Περιοριστικά μοτίβα: Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου

Στην πολύ εύλογη ερώτηση, τι είναι μοτίβο, η απάντηση είναι πως μοτίβο, είναι κάτι που το επαναλαμβάνουμε συχνά. Περιοριστικό είναι  κάτι που μας περιορίζει, που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε, που μας κρατάει κολλημένους.

Πρόκειται για την επιβίωση  μας και  μοτίβα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτής

Παλιότερα ίσως στο παρελθόν, μας χρησίμευσαν ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές, τώρα όμως ίσως να μας εμποδίζουν, να χαρούμε την καθημερινότητα ή να συνάψουμε υγιείς ισότιμες σχέσεις.

Αν για παράδειγμα στο παρελθόν αναγκάστηκες να παγώσεις τα συναισθήματα σου ώστε να ανταπεξέλθεις σε μια κακοποιητική ή πολύ δύσκολη συνθήκη, σήμερα μπορεί αυτή η συμπεριφορά να σε εμποδίζει να χαρείς τη ζωή.

Συχνά παρομοιάζω τη συμπεριφορά αυτή με ένα βαρύ παλτό: το φόρεσες όταν έκανε κρύο τσουχτερό, όταν όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς κελσίου είναι κάτι παραπάνω από πρόβλημα. Από κεκτημένη ταχύτητα, κάποιες φορές είσαι ικανός να βουτήξεις ακόμη και στη θάλασσα με το βαρύ σου το παλτό.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Πολλοί από τους περιορισμούς
που θέτεις στον εαυτό σου, έχουν να κάνουν με το ότι σου λείπει η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση.

Τα περιοριστικά μοτίβα τις περισσότερες φορές συνήθως περιλαμβάνουν έναν επαναλαμβανόμενο αριθμό δράσεων, όπως η υιοθέτηση μιας συνηθισμένης δραστηριότητας ή συμπεριφοράς, στην οποία συχνά δεν δίνεις ιδιαίτερη σημασία.

Αρκετές από τις καθημερινές συμπεριφορές σου είναι αυτόματες. Για παράδειγμα, δεν εντοπίζεις κάποιο κακό σε μία δραστηριότητα που εκτελείς τακτικά και σε  κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Πολλές φορές πρόκειται για μια συμπεριφορά, την οποία είσαι απρόθυμος να αλλάξεις επειδή μπορεί να συνδέεται με κάποια ανταμοιβή.

Τα περιοριστικά μοτίβα συμπεριφορών επίσης γίνονται αυτόματα πολλές φορές, δεν φαίνονται απαραίτητα ως επιβλαβή, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν λόγω κάποιας ανταμοιβής συσχετιζόμενης με αυτά.

Όσο και αν κάποια μοτίβα συμπεριφοράς ενδεχομένως μπορεί να σου έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν, μπορεί να έχουν συμβάλλει σε προβλήματα στο σπίτι, στην εργασία ή σε κάποιο άλλο τομέα της ζωής σου, είναι πολύ δύσκολο να τα αναγνωρίσεις και να τα αλλάξεις. 

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση  να μπορείς να αναγνωρίσεις τις πεποιθήσεις, που σε ωθούν σε αυτά τα περιοριστικά μοτίβα συμπεριφορών, πριν να επιλέξεις τον οποιονδήποτε  τρόπο να τα αναχαιτίσεις και να τα αλλάξεις. θα χρειαστεί επίσης, να αναγνωρίσεις το βαθμό της αυτοεκτίμησής σου αλλά και της αυτοπεποίθησής σου, προτού ξεκινήσεις.

Ακόμη και όταν αναγνωρίσεις, τέτοιες πεποιθήσεις, συμπεριφορές, εξακολουθείς να είσαι απρόθυμος να αλλάξεις. Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις, αλλά φοβάσαι να το κάνεις. ’Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η έλλειψη πίστης στον εαυτό σου. Η υπέρβαση του φόβου για το άγνωστο μπορεί να σου  φαίνεται αξεπέραστο εμπόδιο. 

Η πίστη στον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτόν τον φόβο, και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου. Ακόμη και όταν ακούς από  άλλους, ότι μια τέτοια αλλαγή είναι καλή και ότι θα πρέπει να την ενστερνιστείς, δεν σε  βοηθάει ιδιαίτερα να καταπραΰνεις αυτόν τον φόβο

Η αλήθεια είναι ότι η υπέρβαση του φόβου είναι μια μοναδικά προσωπική διαδικασία. Έτσι λοιπόν χρειάζεται να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση, και την αυτοπεποίθησή σου για να καταφέρεις να επιτύχεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι στη ζωή σου. 

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να ακούς τις συμβουλές των άλλων, σχετικά με το τι έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά γι’ αυτούς. Κάποιες φορές, μόνο μετά από μια τέτοια ενθάρρυνση, μπορεί να ξεκινήσει μια πραγματική αλλαγή στη ζωή.

Η αναγνώριση των περιοριστικών μοτίβων συμπεριφοράς, τις πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω,  είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους. Μετά από αυτήν, είναι ευκολότερο να πάρεις εμπεριστατωμένες αποφάσεις, σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά σου.

 

Διαβάζεις το άρθρο: Περιοριστικά μοτίβα: Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου


Πολλές φορές
στη ζωή σου παλεύεις με στεναχώριες και προβλήματα αλλά καταφέρνεις να προχωράς παρακάτω και στην καλύτερη περίπτωση να μαθαίνεις από τον πόνο. Πολλοί άνθρωποι, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο συνεχούς δυστυχίας επί χρόνια, ίσως και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας σου πηγάζει από δικές σου πεποιθήσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές τις οποίες αρνείσαι  να εντοπίσεις και να παραδεχτείς. 

Αρνείσαι να παραδεχτείς ότι τα περιοριστικά μοτίβα, τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές τα οποία επαναλαμβάνεις, σε εμποδίζουν να ξεφύγεις από αυτή τη συνεχόμενη κακή διάθεση. 

Είναι αυτά που σε κρατάνε πίσω και δεν σε αφήνουν να γευτείς τις χαρές της ζωής. Της ζωής σου..

Τα μοτίβα, που θα μπορούσαν να σε μπλοκάρουν και να σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:


Όταν συμβαίνει αυτό,
είσαι απόλυτα εξαρτημένος από την αγάπη, το σεβασμό και την προσοχή των άλλων, την χρειάζεσαι για να νιώθεις  ότι αξίζεις. 

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχεις καθόλου αυτοεκτίμηση, δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, το ένστικτό σου και φυσικά δεν το ακολουθείς. 

Δεν αποδέχεσαι τον εαυτό σου με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία και χρειάζεσαι συνεχή καθοδήγηση για το πώς να ζήσεις και ποιες αποφάσεις να πάρεις. Η σχέση με τον εαυτό, η αυτογνωσία και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι τα πρωταρχικά βήματα προς μια ευτυχισμένη ζωή.


Τη στιγμή,
που σταματάς να αγωνιάς, για την άποψη που έχουν οι άλλοι για σένα, είναι σαν να αφήνεις ένα τεράστιο βαρίδι που κουβαλάς για χρόνια. Οι πεποιθήσεις σου, η άποψή σου δηλαδή ως προς αυτό, είναι αυτή που μπαίνει εμπόδιο στο να πας ελεύθερος παρακάτω. 

Αλλάζοντας τις πεποιθήσεις αυτές, τα συναισθήματα και παράλληλα την συμπεριφορά που έχεις υιοθετήσει ως τώρα, η αίσθηση είναι ανακουφιστική, είναι λυτρωτική.

«Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι σε εγκρίνουν, σημασία έχει ότι εσύ θεωρείς ότι είσαι εντάξει», (με την εμφάνιση, την ενασχόληση, τη σχέση σου κλπ).


«Θα πρέπει κάποια στιγμή να παραιτηθεί κανείς από την ελπίδα για ένα καλύτερο.. παρελθόν»,
όπως έχει γράψει ο Ίρβιν Γιάλομ

Η ικανότητα να αφήσεις πίσω σου, τις πικρίες και τον θυμό από τις ματαιώσεις του παρελθόντος, συμβάλλει στην επίτευξη εσωτερικής ηρεμίας. 

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να αναλώνεσαι σε πικρίες και φθόνο. 

Η συγχώρεση, όχι με την στενή έννοια της αποδοχής, της αδικίας που έχεις υποστεί ενδεχομένως, αλλά της επιθυμίας του να μην αφήσεις την πικρία και το μίσος, να κυριαρχήσουν στη ζωή σου στο “εδώ και τώρα”, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αυτοπεποίθηση, την σταθερότητα και την ευζωία σου.


Αρνείσαι πεισματικά
να αλλάξεις συνήθειες, να γνωρίσεις νέα πράγματα και καταστάσεις, να πειραματιστείς με νέες εμπειρίες.

«Δε γίνεται να ξεκινήσω το τάδε σπορ, δεν είναι για μένα.»

«Δε πηγαίνω εγώ σε τέτοιες εκθέσεις, συναυλίες, ρεστοράν κλπ, δεν είναι του στυλ μου.»

«Δε θα αγοράσω καφέ απ’ έξω, αυτά είναι για τους πλούσιους» κλπ.

Αυτές και χιλιάδες άλλες τέτοιες πεποιθήσεις δημιουργούν μια παγιωμένη άποψη για τον εαυτό σου και σε κρατούν περιορισμένο από εξέλιξη, ωριμότητα και γνώση. Είναι αυτές που σε κρατάνε πίσω από τη ζωή που σου αξίζει.


Οι περισσότεροι
φόβοι σου προέρχονται από την αδυναμία σου να γνωρίσεις το μέλλον. 

Προσπαθείς διαρκώς να προβλέψεις τι θα συμβεί στη ζωή σου αναλύοντας στοιχεία κι εμπειρίες. Όσο επιτυχημένα κι αν το κάνεις, ξέρεις ότι η ζωή είναι συχνά απρόβλεπτη και θα έρθουν στιγμές που απλά τα πράγματα θα συμβούν. 

Η αποδοχή αυτής της αδυναμίας, μπορεί να σε αποφορτίσει  από την ανάληψη άδικων ευθυνών, και να περιορίσει τη δυστυχία που προέρχεται από ενοχές που ενδεχομένως έχεις.


Το “μούδιασμα”, είναι
μηχανισμός άμυνας που χρησιμοποιείς,  όταν αισθάνεσαι  δυστυχισμένος, για να αποσυνδεθείς από τα συναισθήματά σου και να μην νιώθεις λύπη, φόβο ή και θυμό. 

Αποσυνδέεσαι όμως και από την ευκαιρία να νιώσεις αγάπη, φιλία, συντροφικότητα ενώ αποθαρρύνεσαι από τη δημιουργία ευκαιριών να είσαι μαζί με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, να βιώνεις την περιπέτεια της ζωής κι όλες τις όμορφες πλευρές της. 

Χρειάζεται να παίρνεις ρίσκο με τους ανθρώπους, είναι κομμάτι της πραγματικής “ενηλικίωσης” να στέκεται “ανοιχτός” στη φιλία, στην επαγγελματική επιτυχία, στον έρωτα.


Χρησιμοποιείς
διαφόρους ψυχαναγκασμούς, για να αποφύγεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Τηλεόραση, ειδήσεις, κοινωνικά μέσα δικτύωσης, βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, εργασιομανία, υπερβολική γυμναστική, εφήμερες σχέσεις κλπ. 

Οτιδήποτε μπορεί  να χρησιμοποιείς για να ξεφεύγεις από τον εαυτό σου. Για να μην έρθεις αντιμέτωπος με τα πραγματικά σου συναισθήματα όπως το φόβο, το άγχος, την ευτυχία, τον θυμό, την απογοήτευση, την προσδοκία κλπ.

Η συνειδητοποίηση αυτής της περιοριστικής πεποίθησης – συμπεριφοράς, που στην επανάληψή της οδηγεί στην εδραίωση ενός περιοριστικού μοτίβου,  μπορεί να σου δώσει την ώθηση και την ευκαιρία,  να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου πραγματικά, να τον αποδεχτείς και να τον αγαπήσεις.


Οι σύγχρονοι άνθρωποι
ζουν τη ζωή τους σε κοινή θέα μέσω των social media. Αφήνουν μόνο τις ευτυχισμένες στιγμές και τις επιτυχίες τους, να προβληθούν και αποκρύπτουν τις δυστυχίες και τις αποτυχίες τους. Δημιουργείται εύκολα σε κάποιους, η εντύπωση, πως όλοι οι άλλοι ζουν παραμυθένια ζωή ενώ οι ίδιοι είναι αποτυχημένοι, μόνοι κι εν τέλει βαθιά δυστυχισμένοι.

Πόση αλήθεια κρύβεται όμως σε κάθε post, σε κάθε σύγκριση; Πόσο βοηθητικό είναι για σένα,  να αναρωτιέσαι γιατί η δική σου ζωή δεν είναι τόσο λαμπερή, όσο των φίλων και των γνωστών σου ή κάποιων celebrity;

Καθόλου. Γιατί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά μια φαντασίωση που οι “άλλοι” φροντίζουν να αναπαράγουν, ικανοποιώντας τις δικές τους ανάγκες για προβολή και σύγκριση.

Οι άνθρωποι, όμως, που έχουν την τάση να συγκρίνονται ακόμη κι όταν πιστεύουν ότι κερδίζουν, χάνουν. Χάνουν την στιγμή, την αυτοεκτίμησή τους, την ψυχική τους ηρεμία, την ευκαιρία να απολαμβάνουν τη ζωή τους.

Ένας τρόπος, για να εξαλειφθούν τα περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις, τα περιοριστικά μοτίβα που σε  περιορίζουν, είναι να διορθώσεις όποια θέματα αυτοεκτίμησης υπάρχουν

Ένας άλλος τρόπος είναι να εστιάσεις την ενέργειά σου στο σύνολο της ζωής σου, προσπαθώντας να την βελτιώσεις συνολικά. Όταν είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή σου, να θυμάσαι πως αυτό  φαίνεται και  έξω.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!