Η Αγάπη Έχει Όρια σε Μία Σχέση;

Η αγάπη έχει όρια σε μια σχέση; Για μένα, όχι. Ζούμε σε μια εποχή ιδιοτέλειας. Στη συνέχεια θα μοιραστώ ένα μυστικό μαζί σου, που ίσως θα σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις πολλά πράγματα για τη ζωή σου.

Πιστεύω ότι τα πάντα γίνονται για αυτή την αγάπη. Όλα γίνονται για την αγάπη. Στο τέλος της ημέρας, ένα πράγμα θέλουμε όλοι οι άνθρωποι: Να νιώσουμε ότι είμαστε αγαπητοί. Σε προκαλώ, να πας και να ελέγξεις όλη σου τη ζωή,  θα παρατηρήσεις, πως στο μεγαλύτερο μέρος της , την έχεις περάσει προσπαθώντας να νιώσεις αγαπητός.

Θέλεις να βγάλεις χρήματα;

Να έχεις μια σχέση;

Θέλεις να έχεις ένα ωραίο σώμα;

Δεν έχεις αυτοπεποίθηση;

Έχεις κρίσεις πανικού;

Πίσω από τα πάντα, κρύβεται η ανάγκη, μια βαθύτερη κραυγή του εαυτού μας, να νιώσει πως μας αγαπάνε οι άλλοι άνθρωποι. Και έχει απόλυτη λογική αυτό, με βάση τον ερπετοειδή εγκέφαλο και το σκοπό της δημιουργίας του. Όμως εάν δεν κατανοήσουμε πως δουλεύει ο εγκέφαλος, πως παράγουμε ασυνείδητα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, τότε μια ζωή συνειδητά, θα ταλαιπωρούμαστε και θα αναρωτιόμαστε: 
“Τι αν…”, “Πώς;”, “Γιατί σε μένα;”, “Ωχ Θεέ μου!”, “Τι άλλο να κάνω;”

Είναι γνωστές αυτές οι εκφράσεις σε σένα; Αν είναι γνωστές μάλλον προσπαθείς με το συνειδητό. Αλλά αν θέλεις να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου, χρειάζεται να προσπαθείς με το ασυνείδητο. Αλλά για να προσπαθήσεις  με το ασυνείδητο, χρειάζεται να καταλάβεις και να ξέρεις πώς δουλεύει. Αλήθεια ξέρεις τι είναι ο ασυνείδητος νους; Ξέρεις πώς δουλεύει; Εάν ναι γράψε από κάτω την γνώμη σου.

Και γιατί στο λέω αυτό; Δε πιστεύω ότι  τα ζευγάρια που ξεκινούν τώρα μια σχέση, σε τρία  χρόνια ή σε πέντε  χρόνια,  και ιδίως όταν κάνουν παιδιά, να υπάρξει το ενδεχόμενο χωρισμού , σε ορισμένες  περιπτώσεις συμβαίνει, τα ζευγάρια χωρίζουν, η αγάπη εξαφανίζεται; Όχι. Απλά συνήθως οι άνθρωποι, δεν ξέρουμε το παιχνίδι του ασυνείδητου νου. Πάμε να απομυθοποιήσουμε μερικά στεγανά που έχουν να κάνουν με την αγάπη.


Η αγάπη έχει όρια; Όχι βέβαια. Γιατί όταν η αγάπη αρχίζει και μπαίνει σε πλαίσια, καλούπια και όρια, παύει να είναι αγάπη. Δεν ξέρω τι είναι για σένα, αλλά είναι κάτι άλλο. Ακούω πολλά ζευγάρια, που έρχονται να κάνουν coaching και μου λένε: Κάνω ένα, μου κάνει δύο..”. Αφού δεν είναι εμπορική συναλλαγή η σχέση. Στο τέλος της ημέρας όμως ξέρεις τι γίνεται; Παίζει ρόλο πως θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου. Πως θέλεις να απολαύσεις τη σχέση σου.

Και σε ρωτώ: Ποια θέλεις να είναι η σχέση σου; Θέλεις να έχεις ένα calendar, ένα excel και να υπολογίζεις; “Εγώ σήμερα του πήρα δυο δώρα, αυτό έκανε δυο ευρώ το άλλο έκανε δεκαεπτά ευρώ, μέσο όρο του μήνα του αγοράζω επτά μέρες δώρα, του φτιάχνω μια φορά πρωινό…”. Έτσι θέλεις να είναι η σχέση σου;

Δε νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά, αυτός ο τρόπος σκέψης, αντικατοπτρίζει εσένα… Αλλά πέρα από την πλάκα, πάμε να το δούμε πρακτικά και ουσιαστικά.

Το παράδειγμα με το σκυλάκι

Θα σου περιγράψω κάτι που μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση. Η μητέρα μου έχει ένα σκυλάκι. Το σκυλάκι είναι μέσα στη καλή χαρά. Χοροπηδάει πάνω κάτω, ότι και να του κάνουν τα αλλά ζώα, γυρνάει ανάποδα και παίζει. Δε καταλαβαίνει τίποτα. Είναι μέσα στη χαρά και το κέφι, πρότυπο για να ζεις. Ουάου! Τον θαυμάζω αυτόν τον σκύλο. Όμως κάποια στιγμή, κατάλαβα ένα πράγμα παρατηρώντας,  πως του φερόντουσαν οι άλλοι άνθρωποι και τα άλλα σκυλιά.

Αυτό που κατάλαβα, ήταν ότι αυτό το σκυλί, έκανε τους άλλους ανθρώπους να του συμπεριφέρονται πολύ ωραία από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και άνθρωποι που φοβούνται τα σκυλιά, μόλις δουν αυτό το σκυλί χαίρονται. Αλλάζει η αντίληψη τους για τα σκυλιά. Έτσι κάθισα και αναρωτήθηκα, τι είναι αυτό που κάνει αυτός ο σκύλος, που καταφέρνει ανθρώπους και ζώα, να τους κάνει να το αγαπάνε. Η απάντηση βρέθηκε και είναι η εξής…Η αγάπη που βγάζει δεν έχει όριοΑπό την άλλη πλευρά, βλέποντας όλες αυτές τις σχέσεις που είναι με κομπιουτεράκι ,“Μου έκανες τόσα, σου έκανα τόσα..” και όλα αυτά, διαβρώνονται και χαλάνε.

Διαβάζεις το άρθρο: Η Αγάπη Έχει Όρια σε Μία Σχέση;

Τα #9 Εγγυημένα βήματα για μεταμορφώσεις την καθημερινότητά σου  σε μια εξαιρετική εμπειρία ζωής


Τώρα θα μου πεις: “Μάνο, βρίσκομαι σε μια σχέση που με κακοποιεί ο σύντροφος μου λεκτικά, με κακοποιεί συναισθηματικά, δεν με σέβεται, δεν με υπολογίζει, δεν υπάρχει επικοινωνία.” Ok. Αυτό είναι κάτι άλλο… Όμως με κάποιο τρόπο έφτασε εκεί πέρα η σχέση. Εκτός αν κάνατε σχέση από συνοικέσιο, ή αν ενδεχομένως  είδες κάποια  πράγματα, λογικά.

Όπως τις προάλλες μια γυναίκα μου είπε: “Δεν μπορώ να βρω άντρα, δυσκολεύομαι”. Και κάποια στιγμή μετέπειτα , μου στέλνει ένα μήνυμα και μου λέει.. “Αυτός έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλω. Έχει χρήματα. Έχει καλή δουλειά. Είναι μορφωμένος.”

Και το ίδιο μοντέλο ακούω και από τους άνδρες από την άλλη πλευρά: “Έχει τα πάντα αυτή η γυναίκα. Είναι ωραία, με ωραίο στήθος.” Αυτά είναι που θέλεις από μια γυναίκα μόνο;


Όταν λοιπόν, την γυναίκα ή τον άντρα, τον προσεγγίζουμε απλά ως ένα αντικείμενο με τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε μην περιμένεις να σου δώσει κάτι παραπάνω πίσω.
 Δεν μπορείς να συνδεθείς με τον υπολογιστή σου η την καρέκλα σου, το γραφείο, η την κάμερά σου… Με τους ανθρώπους συνδεόμαστε, με κάτι που είναι ζωντανό.

Όταν λοιπόν τον άλλο τον βλέπεις σαν αντικείμενο, τότε δε χωράει αγάπη. Και η αγάπη γιατρεύει πολλά πράγματα. Δεν σου είπα να είσαι κορόιδο, να είσαι θύμα, να σε εκμεταλλεύεται.. Ούτε να δίνεις τα πάντα και να μην παίρνεις τίποτα. Όχι. Ίσα-ίσα, είμαι ο πρώτος που λέω, και γύρνα πίσω σε άλλα βίντεο να δεις, ότι δεν πιστεύω μόνο στην αγάπη.

Αλλά όταν αποφασίσεις να αγαπήσεις έναν άνθρωπο,  αποφασίσεις να μπεις σε μια σχέση, και μοιραστείς το κορμί σου, τα συναισθήματα σου, την ψυχή σου με έναν άνθρωπο, τότε μην επιτρέψεις στην αγάπη να βάλει όρια. Γιατί η αγάπη άνευ όρων θα θεραπεύσει όλες τις πληγές του άλλου ανθρώπου, κι αυτό θα γυρίσει πίσω πολλαπλάσια. Όχι πάντα. Αλλά όταν θα βρεις τον άνθρωπο που θα στο βγάλει, θα ζήσεις πράγματα που θα είναι μαγικά. Αξίζει; Δεν ξέρω. Εσύ θα ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα.


Ξέρεις τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι εύκολα. Θέλουν κόπο. Και ο κόπος είναι που τα κάνει όμορφα. Ο κόπος είναι που τα κάνει να τα έχουν λίγοι, και αυτοί που τα αποκτούν να τα ευχαριστιούνται. Να είναι ικανοποιημένοι. Άρα, η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής: Γιατί να μην αγαπάς άνευ όρων τον άλλο άνθρωπο;

Όμως δεν θα σταθώ μόνο εκεί. Γιατί να μην αγαπάς άνευ όρων το δικό σου εαυτό; Γιατί αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου άνευ όρων τότε…

[Η γιαγιά μου από την Σμύρνη έλεγε: “Πότιζε – πότιζε τον κήπο των άλλων, θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα έχεις νερό για τον δικό σου  κήπο”.

Άρα


Όμως επειδή αγαπάς  τον εαυτό σου, να έχεις την επίγνωση όταν  ο άλλος πάει να την εκμεταλλευτεί, να στρίβεις. Γιατί όταν κάθεσαι σε μια σχέση που δεν σε σκέπτεται, δεν σε υπολογίζει και δεν περνάς όμορφα, τότε είναι πρόβλημα. Τότε δεν αγαπάς κανέναν, ούτε τα σωθικά σου.

Ξέρω κάποιες φορές είμαι σκληρός, δεν με ενδιαφέρει. Με νοιάζει να καταλάβεις, και να αλλάξεις τη ζωή σου, γιατί με τα χάδια κανένας άνθρωπος δε πρόκοψε σε αυτή τη ζωή. Θέλω λοιπόν να σου πω το εξής: Λέγε την αλήθεια στον εαυτό σου. Μην κοροϊδεύεσαι, πίσω από σκέψεις και συμπεριφορές τύπου “φαίνεστε”, για να επιβεβαιώνουν οι άλλοι αυτό που εσύ σκέπτεσαι, και που  στην πραγματικότητα δε σημαίνει τίποτα.

Όμως δεν θα σταθώ μόνο εκεί. Γιατί να μην αγαπάς άνευ όρων το δικό σου εαυτό; Γιατί αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου άνευ όρων τότε…


Άρα, η αγάπη δεν πρέπει να έχει όρια όταν αποφασίσεις να την δώσεις. Τσέκαρε, έλεγξε.. Αξίζει αυτός ο άνθρωπος να του δοθείς; Και δώσε τον εαυτό σου. Πίστεψε με ακόμα και αν αυτός δεν έχει το μυαλό να το καταλάβει, θα σου έρθει κάποια στιγμή πίσω αρκεί να μην σταματήσεις να δίνεις αγάπη.

Να τονίσω, άλλο δίνω αγάπη κι άλλο αφήνω να με πατάνε. Άλλο κατανοώ ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που του δίνω, και άλλο, κλίνομαι εσωτερικά, κλίνομαι συναισθηματικά και κάνω τη ζωή μου δύσκολη.

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος.

Picture of Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Εκμεταλλεύσου αυτήν την πηγή Καθημερινής Έμπνευσης