Γνωρίζεις πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο σου;

Αισθάνεσαι έλλειψη κινητοποίησης; Βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση; Αισθάνεσαι μοναξιά; Φοβάσαι; Πόσα προβλήματα έχουν υπάρξει στη ζωή σου; Πόσα προβλήματα προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τελευταία; Ένα; Αρκετά; Δεκάδες;

Όλες εκείνες οι λύσεις στα διάφορα θέματα που σε απασχολούν, βρίσκονται στο υποσυνείδητο σου.

Χρειάζεται απλά  να μάθεις το πως να το ακούς και να ερμηνεύεις όσα σου λέει. Ωστόσο η πρόσβαση στο υποσυνείδητο δεν είναι εύκολη και απαιτεί πολλή ενδοσκόπηση. Γνωρίζοντας το ασυνείδητο, σίγουρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο απλά.

Είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να στραφούν σε κάποιον ψυχολόγο που ειδικεύεται στην ύπνωση προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Άλλοι πάλι κάποιες φορές προσπαθούν μόνοι τους, με διάφορες άλλες μεθόδους, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. 


Έπαθες ποτέ κρίση πανικού; Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για ένα μήνυμα, που σου στέλνει ο υποσυνείδητος νους σου για σε αφυπνίσει.

Μπορεί να μη γνωρίζεις γιατί εμφανίζεται αυτό το άστοχο άγχος, μέσω ενός τέτοιου μηνύματος από τον υποσυνείδητο νου, καθώς έτσι το αντιλαμβάνεσαι, είναι όμως ένας τρόπος να σε προειδοποιήσει για κάτι που ενδεχομένως δεν πάει καλά. Επίσης είναι πιθανό να μεταφέρεις στην πλάτη σου, προβλήματα για πάρα πολύ καιρό.

Όταν επιμένεις υπερβολικά περιμένοντας για  λύσεις σε κάποιο πρόβλημα, αυτό γίνεται εμπόδιο. Γνωρίζεις  ότι το να αγνοείς τα προβλήματά σου δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, όμως εξακολουθείς να περιμένεις μέχρι αυτά να γίνουν οριστική πραγματικότητα.

Αν το σώμα σου, σου  μιλάει με κάποιον τρόπο, πρέπει να το ακούσεις.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Όπως λέει ο Bruce Lipton, γιατρός και ερευνητής: «Το υποσυνείδητο είναι εκατομμύρια φορές πιο ισχυρό και πιο σημαντικό από τον συνειδητό νου. Χρησιμοποιείς το υποσυνείδητό σου  αλλά δεν μπορείς να το ελέγξεις». Δεν έχεις
πρόσβαση στο υποσυνείδητο.

Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για ένα μέρος του νου σου, με πολύ υψηλό επίπεδο σπουδαιότητας, αναφορικά με τις διεργασίες της σκέψης.

Σκέψου μερικές απαντήσεις που έρχονται αυτόματα στο νου μετά από κάποιες ερωτήσεις. Για παράδειγμα:


Το λες χωρίς να σκεφτείς, επειδή έχει εσωτερικευτεί αυτή η πληροφορία από το υποσυνείδητό σου. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν κινείς τα δάχτυλα του χεριού σου, ή όταν βγαίνεις για μια βόλτα. Δεν χρειάζεται να έχεις επίγνωση της κίνησης για να την κάνεις.

Περιέργως μπορεί να συμβεί και το αντίθετο.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πιθανώς δεν συνειδητοποιείς πλήρως. Ίσως επειδή δεν θέλεις να τους δώσεις προσοχή ή επειδή επιθυμείς να τακτοποιηθούν από μόνα τους.

Το ένστικτό σου σχετίζεται στενά με το ασυνείδητο. Έχεις ποτέ ξανασκεφτεί κάποια απόφαση, επειδή η διαίσθησή σου, σου είπε ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή;

Αν και μπορεί να το ονομάζεις αυτό «προαίσθημα», στην πραγματικότητα αποτελεί αντανάκλαση του υποσυνειδήτου σου. Σε ενθαρρύνει να κάνεις τη σωστή επιλογή, εκείνη που γνωρίζει ότι θα σε ωφελήσει, δίνοντάς σου μια σιωπηλή εντολή.

Για αυτό είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος να το ακούσεις. Όταν το καταφέρεις αυτό   θα αποκτήσεις τα κλειδιά του, θα έχεις δηλαδή πρόσβαση στο υποσυνείδητο σου.  Αυτό το μέρος του εαυτού σου θα σε βοηθήσει σε διάφορες πτυχές της ζωής σου.


Δώσε προσοχή στα
συναισθήματά σου, η καταπίεση όσων αισθάνεσαι είναι μια μάταιη προσπάθεια να κάνεις το υποσυνείδητό σου να σωπάσει.

Μη φοβάσαι να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, όταν βυθίζεσαι στο υποσυνείδητο, μπορεί να βρεις μέρη του εαυτού σου που δεν σου αρέσουν.

Αποδέξου την κατάσταση. Δεν οφείλονται τα πάντα σε κακή τύχη και δεν κατευθύνονται εναντίον σου όλα τα αρνητικά στη ζωή – Τα άσχημα πράγματα δεν επιλέγουν σε ποιους συμβαίνουν.

Πέρνα λίγο χρόνο μόνος σου, το να φοβάσαι να μείνεις μόνος σου σε κάνει να αναζητάς πολυσύχναστα μέρη για να αποφύγεις να δώσεις προσοχή στον εαυτό σου.


Η ενσυνειδητότητα, που είναι επίσης γνωστή ως πλήρης συνείδηση, είναι μία πρακτική που θα σε βοηθήσει να συνδεθείς με τον βαθύτερο εαυτό σου. Μην φοβάσαι να το κάνεις.

Ο διαλογισμός, μία από τις τεχνικές της, θα σου επιτρέψει να το πετύχεις.

Αν όμως θέλεις να ξεκινήσεις με τον εαυτό σου, πρέπει να αρχίσεις να δίνεις από την αρχή προσοχή στα όνειρά σου.

Ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι έχει και πολύ νόημα, η καταγραφή τους ώστε να τα αναλύσεις αργότερα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για να ανοίξεις τις γραμμές επικοινωνίας και να αποκτήσεις πρόσβαση στο υποσυνείδητο σου. 

Μόλις αυτό συμβεί, είναι σημαντικό να κάνεις κάποια αλλαγή. Πρέπει να αλλάξεις ότι σε πληγώνει και σε καταπιέζει καθώς και να θεραπεύσεις τις πληγές που δεν κλείνουν.

Το να συνεχίσεις όπως πριν πάνω στο ίδιο μονοπάτι, σημαίνει ότι στρέφεις την πλάτη σου στο ένστικτό σου.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς σου είναι κάτι δύσκολο, όπως και η επίλυση προβλημάτων όμως ακόμα και αν δεν κάνεις τίποτα, το υποσυνείδητό σου δουλεύει.

Δεν θα κουραστεί ποτέ να σου στέλνει σήματα που λένε ότι πρέπει να αλλάξεις μονοπάτι και να δώσεις προσοχή στις λύσεις που βρίσκονται μπροστά σου.

Διαβάζεις το άρθρο: Γνωρίζεις πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο σου;

BΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 


Ο
εγκέφαλός μας, το μυαλό μας δηλαδή, διακρίνεται σε δύο επίπεδα: τον συνειδητό νου, που είναι το αντικειμενικό μέρος της νόησής μας, το «λογικό» και τον υποσυνείδητο  ή ασυνείδητο νου, που είναι το υποκειμενικό κομμάτι του μυαλού μας, το «μη λογικό». Μία σκέψη τη συλλαμβάνουμε με το συνειδητό μας νου. Οι βαθύτερες πεποιθήσεις μας, όμως, αυτά που πραγματικά πιστεύουμε, εδρεύουν  στο υποσυνείδητο.

Το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας συγκεντρώνει τις πληροφορίες που χρειάζεται να επεξεργαστεί μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας. Παρατηρεί το εξωτερικό περιβάλλον, αποκωδικοποιεί μηνύματα, συσσωρεύει γνώση και εμπειρία, μαθαίνει. 

Από την άλλη πλευρά το υποσυνείδητο ή αλλιώς το ασυνείδητο του εγκεφάλου μας, έχει μάθει να διαμορφώνει την αντίληψή του και να αποκτά τη γνώση του μέσα από τη διαίσθηση.

Στο υποσυνείδητο υπάρχουν οι αναμνήσεις μας και τα συναισθήματά μας. Το ασυνείδητο  μας δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά, δεν μπορεί να σχηματίσει ορθολογικό τρόπο σκέψης και επιχειρήματα.

Επιπλέον, δεν μπορεί να ελέγξει εάν οι σκέψεις που περνάνε σε αυτό είναι σωστές ή λανθασμένες, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αν είναι ψεύτικες, αν είναι καλές ή κακές. Το υποσυνείδητό μας δέχεται αυτές τις σκέψεις σαν να είναι πραγματικότητα ακόμα και όταν δεν είναι. Εάν κάτι το πιστέψεις με τον συνειδητό σου νου και το προβάλλεις στο υποσυνείδητο, εκείνο θα το δεχτεί σαν αλήθεια


Ουσιαστικά, χρειάζεται να υπάρξει και η αντίστοιχη αλληλεπίδραση στα νευρικά συστήματα τα οποία σχετίζονται με τον συνειδητό νου  και με το ασυνείδητο. Ο  συνειδητός νους, συνδέεται με το λεγόμενο εγκεφαλονωτιαίο σύστημα: έχει να κάνει δηλαδή με τον
εγκέφαλό σου και τις πέντε αισθήσεις. Ο υποσυνείδητος νους συνδέεται με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, τον λεγόμενο κοιλιακό εγκέφαλο.

Μιλώντας πρακτικά, κάθε φορά που ο συνειδητός νους  σου σχηματίζει μία ιδέα, μία σκέψη, αυτή προκαλεί ένα είδος δόνησης στο εγκεφαλονωτιαίο νευρικό σύστημα (στέλνει σήμα). Αυτή η δόνηση με τη σειρά της πυροδοτεί μία αντίστοιχη δόνηση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στον κοιλιακό εγκέφαλο.

Εκεί, αυτή η ιδέα είναι σαν να εντυπώνεται στο υποσυνείδητό σου, το οποίο έχοντας μία ξεκάθαρη, σαφή εικόνα της ιδέας ή της επιθυμίας που σχηματίστηκε, θα την εκλάβει ως κάτι το πραγματικό και θα αρχίσει να δρα με τρόπο που θα συμβάλλει στην υλοποίησή της.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο συνειδητός νους  σου,  αρχίζει να παρεμβάλλεται στο ρόλο που έχει να επιτελέσει ο υποσυνείδητος. 

Ο συνειδητό νους σου, επειδή βασίζεται στις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δέχεται από τα εξωτερικά φαινόμενα που παρατηρεί μέσω των αισθήσεων, συχνά επηρεάζεται από αυτά, εξάγει εσφαλμένα συμπεράσματα, διαμορφώνει λανθασμένες πεποιθήσεις και ως αποτέλεσμα αυτών των σκέψεων, νιώθεις άγχος, φόβο, αβεβαιότητα.

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις, εγγράφονται στο υποσυνείδητό σου. Είναι σαν να του δίνεις αντιφατικά μηνύματα. Έχεις στο μυαλό σου μία ιδέα, ένα όνειρο, κάτι το οποίο θέλεις να υλοποιήσεις, κάτι σημαντικό και σαφές για σένα, για την υγεία σου, για την καριέρα σου, για την προσωπική σου ζωή και με τις συνειδητές σου σκέψεις είναι σαν να το αναιρείς


Η επιθυμία σου συγκρούεται με τη φαντασία σου, με τις αρνητικές σκέψεις και τους φόβους που ζωντανεύουν στη φαντασία σου. Και κάθε φορά που παλεύουν η επιθυμία και η φαντασία, πάντα νικάει η φαντασία στο τέλος.

Είναι σαν να πας να φυτέψεις έναν σπόρο στο έδαφος, την ιδέα που έχεις συλλάβει για κάτι και μετά από λίγη ώρα, να πας να ξεθάψεις αυτό το σπόρο γιατί παρόλο που επιθυμείς να δεις την ιδέα σου να ανθίζει και να καρποφορεί, έρχονται οι αρνητικές σκέψεις που σου λένε ότι δεν θα τα καταφέρεις, δεν μπορείς, δεν είσαι άξιος, δεν είσαι καλός… δεν… δεν… 

Και αυτές οι σκέψεις είναι σαν να ξεθάβουν από το χώμα το σπόρο που φύτεψες πριν.

Θα έκανες ποτέ κάτι αντίστοιχο σε κάποιο δέντρο; Ή σε κάποιο λουλούδι; Θα σκεφτόσουν ότι ο σπόρος που φύτεψες δεν θα μεγαλώσει και δεν θα ανθίσει; Οπότε αντί να το αφήσεις στο χώμα να αναπτυχθεί, καλύτερα να το καταστρέψεις μόνος σου να το  ξεθάψεις; Μάλλον όχι.

Με πόση ευκολία όμως, όλοι μας, κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα στον εαυτό μας, στις ιδέες μας, στα όνειρά μας; Φρενάρουμε την υλοποίησή τους, γιατί δεν έχουμε πίστη. Δεν πιστεύουμε στην τελειότητα της ύπαρξής μας, η οποία μας έχει εξοπλίσει με όλες τις δυνατότητες, όλα τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το σκοπό μας.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης διανοητικής μας σκέψης και ζωής, συμβαίνει στο υποσυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου. Εντούτοις, λειτουργούμε με το συνειδητό μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. 

Το υποσυνείδητο αναδύεται περισσότερο στην επιφάνεια λίγο πριν κοιμηθούμε και αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Είναι η στιγμή της ημέρας που το συνειδητό αρχίζει να εξασθενεί, γιατί χαλαρώνουμε, και το ασυνείδητο είναι σε εγρήγορση.

Αυτή είναι και η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή εάν θέλεις να επαναπρογραμματίσεις το υποσυνείδητό σου. 

Αν δηλαδή επιθυμείς να γράψεις κάτι καινούριο σε αυτό ή να αντικαταστήσεις μια παλιά πεποίθηση που συνειδητοποίησες ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι εσφαλμένη ή δεν σε βοηθάει πλέον η ύπαρξή της, και χρειάζεσαι μια νέα, πιο λειτουργική.

Ανακάλυψε πως Λειτουργεί ο Εγκέφαλός σου!


Ο William James είπε πως το υποσυνείδητο κάνει πραγματικότητα κάθε εικόνα η οποία σχηματίζεται στο νου και υποστηρίζεται από την πίστη. Μαθαίνω, επομένως, να ενεργώ σαν να είμαι ήδη αυτό το οποίο θέλω να γίνω, σαν να έχω ήδη πετύχει το όνειρό μου. 

Πιστεύω σε αυτό, σε αυτήν την εικόνα που σχηματίζω την αποδέχομαι σαν πραγματικότητα, και έχω την ανάλογη συμπεριφορά εμπιστοσύνη ότι το υποσυνείδητό μου θα κινητοποιηθεί καταλλήλως για να με καθοδηγήσει εκεί.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να είναι πιο γαλήνιος και ήρεμος σαν άνθρωπος έχοντας σχηματίσει μια πολύ σαφή εικόνα για το πώς σκέφτεται, αντιδρά, εκφράζεται, συμπεριφέρεται, κινείται κ.λ.π, ένας πράος άνθρωπος, αρχίζει να εντάσσει στην καθημερινότητά του αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πώς θα μιλούσε ένας πράος άνθρωπος σε μια στιγμή έντασης; Ποια θα ήταν η συμπεριφορά του. Τι λέξεις θα χρησιμοποιούσε; Πώς θα ήταν ο τόνος της φωνής του, η στάση του σώματος, οι κινήσεις του, οι εκφράσεις του προσώπου του; Τι μηνύματα και συναισθήματα θα εξέπεμπε η στάση του στους υπόλοιπους γύρω του;

Σταδιακά, δηλαδή, αρχίζει να εξασκείται στο να οικειοποιηθεί και να υιοθετήσει τα χαρακτηριστικά του πράου ανθρώπου σαν να είναι ήδη μέρος της προσωπικότητά του και του εαυτού του. Η επανάληψη μιας πράξης, μιας συμπεριφοράς γίνεται συνήθεια και τελικά ενσωματώνεται στη ζωή του.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις τις σκέψεις που κάνεις συνειδητά, ιδίως τις αρνητικές σκέψεις, τις απαισιόδοξες και καταστροφολογικές, τις οποίες επαναλαμβάνεις και μάλιστα συχνά, και για αυτό στο τέλος τις πιστεύεις και τις αποδέχεσαι σαν γεγονός, σαν αντικειμενική αλήθεια.

Κάπως έτσι, μη γνωρίζοντας το υποσυνείδητο τείνεις να το μπλοκάρεις και μέσω της αυτο-εκπληρούμενης προφητείας, επιβεβαιώνεις τις αρνητικές σου υποθέσεις, βιώνεις μόνο αρνητικά συναισθήματα, κολλάς σε μοτίβα δυσλειτουργικών συμπεριφορών και λανθασμένων επιλογών.

Κι έπειτα, αναρωτιέσαι: γιατί πάντα σε ελκύουν οι λάθος καταστάσεις, οι λάθος άνθρωποι; Γιατί φαίνεται πάντα, με κάποιον τρόπο να κάνεις τα ίδια λάθη και να βιώνεις παρόμοιες καταστάσεις; Επαναλαμβάνεις όσα δεν μπορείς να θεραπεύσεις και δεν εννοείς να μάθεις. Αλλά για να μάθεις, πόσο μάλλον για να αλλάξεις την ροή της ιστορίας, δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στη χρήση του συνειδητού μέρους του εγκεφάλου σου.

Καλείσαι να ψάξεις βαθύτερα μέσα σου, και να αποκτήσεις πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Εκεί που πηγάζει η έμπνευση και οι φιλοδοξίες σου κι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους, η συμπεριφορά οι αναμνήσεις σου, τα τραύματά σου, τα συναισθήματα και η βαθύτερη αντίληψη του εαυτού σου.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συμπληρωματικά άρθρα:

Πόσο σημαντική είναι μια δεύτερη ευκαιρία για σένα;

Περιοριστικά μοτίβα.. πώς και πόσο επηρεάζουν τη ζωή σου.

Πώς λειτουργεί άραγε ο εγκέφαλος; Ας το ανακαλύψουμε..

Όλα όσα πρέπει να κάνεις και να μην κάνεις, για την επίτευξη των στόχων σου.

Αμυγδαλή η έδρα των συναισθημάτων

Εγκέφαλος, συναισθήματα και συμπεριφοράμη

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!