Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Α

Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Α

Αναρωτήθηκα πολλές φορές στο παρελθόν, το γιατί οι άνθρωποι ενώ λένε πως θέλουν να αλλάξουν, ενώ προσπαθούν και κάνουν ότι μπορούν για αυτό, παρόλα αυτά δυσκολεύονται και γυρίζουν πίσω στην παλιά τους κατάσταση.

Γιατί η αλλαγή να είναι τόσο δύσκολη;

Θυμάμαι, να απογοητεύομαι και με τον ίδιο μου τον εαυτό, που παρόλες τις προσπάθειές μου, κυλούσα ξανά πίσω στις παλιές μου συνήθειες. Συνέχιζα όμως να επιμένω, να ψάχνω, να μελετώ. Ήμουν σε μια συνεχή αναζήτηση τρόπων και τεχνικών. Έψαχνα να βρω το ΠΩΣ.. και μην νομίζεις, αυτό το ΠΩΣ που έψαχνα, εστιαζόταν περισσότερο στο να αλλάξω τις καταστάσεις γύρω μου, παρά να αλλάξω πράγματα σε μένα.

Βλέπεις, θεωρούσα πως δεν είχα εγώ καμία ευθύνη, για όλα αυτά που βίωνα, παρά σε ελάχιστα που αφορούσαν τη συμπεριφορά μου, και αυτό όχι απόλυτα..

Συνήθως, δικαιολογούσα τις πράξεις μου, ως φυσικό επακόλουθο των καταστάσεων. Όταν ένιωθα στενάχωρα, αντιδρούσα ανάλογα με αγανάκτηση ή με θυμό ή κλεινόμουν στον εαυτό μου, και έριχνα την ευθύνη στην κατάσταση του περιβάλλοντός μου.

Πώς είναι δυνατόν με την οικονομική κρίση για  παράδειγμα, εγώ να αισθάνομαι δυνατός και να δημιουργώ αφθονία, στην δική μου οικονομική κατάσταση; Πώς είναι δυνατόν, όταν οι άνθρωποι γύρω μου είναι ανταγωνιστικοί και επιθετικοί, εγώ να αισθάνομαι ήρεμος και να δημιουργώ υγιείς σχέσεις;


Αν δεν άλλαζε το περιβάλλον και οι καταστάσεις, ήμουν καταδικασμένος να βιώνω και να αντιδρώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ώσπου κατάλαβα, πως με αυτόν τον τρόπο σκέψης, γινόμουν έρμαιο του περιβάλλοντός μου. Και αυτό με ταρακούνησε.. Ίσως τότε, να ήταν και η πρώτη φορά που ευχήθηκα πραγματικά μέσα μου: Αχ και να μπορούσα να επηρεάζω εγώ το περιβάλλον μου, και όχι εκείνο εμένα. Βέβαια, έτσι  όπως ήρθε η σκέψη αυτή, έτσι και την άφησα ..

Βλέπεις, αυτό που είχα μάθει ως τότε και που επιβεβαίωναν και οι εμπειρίες μου οι ίδιες, είναι πως αυτές οι ευχές περισσότερη απογοήτευση φέρνουν, παρά αποτελέσματα.

Δες την πραγματικότητα και μην πετάς στα σύννεφα, ακούστηκε μια φωνή από μέσα μου.

Όμως, όπως αποδείχθηκε αργότερα αυτό το ‘’ Αχ και να μπορούσα ‘’, σα να βρήκε μια χαραμάδα και τρύπωσε στο υποσυνείδητό μου. Βλέπεις, είχε έντονο συναίσθημα, και όπως έμαθα αργότερα, το συναίσθημα είναι ο καταλυτικός παράγοντας, για να επηρεάσεις τον υποσυνείδητο νου. 

Ότι μπει στο υποσυνείδητο, θα βρει τρόπο να εκφραστεί. Και πίστεψέ με εκφράστηκε με τον πιο συμβατό τρόπο για μένα. Άρχισαν να συμβαίνουν αυτά τα τυχαία και τα περίεργα, που όταν γίνονται αναρωτιέσαι: Σοβαρά τώρα; Σίγουρα αυτό ήρθε τυχαία;

Διαβάζεις το άρθρο: Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Μέρος Α


Εκείνο τον καιρό λοιπόν έτσι μαγικά, άρχισα να εστιάζω περισσότερο σε αυτό.. Όσο το έκανα, ήταν σαν να ξεδιάλυνε τη σύγχυση, και έβαλε τάξη στις σκέψεις μου. Ήταν σαν να μίλησε στη λογική μου και εκείνη συμφώνησε. Είχα πια εικόνες και σχήματα, για να βρω τον δρόμο μου. Να αλλάξω τον προγραμματισμό μου και να δημιουργήσω τα αποτελέσματα που εγώ ήθελα.

Αυτό που θέλω, να σου μεταφέρω μέσα από αυτό το άρθρο, είναι πως μέσω των όσων θα διαπραγματευτούμε, θα μπορέσεις να κατανοήσεις τη δύναμη που  κρύβεται σε αυτό το πανίσχυρο μηχάνημα (εγκέφαλος), έτσι θα είσαι ικανός να δημιουργήσεις εξαιρετικά αποτελέσματα, ικανά να σε εκπλήξουν. Αποτελέσματα που πραγματικά θέλεις και σου αξίζουν. Πάμε λοιπόν  μαζί να το πετύχουμε..

Σκέψη – συναίσθημα – συμπεριφορά – αποτέλεσμα 

Θέλω λοιπόν, να σκεφτείς ένα νοητό σκίτσο, την εικόνα ενός ανθρώπου, την οποία θα χρησιμοποιήσω για να σε βοηθήσω για τα όσα έχουμε πει. Χωρίζουμε λοιπόν το σκίτσο αυτό σε δύο τμήματα: Το σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτό επειδή το σώμα, είπαμε πως είναι απλά η έκφραση του (εγκεφάλου) του μυαλού μας.

Ο εγκέφαλος (το μυαλό μας) τώρα, θα το χωρίσουμε σε δύο μέρη: Το πάνω μέρος είναι, ο συνειδητός νους και το κάτω μέρος είναι, ο υποσυνείδητος νους. Μεταφορικά θα πω, πως έχουμε  πέντε κεραίες πάνω στον συνειδητό μας νου. Τις φυσικές μας αισθήσεις: Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση που με αυτές λαμβάνουμε πληροφορίες από το περιβάλλον μας. Αυτές οι πληροφορίες έρχονται ως σκέψεις και εικόνες, και έχουμε την επιλογή να τις δεχτούμε, να τις απορρίψουμε ή να δημιουργήσουμε με αυτές, νέες εικόνες.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του συνειδητού μας νου: Δέχεται, απορρίπτει ή δημιουργεί.

Μόλις μια σκέψη μείνει και γίνει αποδεκτή από τον συνειδητό μας νου, προχωρά και αποτυπώνεται στο υποσυνείδητο. Εκείνο, δεν μπορεί να απορρίψει τίποτα, ότι και να είναι αυτό, το θεωρεί αληθινό. Το υλικό του είναι καθαρό σκέτο συναίσθημα. Το υλικό αυτό στη συνέχεια, προχωρά και επηρεάζει το σώμα. Επηρεάζοντας φυσικά, την συμπεριφορά και τα αποτελέσματά μας.

Σκέψη στο συνειδητό, συναίσθημα στο υποσυνείδητο, συμπεριφορά – δράση στο σώμα και τελικά αποτελέσματα. 

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Είναι τόσο απλό, που φαντάζει
απλοϊκό.. Ωστόσο, αν το προσαρμόσεις το παράδειγμα αυτό, εξετάζοντας κάθε αποτέλεσμα σου, θα δεις πως σου δίνει πλήρη εικόνα των βημάτων που ακολούθησες.  Σκέφτηκες κάτι, αισθάνθηκες κάπως, έδρασες ανάλογα, και είχες ένα αποτέλεσμα.

Σκέψη, συναίσθημα, συμπεριφορά, αποτέλεσμα. Το σχέδιο της δημιουργικής μας διαδικασίας. 

Και όπως φαίνεται από αυτό, κάθε αποτέλεσμα που έχουμε, έχει δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο. Όταν το συνειδητοποίησα αυτό, και εννοώ πραγματικά όταν το συνειδητοποίησα, κατανόησα και πως για κάθε αποτέλεσμα στη ζωή μου, είμαι υπεύθυνος εγώ. Μπορεί να μην φταίω, αλλά είμαι απόλυτα υπεύθυνος εγώ. 

Μεγάλη διαφορά. Αυτό μου έδωσε την αίσθηση και τη σιγουριά, πως αν εγώ δημιούργησα κάθε αποτέλεσμα στη ζωή μου, τότε μπορώ να δημιουργήσω εκ νέου καινούργια αποτελέσματα.

Για αυτό σου λέω, σταμάτα να κοιτάς τα αποτελέσματά σου. Αυτά έχουν γίνει, έχουν τελειώσει. Αν εστιαστείς σε αυτά και τα παρατηρήσεις, χωρίς να λάβεις υπόψη σου τον τρόπο που δημιουργήθηκαν, θα ξεκινήσεις πάλι τον ίδιο παλιό φαύλο κύκλο.

Θυμήσου, το παράδειγμα που ανέφερα πιο πάνω, και θα δεις το κοινό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι.. 

Με τις φυσικές τους αισθήσεις, παρατηρούν ένα αποτέλεσμα της πραγματικότητάς τους, για παράδειγμα: Βλέπουν τον άδειο λογαριασμό τους στην τράπεζα, και αυτό τους δημιουργεί άσχημες σκέψεις στον συνειδητό τους νου. Αυτές οι σκέψεις γίνονται άσχημο συναίσθημα. Το συναίσθημα χρωματίζει τη δράση και τη συμπεριφορά τους, και δημιουργούν ξανά  παρόμοια  αποτελέσματα. Φαύλος κύκλος..

Ξεκαθάρισε το καλά στο μυαλό σου αυτό. Ένα αποτέλεσμα είναι παλιά ιστορία, κάτι που ήδη δημιουργήθηκε. Η πιθανότητα να δημιουργηθεί ξανά, είναι καθαρά δική σου επιλογή. Δες ξανά τις ιδιότητες του συνειδητού σου νου: Δέχεται ή απορρίπτει. Εκεί βρίσκεται όλη σου η δύναμη. Σε αυτή τη συνειδητή επιλογή.

Σε ότι αντιστέκεσαι στην ζωή αυτό δεν φεύγει, εμμένει και επιμένει nlp μανώλης ισχάκης holistic result coaching

Τι σκέφτεσαι να κάνεις
για να καθαρίσεις
το τοπίο μέσα σου;


Αυτό για μένα σημαίνει συνείδηση. Συνειδητοποιώ τι βάζω ως υλικό στο ανίσχυρο μηχάνημά μου. Επειδή αυτό είμαστε. Ένα πανίσχυρο μηχάνημα παραγωγής αποτελεσμάτων. Η σκέψη μας είναι το πρώτο (και το μόνο) κομμάτι μας,  που μπορούμε να ελέγξουμε, από εκεί και κάτω, όλα λειτουργούν αυτόματα.

Δεν μπορείς να διαχειριστείς το συναίσθημά σου.  Ούτε καν τη δράση σου. Πόσο μάλλον τα αποτελέσματά σου. Μόνο τη σκέψη, που θα φέρει αυτόματα όλα τα υπόλοιπα.

Όταν πια  σε μένα είχε γίνει ξεκάθαρο αυτό, μου γεννήθηκε μια απορία: Αφού λοιπόν έχω την ικανότητα να δημιουργήσω εγώ τα αποτελέσματά μου, και η σκέψη μου είναι το μόνο κομμάτι μου που μπορώ να διαχειριστώ, τότε γιατί αφού σκέφτομαι θετικά και βάζω όμορφες σκέψεις και εικόνες στο μυαλό μου, δεν παράγω και ανάλογα αποτελέσματα;

Η απάντηση είναι, λόγω του προγραμματισμού μας. Θυμήσου ξανά το παράδειγμά μας. Ο προγραμματισμός μας βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας, και το υλικό του εκφράζεται σε αποτελέσματα. Ακριβώς από πάνω του, σαν καπάκι, έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια ένα φίλτρο, που δεν επιτρέπει να περάσει από εκεί τίποτα που δεν ταιριάζει με τον προγραμματισμό μας.

Αν έχω προγραμματιστεί για παράδειγμα,  με την πεποίθηση του ότι: Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν. Κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή μου, όσο και να θέλω να τον εμπιστευτώ, η πρόθεσή μου θα εξοστρακίζεται από το φίλτρο μου, και μάλιστα το πιο συνταρακτικό της υπόθεσης είναι πως αυτή η πεποίθηση του προγραμματισμού μου, θα φέρνει ως δια μαγείας μπροστά μου, κάθε  αναξιόπιστο άνθρωπο, που βρίσκεται στο περιβάλλον μου.

Να θυμάσαι πως η δράση, η συμπεριφορά που απορρέουν από ένα συναίσθημα , είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πως ανταποκρίνεται ο υποσυνείδητος νου σου, δηλαδή ο προγραμματισμός σου σε αυτή. Και αυτό φυσικά θα ενισχύει, αυτόν τον προγραμματισμό. Κάπως έτσι, φτάνουμε να αναφωνούμε: Δίκιο είχα. Δεν μπορείς τελικά να εμπιστευτείς κανέναν. 

Ξανά σκέψη, ξανά αποτέλεσμα, ξανά επιβεβαίωση… 

Συνεχίζεται…

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός! 

Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!