότητες σου. Αφού χαράξεις και ξεκινήσεις την πορεία σου, είναι σημαντικό να παραμείνεις στην πορεία αυτή, επικεντρωμένος στα βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις για να πετύχεις τον στόχο σου. 

Θα ήταν καλό, να κρατάς ένα ημερολόγιο και να ανατρέχεις σε αυτό όταν χρειάζεται, αλλά και μέσα από αυτό να παρακολουθείς την πρόοδο σου. Να δεχθείς  ότι ανάλογα με τις συνθήκες οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. 

Επίσης να είσαι έτοιμος για απρόοπτα και ανατροπές. Έτσι είναι καλό να είσαι ευέλικτος και όταν χρειάζεται, να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές για να πετύχεις τον τελικό σου στόχο.

Βοηθά να φανταστείς τον μελλοντικό σου εαυτό, που έχει πετύχει τον στόχο, και όχι να τον έχεις στο νου σαν έναν ξένο, με τον οποίο δεν ταυτίζεσαι. Αυτοί που μπορούν να ταυτιστούν με τον μελλοντικό εαυτό τους αποφασίζουν και πράττουν πιο δυναμικά.

Τέλος είναι σημαντικό να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για αυτό που πετυχαίνεις κάθε φορά, έτσι ώστε να παίρνεις περισσότερη δύναμη και ώθηση για να συνεχίσεις.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσεις ποιος είναι αυτός που θέτει τον στόχο. Μερικές φορές τα θέλω και οι στόχοι σημαντικών άλλων μπλέκονται με τα δικά μας και μπορεί να μας βγάλουν από το δρόμο μας.

Όταν κινητοποιήσε εξωτερικά, από άλλους, είναι πιο δύσκολο να φτάσεις στον στόχο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινητοποιούνται εσωτερικά και όχι εξωτερικά πετυχαίνουν πιο εύκολα στόχους, είναι πιο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Πολλές φορές χανόμαστε στην σκέψη του στόχου και του μέλλοντος, αλλά δεν πράττουμε. Κάτι θα αλλάξει στο μέλλον και θα αλλάξουμε και εμείς, αλλά δεν κάνουμε τίποτα στο παρόν για αυτό. 

Να εξετάσεις τι είναι αυτό που συντηρεί την αναβλητικότητα αυτή. Να υιοθετήσεις νέες θετικές συνήθειες οι οποίες θα σε κρατήσουν μακριά από τις παλιές, θα σε βγάλουν από την αδράνεια και θα θέσουν την βάση για την επίτευξη του στόχου σου.

Κάποιες φορές υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες μας, και από την άλλη υποτιμάμε την προσπάθεια και τον χρόνο που απαιτείται, για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Είναι καλό να μην βάζεις πολλούς στόχους ταυτόχρονα, γιατί αυτό συχνά οδηγεί στην αυτο-εξάντληση.

Δεν αρκεί μόνο να ονειρεύεσαι ένα ευτυχές τέλος, την επίτευξη του στόχου. Είναι σημαντικό μέσα στο όνειρο να περιλαμβάνεις και την διαδικασία, την πορεία, τις δυσκολίες και τον κόπο που πρέπει να καταβάλεις.

Η διαδικασία, ο σχεδιασμός που θα ακολουθήσεις είναι μείζονος σημασίας, και είναι αυτός που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. 


Όσοι έχουν σχέδιο και στόχους για τη ζωή, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι από όσους δεν έχουν.

Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής σου, είναι σημαντικό να καταστρώσεις ένα σχέδιο ζωής που θα αξιοποιεί όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές σου. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο τώρα για να καταλάβεις τι θέλεις να κάνεις, τι θέλεις να πετύχεις και πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις. Διαφορετικά η ζωή σου, όπως ένα πλοίο χωρίς καπετάνιο, θα καταλήξει σε ναυάγιο.

Ας δούμε κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, που θα σε βοηθήσουν στο να σχεδιάσεις τους στόχους σου

Αν απάντησες “ναι” σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το επόμενο βήμα είναι να καταστρώσεις ένα σχέδιο. Για να το κάνεις πρέπει:

Ο σχεδιασμός ενός πλάνου δράσης δεν είναι κάτι καινούριο, με τη διαφορά όμως, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν σχεδιάζουν πραγματικά ένα πλάνο δράσης! 

Αντιθέτως, βασίζονται σε μια ακολουθία 2-3 βημάτων που πιστεύουν ότι θα τους δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό απέχει πολύ από μια πραγματική στρατηγική βάθους.

Ο σχεδιασμός μιας πραγματικής «στρατηγικής», είναι ένα απαιτητικό διανοητικό έργο (για αυτό και το αποφεύγουμε συνήθως), και αν οι στόχοι σου περιλαμβάνουν να πετύχεις πράγματα που μέχρι σήμερα σου φάνταζαν αδιανόητα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα όπλα που διαθέτεις, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Χρειάζεται αποκρυσταλλωμένη αντίληψη σχετικά με την επιλογή, τη φύση και τις διαφορές των ποικίλων εννοιών όπως: στόχος, σκοπός, όραμα, διαφορετικά είδη στόχων..

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται για να πετύχει τον σκοπό του. Οι άνθρωποι που συχνά φοβούνται να δράσουν, ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την οργάνωση τόσο έντονα και για τόσο καιρό, που τελικά δεν εκτελούν σχεδόν τίποτα.

Όταν λοιπόν ορίσεις  τους στόχους σου και διευκρινίσεις το πλάνο δράσης σου, μην καθυστερείς αλλά προχώρα.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι καλά μελετημένες και σχεδιασμένες κινήσεις σου, δεν πρέπει να αναβάλλονται αλλά να πραγματοποιούνται για να σε φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα και στην επιτυχία.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πώς λειτουργεί άραγε ο εγκέφαλος; Ας το ανακαλύψουμε..

Εγκέφαλος, συναισθήματα και συμπεριφορά

Περιορισμοί, τρικλοποδιές που βάζεις στον εαυτό σου. Ανακάλυψε τους..

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Ζωή χωρίς αν.. μην φοβάσαι να εκφραστείς.

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

μοιρασου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
holistic result coaching

30' ΔΩΡΕΑΝ COACHING

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης

Copyright 2021© Proven Transformational Experience. All Rights Reserved.